De giftige mix van Jodenhaat en groepsdenken

Niet buigen voor een krom narratief

Het meest deprimerende van de laatste tijd is misschien wel hoe goedbedoelende mensen argeloos meegaan in leugens over Israël. En het is geen wonder dat zoveel mensen misleid zijn, want het dominante narratief is een giftige mix van Jodenhaat en groepsdenken. Laten we onder ogen zien hoe krom dat narratief is, en niet gedachteloos meelopen met de kudde. Een column van Maaike van Charante.

De beelden van zondag 10 maart 2024 zullen we ons nog lang herinneren. Met name de foto van die Joodse man en dat kleine Joodse meisje met direct daarachter de schreeuwende demonstranten en de toekijkende politieagenten. Het was een schrikwekkend beeld van Jodenhaat, en dat op de dag dat het Holocaustmuseum werd geopend… Hoe kon het zo verschrikkelijk misgaan?

 

De schuld van Israël

Zowel voor als na die zondag probeerden velen de schuld voor deze verstoring bij de Israëlische president te leggen. Men stelde dat alles waardig verlopen zou zijn als president Herzog maar niet zou zijn uitgenodigd, waarbij werd beweerd dat deze sociaaldemocraat burgerslachtoffers geen probleem vindt. En deze verhalen wemelden weer eens van halve waarheden en hele leugens.

Men weegt een uit context getrokken uitspraak van de Israëlische president op een goudschaaltje, maar is Oost-Indisch doof als Hamasleiders openlijk hun genocidale intenties uitspreken. De oorlogsmisdaden van Hamas – dat zich specifiek richt op burgerdoelen, en de eigen burgers inzet als menselijk schild – wuift men weg, de pogingen van Israël om de eigen bevolking te beschermen verklaart men tot oorlogsmisdaden.

 

Het begint met woorden

Bij de opening van het Holocaustmuseum sprak ook de koning. Hij benoemde het hellende vlak van de aanloop naar de Holocaust, dat begon met antisemitische stemmingmakerij en eindigde bij de gaskamers. “Giftige woorden en daden kunnen uitmonden in een dodelijke dynamiek. In misdaden zó gruwelijk en massaal dat ons verstand erbij stilstaat.”

De koning heeft een punt. Het begon inderdaad met woorden. Maar wat velen niet lijken te beseffen is dat het ook nu begint met woorden. Het begint met Israël een Apartheidsstaat noemen, en Libanon niet. Het begint met de oorlog in Gaza een genocide noemen, en de oorlog in Jemen niet. Het begint met de Israëlische president een oorlogsmisdadiger noemen, en Europese politici niet.

Het begon zelfs nog eerder. Het begon met Joden apart zetten en voor hen andere maatstaven hanteren. Het begon met hogere eisen stellen aan Israël dan aan welk ander land ter wereld ook. En dan elke misstap, elk verkeerd woord, eindeloos uitvergroten en voorzien van afschuwelijke etiketten, totdat zelfs de meest oppervlakkige krantenlezer ervan overtuigd raakt dat er iets uniek kwaadaardigs is aan Joden en Israël.

 

Wortels van Jodenhaat

Over Jodenhaat zijn boeken volgeschreven. Sommigen dachten antisemitisme te verklaren uit de uitzonderingspositie die Joden hadden in het oude Europa. Anderen zagen religieuze motieven, die zowel bij christenen als bij moslims inderdaad een rol spelen. Tegenwoordig is het ‘in’ om Israël als koloniaal project te framen, en Joodse Israëli’s – grotendeels (nakomelingen van) vluchtelingen uit de islamitische wereld – als blanke onderdrukkers.

Maar de belangrijkste bron van Jodenhaat is misschien wel het zondebokmechanisme. Alle tegenspoed is te danken aan die ene groep die toch al niet populair was. De Joden waren voor de Middeleeuwen al ‘de moordenaars van Christus’ en kregen vervolgens de schuld van de pest, het vermoorden van (vermiste) christenkinderen en alles waar maar even een schuldige voor nodig was. En ook in de islamitische wereld richten dictators de onvrede van het volk graag op Israël.

 

Groepsprocessen

Waarom werkt dat zondebokmechanisme zo goed? Omdat het perfect aansluit bij onze instincten. Zodra in groepen negatieve bewegingen op gang komen, zoeken vrijwel alle groepsleden naar veiligheid. De agressie moet vooral niet op hen gericht worden, dus kijken ze weg – of helpen zelfs mee – als een ander het slachtoffer wordt. Die ander demoniseren is een goede methode om zelf niet uitgesloten te worden.

Dit speelt niet alleen in schoolklassen, het zit diep in onze menselijke aard. En het speelt ook in de VN. Eigenlijk weet iedereen welke landen de grootste mensenrechtenschenders zijn, en toch kijkt iedereen – ook Nederland – liever weg als Israël voor de zoveelste keer als zondebok wordt aangewezen. Zelfs als schurkenstaten Israël beschuldigen van wat zij zelf doen.

 

Israël in de wereld

Vindt u het normaal dat Israël in de VN vaker veroordeeld wordt dan alle andere landen ter wereld bij elkaar? Dat is dus vaker dan Noord-Korea, Syrië, China, Nigeria en noem alle mensenrechtenschenders maar op. Vindt u het normaal dat Israël jarenlang een vast agendapunt was bij vergaderingen van de mensenrechtenraad van de VN? Niet Soedan of Iran, nee, Israël.

Waarschijnlijk bent u er al zo aan gewend dat Israël het favoriete mikpunt voor resoluties is dat u er niet eens meer van opkijkt, zelfs als u heus wel weet dat burgers in Libië, Venezuela, Myanmar of Jemen veel slechter behandeld worden. Maar wat doet het met een land om altijd het mikpunt te zijn? In Israël is de bias van de VN spreekwoordelijk, en het vertrouwen in ‘de internationale gemeenschap’ is tot het nulpunt gezakt.

Maar in Nederland zijn er mensen – zelfs vooraanstaande politici – die vinden dat Israël maar eens moet gaan luisteren naar de VN en de partijdige ngo’s. Ze doen aan wensdenken over ‘de internationale gemeenschap’ en over het Internationaal Strafhof dat het probleem van Israël en de Palestijnen op zou moeten lossen. Ze nemen Zuid-Afrika – waar volle stadions met politicus Julius Malema zingen: Kill the Boer’ – serieus als dat land Israël aanklaagt bij het Strafhof.

 

Indoctrinatie

Dat is het geniepige van indoctrinatie en groepsdenken. ‘Als iedereen het zegt, zal het wel waar zijn.’ Als de hele wereld al decennia Israël veroordeelt, dan zal dat wel het land zijn waar de mensenrechten het allerergst geschonden worden. Dan zal het wel waar zijn wat ze zeggen over Apartheid, etnische zuiveringen, racisme en genocide.

Bovendien hebben argeloze nieuwsconsumenten zoveel redenen om te geloven dat Israël slecht is. Ze krijgen niet dagelijks te horen hoe corrupt de VN en al die ngo’s zijn, ze horen niet of nauwelijks wat de Hamasleiders zeggen, nee, ze krijgen elke dag de ellende in Gaza voorgeschoteld met daarbij de boodschap dat dit allemaal de schuld van Israël is. Wie kan onbewogen blijven als weer een onschuldig kind onder het puin vandaan wordt gehaald?

 

De verantwoordelijkheid van Hamas

Maar hoeveel nieuwsconsumenten weten dat Hamas deze slachtpartij meedogenloos heeft gepland? Hoeveel Nederlanders komen van onze media nog te weten dat Hamas schuilt in de tunnels terwijl de burgers van Gaza daar niet in mogen? Hoeveel krantenlezers weten dat Hamas het ene na het andere voorstel voor wapenstilstand afwijst omdat het alleen een totale nederlaag van Israël accepteert? En hoe velen weten dat Hamas de hulp inpikt die de Gazastrook binnenkomt en verdeelt onder de getrouwen?

Weten de Nederlandse nieuwsconsumenten hoe meedogenloos Hamas de oppositie in Gaza heeft uitgemoord? Weten zij hoe de Palestijnen al generaties lang worden volgegoten met haat tegen Israël en hoe er bovendien strenge straffen staan op sympathie voor Joden? Weten zij dat dappere Gazanen van Al Jazeera geen kans krijgen om kritiek op Hamas te leveren?

 

Complottheorieën

Daarnaast zijn er altijd complottheorieën te vinden over hoe Joden stiekem de wereld regeren, ook al is Israël de favoriete zondebok en zijn Joden nergens veilig. Er zijn zelfs altijd weer Joden te vinden die mee willen doen aan de hetze tegen Israël en daarmee grote populariteit verwerven bij de Israëlhaters: Kijk! Deze Jood zegt het zelf! Dit is een goede Jood! Dit is het bewijs dat het niet antisemitisch is om Israël de schuld te geven!

 

De media

Vaak vraag ik me af wat journalisten bezielt om massaal mee te gaan in de hetze tegen Israël. Velen zijn regelrechte spreekbuizen van Hamas, anderen doen zich neutraal voor, maar vallen door de mand. Een enkeling geeft wel eens toe hoe de zaken er werkelijk voor staan, en voegt zich vervolgens weer braaf in het dominante narratief.

Het is voor mij onbegrijpelijk dat veel media dierbare stukken schrijven over racisme en antisemitisme, en tegelijkertijd de voedingsbodem creëren voor een nieuwe Holocaust. Want denk niet dat die kans denkbeeldig is. De huidige Amerikaanse regering is bezig Israël in de steek te laten en werkt aan ‘oplossingen’ die de ondergang van het land zullen betekenen. Om maar niet te spreken over de kans dat de mullahs van Iran dankzij deze regering kernwapens zullen krijgen.

Ik ga hier niet psychologiseren over de motieven van deze journalisten – of die van Joden die er genoegen in lijken te scheppen om Israël af te schilderen als een satanisch project – maar ik raad iedereen aan om berichtgeving over Israël te wantrouwen. Vraag altijd om harde feiten, vraag altijd naar de andere kant van het verhaal. Besef hoe het dominante narratief verminkt is door Jodenhaat en groepsdenken.

 

Werk niet mee aan haat

De haat die op 10 maart werd uitgestort over de Holocaustoverlevenden, die samenkwamen om het museum te openen, kwam niet uit het niets. Die haat is de oogst van decennia anti-Israël propaganda. Van verslaggeving die wegkijkt bij extreemlinkse en islamitische Jodenhaat, en liever het laffe establishment naar de mond praat dan de hypocrisie van de VN aan de kaak te stellen.

Neem een oude wijsheid ter harte die geschreven staat in de Joodse Thora, in het Bijbelboek Exodus:

Gij zult de meerderheid in het kwade niet volgen.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Over de auteur

Maaike van Charante
Houdt van feiten, haat hypocrisie.
Schreef het boek: Het verdriet van de Schilderswijk

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
32 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Hele goede en inhoudelijk sterke uiteenzetting van Maaike. Je vraagt je af hoe kan mw. Halsema nog op haar post zitten. Eenvoudig, zij wordt gesteund door de politiek om haar heen en hun stille haat voor alles wat joods is. Want de Joden herrezen van hun slachtofferrol tot een succesvolle natie en de linkse politiek heeft alleen slachtoffers nodig. Wie dan de echte vijand van hun is laten ze liever achter hun tong en de succesvolle krijgt de schuld want niet meer nodig. Zonder slachtoffers hebben zij geen bestaansrecht.

Andre
Andre
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Stel je eens voor: een wereld met eindelijk de VN als wereldregering, iedereen socialist, iedereen hetzelfde basisinkomen, iedereen een warmtepomp en alleen nog maar vegetarisch eten of insecten. De wereldverbeteraars zouden niks meer te doen hebben. Dan hebben ze inderdaad geen bestaansrecht meer.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

In het socialisme die ik heb gekend waren de leiders vrij van alle opgelegde plichten en gedroegen zich als bevoorrechte dictators. Macht is voldoende reden om die te blijven beschermen wat heel lang kan vooral met behulp van corruptie als bestaansrecht.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

“If a million people say a foolish thing, it is still a foolish thing”
Was het maar alleen foolish. Het is gruwelijk gevaarlijk wat er in dit land gaande is.

Binzrath
Binzrath
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Een heel sterke column, Maaike slaat de spijker op de kop.
Net zoals Mark Twain ooit schreef: ‘Het is makkelijker mensen voor de gek te houden dan hen te overtuigen dat ze voor de gek zijn gehouden.”

Maar blijft het bij Israël? De haat tegen de westerse vrijheden is net zo groot, wij zijn de volgende en dat kan de linkse elite, denk ik, niets schelen.

H.J.
H.J.
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk Maaike.
Voor mij als oudere Nederlander die 40-45 aan den lijve heeft meegemaakt is het onbegrijpelijk dat de Burgemeester van Amsterdam voor mijn gevoel een van de wortels is van kwaad tav de Jodenhaat, zo gemakkelijk weg komt met haar Jodenhaat.
Verschrikkelijk wij Nederlanders van goeden willen, worden geknecht door ingestroomde gelukszoekers.

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

ik vind dat mw Halsema enorm gefaald heeft. Zij heeft wat mij betreft een onvergeeflijke fout gemaakt door de demonstratie uberhaupt toe te staan, maar in het bijzonder dat die demonstranten waar de haat van af droop ZO dicht bij Holocaust museum bezoekers en nabestaanden konden komen. Dat ze DAT niet anders heeft verordend vind ik onvergeeflijk. OOK van uit het Koninklijk huis had deze order op haar bureau horen te liggen.

Andre
Andre
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ze heeft niet gefaald, want ze heeft het zo gewild. Dat wij daar anders over denken, interesseert haar geen meter.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Eigenlijk bekende Halsema haar ware kleur.

Elisabeth Schuller
Elisabeth Schuller
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Herinnert u zich nog hoe Bolkestein aangaf dat we met Fortuijn als Minpres internationaal een plééfiguur zouden slaan), vervolgens riep dat rijkeluisventje met z’n borstelwenkbrauwen en Polpot-fascinatie gewoon op tot moord. En hij werd gehoord. Hirsi Ali verdween uit Nederland, Theo van Gogh werd afgeslacht en zo werd er in heel Europa de vreselijkste misdaden gepleegd zonder dat er echt tegen werd opgetreden. En kijk eens waar we nu staan. Nog steeds wordt het probleem niet benoemd, met als gevolg dat het dus ook niet kan worden opgelost. Men wil dus niet dat het wordt opgelost. En daar helpt een heldere analyse niet bij, want niemand doet er wat mee. Daar kan ook Leon de Winter over meepraten.
Het mentaliteitsverschil tussen West-Europa en het (Midden) Oosten is gigantisch. Onze cultuur is de hunne niet. Wij zullen elkaar nooit begrijpen, maar dat geeft niet. Als het maar niet mixt. En daar wringt o.a. een van de steeds rottiger lopende schoenen. Nederland, het kleine landje met het minderwaardigheidscomplex stemde steeds voor psychopatische partijleiders die vonden en vinden dat we koploper in dit en voorloper in dat moeten zijn. Kijk waar het toe leidt. 1/3 van de stemgerechtigden denkt na en zet een kruisje bij een partij die toch nooit aan bod komt. 2/3 volgt braaf de koppen in de propagandamedia, hoort wat het establishment hen voorkauwt en is kennelijk te dom om zelf eens iets op te zoeken of te bedenken. Historisch besef is ver te zoeken en de scholen en universiteiten brengen robotjes voort. De voorgeschreven input maakt dat er niks origineels of doordachts uitkomt.

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Elisabeth Schuller

Uitstekende reactie. Ik ben het volledig met u eens.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Beste Elisabeth en Marien,

Frits Bolkenstein is EU-commissaris en VVD-fractieaanvoerder in ruste. Bedoeld wordt Paul Rosenmüller – tegenwoordig ook voorzien van wat woeste grijze lokken – oud GL-partijleider, neppe vakbondsman (net zoals Wim K. maar dan van een splintercluppie) en tegenwoordig standvastig ABP-bestuurder met oog voor uw ambtenarenpensioenrendement (een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd) en Pol Pot-fan.

Laten we het wel feitelijk houden.

En voor wat betreft de leiders die elk volk verdient: Dat stond ook boven de poort van zeer bedenkelijke, onmenselijke oorden.

Feit is dat we na de Val van Muur, bij gebrek aan een duidelijk antwoord op de Mieke Telkamp-vraag meer en meer in het ootje genomen zijn door allerlei deelbelangen, die prima hun eigen deelbelangen hebben kunnen verwezenlijken.

Lagere belastingdruk voor het bedrijfsleven, leuke asielindustrie (met dank aan Joppie Cohen en Vw2000), diesel-gate, ever closer union, lichte zorgvergoedingmanipulaties, afschaffen VROM, pensioenwethervorming (say ‘Hi Paul’), wel veel gas uit Groningen (en Rusland) en daarna helemaal niets meer, welvaartterrorisme met het plaatsen van zonnepanelen en windmolens, ESG, etc., etc.

Oja, en het veel genegeerde absolute succes van alle goede doel NGO’s in verre streken: de maar doorstijgende wereldbevolking.

Het Nederlandse idee ‘gidsland’ te moeten zijn, lijkt vooral een remedie om het nooit over alle voorgaande beperkte ‘succesjes’ te hoeven hebben, want de toekomst roept e.d.

Elisabeth Schuller
Elisabeth Schuller
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Beste Henk voor wat betreft Bolkestein en Rosemuller: lees mijn input nog eens? Goed lezen is een kunst he?

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het zondebokmechanisme heeft twee functies: 1) het moet het slechte externaliseren, buiten de groep plaatsen, 2) het moet makkelijk zijn, geen inspanning vereisen, voor de hele groep toegankelijk zijn.
Dit leidt tot twee voorwaarden: 1) het object dat zondebok wordt, moet zich tamelijk ver weg bevingen; 2) de weg van de minste weerstand moet gevolgd worden.
We kunnen het bovenstaande toetsen in de manier waarop Europa naar Israël kijkt.
1) Israël is slecht als bij de verdediging tegen Hamas burgerslachtoffers vallen (ter vergelijking: als in Oekraïne ‘de vrijheid van Europa’ verdedigd wordt en daarbij veel meer slachtoffers vallen dan in Gaza, dan is dat plotseling ‘noodzakelijk’). In beide gevallen benutten Europese politici de situatie om de morele superioriteit te bereiken, met volstrekt tegengestelde logica.
2) Als Arabische landen veel meer slachtoffers maken, of weigeren mee te werken aan een oplossing voor de Gazanen, wordt dan niet eens genoemd. Want er zijn veel meer moslims dan joden en de moslims hebben bovendien olie en ook nog eens minderheden gevestigd op Europees grondgebied, dus politiek gevoelig. Het is gewoon de weg van de minste weerstand. Het is veel makkelijker vrienden te bekritiseren, want die zullen niet terugslaan.
De media werken hier aan mee door informatie die het bovenstaande zou kunnen veranderen, af te zwakken of geheel te verzwijgen, zodat een eenzijdig beeld ontstaat.
Overigens geldt hetzelfde voor Hongarije en Rusland.

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

ja, je hebt helemaal gelijk. Inderdaad meet men in Europa echt met 2 maten en de media doen daar aan mee. Ik snap nooit dat veel mensen zelf niet lijken te kunnen denken.

Elisabeth Schuller
Elisabeth Schuller
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Weer een heldere duiding van mevrouw van Charante. Er zijn gelukkig wel meer scribenten die eenzelfde toon aanslaan, echter heb ik steeds meer het gevoel dat er een achterhoede gevecht geleverd wordt. Gemopper in de marge van het narratief. Ondertussen wordt doorgezet wat kennelijk de bedoeling is: feiten negeren, beelden vormen, vingertje wijzen. Mevrouw Halalsema bedrijft volgens Rutte geen politiek in haar beslissingen. Denkt hij dat we dat allemaal voor zoete koek slikken? Gelooft hij het zelf? Wél met een stuk of 6 FTE’s bij Hans Teeuwen voor de deur staan – iedereen met een béétje verstand van wapens kon zien dat het een luchtpistooltje was – maar zodra relschoppers met bloedhaat in hun ogen op een politiebusje klimmen om een heel belangrijk Joods moment te verstoren, wordt er niet opgetreden. Wordt hier geen politiek bedreven? Het erge is: we laten het gebeuren en spreken er achteraf schande van. Dat zijn Hollanders. Laffe honden. We bukken straks allemaal in de richting van Mekka. Mijn tijd zal het wel duren, gelukkig ben ik binnen een jaar of 20 wel dood. Het doet me ongelofelijk veel verdriet dat mijn land zo vergooid wordt.
De beelden van 10 maart krijgen we niet meer van ons netvlies, net zo min als we de pogrom van 7 oktober zullen vergeten. En wat wordt ertegen ondernomen? Wie zijn de aanjagers? Wie verdient aan al die oorlogen en straks aan de wederopbouw? Het gaat altijd om de centen. Never waste a good crisis. Dat daarnaast dan een soort herbemensing (mooi woord he? Ik bedoel gewoon omvolking) plaats vindt, is collateral damage. Dat zal dan ook wel met een doel gebeuren? Al sinds 2000 worden mensen die het probleem benoemen (Pim Fortuijn bijvoorbeeld) weggezet. Vult u zelf maar in op wat voor manier. Dit wordt een lange tekst. Hieronder verder.

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Elisabeth Schuller

ja zo is het. Ik verbaas mij ook telkens weer over de grote fouten die onze overheid maakt in beleid en uitvoering. En dat de politie zich leent voor zo’n manier om bij Theo Maassen binnen te vallen (dat had anoniem gekund, door 1 of 2 burgermedewerkers) en inderdaad NIET optreden bij vernielacties bij zo’n ontzettend FOUTE demonstratie vind ik ook zeer ernstig verzuim of een wanbeslissing.

Friesecanadees
Friesecanadees
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Elisabeth Schuller

So true and well said!

If anyone tolerates this crap, then you and your offspring will be next

First the Saturday- and then the Sunday people

Holle landers zijn voor het overgrote deel wegkijkers and laf (ervaring van deze oude man) en dus op weg naar de afgrond
Lemmings

Elisabeth Schuller
Elisabeth Schuller
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Friesecanadees

Dear Frisecanadees,
The lemming-story was staged for the documentary. It is very sad but people can be just as cruel towards helpless and vulnerable animals as each other. Or is it just a logical thing and are people in general just cruel? This weekend we were shocked by the story of that little boy that killed those lovely furry animals in a petting zoo… psychopath in the making.
But to paint the picture and use it as a metafor it is quite an appropriate comparison. Holle landers are wegkijkers en laf. Ervaring van deze nog niet zo heel oude vrouw die echt hoopt dat ze het niet meer hoeft mee te maken.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Elisabeth Schuller

Gemopper in de marge van het narratief. Het laten gebeuren met gemopper achteraf.
Komt allemaal bekend voor. Heeft weinig met de befaamde/beruchte directheid te maken.
Wij moeten het mee doen.

Elisabeth Schuller
Elisabeth Schuller
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het afsluitende stukje (dus onderaan beginnen, het kon kennelijk niet in 1 lang stuk) Het praatje van dikke Willem kan me gestolen worden. Die knul zegt ook maar wat hem wordt opgedragen. Zijn vrouw bepaalt de regels en heeft hem in het openbaar haar “1e adviseur” genoemd. Ze doet dingen die in een normale monarchie niet zouden worden geaccepteerd en er komt in Davos de grootst mogelijke totalitaire waanzin uit haar mond. Do as I say, not as I do.
Zal ooit de wal het schip nog keren? Dan moet de wal eens een keer niet meegeven. Maar de walletjes in Nederland zijn er alleen maar voor gemaakt om van te eten en ze bewegen moeiteloos mee met de verkeerde deining. Tel uit je winst.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

We moeten inderdaad niet buigen voor wat krom is mw. van Charante.
Dat buigen wordt helaas al voor ons gedaan door onze leiders. Die allemaal bevangen lijken te zijn door bepaald welhaast religieus groepsdenken: globalisme, groen, woke..

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

ja, dat is dus wat ik niet zo leuk vind aan ons land. Die enorme hypocrisie. Ik heb zelf altijd heel goed onderscheid kunnen maken tussen goed en kwaad en ik verbaas mij er over dat ZO veel mensen in dit land en in Europa dit niet lijken te kunnen.

Jan
Jan
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

“En ook in de islamitische wereld richten dictators de onvrede van het volk graag op Israël.” Nee, Maaike. Dat doen elke dag tientallen miljoenenen moslims, Mullahs, muftis, Madrassa docenten en zo verder. Elke dag bidden ze 5 keer de eerste strofen van de Koran. Bidden ze dat de Joden EN DE CHRISTENEN hun grootste vijanden zijn die vernietigd moeten worden. Dat heeft al 1400 jaar niets met het huidige Israël te maken.

Marien
Marien
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ja, het is wel heel bizar hoe alles wordt omgedraaid. Dat men achter de wreedheden van Hamas lijkt te willen staan of in elk geval te bagatelliseren, maar Israel van oorlogsmisdaden beschuldigt, terwijl die HEEL veel tijd en energie steken in het waarschuwen van de bevolking van Gaza, maar dat duidelijk moet zijn dat Hamas moet worden uitgeroeid tot op laatste terrorist. Ik snap werkelijk niet dat de Palestijnen steuners zo’n tunnelvisie hebben. Doodenge ontwikkeling. En echt schandalig hoe mensen zich daar bij de opening van het Holocaust museum hebben gedragen. Ik vind het absoluut de taak (die zij verzaakt heeft) van Halsema dat ze de demonstranten uit het gezichtsveld en gehoorveld had moeten houden van de bezoekers en genodigden van het museum. En OOK snap ik de Koning niet dat hij niet van te voren heeft bevolen dat Halsema ruime kring rondom museum vrij zou moeten houden van de demonstranten. Echt schande ook. En ook dan nog zeggen dat ze het ‘recht’ hadden om te demonstreren, maar dit was buitengewoon kwaadaardig gedrag van akelige mensen.

J. C. Th. Köhler
J. C. Th. Köhler
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Dankjewel voor dit stuk, Maaike! Het moest geschreven worden. Ik ben alleen bang dat het weinig uit zal halen. Wie het ermee eens is, was dat ervoor ook al. En wie het er niet mee eens is, wordt dat niet, al schrijf je dit soort stukken tot je een ons weegt.
Ted Köhler.

RFM de Haan
RFM de Haan
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De olifant in de porseleinkast wordt maar gemeden, Nederland is historisch gezien zo anti-semitisch als de neten, dat heeft de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan wel bewezen, verder heeft men de fout gemaakt om ruim een miljoen moslims tot dit land toe te laten, die Jodenhaat met de paplepel ingegeven hebben gekregen en we dienen z.s.m. uit de EU te treden, anders verandert er nooit van zijn leven iets!

Marc
Marc
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Soms bekruipt me het gevoel dat, als er geen joden hadden bestaan, ze zouden zijn uitgevonden. Niet omdat ze dit of dat positief aspect zouden bezitten; zelfs geen negatief aspect. Tenminste, niet bij die joden. Maar wel bij de overgrote meerderheid van welke goegemeente dan ook!

Na al die decennia dat ik heb meegekregen om zij die anders zijn als gelijken te behandelen en begrip voor hen op te brengen, zie ik op beslissende momenten de massa de andere kant uitkijken of, nog erger, vol op het orgel te gaan om negatieve aspecten te noemen, die vaak nooit echt in de realiteit teruggevonden kunnen worden: het genoemde negatieve aspect ontbreekt dan eenvoudigweg.

Het meest duidelijk zag ik dit na de Russische inval van 24 februari 2024. Het was niet te harden hoeveel vuiligheid over Poetin in het bijzonder, maar vooral Russen in het algemeen de ether in werd geslingerd. Bombardementen op het Kremlin waren zeer gewenst, het boycotten van concerten of sportevenementen waaraan Russen deelnamen. Facebook stond plots toe om de regels op discriminatieverbod niet langer te handhaven als het Russen of Rusland betrof. Ik was (en ben dat nog steeds) totaal verbijsterd en onaangenaam verrast dat het volk waartoe ik zelf behoor in zo’n grote mate zo massaal het fatsoen, en daarmee het algemene respect voor mensen, verloor.

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Marc
Marc
Marc
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Evenzo dat rationalisme ten aanzien van joden na 7 oktober. Niet alleen voor de emphathicus die zich bewust is van het gegeven met de Israëlieten te maken te hebben met een zeer klein volk dat al eeuwen met het mes op de keel letterlijk vecht voor het voortbestaan, maar ook voor de rationalist die zijn hersenen gebruikt waarvoor ze bedoelt zijn en beseft dat de uitroep ‘Gaza = genocide’ niet alleen een aperte onjuistheid is, maar bovenal die belediging bovenop de al gedane genocide die 7 oktober juist had plaatsgevonden. Om over de Holocaust nog maar te zwijgen.

Immers, de ergste belediging die je iemand kan aandoen is eerst die persoon al wat hem of haar lief is te ontnemen, en vervolgens hem of haar het leven zelf af te nemen.

Dus ik begrijp het handelen van de Israëlische regering, en volk, momenteel in Gaza erg goed. En nee, dat is geen genocide, maar tegelijkertijd zowel een uiterste vorm van verdediging als van vergelding.

Zaak is en blijft: vandaag nog kan die oorlog daar stoppen met de overgave van Hamas. Hebben die ‘strijders’ het lef dit te doen? Bezitten zij nog enig respect voor hun eigen mensen? Mogen die blijven leven of moeten ze sterven om dat Haniyeh dit zinvol vindt?

IvdWerf
IvdWerf
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Dit moet geschreven worden en moedige teksten zoals die van jou moeten bijval krijgen.

R Bil
R Bil
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  IvdWerf

Ik vind het geweldig dat dank zij Opiniez er nog zoveel mensen positief in het leven staan. Dan denk ik dat Nederland nog niet verloren s aan de linkse gekte. Wij zien het ook aan de winst bij de PVV hoewel men Wilders geen premierschap gunt. Nee Rutte kon wel jaren aaneen premier zijn ondanks zijn visieloze manier van regeren maar met zijn gemaakte lach kon hij ons domme stemmers alles op de mouw spelden den zitten wij nu met de brokken. dank aan de schrijvers van deze Opinies

JooJootje
JooJootje
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De mens wordt gedreven door gemakzucht ook bij meningen, liever napraten dan zelf een mening vormen.

32
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x