Abbas, de VN en een derde intifada

Slechts enkele uren na de toespraak van Mohamoud Abbas in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties trof het noodlot Israël, vlak daarop gevolgd door een tweede aanslag in het centrum van Jeruzalem. Als blijk van erkenning van de bloeddorstige en zelfbenoemde staat was in New York de Palestijnse vlag prominent en hoog in de mast gehesen.

Inhoudelijk liet de toespraak niets aan de verbeelding over. Alle eerder gemaakte afspraken met Israël zijn ontbonden, inclusief de gezamenlijke afspraken tussen de Palestijnse en Israëlische autoriteiten over veiligheid.

Het eerst incident na de toespraak was een koelbloedige moord op de West Bank. Een passerende personenauto met Israëlisch kenteken werd door een doodseskader van Hamas beschoten. Vier jonge kinderen op de achterbank moesten toezien hoe hun vader en moeder in koelen bloede werden vermoord. Als vee afgemaakt! En Abbas liet via TV en internet weten trots te zijn op de daders van deze gruwelijke slachting.

Zonder dat Israël tijd had om van de schrik te bekomen, was de tweede aanslag al een feit. Dit maal betrof het een jong gezin dat bij de toegangsport tot de oude stad van Jeruzalem werd neergestoken door een lid van de Al-Aqsa Martelarenbrigade (Beschermers van de Al-Aqsa moskee). De vader van het gezin is aan de messteken overleden, moeder en kind zijn met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Een tweede man werd tijdens dit incident ook aangevallen en is ook overleden.


En Abbas liet via TV en internet weten trots te zijn op de daders van deze gruwelijke slachting.

De Al-Aqsa moskee, die door een verdrag tussen Israël en Jordanië onder Jordaans gezag valt, heeft als beschermheer Koning Abdoellah II van Jordanië. De toezichthouders zijn leden van de Al-Aqsa Martelarenbrigade, die destijds door Nobelprijswinnaar Yasser Arafat werd gefinancierd. Een brigade die sinds jaar en dag op de lijst van terroristische organisaties staat vanwege haar jihadistische grondslag.

Als gevolg van deze aanslagen heeft president Netanyahu vergaande maatregelen afgekondigd voor de Westelijke Jordaanoever om het geweld een halt toe te roepen. Het lijkt eenzijdig aangezien Abbas het geweld nog niet heeft afgekeurd en het zelfs lijkt te verheerlijken. Analisten van zowel Palestijnse als Israëlische zijde beweren dat de huidige situatie vergelijkbaar is met de uitbraak van de 2e intifada en voorspellen zelfs een 3e intifada.

In verschillende steden zijn spontane protesten ontstaan waarbij duizenden Israëliërs Netanyahu oproepen harder in te grijpen om verder bloedvergieten onder de bevolking te voorkomen. Wie aan Jeruzalem komt, komt aan Israël. Het land Israël dat zich keer op keer heeft moeten verdedigen tegen de aanvallen van de Palestijnen, een nationaliteit die tot 1967 niet bestond, maar slechts een verzinsel is van voornoemde Nobelprijswinnaar. Het enige doel van deze van oorsprong Egyptische en Jordaanse Arabieren is de vernietiging van de staat Israël.


“Terug jij, de straat op en ga dood.”

Wie de oude stad Jeruzalem iets beter kent, weet dat er straten zijn waar je als Jood beter niet kunt komen. Ik doel op het gangenstelsel waar de Arabieren hun winkeltjes hebben, maar het niet nalaten om je te intimideren, bespugen of erger. De moordaanslag op het gezin in Jeruzalem vond plaats voor de deur van een dergelijke, Arabische middenstander en in plaats van hulp te bieden werd de vrouw uitgelachen en geduwd. “Terug jij, de straat op en ga dood.”

Ondanks alles is het land waar Arabieren en Joden samenleven te mooi om verloren te laten gaan door de grootheidswaanzin van een stel terroristen, die zich verrijken aan armoe en oorlog. Of die derde intifada er nou gaat komen of niet.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Abbas, de VN en een derde intifada […]

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x