Kabinet gaat niet mee in Israëlische complot-hoax NRC

 

Eerder schreef OpinieZ over het door de NRC veronderstelde Israëlische complot tegen mensenrechtenactivist Nada Kiswanson van Hooydonk. Deze zaak gaf zelfs aanleiding tot kamervragen van D66, SP en de groep Kuzu/Öztürk. Gisteren kwamen de antwoorden van de ministers Koenders (PvdA) en Van der Steur (VVD). Ze hebben hoffelijk gewacht tot het vruchtbare bezoek van premier Netanyahu aan ons land achter de rug was.

Wat beweerde de NRC?
Op 10 augustus startte journaliste Leonie van Nierop in NRC haar spannende spionageverhaal rond de in Den Haag werkzame Nada Kiswanson van Hooydonk, een 31-jarige activiste in dienst van de Palestijnse organisatie Al-Haq.

Leonie van Nierop kwam met het volgende:

 1. Mevrouw Van Hooydonks persoonlijke gegevens zouden haar zijn ontfutseld door iemand die zich uitgaf als een vertegenwoordiger van onze overheid.
 2. Ze wordt herhaaldelijk met de dood bedreigd door de Israëlische geheime dienst.
 3. Er werden bloemen naar haar huis gestuurd met een dreigboodschap door een niet te traceren afzender.
 4. Buiten staren enge Mossadmannen haar indringend aan.
 5. Haar computer(s) slaan op hol.
 6. Mailsoftware begon zichzelf te mailen in het Spaans.
 7. Ze krijgt dagelijks dreigtelefoontjes van slecht Arabisch sprekend mannen.
 8. Geheime nummers en pre-paid kaarten worden onmiddellijk gehackt.
 9. Alle dreigtelefoontjes die zij ontvangt verdwijnen op mysterische wijze uit het logregister.
 10. Ook de computers bij andere ngo’s als Amnesty zouden zijn gehackt.
 11. Andere mensenrechtenorganisaties en medewerkers worden bedreigd.
 12. In de wijk waar mevrouw van Hooydonk woont zijn glimmende folders over haar verspreid met haar adresgegevens en een inzamelingsoproep voor kleding. Een oproep waaraan massaal gehoor schijnt te zijn gegeven.
 13. Naar aanleiding van de folder geven buurtbewoners te kennen liever geen moslims in de buurt te hebben.
 14. Mevrouw Van Hooydonk ontvangt dagelijks dreigmails, dreig-sms’jes of andersoortige dreigementen.
 15. Met haar aangifte werd niets gedaan. De politie nam haar niet serieus en stuurde haar weg.
 16. Na aandringen van andere mensenrechtenorganisaties kwamen de politie en het OM eindelijk in actie.
 17. Mensenrechtenorganisaties zijn bang. Zij voelen zich niet beschermd door onze overheid en kunnen in deze bedreigende omstandigheden niet goed functioneren.

Zonder bewijs
Deze soms nogal hilarische opsomming bracht de krant zonder een snipper bewijs. Ondanks herhaaldelijk aandringen door collega-journalisten werden geen bewijzen geleverd. Ook de keurige antwoorden van Koenders en Van der Steur ondersteunen het NRC-verhaal niet. Van de hoofdconclusie van de NRC dat de overheid niet in staat zou zijn om de veiligheid van NGO-medewerkers te garanderen, blijft niets overeind. Uit de beantwoording doemt het volgende beeld op.

Meldpunt
Het morele vingertje dat de NRC-hoofdredactie op 15 augustus demonstratief omhoog hield, had men beter op de eigen redactionele lippen kunnen drukken. De stelling van de hoofdredactie dat er een laagdrempelig meldpunt moet komen voor bedreigingen van NGO-medewerkers, blijkt totaal overbodig. Zo’n meldmogelijkheid bestaat namelijk allang. Er is een gezamenlijk overlegorgaan van NGO’s, het Strafhof en de overheid waar alles wat met NGO-werkzaamheden te maken heeft – dus ook bedreigingen – kan worden besproken.

Veiligheid
De stelling dat er geen doelmatige veiligheidsstructuur voor NGO-medewerkers bestaat, is onjuist. Alle overheidsdiensten doen gewoon hun werk, schrijven de bewindslieden. Dat er door politie en OM pas actie zou zijn ondernomen na aandringen door andere mensenrechtenorganisaties, is simpelweg niet waar. Er is direct na de aangifte door Kiswanson van Hooydonk in februari een strafrechtelijk onderzoek gestart. Ook kreeg mevrouw Van Hooydonk van de politie een speciaal contactpersoon om haar in noodgevallen bij te staan. Van bedreigingen aan het adres van andere organisaties of mensenrechtenactivisten is in ons land nooit sprake geweest, zo laten de ministers de drie hevig verontruste vragenstellers uit de Tweede Kamer fijntjes weten.

Briefing
Mensenrechtenactivisten lopen volgens Koenders en Van der Steur in Nederland geen gevaar. De overheid zet zich in voor de veiligheid van àlle in ons land verblijvende organisaties en medewerkers. Voor de zekerheid wordt er een to-do lijst voor NGO’s in geval van een eventuele bedreiging toegezegd en een briefing door OM en politie. Over het verloop en uitkomst van het strafrechtelijk onderzoek in de zaak rond de Al-Haq activiste Kiswanson van Hooydonk doet de regering – zoals gebruikelijk bij onderzoek door het OM – geen mededelingen.

Israël
De suggestie van de NRC dat Israël via de Mossad betrokken zou zijn bij deze kwestie lijkt na zeven maanden speurwerk volslagen uit de lucht gegrepen te zijn. De bewindslieden gaan er dan ook wijselijk niet op in. De AIVD zou betrokkenheid van Israël inmiddels zeker hebben achterhaald. Er zou dan langzamerhand ook echt sprake moeten zijn geweest van een diplomatieke rel. Het recente warme onthaal van premier Netanyahu door premier Rutte maakt duidelijk dat ook het kabinet geen geloof hecht aan dit klungelige,verzonnen Mossad-sprookje.

Kwaadaardig
Dat Léonie van Nierop de fantasieën van anti-Israël-activisten als feiten presenteert, is een goed ingevoerde NRC-lezer wel gewend. Dat de NRC-ombudsman een langdradige om-de-hete-brij-heen-draai-act opvoert om het gebrek aan bewijs in Van Nierops artikel te maskeren, hoort bij zijn vak. Maar dat de hoofdredactie van een kwaliteitskrant zich voor het karretje laat spannen van schimmige NGO’s en de lezers trakteert op kwaadaardige spin en speculatie, is ronduit beschamend.

De lezers die de NRC in leven houden en degenen die valselijk zijn beschuldigd, verdienen een excuus na dit politieke demasqué.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
4 jaren geleden

… [Trackback]

[…] Read More: opiniez.com/2016/09/13/kabinet-gaat-niet-mee-in-israelische-complot-hoax-nrc/uri4u/ […]

trackback

[…] hier […]

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x