Het was Links dat aan de wieg stond van Israël

Veel is de laatste tijd geschreven over links en haar anti-Israël hysterie. In Amsterdam waren het de linkse partijen die de stedenband met Tel Aviv tegenhielden. Gemakshalve wordt dan vergeten dat links ooit aan de wieg stond van Israel.

Vlak na de oorlog was in Nederland uitgerekend het communistische De Waarheid de meest zionistische krant van Nederland, als wij de twee toenmalige Joodse blaadjes niet meetellen. Niet direct een enorme aanbeveling, maar gezien de grote offers die de Nederlandse communisten in het verzet hebben gebracht, wel hartverwarmend.

“Grote razzia in Tel Aviv; Schandelijk bevel van Engelse Generaal” kopte De Waarheid in juli 1946, toen de opperbevelhebber van de Britse troepen Generaal Evelyn Hugh Barker zijn troepen verbood bij de Joodse middenstand te kopen om zo de Joden te treffen waar zij het volgens zijn zeggen, meest zouden voelen; namelijk in hun portemonnee. Een soort BDS-actie avant-la-lettre, maar in die jaren had de voormalige verzetskrant geen probleem om te stellen dat dit bevel net zo goed uit het brein van Hitler of Goebbels had kunnen ontspruiten. Zeker gezien de antisemitische tirades die later van Barker bekend werden, niet ver bezijden de waarheid.

Daarnaast had De Waarheid in tegenstelling tot andere Nederlandse kranten het consequent over “Joodse strijders” in plaats van “Joodse terroristen”. Eigenlijk was De Waarheid al zionistisch voordat het mocht van Stalin. En zonder die tijdelijke bevlieging van Stalin had Israel waarschijnlijk nooit bestaan. In mei 1947 verraste de Sovjet-Unie de wereld door in de VN bij monde van haar latere minister van buitenlandse zaken Gromyko als eerste staat een verband te leggen tussen de gevolgen van de holocaust en de noodzaak van Joodse onafhankelijkheid. Hoe cynisch de calculaties van Stalin ook mogen zijn geweest, in de toespraak van Gromyko klonk iets van oprechte lotsverbondenheid door met het lijden van het Joodse volk ten gevolge van de nazivervolging.

Dankzij de Sovjet-Unie hebben de Verenigde Naties een verdelingsplan voor Palestina opgesteld en aangenomen. Amerika heeft schoorvoetend ingestemd. Eigenlijk alleen vanwege de puur persoonlijke inzet van Truman. Maar het State Department was helemaal niet tevreden en heeft alles gedaan om het voornemen van een onafhankelijke Joodse staat een zachte dood te laten sterven. Enthousiast stond het Groot Brittannië bij in de naleving van het stringente wapenembargo, terwijl Arabische gewapende troepen van de Britten ongehinderd Palestina mochten binnentrekken en het Jordaanse leger onder Brits bevel deelnam aan de strijd tegen de zionisten.

Ondertussen smokkelden de zionisten tienduizenden ontheemde Joodse vluchtelingen die vaak noodgedwongen vast zaten in voormalige concentratiekampen Palestina binnen om zo de Britse migratiestop te omzeilen. De gammele schepen die daarvoor werden gebruikt, werden opvallend vaak bemand door Spaanse republikeinen die op hun beurt Franco’s Spanje waren ontvlucht. Voormalige minister van de Spaanse republiek Julio Alvarez del Fayo schreef in de linkse krant The Nation een vlammend betoog tegen het Brits imperialisme dat geen mogelijkheid onbenut liet om de Arabische massa’s tegen de zionisten op te hitsen.

De Arabische Palestijnen kregen daarentegen steun van de Britse kolonisator en van voormalige nazi’s zoals Bosnische ex-SSers die meevochten aan Arabische zijde. In die tijd sprak links daar nog schande van, maar toen stond links nog voor iets en was het in Nederland bezig met de opbouw van de sociale voorzieningen. Nu staat links juist voor de verkwanseling van diezelfde voorzieningen en voor de veronachtzaming van het volk.

In De Volkskrant stond afgelopen zaterdag te lezen dat het kapitalisme tegenwoordig links is en juist het bedrijfsleven garant staat voor haar idealen. Kortom, met zo’n links heb je geen rechts meer nodig.

Over de auteur

Ruben Gischler
Ruben Gischler
Documentaire- en programmamaker.
Arabist. Afgestudeerd op de "moderne" geschiedenis van het Midden Oosten.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen