In Ierland lukt de participatiemaatschappij wel
Vorig jaar is de participatiemaatschappij hoog op de politieke agenda gezet. De participatiemaatschappij komt in het kort neer op minder overheid, meer samenleving. De kritiek was en is enorm.
Hieruit kunnen we afleiden dat nog veel te veel mensen hechten aan overheidsbemoeienis en minder snel geneigd zijn om voor een ander klaar te staan. Dat is een keuze, niemand verbiedt dat. Echt sociaal is dat echter niet, eerder socialistisch.
Nederland is niet het enige land dat streeft naar een participatiemaatschappij. Waarschijnlijk wel een van de weinige, maar zeker niet het enige. Ierland is hiervan een goed voorbeeld. Ik zal niet beweren dat de participatiemaatschappij er al voor 100% is ingevoerd, dat zeker niet. Je ziet echter wel dat het daar al meer is ingeburgerd dan in Nederland.
Kijk bijvoorbeeld naar de zogenaamde Charity Shops. Je vindt ze in bijna ieder dorp, iedere stad. In de Charity Shops wordt (tweedehands) koopwaar aangeboden en de opbrengst gaat naar een goed doel. Bijvoorbeeld naar hulp voor autistische kinderen, hulp voor ouderen, sportclubs die het moeilijk hebben: noem maar op. Er wordt niet aan de overheid gevraagd om te helpen. Nee, de burger wordt ingeschakeld.
Wat je ook veel tegenkomt zijn regionale loterijen. De opbrengst gaat naar goede doelen, maar uiteraard valt er ook iets te winnen. Je kan er niets op tegen hebben.
Een derde voorbeeld is de sociale controle. Met name op het platteland kom je bordjes tegen waarop staat aangeven dat de buurt bij een sms-groep is aangesloten. Gebeurt er iets verdachts dan krijgt iedereen meteen een bericht.
Betekent dit dat er in Ierland geen actieve overheid meer is? Dat mensen aan zichzelf worden overgelaten? Dat ouderen armlastig van vuilnisbak naar vuilnisbak moeten trekken om iets te eten te zoeken? Dat er geen politie is om de mensen te beschermen? Dat er geen vangnet is voor mensen die echt niet voor zichzelf kunnen zorgen? En dat iedereen op zijn medeburgers is aangewezen? Dat is namelijk wel de veelgehoorde kritiek op de kabinetsplannen hier in Nederland.
Het korte antwoord is: nee, natuurlijk niet! Het betekent slechts dat de Ieren wat minder egoïstisch zijn, dat ze er minder moeite mee hebben dat er ook zoiets is als de eigen verantwoordelijkheid. Sterker, om dit stukje participatiemaatschappij vorm te geven hoeven ze nauwelijks iets te doen.
Je bent namelijk niet verplicht om naar een Charity Shop te gaan, om aan een loterij mee te doen. Het is vrije keuze. En er ís een keuze. Geen keuze vanuit de overheid, maar vanuit particuliere initiatieven.
Wat dat betreft kunnen we het nodige van de Ieren leren. Een paar jaar geleden hoorden ze bij de PIIGS, nu niet meer. Het gaat er behoorlijk goed. En ondanks de crisis, die daar zwaarder was dan hier, is men elkaar niet uit het oog verloren. Een goed voorbeeld dat wat mij betreft goed volgen is.
Wil je het zelf ervaren? Bezoek het land dan. En geniet meteen ook van de fantastische natuur, het heerlijke bier, de geweldige whiskey en van de gastvrije Ieren zelf.
Over de auteur
- Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken
Recent gepubliceerd
Politiek Nederland23 oktober 2017Het Kaartenhuiskabinet Rutte-3
Politiek Nederland29 september 2017Forum voor Democratie gaat niet VVD, maar PVV leegvreten
Linkse politiek8 september 2017Het begint met een lolletje
Politiek Nederland28 juli 2017Ga op vakantie en blijf weg!