Op Jihadvakantie in Noord-Afrika

Waarschijnlijk hebt u de aanslagen in Tunesische badplaats Sousse, waarbij 39 slachtoffers de dood vonden, nog vers in het geheugen. Een aanslag die werd opgeëist door Islamitische Staat en een vervolg was op een eerdere aanslag waarbij 22 doden vielen. Met de zomermaanden voor de deur blijkt dat er -ondanks een negatief reisadvies- nog steeds Nederlandse reisaanbieders zijn die Tunesië in hun pakket voeren.

ISIS maakt er geen geheim van om Tunesië te willen transformeren tot een nieuw provincie genaamd Wilayat Ifriqiy. ISIS, dat in Noord Afrika een front heeft met Al Qaida (AQIM), vertegenwoordigd door Katibat Uqba ibn Nafi. Deze onderlinge strijd kan Nederlandse toeristen direct in gevaar brengen. Bovendien loopt dé route om ongezien naar Libië te reizen tegenwoordig via Tunesië.

Het Libische ISIS-bolwerk in Sirte staat bekend als de grootste leverancier van strijders aan ISIS in Syrië, maar bovendien ook als schuilplaats van de Irakese Ba’ath kopstukken. De meest wrede overblijfselen van het Saddam-regime die hier de aanval op het Romeinse Vaticaan voorbereidden, de aanval op Europa.

De Sinaï is na Syrië de nummer 2 van de favoriete jihad-reisdoelen

Voor ongeveer €400,- maken de jihadisten de oversteek met verblijf in een luxe hotel om vervolgens na 14 dagen de zware tocht door de Tunesische en Libische kantons te ondergaan. Hoewel er in beide landen hevige gevechten plaatsvinden die het nieuws nauwelijks halen, lijkt er een nieuw reisdoel voor de jihadisten te ontstaan. Een groepering genaamd Ansar Bait al Maqdis (supporters van Jeruzalem) in de Egyptische noordelijke Sinaïwoestijn.

De Sinaï is na Syrië de nummer 2 van de favoriete jihad-reisdoelen. De Egyptische president Al Sisi heeft zich na het verbieden van de Moslim Broederschap (MB) de woede van jihadisten op de hals gehaald. Hoewel de MB democratisch was verkozen, was deze beslissing de enige juiste.

De MB wil – net als in vele andere landen, ook in Europa – door gebruik te maken van democratische middelen de democratie afschaffen. Direct grenzend aan Gaza is de Sinaï ook voor Israël weer een groot gevaar. Het land dat door praktisch elke Arabisch land als staatsvijand nummer 1 wordt gezien.

Naast Israel heeft ook Hamas te vrezen voor deze nieuwe buren. Het salafistische ISIS ziet Hamas en Fatah – beide soennitisch – als ongelovig en heeft daarom in Gaza een eigen afdeling opgericht. Egypte en Israël werken nauw samen om beide in bedwang te houden met alle gevolgen van dien. Hoewel er veel commentaar is van de internationale gemeenschap, lijkt dit lokale conflict totaal vergeten of geframed te worden door pers en politiek. Want Israel……

Een vloot die men heel hard nodig zal hebben als binnenkort noordelijk Afrika ontploft

Noord-Afrika is misschien wel de meest explosieve regio op dit moment. Volledige buiten de scope van de veiligheidsdiensten reizen ‘onze’ extremisten vrolijk naar Tunesië – de bakermat van de Arabische lente – terwijl men druk doende is om 250 grenswachten naar Turkije te sturen. Crisismanagement in optima forma, Hansje Brinker met z’n vinger in de dijk, terwijl men in Afrika bezig is met de ontpoldering.

Het vluchtelingenvraagstuk is het gevolg van een gebrek aan feitelijke informatie en regionale kennis, weinig militair en tactisch inzicht en een beslagen duikbril. Als voorzitter van de EU wil Rutte voor eind maart met een oplossing komen voor dit vraagstuk. De oplossing die hij gevonden lijkt te hebben is een veerdienst onder NAVO-vlag. Een vloot die men heel hard nodig zal hebben als binnenkort noordelijk Afrika ontploft. Mijn vakantieadvies is om het gebied voorlopig te mijden en een charter te boeken naar een land in het vrije Westen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x