‘Daesh’ in plaats van ‘ISIS’ houdt islam buiten schot

Op zondag 15 november 2015 kwam ik een wat ouder artikel uit de Boston Globe tegen. Een artikel van Zeba Khan, genaamd Words matter in ’ISIS’ war; so use ‘Daesh’. De term Daesh wordt al langer door Obama gebruikt en ook na de afschuwelijke aanslagen in Parijs werd de naam door president Hollande gebezigd.

Er lijkt een voorkeur te ontslaan om de termen ISIS, ISIL of IS niet langer te gebruiken. Om voor de moordlustige islamitische bendes in Syrië, Irak en de straten van Europa het meer “neutrale” Daesh te gebruiken. Als argument voor het niet gebruiken van de naam Islamitische Staat geldt dat deze benaming het eenzijdig uitgeroepen kalifaat erkent. Daar valt zeker wat voor te zeggen.

Een andere reden om IS, ISIL en ISIS niet te gebruiken, is omdat in deze afkortingen voor het Monster het woord ‘islamitisch’ herkenbaar besloten ligt. En dat ligt voor velen blijkbaar nogal gevoelig. Vreemd, want het woord islam komt natuurlijk ook gewoon in Daesh voor. Daesh is namelijk het acronym van al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham, oftewel Islamitische natie in Irak en Groot-Syrië.

uit angst voor het kwetsen, beledigen of kwijtraken van een belangrijk deel van hun achterban

Indien we, zo redeneren de Grote Denkers van de Internationale Politiek, de besmette termen niet meer gebruiken en we de volgelingen van de Mammon ‘Daesh’ noemen, nemen we obstakels voor vele politici weg en krijgen wij hen wellicht zover om deze bloeddorstige meute de behandeling te geven die het verdient: complete vernietiging.

Dat wij, het Vrije Westen, een brede politieke steun nodig hebben om ISIS te bevechten en te vernietigen spreekt voor zich. Zolang bepaalde politieke partijen – uit angst voor het kwetsen, beledigen of kwijtraken van een belangrijk deel van hun achterban – niet durven in te stemmen met de oorlog tegen dit middeleeuwse kwaad kan onze wereld nog geen vuist maken. Een breedgedragen coalitie is essentieel.

Moet dat echter op deze manier? Deze newspeak, want hierover hebben we het inmiddels, heeft ook ten doel de pijnlijke waarheid over de islamitische ideologie verbloemen. Immers, wordt er niet meer expliciet over een ‘islamitische’ groepering of een ‘islamitische’ staat gesproken, dan zal ook langzaam het kwalijk geachte geluid, dat de door deze terroristen tentoongestelde terreur een islamitische achtergrond heeft, verstillen. Dan zal de idee dat de terreur is gebaseerd op de woorden in de Koran en de wetten van de warlord Mohammed naar de achtergrond verdwijnen.

Politici die het Beest niet bij z’n naam durven noemen dienen gewantrouwd te worden

Om de vijand te bestrijden moet men de vijand kennen. Men moet weten wat zijn drijfveren zijn en waar de inspiratie vandaan komt. Door hiervoor de ogen te sluiten, om wat voor reden dan ook, is buitengewoon onverstandig en zal ons ook niet naar de overwinning leiden. Het strooit namelijk zand in de ogen van diegenen die de beslissingen moeten nemen, het maakt ons blind voor de herkomst van de terreur.

Daarom mogen wij niet aan deze politiek-correcte framing toegeven. We moeten erop blijven hameren dat ISIS haar inspiratie uit de Koran haalt en haar gruwelijke daden baseert op de islam. Politici die het Beest niet bij z’n naam durven noemen dienen gewantrouwd te worden. Pas daarom op voor deze valkuil en pas op voor deze politici. Steun de politici die durven zeggen waar het op staat. Want alleen zij kunnen en zullen doen wat uiteindelijk moet gebeuren.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
5 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pvanlenth
7 jaren geleden

Peter van Dijken, dank voor dit artikel. Ik moest er eerst op gewezen worden om de truc erachter te doorzien.

Henk Ribberink
Henk Ribberink
7 jaren geleden

Op geen enkel medium – in de breedste zin van het woord – wordt gezocht naar moslimtheologen met gezag die de claim van IS op islam voor een groot publiek willen ontzenuwen. Hoezo debat?

bert
bert
7 jaren geleden

We (spreken we hier dan over de gewone burgers , de regeringsleiders(nee die niet) ,het leger , heel Europa ?)voeren dus oorlog tegen IS, en dus ook tegen moslims want daaruit komt het voort nietwaar? Maar het gaat ook een strijd worden met onze kudde landverra eh volksvertegenwoordigers om ze van ons gelijk te overtuigen. Durven ze de grenzen niet te sluiten of hebben ze echt oogkleppen van drie meter dik. Hebben we hier nog maar 1 oprechte politicus die voor het volk opkomt? Wij hebben dus nog maar 1 iemand over om op te stemmen en moeten dat massaal doen hoewel het erop lijkt dat onze “volksvertegenwoordigers” bang zijn alles op alles gaan zetten om dit te voorkomen en/of de uitslag gaan manipuleren. Vraag me af waar de politici verblijven wanneer de boel escaleert , en dat gaat gebeuren ,is gewoon een kwestie van korte tijd. Vraag je eens af hoe lang het duurt voordat de eerste Nederlander gestenigd word onder de Islachtmitische wetgeving.Zou niet eens raar opkijken als ze zich dan ineens bekeren tot de islam om het gestolen geld veilig in eigen beheer te houden. (maar dit is mijn eigen opinie….nu kan het nog ) Ik ben teleurgesteld in onze regering. We moeten langer doorwerken , ziektekosten rijzen de pan uit, Van de bejaarden en alleenstaanden zien ze alleen hun bijdragen maar er kan nog steeds wat vanaf.. massaal ontslag en de dikke bonussen van de banken verhogen. Leve Nederland in 2015 notabene. Excuseer mij maar dit wilde ik even kwijt aan mijn medelanders.

henoch2012
7 jaren geleden

Dit was mij ook al opgevallen.
Dit schreef ik al eerder:
“Weer nieuwe trent: De term ‘Daesh’ wordt nu door die idiote regeringsleiders i.p.v. Isis gebruikt, om de islam van deze terreur in Parijs te onttrekken!
John ‪#‎Kerry‬ contracts islamic by using term Daesh instead of Isis acquitting Islam of guilt” http://bit.ly/20TnExF
Wat een incompetentie, zelfs nu van Hollande!
Ook Frankrijk en Duitsland hebben geeist in de Europese Unie dat die vluchtelingen over alle Europese landen verdeeld moesten worden, en nu blijken er dus bij die terroristen vluchtelingen te zitten! Ik geloof al die Europese leiders voor geen bal meer!

H. Vaes
H. Vaes
7 jaren geleden

Als je de kraan niet dicht draait, zal het water blijven stromen.
Pas als het erkent wordt dat de islam de bron van alle ellende is, dan pas kun je effectieve maatregelen nemen.
Maar of dat de bedoeling is van de huidige politici betwijfel ik.
En met effectieve maatregelen bedoel ik oa…De islam exporteren naar die landen waar ze thuishoort.
Maar dan zal eerst de kraan dicht moeten.
Grenzen super streng bewaken.

5
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x