Advertenties

OchtendHumeur: de wiskunde van de vluchtelingenchaos

Volg OpinieZ

Het vluchtelingenprobleem in Europa is nog een graadje erger geworden. De crisis is ondanks vertwijfelde plannen uit Brussel in korte tijd een supercrisis geworden.

Duitsland trekt zijn eigen plan en gooit de grenzen dicht, net als dat al feitelijk gebeurt in Hongarije, Polen, Slowakije. Griekenland is niet meer in staat de op drift zijnde massa’s op te vangen. Op de Griekse eilanden heerst anarchie. Het politieke debat in Nederland van vorige week is alweer volledig door de feiten achterhaald.

Vanmiddag vergaderen de ministers van Justitie in Brussel. Met de handen in het haar en angst in de ogen. Stoere taal over noodzakelijke besluiten die vervolgens toch niet zullen komen, laat staan worden uitgevoerd.

Europa heeft te maken met een probleem dat zich niet meer met standaardmaatregelen en oude recepten laat oplossen. We hebben te maken met een chaos. Er zijn dus mensen met verstand van chaos nodig om een uitweg te vinden.

En gelukkig bestaan die: wiskundigen die bedreven zijn in de chaostheorie. Die weten alles van uit de hand gelopen systemen en hoe je die kan analyseren en beheersen. Dus politici: kap met die zinloze overleggen en sluit tien hoogbegaafde wiskundigen vandaag op in een Brusselse zaal.

Aan het eind van de dag mogen zij er uit. En zijn wij er uit.

Email-abonnement

nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
trackback

[…] niederländische Kolumnist Asher Ben-Avraham schlägt vor Mathematiker zum Konklave zu rufen und will sie erst aus dem Brüssler Sitzungssaal […]

LOB

geciteerd… “Letzte Hoffnung – lasst Mathematiker an die Macht”
http://opposition24.de/die-letzte-hoffnung-lasst-mathematiker-an-die-macht/218314