Zal IS vóór de verkiezingen in Nederland toeslaan?

Terreur is tegenwoordig van alledag. De term “Terreur” werd oorspronkelijk gebruikt om een periode uit de Franse geschiedenis aan te duiden. Terreur was de benaming voor het schrikbewind onder Robespierre tijdens de Franse Revolutie. Deze gaf leiding aan het Comité de Salut Public. Tijdens de Terreur (1793-1794) werden naar schatting 35.000 personen geëxecuteerd, de persoonlijke vrijheden beknot en de vrijheid van drukpers grotendeels opgeheven.

Staatsterreur
Robespierre bedreef staatsterreur. Vormen van staatsterreur bestaan nog steeds, denk aan Afrikaanse dictaturen, Noord-Korea en landen in het Midden-Oosten. In zekere zin bedrijft ook de Europese Unie een subtiele vorm van terreur door op continue basis te onderzoeken hoe vrijheden van burgers en landen kunnen worden ingeperkt. De actuele golf van terreur echter kan worden herleid tot de islam. IS betekent Islamitische Staat en daar is geen woord Spaans bij, dunkt me. Blijven ontkennen dat het iets met de islam te maken heeft, is hetzelfde als beweren dat water droog aanvoelt.

Tot op heden is Nederland goed weggekomen waar het aanslagen door moslims betreft. Natuurlijk was er in 2004 de moordaanslag op Theo van Gogh door Mohammed Bouyeri en bij een inval in Den Haag in 2005 werd de Hofstadgroep belet terreuraanslagen te plegen. Klein bier echter in vergelijking met andere Europese landen die de afgelopen jaren met terreuraanslagen te maken kregen.

Veilige haven
Een tijd lang heb ik dan ook gedacht dat Nederland geen “IS-materiaal” is. Dit om de eenvoudige reden dat iedere terroristische organisatie een veilige haven nodig heeft, waar men zich kan terugtrekken om te hergroeperen. Deze gedachte was redelijk naïef en daar ben ik mij nu dan ook van bewust. Mijn kantelpunt was tijdens de invallen van de Belgische politie in Molenbeek. Het bleek daar te gaan om terroristen die zich in alle rust jarenlang hebben kunnen voorbereiden voor het plegen van aanslagen in Frankrijk en België.

Signaal
Een ander moment dat mijn standpunt deed kantelen was de recente moord op de 84-jarige priester in Saint-Etienne-du-Rouvray. Met die bewuste aanslag heeft IS laten zien dat zij niet alleen in grote steden, maar ook in dorpen kan toeslaan. Het signaal van IS is duidelijk: je bent nergens veilig, wij bepalen waar wij onze moordpartijen zullen uitvoeren en er is niets wat jullie daaraan kunnen doen. IS heeft met de moord op de priester ook een signaal aan andere moslims afgegeven. De bewuste kerk had grond verkocht aan moslims om er een moskee op te kunnen bouwen.

Trouw
IS stelt de Europese moslims voor een keuze: je ben trouw aan de Europese kafir of je bent trouw aan het islamitische kalifaat. Wanneer men zich bedenkt dat een significant deel van de Europese moslims positief denkt over IS, dan weet je dat de rapen zo goed als gaar zijn en daarmee ook Nederland gevaar loopt.

Twee sporen
IS is een niet te onderschatten tegenstander die gebruikt maakt van tweesporenterreur: lone wolf aanslagen en gecoördineerde aanslagen op dichtbevolkte plaatsen. De aanvallen van de eenling zijn goedkoop, makkelijker te plannen en relatief eenvoudig uit te voeren. Het effect is onrust, maar echt efficiënt als terreurmiddel zijn ze niet. Men is er zo ongeveer al aan gewend. Gecoördineerde aanvallen trekken daarentegen veel media-aandacht en hebben een hogere impact op de gemoedstoestand van de bevolking. Ze zijn echter moeilijker te plannen en uit te voeren.

Isolatie
Ik acht de kans groot dat in opdracht van IS in Nederland in de aanloop naar de komende Kamerverkiezingen een terreuraanslag wordt gepleegd. Waarom? IS heeft er belang bij er voor zorgen dat de Europese moslims geïsoleerd worden. En met een aanslag is dat appeltje-eitje. Na een aanslag op Nederlandse bodem zullen meer mensen op partijen stemmen die een islamkritische lijn willen volgen. Tweespalt zaaien tussen moslims en niet-moslims is in het belang van IS. Het isoleren van de complete moslimgemeenschap in een land creëert de randvoorwaarden voor de door IS nagestreefde (burger-)oorlog in Europese landen.

Het is een teken aan de wand dat IS tegen rekruten zegt dat ze beter hun jihad in Europa kunnen uitvoeren dan in het kalifaat. Met de uitgeklede, onderbemande en uitgeputte Nederlandse veiligheidsdiensten heeft IS dan ook een Field Day , mochten ze tot een aanslag overgaan.

Pas dus goed op elkaar en op jezelf.

Over de auteur

Frank Berkemeier
Ik ben een anarchoconservatief. Schrijf op IsraNed en OpinieZ. Volg mij op Twitter via @Berkemef

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.