De polderboerka!

Het kabinet is er na drie jaar uit: er komt een boerkaverbod. Nou ja, een boerkaverbod light. Eerst negen dagen delibereren over Bed, Bad en Brood, dat vervolgens geen soelaas biedt en door de rechter naar de prullenbak wordt verwezen. En nu, na drie jaar, dit halfzachte wetsvoorstel, dat het in de Eerste Kamer waarschijnlijk niet eens gaat halen. Er is weer fijn gepolderd, maar de dijken blijven lek.

Onder boerka’s worden alle gezichtsbedekkende islamitische gewaden verstaan, dus ook de nikaab. Het plan is om ze op straffe van maximaal 405 euro in ziekenhuizen, scholen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer te verbieden. Vanwege dienstverlening en veiligheid. Het voorstel dat binnenkort aan de Tweede Kamer zal worden voorgelegd, is in overleg met moslimorganisaties tot stand gekomen, zo lees ik. Welke moslimorganisaties?

Het zal het CMO wel weer wezen: de koepel van zo’n 380 moskeeën met als woordvoerder jongerenimam en Moslimbroeder Yassin Elforkani. Het CMO dat door onze overheid stelselmatig wordt geraadpleegd als het over “iets met moslims of islam” gaat in Nederland. Lekker makkelijk: Elforkani neemt altijd de telefoon op, komt graag even op televisie uitleggen hoe het zit en is niet te beroerd om bij allerlei vergaderingen in Den Haag of elders aan te schuiven. Het CMO bepaalt al enkele jaren in ons land welke imams in het leger en gevangenissen werken. En het CMO gaat een zwarte lijst maken met daarop de buitenlandse imams die niet lief zijn voor homo’s, vrouwen, Joden en de democratie.

Het CMO als verlengstuk van onze overheid dus. Het CMO dat zich opstelt alsof het spreekt namens iedere moslim en moslima in Nederland. Maar heeft het CMO ooit iets voor vrouwen gedaan? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Dus zaten er bij dat overleg over een boerkaverbod hoogstwaarschijnlijk geen feministische moslima’s zoals Yasmin Alibhai-Brown en Mona Eltahawy aan tafel. Dames die -in tegenstelling tot het CMO en vele moskeebesturen in Nederland- heel erg transparant zijn: ze vinden boerka’s onzin en alleen bedoeld om vrouwen aan het openbare leven en volwaardige communicatie te onttrekken.

Boerka’s hebben in wezen niets met de islam te maken, zo stellen zij, maar alles met patriarchaat en onderdrukking van vrouwen. Alibhai-Brown wil vooral de discussie aanzwengelen over de functie van de boerka en waarom moslima’s die in Europa menen te moeten dragen. Eltahawy is voor een algemeen en totaal verbod, zoals dat in Frankrijk al een aantal jaren bestaat. Het verbod dat is aangevochten bij het over het algemeen nogal politiek correcte Europese Hof voor de Rechten van de Mens, dat echter goed beargumenteerd oordeelde dat de Franse wetgever geen faux pas had begaan.

Linda Voortman van GroenLinks heeft het kabinetsvoorstel al symboolpolitiek genoemd. Ik verwacht dan ook dat ze tijdens het debat in de Tweede Kamer over dit voorstel een boerka met daarop “Ik ben Linda” zal dragen. Gewoon, als demonstratie van solidariteit met haar islamitische zusters, die toch zeker zelf moeten kunnen bepalen wat ze geloven en wat ze dragen!

De meest feministische columniste van de Volkskrant is zich nog op het onderwerp aan het inlezen, dus van haar kunnen we nog even niets verwachten. En het CMO, belichaamd door Elforkani, is zich aan het beraden over hoe een nog dikkere vinger in de Nederlandse polderpap te krijgen.

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x