Rondo Alla Rutte

OpinieZ, premier Rutte, Mark Rutte, Mozart, Rondo alla Turca

Titelfoto: Piano , gepubliceerd onder Pixabay license.

 

Een van de lievelingscomponisten van premier Rutte, Wolfgang Amadeus Mozart, arriveerde in 1781 in Wenen. Een stad die de aanvallen van Ottomaanse troepen in 1683 definitief wist af te slaan. Een overwinning die de val inluidde van het Ottomaanse Rijk en bijdroeg aan een intense opbloei van het Oostenrijkse en Westeuropese culturele leven.

Alla Turca
Tijdens de aanvalsgolven van de Ottomaanse troepen maakte Europa voor het eerst kennis met muziek Alla Turca. In de eerste linie van de Turkse troepen bevonden zich de Mehter, legermuzikanten die ter aanmoediging voor de troepen uitliepen en met hun blaas- en trommelmuziek de vijand schrik aanjoegen. Hoe deze Ottomanen uiteindelijk zijn verjaagd en hun rijk is ingestort is een ander verhaal. In het Wenen van Mozart was het Ottomaanse Rijk inmiddels veranderd in een ongevaarlijke mythe.

Fascinatie
Van mythe naar mode is een kleine stap. In West-Europa ontstond een enorme fascinatie met alles wat Turks was. Turkse kleding, etenswaren en muziek vormden de te volgen trend. Veel componisten uit die tijd maakten gebruik van Turkse elementen. Turkse klanken, decors en kleding doken op in opera’s en balletuitvoeringen. Naast Mozarts opera Die Entführung aus dem Serail, een verhaal dat zich afspeelt in een Turkse harem, schreef de briljante veelschrijver, ook een Sonata no. 11 waarvan het derde deel bekend staat als Rondo Alla Turca, hier in een uitvoering van Rutte’s lievelingspianist Horowitz:

Muziekonderwijs
Met dit voorbeeld voor ogen heeft Rutte afgezien van een verdere muzikale carrière en gekozen voor de politiek. Rutte heeft zich een positie verworven waarin hij als muziekliefhebber ons armoedige muziekonderwijs eindelijk een zet in de goede richting had kunnen geven. De goede (basis-) scholen niet te na gesproken, is het daarmee slecht gesteld. Zo er al sprake is van muziekles, zingt de juf aan het eind van de schooldag nog snel een liedje, luistert men een kwartiertje naar het werk van Ali B of mogen de kinderen zich een uurtje per week uitleven op trommels en triangels. Hoe het ook kan laat de website van de Amerikaanse Hilliard City School zien:

image

Dansschema Alla Turca

De kinderen raken spelenderwijs gewend aan klassieke muziek, en compositorische elementen als vorm en structuur. Bovendien wordt de eigen creativiteit uitgedaagd. De kinderen worden letterlijk ondergedompeld in muziek en genieten intens van hun muzikale reis door Mozarts Rondo Alla Turca. Eenmaal bewust van de elementen kan zo’n kinderontdekkingstocht zich makkelijk voortzetten in literatuur, film en andere vormen van kunst.

Rutte als pianist
Rutte vindt zichzelf geen toppianist. Hoe goed is hij als politiek-pianist/componist? Wie zijn werk gadeslaat ontwaart een armzalig opgebouwde compositie. Zijn Rondo Alla Rutte komt niet verder dan een luchtig motiefje in een eindeloos herhaald A-tje. Met een gelijkmatig gebruik van zwarte en witte toetsen tracht de musicus mensen als de nieuwe Ottomaanse veroveraar, Sultan Erdogan en zijn aanhang mild te stemmen. Ruttes spel wordt regelmatig verstoord door rumoer in en buiten de concertzaal. Kreten uit het publiek om referenda, onderste-stenen en verdedigingslinies laat de in glitterbretels gehulde pianist/componist stoïcijns lachend van zich afglijden.

Aan het einde gekomen van zijn tweede concert bood Rutte zowaar zijn verontschuldigingen aan voor zijn compositorische miskleun en klavierspel. Toch meent hij voor een derde keer het podium te moeten betreden.

Kiezers met gevoel voor vorm en structuur kopen geen kaartjes meer voor Rondo Alla Rutte. Zij hebben het wel gehoord. Beter wordt het niet. Eerder een Rondo Alla Rutte de HumoristRutte de Patser of Rutte de Populist.

Aan u dit drama te voorkomen.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x