Aanslagen in Nederland voorkomen is onmogelijk

Op OpinieZ heeft u eerder al kunnen lezen dat er alle reden is voor bezorgdheid als het gaat om onze veiligheid. Door de huidige oorlog die het westen is aangegaan met ISIS is de terreurdreiging een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Overheden pretenderen alles in het werk te stellen om de sneeuwbal, die door deze oorlog is gaan rollen, zo klein mogelijk te houden.

De uitdagingen waarvoor Europa zich gesteld ziet, zijn in grote lijnen:
– de beperking van de toestroom van migranten/vluchtelingen;
– registratie van degenen die Europa binnenkomen;
– verdeling van migranten/vluchtelingen over de verschillende Europese landen;
– opvang van de migranten/vluchtelingen

Ieder land – ongeacht of het een EU-lidstaat is of niet – heeft andere opvattingen over de manier waarop deze uitdagingen moeten worden aangepakt. Het gevolg is dat een migrant bij aankomst in Nederland niet meer is dan een volkomen onbekend persoon. Een foto met een opgegeven naam en rugnummer is de basis waarop onze veiligheidsdiensten aan het werk moeten. In een eerder artikel ben ik hier wat dieper op ingegaan. Om het impopulair te zeggen – dit is de toevoer van nieuwe potentiële terroristen.

is de terreurdreiging een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven geworden

Naast de onophoudelijke toestroom hebben we in Nederland zelf ook een aantal aandachtspunten. Sympathisanten van het kalifaat die hier manschappen en fondsen werven en extreem gevaarlijke moslims– vaak salafisten – die continu gemonitord moeten worden. Alleen zo is het mogelijk om aanslagen in Nederland en verspreiding van terreur te voorkomen of aan te pakken. De uitreizigers slaan we even over, immers ‘weg is weg’ en “hopelijk komen ze om in het kalifaat” (uitspraak Rutte).

Heel wat hoofdbrekens dus waar niet alleen de inlichtingendiensten, maar ook de politiek mee moet dealen. Minister van der Steur heeft de afgelopen week de zoveelste sigaar uit eigen doos gepresenteerd als onderdeel van de bestrijding van terreur. De buurtregisseurs – wijkagenten – moeten de ogen en oren van de inlichtingendiensten worden. Als compensatie van de bezuinigingen op de inlichtingendiensten – ondanks de dreigingen – gaan deze veldwachters de terroristen óók monitoren.

De buurtregisseurs zijn senior-politieagenten (zonder ervaring of kennis van terrorisme), die informatie moeten verschaffen aan de diensten. De familie van de huidige daders van de aanslagen in Parijs zeggen nooit te hebben bemerkt dat hun familielid was geradicaliseerd. U hoeft geen groot geleerde te zijn om te concluderen dat dit de buurtregisseur ook niet gaat lukken. Inlichtingen zijn werk voor professionals en niet iets wat je er even naast doet als veldwachter.

De capaciteit is dus ruim onvoldoende om iedereen te kunnen observeren

Van der Steur sprak van veertig ‘bekende’ terugkeerders. Dit zijn dus geen potentiële terroristen, maar simpelweg terroristen die 24/7 gemonitord moeten worden. Tel daarbij de ongeveer driehonderd potentiële ‘gevaren’ op die Nederland rijk is, dan is de som 340. En dat is nog los van de ISIS-sympathisanten binnen onze grenzen (70% van de moslims, aldus vastgesteld door Prof. Dr. R. Koopmans, VU), dus de diensten hebben hier al de handen vol aan.

Uit een simpele rekensom blijkt dat er ongeveer zes personen nodig zijn om een subject 24/7 te observeren. De berekening van het benodigde aantal FTE’s is dan 340 x 6 = 2040 FTE. De bezetting van diensten is 1100 voor de AIVD en 800 voor de MIVD. De capaciteit is dus ruim onvoldoende om iedereen te kunnen observeren. Zouden we ook de loonkosten berekenen dan ziet het plaatje voor de 2040 FTE – die men niet eens beschikbaar heeft – er als volgt uit: gemiddelde loon van de ambtenaar (schaal 6 t/m 8) is € 40.693 p/j  x 2040 = € 8.301.3720.

Het is een weinig hoopgevend plaatje, waarvan de enige conclusie kan zijn: terrorisme voorkomen in Nederland is een utopie.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
jungleelephant
jungleelephant
8 jaren geleden

Ik vrees dat u dat heel goed gezien hebt!

Petrossa
8 jaren geleden

weer het idee dat nederland iets betekent op wereldtoneel. Calimero is er niks bij. Best, er zal een malloot iets doen en best e.o.a. terreurgroep grijpt graag de gelegenheid aan. Maar blijf toch een klein beetje reeel. Nederland zal niemand een worst wezen, Andorra, Lichtenstein, Nederland. Who cares? Over hubris gesproken!

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x