Moskeeën nodigen te vaak haat-imams uit

Twitter blijft een rijke bron van inspiratie. Een paar dagen geleden kwam ik een serie boeiende tweets tegen. De eerste was van @FatimaElatik: “Dus we maken een lijst van Haat-imams maar we willen geen inburgeringscursus voor import-imams en we bouwen imam-opleidingen af? #vreemd”. Een begenadigd schrijfster reageerde met de opmerking: “Weet je wat pas vreemd is? Dat die haatimams door Nederlandse moskeeën worden uitgenodigd”. Hierop reageerde Elatik met de volgende opmerking:“Nederlandse moskeeën hebben weinig geld om gasten uit het buitenland uit te nodigen”.

Dit is natuurlijk een interessante stelling. Waarom in vredesnaam zouden Nederlandse moskeeën het weinige geld dat ze hebben zeer selectief uitgeven aan haat-imams? Da’s op zijn minst nogal vreemd. Die vraag werd dan ook direct gesteld. Hierop reageerde de bekende Amsterdamse PvdA-politica pinnig: “Lees wat beter wat ik tweet, Ze nodigen ze niet uit! Ze worden aangeboden door onze handelspartners.”

Op de volgende vraag van de begenadigde schrijfster: “En dat aanbod moeten de moskeeën gedwongen aannemen?” volgde een diepe stilte.

Mevrouw Elatik vindt het raar dat inburgeringscursussen voor import-imams en/of imam-opleidingen niet of niet langer door de Nederlandse overheid worden gefaciliteerd. De arme schat begrijpt echter niet dat dat geen taak van de overheid is, noch hoort te zijn.

Wat ernstiger is, is dat deze politica zich blijkbaar gewoon neerlegt bij het feit dat, zoals zij stelt, de Nederlandse moskeeën haatpredikers aangeboden krijgen door de strot geduwd krijgen door onze handelspartners. Haatpredikers die zij eigenlijk, zo klinkt het tussen de regels door, niet willen. Maar ze kunnen niet anders, want ze hebben te weinig geld. En dus moeten ze wel. En wie is daarvan de schuldige? De overheid natuurlijk!

Wat lijkt het me heerlijk om zo naïef te kunnen denken, geen eigen verantwoordelijkheid te nemen en altijd anderen van misstanden de schuld te kunnen geven. Maar het is wel fijn dat La Elatik haarfijn aangeeft waar het fout gaat.

Het gaat fout bij de buitenlandse geldschieters die de Polderlandse moskeeën gebruiken als vooruitgeschoven post om hun boodschap van haat en intolerantie te verspreiden.

Het gaat fout bij de moskeebesturen die gewillig geld accepteren van dubieuze geldschieters en hen faciliteren bij het verspreiden van hun vijandige boodschap.

Het gaat fout bij de gelovigen die accepteren dat hun gebedshuis zo wordt misbruikt.

Tsja, wat moeten we dan? Vanuit overheidswege de moskeeën financieren om op die manier de kwaadaardige geldschieters buiten beeld te houden?

Nee, natuurlijk niet. Wat me moeten doen is heel goed in de gaten houden waar de geldstromen voor moskeeën vandaan komen. Is het geld afkomstig uit landen of vanuit instellingen met een dubieuze achtergrond, dan moet je meteen ingrijpen en ervoor zorgen dat deze partijen geen vaste voet aan de grond kunnen krijgen.

Dat geldt ook voor de gastsprekers: zijn het normale geestelijken met een oprechte boodschap van vrede en verdraagzaamheid, dan kan de Nederlandse overheid beslissen om een visum toe te kennen. Staan de sprekers bekend als haat-imams, dan is de overheid gerechtigd het visum te weigeren.

Voorkom je daarmee dat deze mensen hun boodschap niet langer kunnen verspreiden? Nee, je moet als overheid datgene doen wat in je macht ligt. En alles wat daarbuiten ligt, zoals internetcensuur, is een brug te ver.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen