De plotselinge liefde voor de Grondwet

Waar waren al die nobele democraten de afgelopen jaren?

Het regent ineens bezorgde artikelen over de Grondwet en de grondrechten, en aan de talkshowtafels worden deskundigen geraadpleegd over de democratische rechtsstaat. Deze liefde voor de democratie zou ontroerend zijn als zij er al wat langer geweest was. Maar je vraagt je af waar al deze nobele democraten de afgelopen decennia waren. Een column van Maaike van Charante.

De overwinning van de PVV op 22 november heeft een deel van Nederland diep geschokt. Dat Martin Bosma vervolgens tot Kamervoorzitter werd gekozen, was – aldus professor Leo Lucassen – “de kers op deze dystopische taart.” Het geschokte deel van Nederland trekt nu al een paar weken ten strijde om de democratische rechtsstaat te verdedigen tegen de democratische verkiezingsuitslag.

 

PVV of PvdA

De nadruk ligt hierbij op de vermeend antirechtsstatelijke opvattingen van de PVV. Aan de talkshowtafels verschijnen deskundigen zoals professor Wim Voermans om uit te leggen waarom de voorgestelde grondwetswijzigingen van de PVV niet kunnen.

Als Wilders de Grondwet wil aanpassen, om bijvoorbeeld een verbod mogelijk te maken op islamitische scholen, korans en moskeeën, dan zou dat volgens Voermans direct in strijd zijn met artikel 6 en artikel 23 van de Grondwet. Een ander PVV-programmapunt is jihad-sympathisanten preventief opsluiten via administratieve detentie. Volgens Voermans druist dat in tegen de artikelen 15 en 16 van de Grondwet.

Sommige van deze bezwaren zijn best begrijpelijk, andere zijn nogal vreemd, zoals dat Voermans een verbod op islamitische scholen strijdig met de Grondwet noemt. Ik kan me namelijk geen zorgelijke uitspraken van hem – of van wie dan ook – herinneren over de voorstellen van de PvdA om, vanwege de problemen met islamitisch onderwijs, artikel 23 aan te passen.

 

Aap uit de mouw

In andere commentaren wordt duidelijk waar veel van deze bezwaren werkelijk vandaan komen. Volgens Folkert Jensma – bekend vanwege zijn anti-Fortuynstuk van 6 mei 2002 – zijn veranderingen in de Grondwet heel gebruikelijk, maar zijn de voorstellen van de PVV afkeurenswaardig omdat zij de ‘dominante politieke cultuur’ aan zouden tasten.

Vervolgens omschrijft Jensma die dominante politieke cultuur met een opsomming van de grondrechten, de scheiding der machten en het legaliteitsbeginsel, waar geen verstandig mens iets tegen kan hebben. Maar is dat waar de PVV een bedreiging voor is?

De term dominante politieke cultuur lijkt hier meer op een freudiaanse verspreking. Want het nieuwe politieke evenwicht is eerder een bedreiging voor de oude gevestigde orde dan voor deze grondbeginselen.

 

Bas Bijlsma waarschuwt

Heel duidelijk wordt dit in een stuk van PvdA ’er Bas Bijlsma – ‘expert in het vroegtijdig signaleren van democratisch verval’ – die waarschuwt dat we “slaapwandelen naar een autocratie”. Zijn stuk is bijna hilarisch door alle omkeringen.

Citaat: “Vrijwel elk democratisch verval verloopt namelijk via democratische weg. (…) Onze democratie is dus kwetsbaar. Zeker als democraten gelegenheidsallianties sluiten met antidemocraten. Vaak omdat hun opvattingen en belangen deels overlappen met de antidemocraten, zoals nu op migratie. Zo krijgen antidemocraten toegang tot de macht, waarna het vaak snel gaat.”

Onderzoeken wijzen al jaren uit dat Nederlanders in meerderheid minder migratie willen. Maar omdat de minderheid die ‘toegang tot de macht had’ wel de voordelen van immigratie genoot (goedkope arbeid, je moreel superieur voelen) en niet de nadelen (uitbuiting, gebrek aan integratie, woningnood) werd die wil van de meerderheid niet uitgevoerd.

De wil van een minderheid doordrukken zou je antidemocratisch kunnen noemen, maar Bijlsma vindt het juist antidemocratisch om naar de meerderheid te luisteren.

 

Bijlsma heeft een spiegel nodig

Nog een citaat: “Zo worden wetten aangepast om de vrijheid van meningsuiting en andersdenkenden te beknotten. (…) Als daar weerstand tegen komt, gebruiken ze vervolgens de rechtsstaat om die te bestrijden. De standaardmethode die ze daarbij hanteren: eerst tegenstanders demoniseren, dan criminaliseren en ze vervolgens via de rechterlijke macht de mond snoeren. (…) Kritische media worden wegbezuinigd en geïntimideerd.”

Hier vroeg ik me af of Bijlsma ook een spiegel in huis heeft. Werkelijk alles in deze alinea slaat op de behandeling die Geert Wilders en de omroep Ongehoord Nederland van het establishment kregen. Wat ik uit de tekst van Bijlsma wegliet waren trouwens kromme vergelijkingen met Poetin, Orbán, natuurlijk Hitler, en uitlatingen van Wilders zelf die vaak lang niet zo dubieus waren als Bijlsma suggereert.

 

Selectieve verontwaardiging

De zorgen van deze democratieverdedigers zouden heel wat geloofwaardiger zijn, als ze net zo bezorgd waren geweest over de Grondwet tijdens de regeerperiode van Mark Rutte. Maar niemand van dit illustere gezelschap stelde de afgelopen maanden dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie zouden moeten worden uitgesloten van kabinetsdeelname vanwege het langdurig schenden van de Grondwet en – belangrijker nog – de grondrechten.

En dan heb ik het niet eens alleen over de vergaande minachting voor het parlement, zoals die uit bovenstaand videofragment blijkt, dan heb ik het ook over regelrechte schending van de Grondwet. Zoals toen staatssecretaris van Huffelen in Brussel doodleuk haar eigen zin deed in plaats van wat het parlement haar had opgedragen, en daar dankzij slaafse coalitiepartijen mee wegkwam.

Dan heb ik het over het hele kabinet Rutte3 dat in 2019 zat te vergaderen over manieren om de Kamer voor te liegen en Kamerleden te intimideren. Datzelfde kabinet dat een motie van de Tweede Kamer over het recht op informatie – artikel 68 van de Grondwet – afraadde. Dan heb ik het erover dat VVD-premier Mark Rutte onder ede zei dat hij de wet opzij schoof als dit om politieke redenen uitkwam.

 

Grondrechten

En belangrijker nog, dan heb ik het over de grondrechten van toeslagenouders, Groningers, boeren en vissers die met voeten getreden werden. Over de schandalige manier waarop tijdens de coronacrisis met de grondrechten van alle burgers werd omgegaan. Toen onze vrijheden veel ernstiger en langduriger beknot werden dan noodzakelijk was, toen coronademonstranten met grof geweld in elkaar werden geslagen en ongevaccineerden als melaatsen behandeld werden.

 

Protest

Politici rekenen vaak op het korte geheugen van de kiezer, maar de kiezers hebben de afgelopen jaren te veel wanbeleid op hun bordje gekregen. De onvrede is inmiddels zo gegroeid dat bijna de helft van de kiezers stemde op nieuwe partijen – BBB en NSC – of op de PVV. Dat signaal was op 22 november al duidelijk, en met elke volgende peiling wordt het signaal sterker.

Al die keurige Nederlanders die zichzelf nu opwerpen als redder van de democratie zouden dit signaal serieus moeten nemen. Na alle onderzoeken van de afgelopen jaren over ‘de kloof’ en ‘de afgehaakten’ hebben de kiezers blijkbaar besloten dat de macht nu maar eens moet luisteren. De kiezers deden dat als keurige democraten, nu zal blijken of ook de gevestigde orde respect heeft voor de democratie.

 

Echte democraten

Dus ja, laten we vooral het nieuwe kabinet straks goed in de gaten houden. Laten we opletten of deze coalitie de grondrechten van alle burgers respecteert. En als er voorstellen komen om de Grondwet te wijzigen, laten al die experts die voorstellen dan goed wegen. Maar laten de duiders in de ‘kwaliteitsmedia’ vooral goed beseffen dat de Grondwet er niet is om hun tegenstanders mee om de oren te slaan.

Hoe meer zij proberen de democratisch gekozen meerderheid te ondermijnen, hoe duidelijker zij laten zien dat hun plotselinge liefde voor de Grondwet helemaal niet zo oprecht en zuiver is. Zij laden de verdenking op zich dat zij zich voordoen als verdedigers van de democratie omdat dit keer hun ideeën niet de overhand hebben. Omdat dit keer hun belangen waarschijnlijk niet de doorslag zullen geven. Omdat de macht hen uit handen glipt.

Persoonlijk geloof ik pas dat deze figuren echte democraten zijn als zij stoppen met demoniseren, als zij stoppen met pogingen om partijen te verbieden, als zij stoppen met censuurpogingen en aanvallen op een onwelgevallige omroep. Kortom: als zij net zo vurig opkomen voor de grondrechten van hun politieke tegenstanders als dat zij nu doen voor degenen die in hun ogen in de knel zitten.

Zij mogen hun liefde voor de Grondwet in de eerste plaats bewijzen door de democratische verkiezingsuitslag te respecteren.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
42 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ook hier laten de linksen hun ware gezicht zien: zij buigen alles in hun omgeving naar hun eigen wil. Het zijn narcisten voor wie elke wet, of hij nu grondwet heet of niet, alleen dient voor hun eigen belangen.
1) In elk land waar socialisten de macht hebben, hanteren ze de éénpartijstaat: Cuba, Venezuela, Noord-Korea, China, Vietnam. Socialisme hebben een heel aparte opvatting van democratie: het is de onderdrukking van afwijkende meningen.
2) Ook in Nederland gebruikt links de grondwet niet om de rechten van ALLE burgers te waarborgen, maar alleen om de macht van links te waarborgen.
3) Een ander voorbeeld dat in het artikel naar voren kwam is de actie van de EU tegen de benoeming van rechters in Polen en Hongarije, waar de regering zelf rechters aanstelt (NOS, 12 december 2018). Dit zou fout zijn. Echter in elk EU land worden rechters aangesteld door de regering, ook in Nederland. Het echte probleem is dat in Polen en Hongarije rechtse politici aan de macht waren en dus ook rechtse rechters aanstelden. Dat was voor de overwegend linkse EU regering niet prettig.
4) De Grondwet is door mensen gemaakt en kan dus ook door mensen veranderd worden.

Andre
Andre
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Een overzicht van de tientallen keren dat er iets in de Grondwet veranderd is kun je vinden op: De Nederlandse grondwet/ veranderingen in de grondwet.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Links is het sleutel achter elke probleem. Hopelijk schuift het volgend jaar mee naar rechts. Dan kan Europa nog overleven.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De plotselinge liefde voor de grondwet. Wat een boekdelen sprekende titel, Maaike. Wat moet ik nog toevoegen? Niets, eigenlijk.

Gussel
Gussel
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ook mijn mening Maaike. Niets aan toe te voegen.

Anna
Anna
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Een vraag : was/ is het ook GRONDWETTELIJK dat Kuipers het “ pandemie verdrag” met de WHO ( wat een niet gekozen non gouvernementele organisatie is met geld schieters en een leiding die “ democratisch dubieus “ zijn) heeft gesloten.

Is dit GRONDWETTELIJK JUIST. ( de verantwoordelijkheid voor de gezondheids zorg in je souverein land in de uitverkoop gooien❓)
ALS we als Land hier niet op reageren en dit “ verdrag “ niet terug draaien dan zijn we bij een “ volgende pandemie” TOTAAL VLEUGELLAM “
Achter gesloten deuren wordt hierover in Febr 2024 vergaderd.
Dit is m.i. ZEER URGENT❓❗️❓

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Volgens mij zijn we al geen zelfstandig land meer. Buitenlandse organisatie bepalen hier het reilen en zeilen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Elke griepwolk, zoals die al decennia elke herfst opkomt (zie oude krantenvoorpagina’s van ver voor kojona met o.a. Gommers met de uitroep ‘het loopt ons over de schoenen’) is voortaan een bruikbaar motief voor het heraanwakkeren van angst en om te kunnen onderdrukken.
Met het ‘pandemieverdrag’ kan de WHO nl op elk gewenst moment (bv als er een volk in opstand komt tegen hun bestuurders) een lockdown afkondigen. Snappie?

Snappie
Snappie
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Van haga en pepijn houwelingen hebben voor de deadline van dec 2023 alle politieke instanties verwittigd dat de stemming in nederland niet rechtsgeldig bindend kan zijn met de Who.
Er zijn ook andere landen die de Who weigeren. Dus vast een muis met een ander staartje als vervolg.
Tedros balen ook de eu is ingelicht over de gang van zaken.
Wilders 1 gaat er een stokje voor steken ,want de Nederlander voorop en niet de Who of de eu etc,

De Dertiende
De Dertiende
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Deze column laten zien dat het cordon sanitaire nog altijd intact is. Ondanks de voorzichtige toenadering door het kartel, zullen ze allemaal proberen Wilders te pootje haken, in de hoop dat de macht na de volgende verkiezingen weer bij het oude machtsblok komt te liggen. De strubbelingen van de minuscuul kleine figuurtjes aan de voet van hun ivoren toren begrijpen ze niet. En zullen ze waarschijnlijk nooit begrijpen.

Nog steeds is er in de media ook nauwelijks aandacht voor de door het volk gewenste koerswijziging. Het journaille is veel te druk met rechts-bashen, pro-palestijnse toneelstukjes, klimaatwaanzinnigheden, corona-angstpropaganda en diversiteitsretoriek om verder te kijken.

Zowel het politieke kartel als het mediakartel hebben nog altijd geen interesse in de stemmers die Wilders deze overwinning hebben opgeleverd. Het volk roept ‘Wij willen verandering’, het kartel hoort ‘Die geblondeerde populist heeft de verkiezingen gewonnen’. De boodschap komt blijkbaar nog altijd niet over.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een goed artikel weer. Het geeft goed weer hoe hypocriet wij met de (Grond)wet omgaan. Ik heb er geen verstand van maar weet wel dat snel door politici geroepen wordt dat iets niet mag van de wet bijv. iemand ongewenst verklaren, terwijl dat in 1950 of daaromtrent (Ponce Prinsen) wél kon. Dan het artikel 1 van de grondwet; in gelijke gevallen worden mensen gelijk behandeld. Maar er bestaan geen gelijke gevallen en gelijke behandelingen. Dat was vroeger wellicht iets duidelijke maar nu zijn er nederlanders met één, twee of meer paspoorten met bijbehorende rechten en plichten. Het is maar net in welke sfeer je dit wilt duiden. Weg ermee!

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe eerder Rutte naar de NATO vertrekt, des te minder bemoeienis hij nog met Nederland heeft. Ik denk dat we dit echt zullen gaan merken omdat hij nu nu nog demissionair MP is en nog overal zijn draadjes heeft lopen. Bij de NATO zal hij het echt te druk hebben met Oekraïne, Turkije en het Midden Oosten om zich nog met Nederland te bemoeien.
Ondertussen kunnen wij hier de problemen oplossen die hij hier gemaakt heeft.
Maar ik ben niet optimistisch.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik vind dat Rutte moet vetrekken maar niet naar de NAVO waar hij internationale rotzooi kan schoppen.

Cor
Cor
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Rutte moet burgemeester worden van een afgebrand dorp dan krijgt hij de kans om het dorp weer op te bouwen. Ik ben ervan overtuigd dat dit hem niet gaat lukken omdat zijn sterke punt is het afbreken van de maatschappij.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Misschien een Oekraïnse gat hij komt daar zo graag.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Hij zal aan Erdogan en Poetin nog een hele dobber krijgen. Die laten zich niet, zoals de Nederlandse burger, met een kluitje in het riet sturen.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Drie verschillende boeven bij elkaar kan alleen vervelende verrassingen brengen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Gaat toch gebeuren, daar moeten ze een waardige opvolger hebben van Jens Stoltenberg, die ook veel praat en niets zegt. Mediaervaring heeft hij inmiddels zat, en die leggen hem geen strobreed in de weg, integendeel.
Ook is hij bedreven in het wegpraten van ‘rotzooi’ die er internationaal ook genoeg is. En natuurlijk als een windvaan met elk zuchtje meewaaien.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Dat is waar. De bazen van grote organisaties zijn altijd geselecteerd op hun onkunde en bereidheid om gemanipuleerd te worden. Puppets on the string.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Media ervaring bij Poetin en Erdogan en wat er nog meer aan kwalijke lui rondlopen?
Hij zal bij de NATO toch echt wel iets meer moeten meenemen dan een big smile.
Ik zie hem hard falen daar.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Met media-ervaring bedoel ik: op elke vraag een lang antwoord geven met allerlei zijpaden en muizengaatjes zonder écht te antwoorden.
Bij ijzervreters als Putin en Erdogan zal hij het zeker zwaar krijgen, maar ook eigen falen masseert hij inmiddels moeiteloos en hooghartig weg zoals we (vaak) hebben zien gebeuren.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

NATO gaat het moeilijk krijgen, de problemen beginnen zich op te stapelen. Zie ook de problemen met de Houthi`s. Deze zijn veel ernstiger dan de westerse media ons voorleggen.

Gussel
Gussel
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Nee geen beloning voor Rutte. Hij moet veroordeeld worden voor zijn daden.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Heeft hij als SG Navo eigenlijk ook immuniteit?

Hannah
Hannah
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goed verhaal van Maaike van Charante,
.Domrechts? Ik dacht het niet! Ongelofelijk hoe de realiteit maar niet wil doordringen tot hoogopgeleid en weldenkend Nederland.
Ik raak er steeds meer van overtuigd dat gezien alle kortzichtige, zelfs gevaarlijke reacties en kleinzielig gedrag vanuit de linkse hoek, de domheid echt niet bij rechts, maar toch echt bij links zit.

Snappie
Snappie
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Tja je weet hoe het gaat met de linkse denkende die draait alles 180 graden om en valt je ermee aan.
Alles wordt erbij gehaald om hun gelijk te halen. Elk onderbouwd weerwoord is aan dovemansoren gericht.
Wilders zei meteen na de verkiezingen geen ongrondwettelijke of rechtstatelijke te veranderen.
Vervolgens gaat links daar volop in en galmt het gekrakeel nu nog steeds na.
Hypocriet geschreeuw zonder zelfreflectie helemaal juist. Deze linkse rakkers zouden eens een vette psychologische test moeten ondergaan zowel op iq en eq.
Die gasten sporen niet en leven in een claustrofobische tunnelvisie, afvoeren naar de overbelaste ggz.
Ja wat is er in Nederland nog niet volledig op tilt gegaan.
Voor mij mogen ze een hele partij ministers oppakken voor ongrondwettelijk wanbeleid.
Afgelopenweek nog de docu op tv gezien the lost testemonia van het Neurenberg tribunaal.
Dat politieke nazi ministers tot zware straffen werden veroordeeld.

Eric
Eric
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

We zijn een Democratie, na de verkiezingen gewonnen door RECHTS blijft en blijkt links maar niet over hun verlies heen te kunnen komen. En dat gejank over die of die op rechts, is heerlijk want meer en meer laat ik zeggen gematigd links stapt over naar RECHTS. Ik kan me niet voorstellen dat de naastenliefde van links ook opgaat in de grachtengordel te Amsterdam of voorheen ultra links dat die zich nu masaal gaan melden om onderdak te geven aan de gelukszoekers. Ik kies bewust voor die benaming, en van links komt nu al dat die mensen allemaal een baan kunnen krijgen! Een opdracht aan de komende regering is toch wel dat we zo spoedig mogelijk worden verlost van de dak en thuislozen in de steden en ook dat het ophoud met de voedselbanken! Er waren ook binnen de afgelopen regeringen linkse sentimenten maar toch kwamen er voedselbanken meer en meer vluchtelingen door genraal pardon. Anno 2023 is de autochtone Nederlander het zat en gaan we massal over naar rechts, en niet alleeen wij, maar ook de andere Europese landen gaan een rechtse koers varen. Links in Nederland is verloren, en om ons heen de landen varen naar rechts dusdanig dat ook daar links noodsprongen gaat maken om kiezers te behouden voor komende verkiezingen.

Jos
Jos
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

HALLO AMNESTY;
Zo’n beetje dagelijks vind er een geweldsmisdrijf plaats in Nederland. Steekpartijen, schietpartijen, groepsmishandelingen en gisteren zelfs een zuuraanval.
Van incidenten kunnen we niet meer spreken.
Het merendeel van deze aanvallen wordt gepleegd door allochtone inwoners, waarbij de slachtoffers vaak autochtoon zijn.
De minachting jegens autochtone levens is groot.
Ik verzoek Amnesty vriendelijk toch dringend ook rechten van de autochtone Nederlanders beter te beschermen.
Soms is het een meerderheid die beschermd moet worden tegen een minderheid.
ANTWOORD:
Excuses voor de extreem late reactie op uw e-mail.
Dank voor het delen van uw zorgen. Het lijkt mij beter dat u uw zorgen deelt met onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Zij kunnen, wanneer zij op basis van misdaadcijfers tot dezelfde conclusie als u komen, aan de bel trekken bij de minister.
Amnesty heeft geen cijfers over misdaad, over aantallen of over wie de daders en wie de slachtoffers zijn en heeft geen middelen er iets tegen te doen. Maar vooral is het niet Amnesty’s rol om misdaad te bestrijden. Dat is de rol van politie en justitie. Amnesty heeft de rol de burger te beschermen tegen de overheid.
BESTE AMNESTY;
Maar een trend waarnemen, vaststellen en aankaarten doen jullie regelmatig.
Maar hierover zijn jullie stil.
Ik hoor geen enkele mensenrechten organisatie als het op dit probleem aankomt, dat blijft mij bevreemden.
ANTWOORD;
We kijken niet weg, het is simpelweg onze taak niet. We hebben ook geen mogelijkheden om misdaad te bestrijden.
HALLO AMNESTY;
Bedankt voor het advies, de volksvertegenwoordigers zijn aan het werk gezet.
Het blijkt dat mijn zorgen breed leven in de samenleving.
Jammer dat Amnesty haar taak niet ………..

Laatste aanpassing 4 maanden geleden door Jos
Jop N.
Jop N.
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Amnesty toch, het is nooit uw taak als het U of uw sponsors niet uitkomt. Viel me al op na de politiek veroordeling van de heer Bay-Bassin. Om over Assange maar te zwijgen. Het enige wat mij nog in Amnesty verwondert is dat u zichzelf nog niet heeft opgeheven.

Marc
Marc
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Liefde voor de Grondwet heeft altijd buitenspel gestaan zodra het om de koran ging. Oproepen tot moord kan, ondanks de Grondwet, ongestraft blijven in dit land, zolang diegene die het zegt maar geen blanke huidskleur heeft. Want dan zou het racisme zijn.

Laatste aanpassing 4 maanden geleden door Marc
piet12345
piet12345
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Laat je niet meeslepen in gecreëerde tegenstellingen, we worden op alle mogelijke manieren tegen elkaar uitgespeeld door de media!
Zolang de burgers onderling aan het bekvechten zijn lopen de globalisten weg met het bot.

IvdWerf
IvdWerf
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

Het is goed het onderscheid te blijven maken tussen je niet mee laten slepen door gecreëerde tegenstellingen en scherp observeren wat er gaande is en dit ook met anderen delen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden

Laten we maar eens beginnen met het publiekelijk ter verantwoording roepen middels
parlementaire enquêtes naar alle niet-rechtsstatelijke ‘beleid’ van de afgelopen ca. 2 decennia. Dat zal die kwesties niet teniet doen, en gaat geen straffen opleveren, maar kan wel veel verhelderen.
Dat zal heel snel moeten worden opgezet, want ik denk dat op zijn minst enkele van de nu nog demissionair aanwezige beleidsmakers niet meer in NL aanwezig zal zijn om onder ede te verklaren.
Tribunalen is een akelig oorlogswoord.
Maar wie weet, zijn we als volk inmiddels beland in een koude oorlog met het landsbestuur.

Jos
Jos
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Mijn comment is verwijderd…..

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Til er niet zwaar aan. Zolang het demissionaire kabinet zijn wil nog kan doordrukken is elk podium huiverig voor bepaalde buzzwoorden vanwege mogelijke consequenties.
Blijf gewoon reageren, en accepteer dat er soms niet wordt gepubliceerd.

Peter
Peter
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Toepasselijk citaat:

‘Ik ben het niet eens met wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen tot mijn dood verdedigen’

H.E. Beatrice

Marien
Marien
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend artikel weer van mw v Charante. Zo treffend. Ik hekel de anti PVV partijen en de media dat ze NOG bezig zijn met demoniseren en proberen ‘rechts’ in de slechte hoek te duwen. Echt vreselijk kinderachtig. En ze willen daar NIET aan meedoen, dus ze zullen tegenstemmen wat ze kunnen. NIETS is voor links belangrijker dan de macht. De burgers doen er niet toe. Die Moorman vorige week in Op1 of ze voor haar hobby onderwijs bereid zou zijn in een zakenkabinet zonder politieke kleur als minister van onderwijs zou willen vroeg Sven Kockelman. Met een nare sneer op haar gezicht gaf ze te kennen niet samen met de PVV in een kabinet te willen. Het gaat mevrouw dus niet om de burger maar om het onderuithalen en demoniseren van een politieke tegenstander die WEL om de burgers geeft. Ik had het meteen helemaal GEHAD met dat akelige arrogante gezicht a la Kaag.

nom de plume
nom de plume
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

weer een van je betere stukken, al herkenbaar aan de titel, Maaike. En ze zijn al altijd zo goed! Ik gebruik ze als hoognodige balsem. Voor mijn ziel, als ik de onvoorstelbare,niet na te voelen arrogantie en het peilloze neerkijken op vermeende laag gekwalificeerden moet meemaken, in groeiende mate al vanaf de jaren 80. Toen al waren programma’s op TV als zo’n ” Goed Nieuws Show” van Sonja Barend al belerend en betuttelend naar de kijker, over wat eigenlijk goed nieuws was-vaak niet echt-, maar je dacht, ach, dat is nu eenmaal Hilversum, laat ze ook maar. Maar gestaag begon men vanaf de treurbuis steeds vaker het volk te onderwijzen over hoe het moest denken, en er ontstond een groep mensen van wie de TV was, die de TV in eigendom hadden, soms letterlijk. Deze groep blijkt nu een heel sterk weefsel,c.q. vangnet te hebben ontwikkeld, ook de Bubbel genoemd, waar niet meer doorheen te komen is.
Ja, het kwam via TV en krant, en het werd desgewenst ook verzwegen als het klootjesvolk het niet mocht weten, en er is eindeloos geprofiteerd van de goeiige, vriendelijke aard van de gemiddelde Nederlander, die zich in de afgelopen eeuwen naar een uitstekend werkend, gepolderd, met vele ongeschreven, liever-niet-te overschrijden regels, plezierig sociaal systeem heeft geworsteld. Gut, wat ging het goed met de boeren, de bouwvakkers, de stukadoors, de automonteurs, en al het laagopgeleide gekrioel daar beneden in de diepte. Veel te goed! Dat kon best een tandje minder. En wat is de beste methode gebleken om zelf hogerop te komen, zonder daar hard voor te werken? Je begint met anderen omlaag te halen. Je vindt de term “hoogopgeleid” uit. Dat moeten toch wel hele intelligente mensen zijn. Maar daar gaat het niet om. Nu heb je nl. ook ineens ” laagopgeleiden”.Zo, die stap is gezet.

IvdWerf
IvdWerf
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is op sommige momenten nauwelijks te verdragen dat allerlei politieke en mediafiguren nu ineens zo gretig en openlijk de liefde voor de grondwet bedrijven.
Mij staat de behandeling van kwetsbare bewoners van de instellingen in 2020 nog zeer helder voor de geest. Zij zijn dat kennelijk vergeten, ik niet.

Marc
Marc
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is overigens beter voor ons land dat Rutte direct opstapt: we laten ons niet meer chanteren. Bijkomend voordeel: het zal zijn aspiraties op een ‘functie elders’ danig frustreren. Zo wordt hij wellicht géén secretaris-generaal van de NAVO.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Arendo Joustra over muitende ambtenarrendie menen dat ze het recht hebben om rechtsstatelijk (links) activistje te mogen spelen.

https://www.ewmagazine.nl/nederland/opinie/2023/10/beste-gewetenvolle-ambtenaar-neem-dan-lekker-ontslag-1372279/?

Winnie
Winnie
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Alles, maar dan ook alles doen om de macht te behouden. Uiteindelijk trekken ze aan het kortste eind. Totaal de weg kwijt.

42
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x