De juridische status van kindhuwelijken

Op 7 oktober diende Peter “Shisha” Oskam (CDA) een motie in om “maximaal gebruik te maken van de mogelijkheden om gesloten kindhuwelijken nietig te verklaren”. Deze werd verworpen waarna Twitter ontplofte: PvdA, VVD, GL en Kuzu/Öztürk zouden “voor kindhuwelijken zijn”. Het lag iets genuanceerder.

Een rechtsgeldig huwelijk dat in het in het buitenland is gesloten, wordt in Nederland juridisch erkend. Het nietig verklaren van een kindhuwelijk is op papier mogelijk, maar in werkelijkheid een moeizaam proces. Kinderen die nietigverklaring van hun huwelijk wensen zullen namelijk zelf het initiatief moeten nemen en moeten kunnen aantonen dat het huwelijk onder invloed van “onrechtmatige ernstige bedreiging” is gesloten.

Daarbij mag er niet langer dan zes maanden zijn samengewoond met de huwelijkspartner. Het is duidelijk dat veel kindhuwelijken niet aan deze eis voldoen. Daarbij komt dat bij verzoeken om nietigverklaring slechts zelden worden aangenomen dat er daadwerkelijk sprake was van ernstige bedreiging.

Voor de nietigverklaring van kindhuwelijken is “ernstig bedreigd zijn” straks geen vereiste meer

Aan deze orechtvaardige situatie komt nu gelukkig een einde door de Wet tegengaan huwelijksdwang. Kindhuwelijken zullen niet langer erkend worden. Gezinshereniging met de huwelijkspartner die nog in het buitenland verblijft wordt hierdoor onmogelijk gemaakt. Voor de nietigverklaring van kindhuwelijken is “ernstig bedreigd zijn” straks geen vereiste meer.

“Tot het huwelijk gedwongen zijn” is dan al voldoende. Het is duidelijk dat er bij de meeste kindhuwelijken sprake is van dwang. Behalve een van de echtgenoten, kan voortaan ook het Openbaar Ministerie om nietigverklaring verzoeken. Een belangrijke vooruitgang omdat het initiatief tot nietigverklaring niet meer van het slachtoffer zelf hoeft uit te gaan. Bij slachtoffers die uit angst huwelijksdwang niet durven aangeven, kan het OM dan alsnog ingrijpen.

De Wet tegengaan huwelijksdwang is zoals alle wetten, behoudens enkele uitzonderingen, referendabel en treedt dus niet onmiddelijk in werking. Oskams verzoek om in de tussentijd “maximaal gebruik te maken van de mogelijkheden om kindhuwelijken nietig te verklaren” suggereert ten onrechte dat de bestaande mogelijkheden nu niet ten volle benut worden.

Op dit moment is de enige effectieve maatregel het bieden van bescherming en ondersteuning aan de slachtoffers

Oskam trapt een open deur in: de mogelijkheid om kindhuwelijken nietig te laten verklaren bestaat al, de wet moet alleen nog in werking treden. Meestemmen met de motie van Oskam was nutteloos geweest, enkel voor de bühne. Er bestaat geen mogelijkheid om huwelijken buiten de wet om nietig te verklaren en een wetswijziging kost nu eenmaal tijd.

Wie van een kindhuwelijk af wil, zal dus tot de nieuwe wet in werking treedt, helaas “maximaal gebruik” moeten maken van de huidige, ontoereikende mogelijkheden. Op dit moment is de enige effectieve maatregel het bieden van bescherming en ondersteuning aan de slachtoffers. Een veilige leefomgeving buiten de invloedssfeer van de partner is daarbij essentieel. Het leveren van maatwerk, zoals Oskam dat noemt. Die nietigverklaring komt dan later wel.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pvanlenth
7 jaren geleden

Zou, op het moment dat het huwelijk in het buitenland voltrokken is, het ook in Nederland hebben kunnen plaatsvinden? Dat is de enige vraag die ertoe doet voor wie in ons land wil integreren. Elke Nederlandse wet die deze toets dwarsboomt moet meteen op de schop.

Stof
Stof
7 jaren geleden

Erkenning staat misbruikbestrijding niet in de weg.
Dus waarom niet gewoon handelen op basis van pedofiliewetgeving? Huwelijk blijft erkend, maar er is kennelijk sprake van kindermisbruik, waarvoor de wetshandhaver de ogen niet mag sluiten.

De (qua leeftijd, niet status) minderjarige onttrekken aan de invloedssfeer warbinnen het misbruik plaatshad en in opvang plaatsen. Eventuele uit het huwelijk voortgekomen kinderen uithuisplaatsen.

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x