Feministisch Gender Gap riedeltje klopt niet
Feministen: zo voorspelbaar. De eerste foto van de onderhandelingstafel was nauwelijks gepubliceerd of op sociale media werd er meteen op gewezen dat er alleen mannen op staan. Want dat zou zogenaamd weer aantonen dat de vrouw nog steeds een achtergestelde positie heeft in Nederland.
Dat theeleutende mannetjes aan tafel zien zitten vrij logisch is aangezien de meeste partijleiders man zijn, kwam kennelijk niet in ze op.
Achterstelling
Partijvoorman Klaver was de missende vrouwen wel reeds opgevallen. In de poptempelrede zei hij dat het “niet normaal was dat hij debatteerde met enkel mannen”. Ook vond hij dat “het komende kabinet voor de helft uit vrouwen moet bestaan, als signaal dat we uitsluiting en achterstelling niet accepteren”. De geijkte feministische glazen plafond– en Gender Gap-riedel wist Jesse goed op te dreunen. Waarom hij zelf niet even opzij stapt om plaats te maken voor een vrouw, is me een raadsel.
Ik vraag me bovendien af of het verhaaltje wel klopt. Is het wel zo abnormaal dat je voornamelijk mannen aantreft? En betekent minder-dan-de-helft-vrouwen wel uitsluiting en achterstelling? Volgens feministen, die obsessief geslachtsdelen turven, wel. Zij zien een gebrek aan vrouwen op de hoogste macht- en topposities als teken “dat ze er nog niet zijn”. En vakgebieden waar de vrouw ondervertegenwoordigd is, vinden ze ook problematisch. Selectief uiteraard.
Gender Gap
Vrouwen in de exacte wetenschappen, is bijvoorbeeld altijd favoriet bij de feministische quotumeisers, want waar mannen in de meerderheid zijn, zijn het “bolwerken van het patriarchaat”. Door de ideologische “man slecht, vrouw zielig”-lens wordt alles simpel. Te simplistisch zelfs, concluderen onderzoekers in een recente studie naar de Gender Gap in de exacte wetenschappen. Zij namen in het onderzoek karaktereigenschappen mee en wisten daarmee de Gender Gap 100% te verklaren.
Competenties
De belangrijkste bevinding is dat er een bepaalde set competenties en karaktereigenschappen benodigd is en beloond wordt, dus bepalend kunnen zijn voor succes, keuze en ervaring. Hierover – vanwege verschillen in prevalentie traditioneel gezien als mannelijke en vrouwelijke eigenschappen – beschikt ieder individu in meer of mindere mate. In de wetenschap is een mix voordelig. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de stereotypische competitieve machoman, juist in het nadeel is. Alleen een competitieve instelling is onvoldoende. Kunnen samenwerken en communiceren zijn ook essentieel.
Knettergek
Terwijl de feministische activisten van de vrouwen- en genderstudies terug naar de tekentafel lijken te kunnen, gaan wij nog even terug naar de onderhandelingstafel in de kabinetsformatie. Is de afwezigheid van vrouwen ook daar niet beter en logischer te verklaren? “Ja”, zegt Professor in de Psychologie Jordan Peterson. Hij stelt in een debat dat vrouwen in dat opzicht eerder rationeler en verstandiger lijken te zijn. En op gegeven moment besluiten dat ze ook nog een leven willen hebben, in plaats werkweken van 80 uur. Hij zegt dat de vraag niet “waar zijn de vrouwen?” moet zijn, maar wat “knettergekke” mannen bezielt. En weer komt het o.a op vereiste competenties, keuzes en karaktereigenschappen. Binnen een nog veel grotere complexe realiteit.
Zwaar werk
De vraag wat mannen bezielt, komt ook al vrij snel aan bod in de recent verschenen bindende docufilm-kijktip “The Red Pill”, waarin feministe Cassie Jaye zich stortte in de on- en offline wereld van de activisten voor mannenrechten. En de vraag lijkt me ook volkomen legitiem. Waarom staat de man eigenlijk voor dag en dauw op, om acht uur lang levensgevaarlijk zwaar werk te verrichten, onder de meest vreselijke omstandigheden? Is de uitleg dat mannen het doen om goede partner en verantwoordelijke vader te zijn, niet veel plausibeler dan de feministische verklaring dat ze het doen om “vrouwen uit te sluiten en achter te stellen”?
Je kan het zo gek niet bedenken tegenwoordig. Op alle fronten beginnen de dominante feministische verhaaltjes te ontrafelen. Je ziet ze naarstig grijpen naar elk strohalmpje, zoals een onderhandelingstafel, om toch telkens weer dezelfde riedeltjes te kunnen blijven propageren. En eenieder, die het waagt ze tegen te spreken en niet steunt, is de vijand en moet kapot, man en vrouw gelijk.
Gehersenspoeld
Deze column zal ongetwijfeld ook in slechte aarde vallen bij de eeuwig verongelijkte slachtoffercultus, maar laat de gehersenspoelde roze mutsen maar komen. En femsplainen wat voor een vrouwhatend onderdrukkend mens ik, fulltime huispapa en getrouwd met een carrièrewetenschapster, ben. Ik zet de popcorn vast klaar.
De artikelen op OpinieZ zijn gratis voor u te lezen. U kunt ons steunen door dit artikel te delen op Facebook,
Twitter,
LinkedIn of andere sociale media.
Zie de buttons onder de advertenties.
============================================================
Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van still uit NOS 20 u Journaal 23 maart 2017
============================================================
Over de auteur
- Emigrant, huisvader en microblogger. Met soms wat macro.