Linkse aangiftedrang tegen Asscher

In deel 1 van dit vierluik las u waarom minister Lodewijk Asscher heeft besloten een handvol Joodse Nederlandse bejaarden in Israël niet te korten op hun AOW-uitkering. In deel 2 werd ingegaan op het activistische advocatenbureau Prakken d’Oliveira dat Asscher beschuldigt van een ambtsmisdrijf. In dit deel 3: wie zijn de aangevers tegen Asscher? Wat is hun achtergrond? En hoe bracht het lot hen bijeen op het kantoor van Prakken d’Oliveira?

Boosheid
In hun brief gericht aan Kamervoorzitter Khadija Arib beschuldigen de advocaten Liesbeth Zegveld en Michiel Pestman van Prakken d’Oliveira minister Asscher van een ambtsmisdrijf. Zij zeggen te schrijven op verzoek van de heer F.L. van Vliet, de heer S. van Houcke, mw. M.H.A. Remmers en de stichting Article 1 Collective. Op mijn verzoek om een verdere toelichting werd, buiten een korte reactie van Frank van Vliet, door geen van de betrokkenen gereageerd. Van Vliet liet mij weten de eerste aangever te zijn. Over zijn boosheid schrijft hij: “In deze rechtsstaat dienen misdrijven aangeklaagd en door de rechter bestraft te worden. Dat geldt ook voor een misdrijf door een minister gepleegd.” Ook NRC komt met citaten van deze aangever. Van Vliet is “verschrikkelijk boos als burger, omdat een minister zich niet aan de wet houdt”.

Nuhanovic Foundation
Frank van Vliet bekleedt een bestuursfunctie in de stichting The Nuhanovic Foundation, een juridische mensenrechtenorganisatie die in 2011 werd opgericht door de Prakken d’Oliveira advocaat professor Liesbeth Zegveld. Het bezoekadres van deze stichting is volgens het handelsregister het woonadres van de bestuursvoorzitter: Heikelien Verrijn Stuart, een journaliste, mensenrechtenactiviste en rechtsgeleerde. Haar vingerafdrukken vinden we terug in talloze mensenrechtenclubs. In haar rol als bestuurslid van de Stichting Democratie en Media gaf Heikelien The Nuhanovic Foundation in 2012 een startsubsidie van 20.000 euro en in 2014 een ‘onderhoudssubsidie’ van 25.000 euro.

Activistenspeeltuin
De SDM komt voort uit Het Parool en is grootaandeelhouder van De Persgroep Nederland en NRC Media. Deze stichting is bekend om haar forse subsidies aan extreemlinkse en anti-Israëlische organisaties. Over de financiële handel en wandel van Heikelien Verrijn Stuart en de SDM werd eerder uitgebreid bericht door Elma Verhey, Carel Brendel en Joep Dohmen. Ook over de loopbaan van Heikelien Verrijn Stuart als linkse activiste kan men inmiddels een aardig boekenplankje vullen. Zo was zij als bestuurslid van de ICCO Regional Council for the Middle East betrokken bij het financieren en faciliteren van BDS-bewegingen en -campagnes, Palestijnse actiegroepen en andere anti-Israëlische initiatieven zoals de BDS-website The Electronic Intifada, opgericht door het toenmalige GroenLinks-kamerlid Arjan El Fassed. Tijdens haar bestuursperiode bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei ontstond de merkwaardige neiging Duitsers te willen herdenken en SS-gedichten voor te dragen. In bestuurlijk mensenrechtenland speelt zij nog altijd een grote rol.

Marleen Remmers
Marleen Remmers, de tweede aangever, is gemeenteraadslid in Hilversum voor – u raadt het al – GroenLinks. Frank van Vliet liet mij weten dat hij Marleen Remmers ruim dertig jaar kent. Marleen verzorgt onder meer lezingen bij films van de stichting Movies That Matter, een stichting waarvan Franks bestuurscollega Heikelien tot voor kort voorzitter was. Ook werd Movies That Matter door Heikelien en de SDM tot tweemaal toe van 50.000 euro filmfestivalsubsidie voorzien.

Stan van Houcke
Aangever drie is Stan van Houcke. Stan is voormalig VPRO-journalist en politiek activist met sterke anti-Amerikaanse en anti-Israëlische opvattingen. Op zijn blog strijdt hij onvermoeibaar tegen koloniaal Israël, Amerikaans imperialisme en rechtsracistische islamofoben. Tevens onthult hij met enige regelmaat 9/11-complottheorieën en andere wereldwijde samenzweringen. Stan van Houcke is eveneens een goede bekende van Liesbeth Zegveld en haar Nuhanovicstichtingsvoorzitter Heikelien. Stan van Houcke en Heikelien Verrijn Stuart wonen inmiddels meer dan 36 jaar samen en hebben vier kinderen grootgebracht.

Article 1
De pro-Palestijnse mensenrechtenorganisatie Article 1 Collective is aangever nummer vier. En opnieuw treffen we hier Heikelien Verrijn Stuart aan, ditmaal als lid van de Raad van AdviesMieke Zagt is de voorzitter van deze activistenclub. Mieke is bijzonder actief in het anti-Israël circuit. Zo heeft ze als bestuurslid van ICCO promotiewerkzaamheden verricht voor BDS-bewegingen en subsidies verstrekt aan Palestijnse organisaties als Al-Haq, een dubieuze mensenrechtenorganisatie geleid door de in Israël veroordeelde terrorist Shawan Jabari. Op 27 oktober 2015 schreven Mieke en Shawan nog een klaagbrief vol Palestijns ongenoegen aan premier Rutte en de ministers Ploumen en Koenders. Evenals Frank en Heikelien, is Mieke bestuurslid van Liesbeth Zegvelds stichting The Nuhanovic Foundation.

Connecties
De aangevers vormen dus allesbehalve een willekeurige groep burgers en organisaties die, op basis van hun afschuw van Asschers misdrijf, elkaar toevalligerwijs op het kantoor Prakken d’Oliveira zouden hebben ontmoet. Integendeel. Alle betrokkenen, zowel op de voor- en achtergrond, verkeren al decennialang op vertrouwde of intieme voet met elkaar. De aangifte tegen Asscher is in nauw overleg in dit links-activistische clubje bedacht, besproken en geschreven. Connecties met GroenLinks, de Stichting Democratie en Media, de Palestijnse zaak en fel anti-Israël-activisme lijken de gemene delers van de aangevers te zijn.

De motieven voor deze actie, het mysterie van de verdwenen aangever en een passend antwoord op deze aangiftebrief vormen het onderwerp van het laatste deel: Palestijnse klaagzangen en een Messiaans mediafeestje. Dit deel wordt morgen (zondag 16 oktober) gepubliceerd.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] (AIV) waarin ook de onvermijdelijke subsidie- en commissiekoningin van extreem-links Nederland, Heikelien Verrijn Stuart zitting heeft. Een blik op de andere commissieleden spreekt boekdelen. BuZa heeft […]

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x