Advertenties

Trump’s moslim-stop geeft stof tot nadenken

Volg OpinieZ

Op basis van een poll waaraan 600 moslims in Amerika deelnamen, concludeert Donald Trump dat Amerika een complete stop moet afkondigen op alle moslims die het land willen betreden. In ieder geval totdat Amerika begrijpt wat radicale islamieten drijft.

De laatste toevoeging is goed nieuws voor welwillende moslims. Want had Trump gesteld dat hij het ook zelf moest begrijpen, dan zou dat tot zijn dood hebben geduurd, tenzij wonderen bestaan. Die drijfveren zijn al bekend, want ze staan gewoon in de conclusies van de poll en islamisten maken er zelf ook geen geheim van.

Een directe immigratiestop voor moslims hoeft er derhalve niet te komen en het polletje zou linea recta de prullenbak in kunnen, ware het niet dat je naar aanleiding van de resultaten ook best zinnige vragen kan stellen, conclusies kan trekken en wellicht zelfs maatregelen kan treffen.

inburgering, participatieverklaring en trouw zweren aan de vlag zijn niet veel meer dan loze formaliteiten

De meest voor de hand liggende vraag lijkt hoe representatief deze steekproef voor de hele moslimpopulatie in Amerika – geschat op 3 miljoen – is. Echter, na het ‘grenzen dicht’ dat Trump enkel op basis van extrapolatie voorstelt, lijkt het niet waarschijnlijk dat moslims zich nog geroepen voelen deel te nemen aan een grootschalig vervolgonderzoek. Of dat ze het zo invullen dat het lijkt of islamisme volkomen los staat van Islam.

Dit neemt echter niet weg dat er, ondanks dat de werkelijke omvang onduidelijk is, toch wel degelijk radicaliseringsproblemen zijn. Zelfs al zou het daarbij maar gaan om een klein gedeelte van de moslimpopulatie. Iets waaruit blijkt dat inburgering, participatieverklaring en trouw zweren aan de vlag niet veel meer dan loze formaliteiten zijn. De populaire claim dat iedereen in Amerika boven alles Amerikaan zou zijn en zich zo zou voelen, lijkt dus ook maar betrekkelijk. Onwaar zelfs.

Daarnaast toont de recente aanslag in San Bernardino aan dat, alle draconische maatregelen ten spijt, de veiligheidsdiensten ook weinig grip op de situatie hebben. Hoezeer ze ook proberen in het hoofd van iedere burger te turen. Europa hoeft van dit beleid dan ook niets te verwachten of te adopteren, laat staan radicalisme op een geheel eigen wijze wél proberen te doorgronden.

Verleg de focus dus van gevolg naar oorsprong, zowel ver weg als dichtbij en als moslimradicalisme al welhaast niet te bestrijden lijkt, stop dan allereerst met het respecteren en faciliteren van verwerpelijk gedachtegoed, vooral als je steeds zegt het niet te tolereren.

stop dan allereerst met het respecteren en faciliteren van verwerpelijk gedachtegoed

Zolang je warme banden onderhoudt – zij het diplomatiek of vanwege handelsbelangen of omdat het even leuk lijkt uit te komen – met groeperingen en regimes die juist datgene willen wat je hier juist niét wil, moet je niet raar opkijken als er ook meer uitwisselingen plaatsvinden.

Dan staat er dus ineens in je achtertuin een geïmporteerde radicale imam te haatspeechen in een moskee gebouwd met oliedollars. Dan gaan kinderen naar een islamitische school waarvan het voornaamste lesmateriaal, de Koran, wordt gedrukt ergens in het Midden-Oosten. Dan eindig je met een setje home-grown jihadisten, die het een goed idee lijkt zichzelf op te blazen voor het Kalifaat. Kinderen, waarvan de ouders op een polletje invulden dat ze sharia eigenlijk wel zien zitten, net als de rest van hun enclave rond de moskee. En dat lijkt allerminst aan het internet of de islam op zich te liggen.

Radicale Trump-oplossingen werken dus net zo min als verwachten dat een deal met Turkije verbetering in plaats van verslechtering brengt.

Email-abonnement

16
Reageer.

avatar
1800
7 Draadjes
9 Antwoorden
0 Volgers
 
Meest bediscussieerde reactie
Meest actieve draadje
7 Auteur(s)
pvanlenthAsherArend-Jan SmitRepublikeinD. G. Neree Recente reacties van de auteur(s)
  Abonneren op reactie(s)  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Republikein
Republikein

Figuurlijk gesproken.
Pardon zeg.

pvanlenth

De koran biedt kwaadwillenden meer ruimte dan goedwillenden. Ik zou, als moslimgeborene, serieus uittreden overwegen. Toch binnen dat geloof blijven is op zich al een veeg teken. Trump heeft groot gelijk dat we eerst meer moeten weten over de ontvankelijkheid voor het kwade. Let wel, het gaat daarbij om wat wij westerlingen het kwade noemen.

Republikein
Republikein

Wat heb ik met uw maanziekte te maken?
Als u een goed argument heb hoor ik dat graag.

Republikein
Republikein

Heb is gebiedende wijs.
Ohne gewähr!

Arend-Jan Smit

Dat zou op zich iedereen in 2015 moeten overwegen, maar dat is een andere issue. Maar waar denkbeelden vandaan komen is geen mysterie. Een concept dat je als Moslim geboren zou worden is net als de rest iets dat erin wordt gestopt. En ja, je opblazen voor Allah heeft wel als minimale voorwaarde dat je in Allah gelooft, maar als je de ouders van de Syriëgangers hoort dan lijkt het er niet op dat zij hun kroost hebben bewogen om af te reizen naar het Kalifaat. Ze hebben de kinderen echter wel altijd op het hart gedrukt dat het heel belangrijk is een goede Moslim te zijn. Tel daarbij de sociale druk en het wordt al gauw een wedstrijd. En dan ergens komt er iemand langs die ze vertelt dat de allerbeste jihad gaat voeren. En gezien de vele berichtgevingen omtrent dubieuze imams, koranlessen, scholen en sprekers in de moskee, lijkt het me echt geen raadsel waar je het zoeken moet.

D. G. Neree
D. G. Neree

Tien jaar geleden was er tussen wit en zwart een oneindige reeks schakeringen.
Maar in een oorlog vervallen die schakeringen en wordt er noodgedwongen gekozen voor A of voor B. Neutraliteit en nuancering worden door beide partijen als verraad gezien en de meer genuanceerden als verraders.

Dat is een droevige constatering, maar het eindeloos nuanceren en semantisch benaderen en het demoniseren van de tegengeluiden hebben geleid tot deze situatie, waarin er oorlog tegen ons wordt gevoerd en wij hulpeloos zijn, door de kop in het zand te steken en ondergronds te mopperen over de toon van het debat in plaats van de problemen bij naam te noemen.

Arm Nederland. Zelfs na 5 ‘terroristische’ (aanhalingstekens omdat het in feite oorlogsdaden zijn) aanslagen in Frankrijk dit jaar en verschillende in België, doen we ons best om te discussiëren over bijzaken en semantische goocheltoeren uit te halen.
Is het intellectuele peil in NL zo laag gezakt?

Arend-Jan Smit

Het probleem is niet zo eens nuanceren, maar vaak het bagatelliseren, alsook het overdrijven. En er lag ook geen draaiboekje klaar voor een of andere heilige oorlog in 2015. Links vindt dat het eigenlijk niet moet kunnen, ‘want we hadden toch afgesproken dat we het gezellig zouden hebben samen’ en aan de andere kant zie je mensen die maar al te graag de handschoen lijken te willen oppakken (al vermoed ik dat ze bedoelen dat een ander het moet doen) . Daarbij komt dat anno nu ook iedereen gezellig tussen en door elkaar woont, dus het is heel handig om wel de goede partij tot vijand te verklaren, zodat je met het gepolariseer niet de boel escaleert en je met een burgeroorlog zit. En omdat alles zich in onze achtertuin afspeelt is het ook niet handig als Amerika besluit de boel eens extra op scherp te zetten, want veel meer volksverhuizing gaat hier ook niet lang goed. En het zet ook heel die regio op scherp. Een echte panacee is er ook niet. IS opruimen en Syrië/Irak weer bewoonbaar krijgen lijkt het meest verstandig.

Republikein
Republikein

Braaf artikel, en nu doorgaan met leven.
Get a life?

Arend-Jan Smit

Ja, het lijkt me dat doorgaan beter is dan het voorstel om met alles te stoppen, inclusief nadenken, totdat Trump het wiel opnieuw uitgevonden heeft. En dat doorgaan hoeft met reeds beschikbare kennis helemaal niet op dezelfde voet. Juist vooral niet zelfs. Wijzen naar de nieuwe keizer en zeggen dat hij geen kleren aan heeft, is weinig populair, dat snap ik, maar braaf is het allerminst.

Republikein
Republikein

Dingen benoemen is niet voor iedereen gegeven.
Zeg waar het opstaat en breng geen verontschuldigingen tussen de regels aan, het is wit of zwart.
De deftige dame riep ook oeps!
Zijn die booslims allemaal stratenmaker op zee?
Ja, allemaal, en terug naar de zandbak, ik heb ook een leven!

Asher

Wat zou het leven makkelijk zijn als er steeds maar 2 opties zijn, A of B. Zo is het natuurlijk niet. Dat weet jij ook wel.

D. G. Neree
D. G. Neree

Tegen het westen is de oorlog verklaard, door een segment van de moslimwereld. Het is daarom zeer verstandig om goed uit te zoeken wat dat segment inhoudt en zolang moslims en moslimorganisaties zich hier niet duidelijk over uitspreken, is in feite iedere moslim verdacht. Men weet immers niet waar precies uit die enorme groep mensen het gevaar komt. Tot die tijd is het niet onverstandig om de hele islam in quarantaine te zetten.
Ik kan zijn gedachtegang goed volgen er er valt wel wat voor te zeggen.
Was het niet Pim Fortuyn die al voorstelde een ‘koude oorlog’ uit te roepen met betrekking van de Islam?

Frank Berkemeier

Ik snap al die ophef om die uitspraak van Trump niet. Wanneer je 100 appels hebt en 2 zijn er giftig, eet je dan een appel? Het gezonde verstand zegt dat je eerst onderzoekt welke appels giftig zijn,voordat je er een eet.

Arend-Jan Smit

Het lijkt er inderdaad op dat bepaalde appels, ook die uit eigen boomgaard, bewust vergiftigd worden. Sommigen begonnen zelfs als peer. Maar dat is allemaal al bekend. Obama wil nu gif verbieden en Trump het liefst alle appels. De kwekerijen en kwekers, thuis en overzee, goed controleren en eventueel sluiten lijkt echter het meest logisch.

jungleelephant
jungleelephant

Ik vind Trump bot,maar dat is misschien juist wat nodig is om ogen te openen!Hij zegt wel waar het op staat en is verre van het door mij zo verfoeide,politiek correct!

Arend-Jan Smit

Vooruit, dat moet ik hem nageven; hij heeft de klok wel horen luiden.