Lessen over Erdogan en de klikturken

Poetin is geslepen, maar Erdogan gestoord. Met de eerste kun je nog dealen, met de tweede niet. Erdogan is van een pseudo-democratische autocraat verworden tot een tiran, in het zadel gehouden door aanhangers die net zo schuldig zijn als hijzelf is.

Hij vertoont alle kenmerken van narcisme, paranoia en machiavellisme. Hij gebruikt de staat als pinautomaat, onderdrukt delen van zijn bevolking, maakt zich eigenaar van het vrije woord, benoemt ‘vrienden’ in de rechterlijke macht en terroriseert al zijn tegenstanders.

Zijn invloed strekt zich nu uit tot Europa, dat hij ziet en omvormt tot een Ottomaanse vazalstaat met dank aan de ‘leiders’ van Europa en een zwak Europees Parlement. Welke lessen moeten worden getrokken?

Les 1: Baas over eigen buitengrens
Velen hebben erop gewezen dat wanneer je de bewaking van de buitengrens van Europa outsourcet aan het Turkije van Erdogan je van hem afhankelijk wordt. Dit moet je niet willen en nooit doen. De zes miljard die Europa aan de tiran Erdogan betaalt, mag alleen gebruikt worden om tijd te kopen, om de controle over de buitengrenzen weer in eigen hand te krijgen.

Met een geslepen staatsman kun je zaken doen, met een tirannieke gek niet. Dit wil niet zeggen dat we geen vluchtelingen of immigranten moeten binnenlaten. Maar het is aan ons, EU’ers zelf, om te bepalen hoe, waar en onder welke condities. En als we het doen, dan ook con amore en zonder gezeur.

Les 2: Desnoods baas over eigen binnengrens
Het Europese leiderschap is serviel. De onderdanigheid van Merkel, maar zeker ook van EU-president Tusk geeft weinig hoop op een goede Europese afloop. Merkel die haar landgenoot afvalt en Tusk, die zegt dat niemand in Europa het recht heeft Turkije de les te lezen, laten zien dat het lot van Europa op dit moment niet in goede handen is.

Als de Europese Unie niet in staat is om haar buitengrenzen te verdedigen, dan houdt zij de facto op te bestaan als politieke eenheid. Europa moet en zal dan ook terugschakelen naar een lager politiek aggregatieniveau dat wél baas over haar grenzen is: dat van de nationale staten. Helaas, zeg ik erbij. Ik ben liever Europeaan. Maar dit serviele Europa is een gevaarlijk Europa, omdat zij haar kernwaarden niet verdedigt.

Les 3: Baas in eigen land
Het nieuwste woord is ‘klikturk’. Het Turks consulaat heeft met haar halfslachtig ingetrokken email de geest uit de fles laten ontsnappen. De oproep aan Turkse Nederlanders om Nederlanders aan te geven bij de Turkse autoriteiten is een inbreuk op het Nederlandse rechtsgevoel, getuigt van tirannieke arrogantie en heeft laten zien dat het Turkse consulaat, de Turkse staat dus, een parallelle machtsstructuur creëert en al heeft gecreëerd.

Ook de inmenging in Nederlandse samenleving via Turkse moskeeën, die bindingen met de Turkse autoriteiten hebben, spreekt boekdelen. De connecties van Turkse verenigingen en stichtingen met Ankara moeten worden doorgeknipt.

Ik wil (nog) niet zover gaan om een pleidooi te houden voor het opheffen van dubbele nationaliteiten. Maar de juichende reacties van teveel Nederturken op de arrestatie van Ebru Umar baren mij zorgen. Helaas ontsnap ook ik niet aan de vraag die ik niet stellen wil: waar ligt je loyaliteit? Helaas, stiekeme klikturken maken alle Turkse Nederlanders verdacht.

Europa
Is Europa in staat deze drie lessen te trekken? Zijn onze politieke leiders, Rutte, Koenders, Pechtold, Buma, Klaver, Samson, Zijlstra, Roemer, in staat de soevereiniteit van de EU en Nederland te herstellen en te verstevigen?
Prangende vragen en de vermoedelijke antwoorden stemmen bepaald niet vrolijk.

Over de auteur

Joep Schrijvers
Joep Schrijvers
Managementboekenschrijver, leiderschapshistoricus en veranderkundige.
Werkt op dit moment aan drie projecten:
1. Onderzoek naar Leiderschap in veranderingsprocessen (met de Kring Andragologie en de UvA).
2. Intellectuele geschiedenis: Leiderschapsadviezen in de Westerse cultuur, van Homerus tot Johan Cruijff.
3. Het boek: ‘Wijvenstreken’, het politieke spel van vrouwen in organisaties.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
7 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Joep @Schrijvers analyseert: “Lessen over #Erdogan en de klikturken” #freeEbru opiniez.com/2016/04/24/lessen-over-erdogan-en-de-k… […]

De jager
De jager
7 jaren geleden

Vreselijk als zo,n man aan de macht is de Turken in Nederland die achter hem staan moeten lekker terug gaan naar het land van hun eerste paspoort wat doen ze hier dan nog ,onze vrijheid verzieken gisteren morgen kwam zijn gezicht groot in beeld weet je dan op wie hij lijkt
Ik miste alleen een klein snorretje het leek wel zijn 2ling broer.

Johan
Johan
7 jaren geleden

‘outsourcet’ : We hebben daar een goed Nederlands woord voor : uitbesteden.

guusvelraeds
guusvelraeds
7 jaren geleden

Helaas, zeg ik erbij. Ik ben liever Europeaan.

Vind ik rare zin en tevens overbodig binnen de strekking van het artikel. Wat wil je er mee zeggen? Ben liever Europeaan. Ieder zijn heug en meug. Ondanks blijf het een vreemde opmerking die mogelijk in bedekte termen wil zeggen Nederland als Souverein land is passé en dat vind ik goed. Wat heeft Europeaan zijn met de EU te maken? Weinig. Ik zie me zelf op de eerste plaats als Nederlander en als Nederlander ben je vanzelfsprekend ook een Europeaan zelfs als de EU niet meer zou bestaan. Iemand uit Eritrea is per definitie geen Europeaan. EU heeft geen meerwaarde voor de volkeren van Europa. Samenwerkende vrije Europese natiestaten zoveel te meer.

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

Erdogan : islamo-fascist.
De nieuwe dictator met godsdienstige- / etnische grootheidswaan,
onbetrouwbaarheid en onbeperkte gewelddadigheid.

R.Kroonenberg
7 jaren geleden

Dit is op Jasterke's kwijt-zonder-spijtsite herblogden reageerde:
.
Tot het moment dat zij in Vrijheid wordt gesteld

blijft Ebru Umar dus voor mij een Vrijheidsheld !

die het verband doorziet tussen de diverse zaken….

laten die “quasi- Nederlandse” Turken maar hun vreugde-dansjes maken !
.
Jasterke
.

TINSTAAFL
TINSTAAFL
7 jaren geleden

Onze huidige Europese “leiders” stammen nog uit de tijd waar alles nog volgens de polder mentaliteit gaat. Erdogan is een islamiet die duidelijk nog in de 18e eeuw leeft. Hij heeft alleen respect voor iemand die doet en denkt als hij. De huidige EU politici hebben een ruggengraat van smeerkaas en geen partij voor Erdokwal.

7
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x