Anti-Israël Platform kaapt synagoge voor Kristallnacht-herdenking

Volgende week vindt in Amsterdam op 9 november de jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht plaats. Op waardige wijze gebeurt dit al jarenlang in de Portugese snoge aan het Jonas Daniël Meijerplein. Daartegenover staan de rellerige, anti-Israëlische bijeenkomsten, met gastsprekers als Jodenhater en terreurfan Hanan Zoabi, georganiseerd door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting.

Dit jaar wordt deze “alternatieve” herdenking door extreemlinkse activisten gehouden in uitgerekend de Uilenburgersjoel, een lieve kleine synagoge uit de 18e eeuw, die begin deze zomer werd heropend na een moeizaam verlopen renovatie.

Verloedering
Nadat de gemeente Amsterdam de sjoel, nota bene een Rijksmonument, na aankoop in 1954 gewoon had laten verloederen, deed ze haar in 2013 over aan de Stichting Uilenburgersjoel. Onder verantwoordelijkheid van voorzitter Maurits-Jan Vink kostte het vervolgens een hoop geld, architecten en conflicten, voordat de klus geklaard was. Veel later en veel duurder dan gepland was.

Maar beter laat dan nooit, zult u zeggen en de Noord-Zuidlijn is ook nog niet klaar en meer van dat soort gemeenplaatsen. Feit is echter dat de eerste rel al geboren was, voordat de kleine, onafhankelijke modern-Joodse gemeente Beit Ha’Chidush eind juli eindelijk kon terugkeren in de Uilenburgersjoel om daar haar diensten, feesten en bijeenkomsten te houden.

Antisemitisme
Het bleek namelijk dat Maurits-Jan Vink de sjoel ter beschikking had gesteld voor de opnames van het programma Babylon met als presentatrice Hassnae Bouazza. Mw. Bouazza afficheert zichzelf graag als Midden-Oostenkenner, maar ondertussen druipt het antisemitisme er vanaf. Elma Drayer heeft er ooit terecht eens een column over geschreven.

En nu blijkt alweer dat de Stichting Uilenburgersjoel niet erg veel voeling heeft met wat er zoal in de Joodse gemeenschap in Amsterdam leeft. Dit terwijl de algemene doelstelling, waarmee de stichting de synagoge in bezit kreeg, luidt: “… het doen herleven van een actief Joods cultureel en sociaal leven in het centrum van de oude Joodse buurt van Amsterdam.” Want hoe haal je het anders in je hoofd om onderdak te bieden aan een hetzerige, aan de Internationale Socialisten gelieerde activistenclub die beweert dat moslims de nieuwe Joden zijn en die jaar in, jaar uit de meest notoire antisemieten een podium biedt onder het mom van herdenking van de Kristallnacht?

Jodenbuurt
Voor degenen die het gemist hebben: de Kristallnacht was een in 1938 door de nazi’s in Duitsland georganiseerde pogrom, waarbij Joden en Joodse instellingen en gebouwen werden vernietigd en in brand gestoken. Het was een belangrijke stap in het proces dat uiteindelijk zou leiden tot de massale vervolging en industriële uitroeiing van het Joodse volk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met haar bewoners werd ook de Jodenbuurt in Amsterdam vernietigd en daardoor kwam de Uilenburgersjoel leeg te staan.

Wat zou het een mooi gebaar van de gemeente Amsterdam zijn geweest als de Uilenburgersjoel met gemeenschapsgeld weer in alle glorie zou zijn hersteld. Of desnoods met de erfpachtgelden. Was de gemeente daartoe niet eigenlijk zelfs verplicht, omdat de sjoel immers een Rijksmonument is?

Wanbeleid
“Wij zijn een kleine, jonge organisatie en drijven op vrijwilligers,” antwoordt Vink op de vraag wat er is misgegaan bij het behandelen van de aanvraag van het Platform, “de waarheid is dat dit er gewoon doorheen is geglipt.” Zodra de fout werd ontdekt, is er van alles geprobeerd om de overeenkomst te ontbinden en andere locaties aan te bieden. Alle alternatieven werden geweigerd door het Platform dat inmiddels heeft gedreigd met een schadeclaim van 20.000 euro als hun herdenking niet door kan gaan in de Uilenburgersjoel. De extremisten willen koste wat kost juist in een synagoge hun propaganda verkondigen.

De waarheid is dat dit niet de eerste keer is dat er iets “doorheen is geglipt”. De waarheid is dat dit nooit had mogen gebeuren. De waarheid is dat meneer Vink de verantwoordelijkheid niet kan dragen en de doelstelling van zijn eigen stichting niet kan waarmaken. De waarheid is dat het dus zomaar weer kan gebeuren.

De Stichting Uilenburgersjoel heeft blijkbaar erg veel moeite om zich te houden aan de doelstelling om een actief Joods cultureel en sociaal leven in de oude Joodse buurt van Amsterdam te bevorderen. Het wordt daarom hoog tijd dat de gemeente Amsterdam ingrijpt en orde op zaken stelt.

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.