Trump’s moslim-stop geeft stof tot nadenken

Op basis van een poll waaraan 600 moslims in Amerika deelnamen, concludeert Donald Trump dat Amerika een complete stop moet afkondigen op alle moslims die het land willen betreden. In ieder geval totdat Amerika begrijpt wat radicale islamieten drijft.

De laatste toevoeging is goed nieuws voor welwillende moslims. Want had Trump gesteld dat hij het ook zelf moest begrijpen, dan zou dat tot zijn dood hebben geduurd, tenzij wonderen bestaan. Die drijfveren zijn al bekend, want ze staan gewoon in de conclusies van de poll en islamisten maken er zelf ook geen geheim van.

Een directe immigratiestop voor moslims hoeft er derhalve niet te komen en het polletje zou linea recta de prullenbak in kunnen, ware het niet dat je naar aanleiding van de resultaten ook best zinnige vragen kan stellen, conclusies kan trekken en wellicht zelfs maatregelen kan treffen.

inburgering, participatieverklaring en trouw zweren aan de vlag zijn niet veel meer dan loze formaliteiten

De meest voor de hand liggende vraag lijkt hoe representatief deze steekproef voor de hele moslimpopulatie in Amerika – geschat op 3 miljoen – is. Echter, na het ‘grenzen dicht’ dat Trump enkel op basis van extrapolatie voorstelt, lijkt het niet waarschijnlijk dat moslims zich nog geroepen voelen deel te nemen aan een grootschalig vervolgonderzoek. Of dat ze het zo invullen dat het lijkt of islamisme volkomen los staat van Islam.

Dit neemt echter niet weg dat er, ondanks dat de werkelijke omvang onduidelijk is, toch wel degelijk radicaliseringsproblemen zijn. Zelfs al zou het daarbij maar gaan om een klein gedeelte van de moslimpopulatie. Iets waaruit blijkt dat inburgering, participatieverklaring en trouw zweren aan de vlag niet veel meer dan loze formaliteiten zijn. De populaire claim dat iedereen in Amerika boven alles Amerikaan zou zijn en zich zo zou voelen, lijkt dus ook maar betrekkelijk. Onwaar zelfs.

Daarnaast toont de recente aanslag in San Bernardino aan dat, alle draconische maatregelen ten spijt, de veiligheidsdiensten ook weinig grip op de situatie hebben. Hoezeer ze ook proberen in het hoofd van iedere burger te turen. Europa hoeft van dit beleid dan ook niets te verwachten of te adopteren, laat staan radicalisme op een geheel eigen wijze wél proberen te doorgronden.

Verleg de focus dus van gevolg naar oorsprong, zowel ver weg als dichtbij en als moslimradicalisme al welhaast niet te bestrijden lijkt, stop dan allereerst met het respecteren en faciliteren van verwerpelijk gedachtegoed, vooral als je steeds zegt het niet te tolereren.

stop dan allereerst met het respecteren en faciliteren van verwerpelijk gedachtegoed

Zolang je warme banden onderhoudt – zij het diplomatiek of vanwege handelsbelangen of omdat het even leuk lijkt uit te komen – met groeperingen en regimes die juist datgene willen wat je hier juist niét wil, moet je niet raar opkijken als er ook meer uitwisselingen plaatsvinden.

Dan staat er dus ineens in je achtertuin een geïmporteerde radicale imam te haatspeechen in een moskee gebouwd met oliedollars. Dan gaan kinderen naar een islamitische school waarvan het voornaamste lesmateriaal, de Koran, wordt gedrukt ergens in het Midden-Oosten. Dan eindig je met een setje home-grown jihadisten, die het een goed idee lijkt zichzelf op te blazen voor het Kalifaat. Kinderen, waarvan de ouders op een polletje invulden dat ze sharia eigenlijk wel zien zitten, net als de rest van hun enclave rond de moskee. En dat lijkt allerminst aan het internet of de islam op zich te liggen.

Radicale Trump-oplossingen werken dus net zo min als verwachten dat een deal met Turkije verbetering in plaats van verslechtering brengt.

Over de auteur

Arend-Jan Smit
Emigrant, huisvader en microblogger. Met soms wat macro.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Republikein
Republikein
7 jaren geleden

Figuurlijk gesproken.
Pardon zeg.

pvanlenth
7 jaren geleden

De koran biedt kwaadwillenden meer ruimte dan goedwillenden. Ik zou, als moslimgeborene, serieus uittreden overwegen. Toch binnen dat geloof blijven is op zich al een veeg teken. Trump heeft groot gelijk dat we eerst meer moeten weten over de ontvankelijkheid voor het kwade. Let wel, het gaat daarbij om wat wij westerlingen het kwade noemen.

Republikein
Republikein
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pvanlenth

Wat heb ik met uw maanziekte te maken?
Als u een goed argument heb hoor ik dat graag.

Republikein
Republikein
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Republikein

Heb is gebiedende wijs.
Ohne gewähr!

D. G. Neree
D. G. Neree
7 jaren geleden

Tien jaar geleden was er tussen wit en zwart een oneindige reeks schakeringen.
Maar in een oorlog vervallen die schakeringen en wordt er noodgedwongen gekozen voor A of voor B. Neutraliteit en nuancering worden door beide partijen als verraad gezien en de meer genuanceerden als verraders.

Dat is een droevige constatering, maar het eindeloos nuanceren en semantisch benaderen en het demoniseren van de tegengeluiden hebben geleid tot deze situatie, waarin er oorlog tegen ons wordt gevoerd en wij hulpeloos zijn, door de kop in het zand te steken en ondergronds te mopperen over de toon van het debat in plaats van de problemen bij naam te noemen.

Arm Nederland. Zelfs na 5 ’terroristische’ (aanhalingstekens omdat het in feite oorlogsdaden zijn) aanslagen in Frankrijk dit jaar en verschillende in België, doen we ons best om te discussiëren over bijzaken en semantische goocheltoeren uit te halen.
Is het intellectuele peil in NL zo laag gezakt?

Republikein
Republikein
7 jaren geleden

Braaf artikel, en nu doorgaan met leven.
Get a life?

Republikein
Republikein
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arend-Jan Smit

Dingen benoemen is niet voor iedereen gegeven.
Zeg waar het opstaat en breng geen verontschuldigingen tussen de regels aan, het is wit of zwart.
De deftige dame riep ook oeps!
Zijn die booslims allemaal stratenmaker op zee?
Ja, allemaal, en terug naar de zandbak, ik heb ook een leven!

Asher
Hoofdredactie
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Republikein

Wat zou het leven makkelijk zijn als er steeds maar 2 opties zijn, A of B. Zo is het natuurlijk niet. Dat weet jij ook wel.

D. G. Neree
D. G. Neree
7 jaren geleden

Tegen het westen is de oorlog verklaard, door een segment van de moslimwereld. Het is daarom zeer verstandig om goed uit te zoeken wat dat segment inhoudt en zolang moslims en moslimorganisaties zich hier niet duidelijk over uitspreken, is in feite iedere moslim verdacht. Men weet immers niet waar precies uit die enorme groep mensen het gevaar komt. Tot die tijd is het niet onverstandig om de hele islam in quarantaine te zetten.
Ik kan zijn gedachtegang goed volgen er er valt wel wat voor te zeggen.
Was het niet Pim Fortuyn die al voorstelde een ‘koude oorlog’ uit te roepen met betrekking van de Islam?

Frank Berkemeier
7 jaren geleden

Ik snap al die ophef om die uitspraak van Trump niet. Wanneer je 100 appels hebt en 2 zijn er giftig, eet je dan een appel? Het gezonde verstand zegt dat je eerst onderzoekt welke appels giftig zijn,voordat je er een eet.

jungleelephant
jungleelephant
7 jaren geleden

Ik vind Trump bot,maar dat is misschien juist wat nodig is om ogen te openen!Hij zegt wel waar het op staat en is verre van het door mij zo verfoeide,politiek correct!

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen