Maja Mischke bij De Grens Bereikt

Naar aanleiding van haar column “Immigratie is meer dan een simpele rekensom” mocht OpinieZ-eindredacteur en columnist Maja Mischke gisteren aanschuiven bij het NPO-programma De Grens Bereikt. Deze speciale themauitzending van Pauw ging over de vluchtelingencrisis en wat Nederland bereid is daaraan te doen. Zoals de redactie van Pauw goed aanvoelde, is niet iedereen even blij met het emotioneel welkom heten van de gans op drift geraakte wereld.

Klik hierboven om De Grens Is Bereikt te zien. Maja vanaf 32:58

Maja Mischke mocht aanschuiven aan het zorgentafeltje voor bange burgers die liever niet langs een AZC moeten om hun dochter naar school te brengen. Zij moest aangeven dat het integreren van kinderen uit andere culturen niet zonder slag of stoot gaat. Dapper prikte zij in de bereidheid die de laatste week van de buis spat om heel Syrië in de huiskamer op te nemen. Als je als BN-er zo graag iets wil doen op het gebied van integratie, opvang en wederzijds begrip doe dat dan om de hoek. Daar is nu al genoeg goed werk te verrichten op de scholen, in de buurthuizen en in opvangcentra.

Ook op deze site zijn op verschillende wijze kanttekeningen gezet en zorgen geuit over het binnenhalen van de vluchtelingenstroom. Maar het moet gezegd worden dat de uitzending van Pauw ons heeft doen beseffen dat onze aannames vooral gebaseerd zijn op onterechte angsten en vooroordelen.

De vluchtelingen zijn geen intolerante ex-jihadisten die zojuist hun dochter hebben verkocht aan een rijke Qatari om de overtocht te betalen, maar blijken allemaal ontwikkelde, goed opgeleide en geëmancipeerde vrouwen te zijn. Vrouwen die ongelofelijk hun best doen om de taal te leren en maar al te bereid zijn een bijdrage aan onze samenleving te leveren.

Onder de vluchtelingen met wie Janny van der Heijden in de Rotterdamse markthallen een speciale Heel Holland Baklava uitzending verzorgde, bevond zich bijvoorbeeld Laila al-Zwaini. Nu al spreekt zij een perfect Nederlands met een onberispelijk Koningin-Beatrix-accent, zij is Nederlands geschoold juriste en promoveert notabene aan de Universiteit van Leiden in het gebruik van de Shari’a. Als zij niet de versnelde A-status verdient, weet ik het ook niet meer.

Waar wij ons echt zorgen om moeten maken, zijn die boze Nederlanders in Enschede en Assen met van die wilde tattoos in hun nek en raar spriethaar. Zij staan niet voor zichzelf in. Hun angst zit voornamelijk tussen de oren. Want wat gebeurt er met mijn dochter als zij een vluchteling met een post-traumatisch stresssyndroom tegenkomt?

Het blijkt allemaal op misverstanden gebaseerd te zijn en mede veroorzaakt door een bedroevend gebrek aan communicatie. Want op dat punt was er zeker wel begrip voor de lokale bevolking, die niet ingelicht is over het voornemen van de gemeente om een AZC te openen. Meer voorlichting en betere communicatie is het geheim. En er moet zeker ook meer begeleiding komen dan er nu is voor de enkeling die kampt met posttraumatische stress. Allemaal waar en die overbodige zorgen van de bevolking moeten natúúrlijk weggenomen worden.

Op het allerlaatste moment merkte Maja nog gevat op waarom er eigenlijk wel AZC’s in dergelijke wijken worden neer gezet en bijvoorbeeld niet in Wassenaar. Het antwoord ligt besloten in de uitzending. Het is een van die laatste resten van het verheffingsideaal. Want er valt voor de lokale bevolking enorm veel te leren over de wereld en over andere culturen en tradities. Maar ook over het koesteren van ambities, over het aangaan van uitdaging en over heel basaal gewoon ABN praten met een Koningin-Beatrix-accent. Dat hebben zij in Wassenaar toch helemaal niet nodig.

PS: Laila al-Zwaini heeft een Irakese vader, maar is verder gewoon Nederlands en in Nederland opgegroeid. Zij is niet bepaald representatief voor de vluchtelingen die Janny van der Heijden pretendeert een gezicht te geven in Heel Holland Baklava.

Over de auteur

Ruben Gischler
Ruben Gischler
Documentaire- en programmamaker.
Arabist. Afgestudeerd op de "moderne" geschiedenis van het Midden Oosten.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pvanlenth
8 jaren geleden

“Maar het moet gezegd worden dat de uitzending van Pauw ons heeft doen beseffen dat onze aannames vooral gebaseerd zijn op onterechte angsten en vooroordelen.”

Huh, is dit de privémening van de schrijver, of is het toch een soort van redactioneel commentaar? Als het dat laatste is, dan vraag ik mij af wat er recent gebeurd is op de burelen. In elk geval lijk ik te hebben gekeken naar een heel andere uitzending. Ik zag één grote Giro 555 show waarin Maja Mischke e.e.a. goed verwoordde, maar uiteindelijk toch vooral werd misbruikt door de Goedmensen rond Jeroen Pauw.

Ruben Ghisler, spreek voor jezelf en lees ons niet de les.

Asher Ben-Avraham
Hoofdredactie
8 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pvanlenth

U heeft het overduidelijke ironisch sarcasme van de schrijver even gemist.

pvanlenth
8 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Asher Ben-Avraham

Ah, gelukkig! Ik heb het wel overwogen, maar ik vond het niet ‘overduidelijk’. Ben benieuwd of anderen het wel overduidelijk waarnamen. Zo ja, dan moet ik maar eens op zelfonderzoek.

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen