De Man met de Hoed

“Men vreest dat wij op oneigenlijke gronden stemmen. Dat u uw stemgedrag laat beïnvloeden door uw mening over de toetreding van Turkije, en dat mag niet. Waarom niet?”

“Ik laat mijn stem daar wel door beïnvloeden. (…) Idem voor de invoering van de euro, de bemoeizucht van Brussel. (…) We hebben het volste recht zelf te bepalen wat onze motieven zijn.” Aldus tegenstemmer Ronald Plasterk in 2005 over het referendum inzake de Europese grondwet.

Referendum
Nu is de Man-met-de-Hoed medeverantwoordelijk voor het frustreren van het Oekraïnereferendum en is de oud-columnist teleurgesteld over de motieven van tegenstemmers en maakt hij na de uitslag al plannen om nieuwe referenda in de kiem te smoren.

Lichtzinnig
Zijn glanzende wetenschappelijke carrière mondde via de platworm, de parasiet Borrelia Hermsii en het rondwormpje Caenorhabditis Elegans uit in een flink aantal hoogleraarschappen en andere topfuncties. Maar de snel verveelde Man-met-de-Hoed heeft ook een lichtzinnige kant. Zo speelt hij gitaar en zingt stokoude protestliedjes. Ronald de artiest meent dat Bob Dylan de Nobelprijs voor de literatuur verdient. Geïnspireerd door lofzangen op het naderend aardse paradijs werd de Man-met-de-Hoed actief voor de PvdA. De dwaas won het van de wetenschapper.

Vrijdagavond was de oude oproerkraaier te gast bij VARA-haan Pauw. Sinds hij deel uitmaakt van het establishment is van de rebelse Ronald niets meer over. Na verwoestend gehak in de AIVD en een NSA-afluisterblunder is hij politiek kaltgestellt. In veiligheidsdebatten voert brekebeen Rutte zelf het woord en zit Ronald zwijgend in vak K.

Terrorist
De Man-met-de-Hoed keek dof naar een groot scherm waarop beelden werden getoond van een jonge Man-met-de-Hoed: de islamitische terrorist Mohammed Abrini. Uit Ronalds blik viel op te maken dat hij net zo veel van de zaak wist als de studiogasten en de kijker.

Pauw-de-Pronker hield voor de vorm een coulant ‘streng’ vraaggesprekje over de recente ontwikkelingen, veiligheidsdiensten en samenwerkingsbereidheid. Hij vroeg niet hoe het mogelijk is dat deze islamitische terrorist ruim vier maanden lang vrij kon bewegen, onbespied acties plannen en uitvoeren. En ook niets over de anti-terreurplannen van PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan.

Debattafels
Eberhard had net met trots de psycho-analytische terreuraanpak van David Kenning gepresenteerd. De mislukte plannen van PvdA’ers als Ahmed Marcouch, die met lokjoden, debattafels en theecontainers de Gazawijken introk, schreeuwden immers om echte daadkracht.

Lusteloos kopte de PvdA-minister van Geheimzinnigheid en Nietsisme de voorgekookte voorzetjes van de parmantige Pauw in open doel. Wegschuivend: “het Brussel-debat ging over de samenwerking tussen politiediensten”, bedriegend: “inlichtingendiensten werken goed samen”, pochend: “in the Counter Terrorism Group is Nederland voorzitter”, griezelig geruststellend: “er wordt geprobeerd nóg intensiever samen te werken en de lijsten nóg beter op elkaar af te stemmen” en de afmaker: “we praten nooit over het kennisniveau van diensten”.

Geen bestaansrecht
Iedere dag opnieuw bewijst de PvdA buiten de samenleving te staan. Dat de PvdA-intelligentsia het electoraat veracht, niet langer in staat is om grondige analyses te maken noch effectieve bestuurlijke maatregelen te treffen toont haar failliet. Helaas zit ons bestuurs- en ambtenarenapparaat tjokvol inadequate, hardnekkige PvdA’ers. Deze partij heeft geen bestaansrecht meer en zou in het belang van onze veiligheid en rechtsstaat opgeheven moeten worden.

Twee Mannen-met-een-Hoed. Een daarvan heeft zijn islamo-fascistische gang kunnen gaan door laflinks wegkijkbeleid terwijl de ander nog altijd beschikt over een uitstekend stel hersens.

Ronald, ga naar huis. Pak je gitaar en zing een lied. Voor mijn part Bob Dylan:

Come senators, congressmen
Please heed the call
Don’t stand in the doorway
Don’t block up the hall
For he that gets hurt
Will be he who has stalled
There’s a battle outside
And it is ragin’.
It’ll soon shake your windows
And rattle your walls
For the times they are a-changin’
.

Verlaat de politiek!

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Michel
Michel
7 jaren geleden

Plasterk is een schoolvoorbeeld van hoezeer macht corrumpeert, zeer zeker bij zelfvoldane ijdeltuiten, die hier geen enkele weerstand tegen blijken te hebben. Van kritisch denkende wetenschapper tot slippendrager van de slippendrager van Juncker. Hoe hou je het vol.

Victor Onrust
7 jaren geleden

“You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all of the time.”

Ans
Ans
7 jaren geleden

Hear! hear!
Laten we hopen dat Plasterk je wijze raad te harte neemt. Het is zo een trieste figuur geworden. Ga wat anders doen, ja. Iets dat energie geeft. Dan kun je weer oprecht lachen ipv als een boer met heel veel kiespijn.

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen