Sail Amsterdam ternauwernood aan terreuraanslag ontsnapt

Nederland en Amsterdam zijn gisteren door het oog van de naald gekropen. Het verschil tussen een aanslag in de Thalys en een terreuraanslag op Sail Amsterdam was slechts 20 meter op het perron van station Brussel-Zuid. Het verschil was een trein richting zuid of een trein richting noord.

Woensdag kreeg ik de eerste berichten dat ene Abdellah Nouamana had opgroepen tot aanslagen in België met als doel alles in de lucht te laten vliegen. De teruggekeerde Syrië-strijder deed de oproep in een groepschat aan geloofsgenoten en is aangehouden door de veiligheidsdiensten. Na de ontmanteling van een terreurcel eerder dit jaar in Verviers is een dergelijke oproep een High Alert te noemen. Maar waar te beginnen?

Dankzij een amateuristische voorbereiding en een gebrek aan actuele informatie bij de aanslagpleger, is Amsterdam gisteren mogelijk ontsnapt aan een terroristische aanslag. De 26-jarige Ayoub El Kahzzani, houder van een Marokkaans paspoort, zoekende naar een soft target (veel slachtoffers en minimale tegenstand van overheidsdiensten) neemt de trein. De Thalys vanaf Brussel-Zuid in zuidelijke richting met veel internationale reizigers, ideaal om internationaal in de pers aandacht te krijgen voor de heilige jihad van IS.

Had Ayoub echter geweten dat er in Amsterdam een evenement met 1.8 miljoen bezoekers (soft targets) gaande was, dan had hij zeer waarschijnlijk een andere keuze gemaakt.

Met 9 magazijnen (à 30 kogels = 270 kogels) zou er een enorm bloedbad zijn ontstaan.

Inlichtingendiensten struikelen over elkaar heen om te vermelden dat Ayoub een bekende van hen is. Een nogal loze uitspraak waarmee de diensten feitelijk toegeven met de handen in het haar te zitten. Een potentiële terrorist op een lijstje hebben, is geen garantie dat het subject geen gevaar meer is. Belgische, Franse en Spaanse diensten geven dat indirect ook toe. De Nederlandse diensten hullen zich in stilzwijgen, terwijl het een trein vol met Nederlanders betrof met als vertrekpunt Amsterdam (Sail!).

Op de vraag of we in Europa en specifiek Nederland het terrorismegevaar onder controle hebben, is het antwoord ronduit NEE. Ik loop al wat jaartjes op dit gebied mee en kan u vertellen dat er binnen de diensten een hiërarchie is (misschien wel onderlinge naijver) waardoor men niet de juiste intelligence krijgt. Top of the food chain bevindt zich de VS, die bepaalt welke veiligheidsdiensten nuttig zijn en welke niet.

Nederland staat vanwege het politieke klimaat zeer laag in de pikorde en moet zich nu met ‘cadeautjes’ inkopen bij de Engelse, Duitse en Franse diensten voor intelligence (voor zover er geen embargo is). Wekelijks vliegen er mensen naar Engeland om de info up to date te houden vanachter hun geïmproviseerde bureautje bij MI5(AIVD) of MI6(MIVD).

Het klimaat voor de absoluut zeer gemotiveerde medewerkers van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten is gebonden aan stringente regelgeving die – in mijn optiek – is doorgeslagen. Geen actie zonder akkoord van de Trias Politica, waardoor men ver achter de feiten aan loopt.

Het besluit of een terugkerende Syriëganger gearresteerd wordt, is aan de bereidwilligheid van de officier terrorismebestrijding, in samenspraak met een rechter. Hetzelfde gaat op voor alle andere extremisten die op de radar van de diensten zichtbaar zijn. Betrek hierbij de huidige stakingsacties bij de politie en u hebt een duidelijk beeld van wat er in Amsterdam (Nederland) mis kan gaan.

Ook mij is overigens gevraagd om gezellig op een bootje mee te gaan naar Sail. Vooraf heb ik met redenen omkleed vriendelijk bedankt voor een dergelijk uitje en nog wat tips gegeven. Vermijd grote muziekfeesten, omstreden schepen, Centraal Station en pleinen, ….(invullen op de puntjes) en: de Thalys.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Anna Moolenaar
8 jaren geleden

Wat heb / KRIJG ik ’n hekel aan alles wat uit deze laden komt , kan er NIETS aan doen , wordt met de dag erger , altijd dezelfde klOte berichten , dOOd en verderf is de enige berichtgeving , ’n bijdrage aan de gemeenschap waar dan ook , forget it Mijn opmerking , blijf waar je bent , laat ONZE LANDEN met rust , !!

Scarlatti Bombatti
Scarlatti Bombatti
8 jaren geleden

maar #vandersteur vindt t niet nodig….
“In Nederland worden geen extra maatregelen genomen naar aanleiding van het incident in de Thalys van Amsterdam naar Parijs, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Minister Van der Steur heeft vanmorgen contact gehad met zijn Franse collega. Hij is bijgepraat over het onderzoek. Voor zover bekend zijn er geen extra maatregelen nodig. “

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x