Disney haalt Sneeuwwitje door de activistische Woke-molen

Klassiek sprookje tenenkrommend verminkt

De klassieke tekenfilms van de Disney-studio zijn een begrip. Sneeuwwitje was de eerste tekenfilm van Disney uit 1937 met de lengte van een speelfilm. In 2024 brengt Disney een remake van Sneeuwwitje uit die geheel volgens woke-inzichten is vervaardigd. Nu al is er een verhitte discussie over de film. Een column van Ines van Bokhoven.

Er was eens… een sprookje. Een echt sprookje, over een echte prinses met een huid zo wit als sneeuw en haar zo zwart als ebbenhout, en een groep dwergen die haar omringden en haar liefdevol in een glazen kist legden toen ze was gestikt in een stukje appel. Kent u haar nog? Vanwege die perfecte witte huid – een schoonheidsideaal in de dagen dat dit fabeltje ontstond – lag haar naam dan ook voor de hand: Sneeuwwitje.

 

Sprookjes

En dan was er eens een bedrijf dat rijk werd van het vertellen van sprookjes, niet alleen aan kinderen, maar aan iedereen. Eerst deden ze dat met tekenfilms, later ging men sprookjes ook met echte mensen filmen. Het bedrijf kreeg de Ierse achternaam van de oprichter, Disney, en niemand in de hele wereld kon sprookjes vertellen zoals zij dat deden. Oude en nieuwe sprookjes, traditionele en vers bedachte sprookjes – Disney deed ze bijna allemaal en met heel erg veel succes.

Nou was het sprookje van Sneeuwwitje niet zomaar een sprookje voor dit bedrijf. Het was het verhaal waarmee Disney zichzelf in 1937 definitief op de kaart zette als vernieuwende animatiestudio, en meer nog: het was de allereerste keer dat er een tekenfilm uitkwam die de lengte had van een heuse speelfilm. Disney verzette er allerlei doelpalen mee en een nieuwe vorm van entertainment was geboren – naast een groot en machtig bedrijf in Hollywood.

 

Klassieker

Snow White is dus een klassieker, een film die geschiedenis schreef, en je zou zelfs kunnen beargumenteren dat het een origineel kunstwerk is dat een nieuwe kunststroming tot leven bracht. En Disney, dat al een tijdje bezig is hun oude animatiefilms in een nieuw live action-jasje te steken (met wisselend succes), besloot dan ook dat het tijd was dat Snow White, misschien wel hun belangrijkste film ooit, een nieuwe versie kreeg.

De film zal in 2024 uitkomen en is op dit moment dus nog volop in postproductie, maar is nu al omstreden en dreigt bij voorbaat een mislukking te worden. Want de reden voor deze remake is duidelijk: Sneeuwwitje moet woke worden, en niet zo’n beetje ook. Op YouTube en in (Amerikaanse) publicaties is vrijwel elke dag wel iets te vinden over deze film, die dus nog niet eens af is, maar nu al alom wordt gehaat.

 

 

Om te beginnen is er de hoofdrolspeelster, Rachel Zegler. Een Latina van Colombiaans-Poolse afkomst, met een licht getinte huid, een bloedmooie jonge vrouw – maar Sneeuwwitje heet dus zo om een reden. Ze heet niet ‘Lichtbruintje’, ze heet ‘Sneeuwwitje’. Met alle respect voor de mooie en getalenteerde Zegler: ze is nu eenmaal niet snowy white. En dat doet er voor velen toch echt toe, zoals ik me kan voorstellen dat een blonde, marmerbleke Amanda Seyfried ook niet geaccepteerd zou worden in de vrouwelijke hoofdrol van The West Side Story (een rol die Zegler ook ooit speelde).

 

De prins is een stalker

Dan lijkt Zegler weinig op te hebben met het karakter dat ze speelt, en het originele verhaal waar de film op is gebaseerd. De versie van 1937 zegt ze als kind één keertje gezien te hebben en daarna nooit meer, “want ze was er bang voor”. De prins omschrijft ze als een ‘stalker’ en met grote vreugde vertelt ze dan ook in interviews dat het liefdesverhaal gelukkig is geschrapt: “Sneeuwwitje droomt niet over ware liefde. Ze droomt over het worden van de leider die ze weet dat ze kan zijn.” Wat dan wel de rol van de prins in deze versie van dit van oorsprong romantische sprookje is, is me nog niet duidelijk. Zegler zelf zegt dat die hele storyline zelfs nog kan worden geschrapt: “Wie weet? Dit is Hollywood, baby.”

 

Controverse

De houding en uitspraken van Zegler – die, als je alles bij elkaar optelt, een geweldige hekel aan zowel Sneeuwwitje zelf als aan het hele Grimm-sprookje lijkt te hebben – hebben al voor genoeg controverse gezorgd in de Verenigde Staten en ver daarbuiten. De fans van de oude film zien het als een woke-aanranding van hun geliefde verhaal en stellen, niet onterecht, dat als Disney dan zo graag een verhaal wilde vertellen over een hippe prinses die geen vent nodig heeft maar zelf de wereld eens zal laten zien wat ze kan, ze misschien een nieuw, eigen verhaal hadden moeten bedenken in plaats van er een oude favoriet voor verminken.

 

Zeven Dwergen gecanceld

Maar er is nog veel meer gedoe. Want zoals u weet gaat het verhaal niet alleen over Sneeuwwitje, een boze heks en een hopeloos verliefde prins – er zijn ook nog die zeven dwergen. In deze versie zijn er zes van geschrapt: er is nog één dwerg, en de rest van de ploeg ziet eruit alsof ze van de set van de nieuwste Pirates of the Caribbean zo zijn doorgelopen naar deze set. Ze heten dan ook geen dwergen meer, maar ‘magische wezens’, en ze voldoen keurig netjes aan de voorschriften van de CEI-Index.

En wie wel eens films als Willow of een serie als Game of Thrones heeft gezien, weet dat er heel wat acteurs rondlopen in de filmwereld die aan dwerggroei lijden. Hollywood noemt ze vaak little people, en het zijn juist kleine acteurs die zich gediscrimineerd voelen door deze film: er zijn al zo weinig rollen voor hen, en dit verhaal heeft er normaal gesproken zeven. Het feit dat ook in de nieuwe Willy Wonka-film de Oempa-Loempa’s gespeeld worden door acteurs als Hugh Grant viel ook al erg slecht: waarom ontneemt Hollywood little people de kans op mooie rollen? Maar ook aan de andere kant klinken klachten: de film is niet woke genoeg, is niet goed doordacht, is hypocriet. En zo ziet het er naar uit dat niemand deze film leuk gaat vinden.

 

De wereld moet zich aanpassen

Het grote probleem met de nieuwe versies van deze oude verhalen is, zoals in onderstaande video ook wordt uitgelegd, er eentje van ‘hoe vertel je een verhaal’. Elke romanschrijver weet: je hoofdpersoon, je protagonist, moet een verandering doormaken. Moet iets nieuws over zichzelf ontdekken. Moet leren en ontwikkelen. En dat moet de protagonist op een manier doen waarin de lezer iets van eigen menselijkheid kan herkennen. Meestal gebeurt dat door tegenslag en problemen, waar de held(in) zich doorheen moet worstelen – of het leren accepteren.

 

 

Dat is precies wat er met deze nieuwe films fout gaat: de karakters ontwikkelen zich niet door de omstandigheden waarin ze terechtkomen, maar de wereld om hen heen past zich aan zodat de karakters er makkelijker in plaats kunnen nemen. De omgeving leert iets van de hoofdpersoon, maar de hoofdpersonages zelf zijn stilstaande karakters die van begin tot eind onveranderlijk blijven. Vaak zelfs alleen maar vaster worden in hun overtuigingen om niet te veranderen, maar hun omgeving, desnoods agressief, tot acceptatie dwingen.

 

Angstige ik-wereldjes

En dat is natuurlijk de kern van wokisme: een overdreven ik-gevoel waar de ganse wereld blijkbaar notie van moet nemen en bewondering voor moet hebben. Het is de sociale atomisering waar Hannah Arendt ons voor waarschuwde, als het gaat om signalen van groeiend totalitarisme: iedereen in z’n eigen bubbel, niet meer echt verbonden met anderen waar zoveel mooie dingen van te leren en mee te delen zijn, maar opgesloten in een ik-beleving die absoluut is – en die de cohesie van de samenleving ernstig ondermijnt. Verdeel-en-heersstrategieën zijn makkelijk los te laten op een bevolking die van zichzelf als groep is vervreemd en zich heeft teruggetrokken in piepkleine, angstige ik-wereldjes.

En dat is de reden dat men zich zo verzet tegen de dwangmatige en agressieve pogingen van onze elites om ons woke te laten worden: het is niet goed voor een mens en de meeste mensen voelen dat instinctief aan. Het dwingt je tot stilstand, het dwingt je tot afwijzing van alles wat ‘anders’ is – het is xenofoob en angstig, hoe hard men ook spreekt van ‘bevrijding’ en ‘jezelf mogen zijn’. Je kunt jezelf niet zijn als je je alleen maar verschuilt voor alles wat je vreest, als je jezelf opsluit in een wereld vol van haat jegens alles wat je niet begrijpt. Het is primair gedrag.

 

Flop

Dus ja, die nieuwe Sneeuwwitje-film zal floppen, zoals zo’n beetje elke woke-film op dit moment flopt, zoals steeds minder mensen naar de jaarlijks live uitgezonden Oscaruitreikingen willen kijken, zoals Hollywood steeds harder door z’n eigen publiek wordt afgewezen. Deze nieuwste Disney-productie is er eentje in een lange rij van pogingen om, in naam van woke, het natuurlijke gedrag van mensen te veranderen. Om mensen van elkaar te verwijderen en op kleine eilandjes te parkeren. Het idee van ‘mijn dromen MOETEN uitkomen want anders ben ik een mislukking’, een idee dat nu al jaren wordt gepusht, is door woke in een versnelling gebracht. Als we ons niet gedragen als stampvoetende verwende kinderen, die geen enkel begrip hebben voor de bezwaren of noden van hun omgeving, dan doen we blijkbaar iets niet goed.

 

Nachtmerrie

Woke is geen sprookje van bevrijding en ‘in je kracht staan’, het is de nachtmerrie van mensen die zich niet meer met elkaar verbonden voelen en alleen met zichzelf bezig zijn. Die in anderen enkel vijanden zien, of mensen die in de weg staan. Woke is de vernietiging van sociale cohesie, van empathie, van alledaagse menselijkheid. En het is niet vreemd dat die boodschap in sprookjesfilms wordt verpakt: het ziet er allemaal lieflijk en onschuldig uit, en je bereikt er mensen van alle leeftijden mee.

En zo is niets meer heilig voor deze mensen: van Zwarte Piet tot Sneeuwwitje, het moet allemaal worden toegeëigend. Waar u niet aan cultural appropriation mag doen van deze mensen, hebben zij er een levenstaak van gemaakt. Alles moet en zal woke.

Had ik u al eens opgeroepen u daartegen te verzetten?

 

Vond je dit artikel goed? Steun Ines van Bokhoven via inesvanbokhoven.backme.org

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
31 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Elgoog
Elgoog
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Wat Ines aangeeft is helemaal waar in mijn beleving. En wat ook waar is, is dat het helemaal niet gaat om woke of gekleurde rechtvaardigheid of antidiscriminatie. Het is juist discriminatie van alle waarden die wij als kind geleerd en beleefd hebben. Alles moet kapot want dat dient een hoger doel. Voor het onderwerpen van de westerse wereld aan communisme zoals in China moeten eerst alle mensen verdeeld zijn. Geen vertrouwen meer hebben in de eigen waarden, alles wat je kent van vroeger was fout en slecht en jij bent slecht. Dat is het doel. En wanneer de verdeeldheid zo groot is dat je zelfs bereid bent je eigen familie te verraden, dan zijn we rijp om geplukt te worden door W3F en zijn handlangers. Ze hebben onze regering en mainstream media al in bezit en onder controle nu nog onze geest.

Helena
Helena
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Elgoog

Alles moet idd kapot. En het gaat ver: zelfs de uitspraak van woorden en letters moet anders. Waar generaties lang hebben geleerd dat letters van het alfabet worden uitgesproken als ‘bee’ en ‘pee’ moet wordt nu op school aangeleerd dat het uitgesproken moet worden als ‘buh’ en ‘puh.’ Niet de ‘haa’ maar ‘hu’. En ik zie mensen er gewoon in mee gaan alsof het normaal is. Ik geef muziekles aan kinderen en ik corrigeer ze altijd als ik het hoor, maar het toont aan dat we leven in de eeuw van de waanzin.

Andre
Andre
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Elgoog

Klopt helemaal, maar we konden het verwachten. Marx en Bakoenin wezen cultuur aan als de reden van het mislukken van de revolutie van 1848.
Rond 1885 besloten de sociaal-democraten om die reden dat de cultuur van binnenuit langzaam gesloopt moest worden. De communisten waren het daar niet mee eens, die wilden snelle verandering door middel van revolutie. De linkse kiezers hebben generaties lang dit sluipende proces mogelijk gemaakt door hun stemgedrag. De socialisten roepen al minstens 50 jaar dat brandstof en eten te goedkoop is. Mensen die nu verbaasd reageren, hebben zitten slapen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

‘Waar u niet aan cultural appropriation mag doen van deze mensen, hebben zij er een levenstaak van gemaakt.’
Inderdaad.
Waar het in uw stuk over een film gaat, hebben we ook al de boeken gehad, gedichten enz., ja zelfs de geschiedenis moet herschreven worden naar hun idiote regeltjes.
Bovendien zijn er toch heel veel films e.d. met getinte mensen in de hoofdrol?
Het is nooit genoeg blijkbaar.
De mond vol over inclusief maar ondertussen steeds meer aparte hokjes optuigen.
Waar dan ook nog mensen die écht tot een minderheid behoren, zoals de kleine mensen, blijkbaar geweerd worden. Hoe vreemd, toch?
Het zou zo maar kunnen dat beleidsmakers die de moed hebben deze ontwrichtende beweging tot staan te brengen, heel groot worden.

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

precies. Beverly Hills cop met Eddy Murphy altijd leuk om te zien. Ik vond Ghost ook geweldig en Sister Act en ze heeft nog zo’n spannende film gemaakt. Raar dat ook ZIJ ‘woke’ blijkt te zijn. Er zijn zat films met zwarte acteurs in de hoofdrol. Ik vond vroeger die serie met Bill Cosby ook heel leuk om te zien. Nu, terugkijkend op wat voor man hij in het echt is, vind ik het een vervelende bijsmaak krijgen dat ik het leuk heb gevonden.
Murphy speelde ook met mede acteurs geweldig in Coming to America . Geweldig komische film. En Trading Places. Ook leuke film.
Er waren vroeger ook series. Speelde Cosby ook niet met Robert Culp een duo in spionage? Dat was ook in de zeventiger jaren. I spy heette het geloof ik.
En Magnum had ook een hoofdrol voor een Amerikaan van kleur. Niemand lette op kleur in die tijd. Nu lijken velen problemen met ‘kleur’ te hebben en is de hokjesgeest leidend geworden. Watjescultuur heeft nu de boventoon. Wij waren in onze jeugd een stuk neutraler en namen iedereen zoals ‘ie was. Dat gezanik over discriminatie loopt helemaal uit de hand. Juist mensen van kleur discrimineren nu, geholpen door wokers.
Hill Street blues was de beste politieserie die ooit is gemaakt. Alle kleuren en religies waren zo’n beetje vertegenwoordigd. Volgens mij goede afspiegeling van die tijd.

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Marien
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt eigenlijk wel of ze een nieuwe cultuur proberen te implementeren. Een cultuur die niets te maken heeft met onze historie. Zelfs niet met onze evolutie, aangezien ze zelfs de man vrouw verhoudingen een andere wending proberen te geven.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ze proberen mensen los te weken van hun achtergrond. Volgens mij met een doel, hoewel me dat niet helemaal duidelijk is.
Hoe zou de door hun bedachte toekomst er uit zien?

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

We moeten als burgers met normale visie toch de handen ineenslaan om de normaliteit te behouden. Ik kijk al bijna geen T.V meer.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

‘Het lijkt…’ is wel wat optimistisch. Er wordt voor zover ik het overzie gewoon openlijk en daadwerkelijk topdown agressief gestuurd op een soort waterige blanke sneeuwvlokjescultuur (die we inmiddels geworden zijn) tegenover wat je zou kunnen noemen een agressieve invasieve stammencultuur. Je kunt uittekenen wie er uiteindelijk gaan winnen. In steeds meer wijken al overduidelijk waar te nemen.
Blanke sneeuwvlokjes worden dmv onthechting (geschiedenis) en ontneming (recht op wonen, veiligheid, bestaanszekerheid) steeds ontvankelijker voor het vrijwillig achteruitdringen ten gunste van de voorrang eisende geïmporteerde culturen en overheersing ideologieën.
De wereldbevolking moet geshuffeld worden, behoeftigheid gelijkelijk verdeeld, welvaart alleen voor een wereldelite die rantsoeneert.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

First impressions often lie.
Daarom zeg ik ook “het lijkt “. Dat geeft mezelf de gelegenheid om de realiteit te heroverwegen.
Dat lijkt me belangrijk bij sprookjes.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

First impressions often lie is een tekst uit het nummer Pretty Paracetamol van de groep Fischer-Z.
Die tekst is echt een aanradertje

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Heroverwegingen zijn uiteraard altijd nuttig. En beoordelingen op het eerste gezicht moeten inderdaad soms na heroverweging en meer bekende feiten bijgesteld worden.
Voor mezelf sprekend: wat ik lang geleden tot mijn afgrijzen zag ontwikkelen aan destructief ‘beleid’ met behulp van o.a. kul-tuur (pun intended) is voor mij dus geen first impression meer, maar dagelijkse rauwe realiteit. Elke dag denk je dat het niet gekker kan, maar dan….
Vandaar.

Marien
Marien
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

hoop dat het een miljoenenflop wordt. Belachelijk. Disney films behoorden altijd tot de leukste films ooit, maar nu gaat dat niet meer op.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Onze hele verleden lijkt overgeschreven te moeten worden. Zelfs sprookjes ontsnappen niet aan de drift van deze woke aanhangers. Negroïden vervangen al de blanke aristocratie in films dus waarom zou Sneeuwitje geen zwarte man kunnen zijn die wakker wordt door een kus van een prins in transitie? Woke etaleert eigen onzin in het openbaar zonder enige gêne en dat tekent af wat Woke is, een dictatoriale stroom die onder de mom van vrijheid en gelijkheid de samenleving naar eigen normen wil veranderen. Een massale boycot kan dit stoppen. Laat je horen.

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn nu eenmaal twee soorten mensen op deze wereld: de idealisten en de realisten. De idealisten vinden dat zij weten wat goed is voor iedereen en vinden dus dat de anderen zich moeten aanpassen.
De realisten begrijpen dat ieder mens en iedere cultuur zijn eigen ervaringen, denkwijze en dus wereldbeeld opbouwt. Als iedere cultuur zich zou opstellen als een idealist, dan zouden groepen en landen voortdurend met elkaar in strijd leven.
In het geval van woke is het bizar om te constateren dat een verschijnsel dat hooguit 0,1 % van de mensen betreft, een hele samenleving dwingt zich aan te passen. We leven kennelijk in een cultuur fase waarin een overdreven begaanheid met piepkleine minderheden belangrijker wordt geacht dan sociale cohesie. De gevolgen hiervan zullen vernietigend zijn.

Realist1966
Realist1966
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Wat is het voor een samenleving die dit accepteert? Woke kan alleen vaste voet aan de grond krijgen als de 99% dat toelaat.
Ik doe er in elk geval niet aan mee. De eerste die vindt dat ik hem of haar ‘hen’ moet noemen, spreek ik aan als kip. En noemt men mij racist, fascist of foob, dan krijgt diegene te horen dat ook ik mag zijn wie ik wil zijn. Ben er wel klaar mee inmiddels.

Marcel
Marcel
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Die wokers zijn allemaal hedonisten. Ze zijn opgevoed als prinsjes en prinsesjes en hebben nooit een tegenslag hoeven te overwinnen en kregen altijd hun zin.
De aarde is geen save space. Nooit geweest en zal het nooit worden.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marcel

De aarde is zeker geen safe space en zal dat ook nooit zijn. Natuurkrachten zijn altijd de vijand van de mens geweest. Samenlevingsvormen, of dat nu begrensde landen, regio’s, dorpen of stammen zijn, waren en zijn altijd min of meer met elkaar in strijd zo niet oorlog. Alleen lijkt de tijd dat men bereid is het eigen domein te verdedigen voorbij.
Het verdedigen van de eigen cultuur is inmiddels benoemd als fascisme en dat lijkt gewoon geaccepteerd te worden.
Maar is het, op straffe van…, uitwissen van de historische en nationale cultuur, tot en met de eigen taal, eigenlijk niet het echte fascisme?

pedrodos
pedrodos
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke.
Zielig, zieliger, het zieligst.
We zouden moeten ophouden aan dit soort dingen nog aandacht te besteden.
Het maakt je alleen maar verdrietig om te constateren dat zoveel mensen te dom zijn om recht uit hun ogen te kijken…onze prinsjes en prinsesjes…ruggengraat- en hersenloze wezens zijn het…met hen hierover in discussie gaan leidt alleen maar tot grote woede, frustratie en schizofrenie aan gene zijde…triest, triester, het triests…

s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

mijn – theorie – is dat de woke promotors de eigen geestelijke vacuum problemen proberen op te lossen door zich af te zetten en misbruiken van de nu bedreigde aanwezige cultuur

Gussel
Gussel
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De wokers kunnen eigen nieuwe sprookjes creëren voor hun achterban. De originele sprookjes hebben een historische waarden en dienen bewaard te worden en niet bewerkt worden naar het hedendaagse.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Sprookjes zijn sprookjes.
Ik heb daar geen enkel probleem mee, ook niet met hedendaagse sprookjes.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Er was eens………..

En ze leefden nog lang en gelukkig.

Peter
Peter
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Verdeel en heers.
Hoe dat werkt?

Te zien in de film ‘The Wave’ uit 1981
Nederlandse ondertiteling.
Zou verplichte film moeten zijn in elke school VO.

https://www.youtube.com/watch?v=dPTsVjnGNZ8

De korte versie?

https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Wave_(1981)

The Wave is een Amerikaanse dramafilm uit 1981. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat eerder gepubliceerd was onder de naam De Derde Golf. Een Amerikaanse geschiedenisleraar begint een project om duidelijk te maken hoe het kan dat heel Duitsland achter Hitler aanliep in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. De film vertelt het verhaal van de gebeurtenissen in april 1967, op een school in Palo Alto (Californië).

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Daarin steun ik u volledig.
De technieken van de hedendaagse massa-indoctrinatie en het sturen op burgers die elkaar gaan bestrijden en bestraffen worden in die film goed duidelijk. As we een betere wereld willen voor de (samenlevingen van de) toekomst moeten zeker kinderen zich van de uitwassen die zulke technieken veroorzaken, heel goed bewust worden.

Jos
Jos
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Vandaag weer zo’n voorbeeld van WOKE hypocrisie;

d.d. 31 aug 2023;
Halsema GroenLinks wil maatregelen in Amsterdam om regenboogvlag-incidenten.
d.d. 26 januari 2022;
In de Amsterdamse gemeenteraad opnieuw vergaderd over het onderzoek naar homodiscriminatie in de stad. De verantwoordelijk GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering) ligt onder vuur. Oppositiepartijen beschuldigen de wethouder ervan de uitkomsten onder de pet te hebben gehouden.

GroenLinks beschermt de regenboogvlag, maar niet de LGHBQTI+ gemeenschap tegen de ‘jongeren’.

M.de Jong
M.de Jong
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik merk dat er steeds meer series op bepaalde zenders zoals BBC First te tonele komen die voor meer dan de helft of zelfs volledig bezet worden door zwarte acteurs en deze alle in het criminele circuit het verhaal vertolken, dan wel met een komisch vleugje.

Dan de vele reclames , de blanke worden afgeschilderd als dom en zwak,de zwarte als slim en sterk.

Mooie auto’s: zwarte bestuurders.
Vaginale schimmel: blanke vrouwen.
Zo zijn er tal van voorbeelden.

nyong
nyong
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Allemaal Sprookjes: Duizend-en-een-nacht uit het Midden-Oosten,
Aladin en de wonderlamp, Ali Baba en de veertig rovers en de verhalen van Sinbad de Zeeman

Remake Snow White is Flipper-de- Flapper-een-FLOP.

Rutte en zijn vrouwelijke souffleur met banden in het Midden Oosten vertelden ook sprookjes. Die zijn samengevat in het begrip Beeldvorming.

PGBarth
PGBarth
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Geheel mee eens

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Overigens mevrouw van Bokhoven kan ik u de videoclip van Rammsein over Sneeuwwitje aanbevelen, Het is een Sneeuwwitje uit een andere realiteit.
Het nummer heet Sonne.
Echt heel tragisch enzo, maar wel met zeven dwergen.

Jaan
Jaan
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Sneeuwwitje is wel een “sprookje’ van deze tijd geworden. Het is de moderne tijd met open grenzen waardoor de de rolbezetting van de acteurs is aangepast aan deze tijd.

31
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen