Corstens en het Cuba aan de Noordzee

In de week voorafgaand aan de uitspraak van het vonnis in de rechtszaak tegen de politicus Geert Wilders vindt de voormalige voorzitter van de Hoge Raad, Geert Corstens, het de normaalste zaak van de wereld zich via alle media uitgebreid te bemoeien met het proces en fel stelling te nemen tegen de verdachte.

Dat hij met deze ongehoorde actie onderstreept dat we hier van doen hebben met een politiek proces ontgaat de oude magistraat. Het zijn Cubaans aandoende praktijken.

Bounty-eiland
Cuba is sinds jaar en dag het Bounty-eiland van links Nederland. Aan de universiteiten van ons land droomden verlegen meisjesmannen van een heldenbestaan als dat van Che Guevara, de revolutionair die zo genoot van zijn moordlust. Alle zendingsmeisjes mijmerden bij kaarslicht over de woeste viriliteit van Fidel Castro, bijgenaamd De Hengst. Hun moeders koesterden de pennenvruchten van Harry Mulisch. En ook nu nog verlaten pubers ouderlijke huizen die gevuld zijn met de werken van Geert Mak en Arnon Grunberg.

Rood
In Nijmegen is deze preoccupatie zo gewoon dat de stad in de volksmond Havana aan de Waal wordt genoemd. Het is de thuishaven van een grote groep juristen die in de media hun linkse wereldbeeld nauwelijks kan verbergen. Ook Geert Corstens en zijn juridische vrienden zijn gegrond en afgelakt in Radboud Rood. Nu Castro dood is worden overal in ons land rode tranen geplengd, van studentenkamer tot in het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bemoeienis
Over het tweede proces tegen Geert Wilders is inmiddels veel gezegd en geschreven maar één ding staat vast: de geschiedenis zal er niet mild over oordelen. De gang van zaken in aanloop naar en tijdens dit proces zal nog lang na het uiteindelijke vonnis onderwerp zijn van onderzoek en gesprek. Ook de bemoeienis van Corstens draagt daaraan bij.

De rechterlijke macht begeeft zich op een pad dat haaks staat op de grondwettelijke hoofdweg. Vanaf nu horen we bij de landen waar politici worden bespioneerd en vervolgd vanwege politieke stellingnamen die de machthebbers onwelgevallig zijn. Landen waar de rechtelijke macht de politiek kan corrigeren. Een democratisch en rechtsstatelijk hellend vlak. Het zal ons aanzien in de wereld ernstig beschadigen.

Uitlokking
Het is niet Geert Wilders die de bijl zet aan de wortels van de rechtsstaat zoals Corstens ons wil doen geloven, maar het OM dat door middel van uitlokking duizenden aangiften verzamelde. Het zijn de media en politici die deze gang van zaken luid en duidelijk aanmoedigden. Het is een wrakingskamer die weigert een rechter te wraken die zich in het openbaar, negatief over Wilders en zijn eerste proces uitlaat.

Het is de belangenverstrengeling tussen klagers en justitie die het vertrouwen ondermijnt. Het is Corstens zelf die ondanks hevige kritiek zijn Nijmeegse vriendje en mede-PVV-hater Buruma tijdens het eerste proces Wilders in de Hoge Raad frommelde. Het zijn de zichtbare en eenzijdige politieke voorkeuren van onze rechtelijk macht die de idee van onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak ernstig ondermijnen.

Babbelaar
Corstens is al jarenlang een favoriete gast in onze media. Een Castronesque babbelaar. Gelukkig is Nederland nog altijd een democratie en geen Cuba aan de Noordzee. Als Corstens daadwerkelijk begaan is met onze rechtsstaat zou hij er goed aan doen vanaf nu te zwijgen. Wellicht kunnen alle media die het democratische gehalte van ons land zo fijnzinnig weten te analyseren hun kaartenbakjes eens opschonen.

Castro is dood! Het Che-shirt kan uit. Havana is een hel. De droom een nachtmerrie. Ontwaak.

Stop de vervolging van het vrije woord!

===============================================================
Foto: Radboud,Heyendaalse weg.jpg by Havang(nl) is licensed under Public Domain
===============================================================

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x