OchtendHumeur: 65 veiligheidshekken

De Daily Mail meldde vorige week dat er sinds de val van de Berlijnse muur in 1989 49 veiligheidshekken tussen landen bij zijn gekomen, dan wel in aanbouw zijn. Er bestonden er al zestien. Metershoge en vele kilometers lange hekken. Al dan niet voorzien van prikkeldraad, ‘razor wire’, camera’s, wachttorens, lichtinstallaties, bewegingssensoren, ‘safety perimeters’, zandwallen en patrouilleerstroken.

Die barrières zijn bedoeld om ongewenste vreemdelingen buiten te houden. Saoedi-Arabië en Jordanië zijn bezig de grenzen met Irak en Syrië af te grendelen met een state-of-the-art hekwerk tegen de jihadi’s van ISIS. De Verenigde Staten heeft een enorm hek gebouwd op de totale lengte van de grens met Mexico om migranten buiten te houden. Egypte creëert een kilometers brede, leeggemaakte en afgegrendelde bufferzone met Gaza tegen Hamas. Hongarije is begonnen met de bouw van een hekwerk op de grens met Servië tegen de massale instroom van migranten uit Syrië.

En zo zijn er nog 61 andere afschrikwekkende grenshekken. Ze komen er haast geruisloos. Geen massale demonstraties of boycotacties, geen vergaderingen van de VN, geen chocoladeletterskoppen in de media. Er staat mij geen wereldwijde ophef bij toen Kenya de grens met Somalië begon af te grendelen en India haar grens met Bangla Desh. Bijvoorbeeld.

Alle begrip daarvoor. De wereld heeft het immers al jaren veel te druk met de Israëlische ‘apartheidsmuur’. Je kan nou eenmaal niet alles tegelijk.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ko de Ruiter
Ko de Ruiter
7 jaren geleden

Zo heerlijk sarcastisch, ik wou dat ik de gave had om het op te schrijven, maar moet het met mijn mond doen.
met vriendelijke groet,

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x