G7 Hiroshima: harde breuk tussen Westen en China vermeden

Voorzichtige lijn EU wint het van VS

Titelfoto bij artikel G7 Hiroshima: harde breuk tussen Westen en China vermeden Johannes vervloed opiniez

Titelfoto: Groepsfoto G7 Hiroshima, publicatie onder copyright Europese Unie.

Op de recente G7-bijeenkomst in Hiroshima (Japan) was er grotendeels consensus over de relatie met China. Enerzijds een harde confrontatiepolitiek als het gaat om Taiwan en vrije doorvaart in internationale wateren als de Chinese Zee. Anderzijds de-risking, vermindering van de afhankelijkheid van China. Wel handel dus, maar zonder monopolieposities van China op het gebied van grondstoffen, medicijnen en elektronica. Echter geen volledige de-coupling, het verleggen van de handelsstromen met China naar andere landen. De lijn van de EU lijkt het gewonnen te hebben van de hardliners in de VS, schrijft Johannes Vervloed.

Wat betekent de in Hiroshima bereikte consensus voor de wereldeconomie, voor het multilaterale ‘Bretton Woods‘ handelssysteem en, om dichter bij huis te blijven, voor de Europese Unie en Nederland? In de eerste plaats moet worden opgemerkt dat de G7 niet hetzelfde is als de G20 is, laat staan de rest van de wereld vertegenwoordigt. Het aandeel van de G7-landen in de wereldeconomie is sinds 1990 teruggelopen van 50% naar 30% thans.

Hoewel sommige G20-landen (niet behorend tot de G7) wel als waarnemer aanwezig waren, waaronder India en Brazilië, onderschrijven zij niet de ‘consensus’ van Hiroshima. Zij willen geen confrontatie met China, niet op veiligheidsgebied en niet op handelsgebied. Zij geven de voorkeur aan een meer neutrale opstelling, een opstelling die zij ook richting Rusland hebben gekozen. Zie bijvoorbeeld hun stemgedrag in de VN inzake de resolutie tegen (de inval in Oekraïne door) Rusland.

 

BRICS en Shanghai Cooperation Organisation

Zo zijn de BRICS (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika en binnenkort ook Argentinië en Saoedi-Arabië) al bezig met het ontwikkelen van alternatieven voor het ‘Bretton Woods’ multilaterale systeem. Zij willen van de dollar af en werken aan een eigen ‘munt’; een valutamandje, waarin de Chinese yuan een belangrijke rol speelt. Ook willen zij af van het door de VS gedomineerde internationale betalingssysteem SWIFT. Een eigen ontwikkelingsbank (concurrent van de Wereldbank) is inmiddels opgericht, met hoofdkantoor in Shanghai.

Tevens is er de Shanghai Cooperation Organisation, een organisatie die niet alleen op handelsgebied, maar ook op veiligheidsgebied een alternatief biedt voor de door de VS gedomineerde westerse wereld. De leden zijn Rusland en China, alsmede een aantal voormalige Soviet-Unie landen plus sinds 2017 ook Pakistan en India.

 

Multipolair

Het betekent dat het wereldomvattende naoorlogse ‘Bretton Woods’ multilaterale handelssysteem ter ziele is en vervangen wordt door een aantal alternatieve samenwerkingsverbanden. De wereld is met andere woorden multipolair geworden, op zowel veiligheids- als handelsgebied.

Op naar een multipolaire wereld

 

EU

Voor de Europese Unie heeft dit enorme consequenties. Als grootste handelsblok in de wereld is er de EU veel aan gelegen om met alle landen handel te (kunnen blijven) drijven. De vraag die zich daarbij opdringt is of dat mogelijk is indien de EU exclusief binnen het westerse blok, de G7, opereert of dat er ook samenwerkingsverbanden worden gecontinueerd of aangegaan met de BRICS en de Shanghai Cooperation Organisation. De ‘consensus’ van Hiroshima gaat in de richting van het laatste. Het is een middenweg waarbij niet gekozen hoeft te worden tussen de VS of China, in ieder geval niet op handelsgebied. Op veiligheidsgebied is de EU – ondanks de af en toe tegensputterende Fransen – stevig verankerd in de NAVO, lees onder de Amerikaanse veiligheidsparaplu.

 

In eigen huis

Handel drijven met de hele wereld is het mantra van de EU, met dien verstande dat de gekozen de-risking opstelling betekent dat volledige afhankelijkheid van andere landen voor wat betreft grondstoffen, industriële of welke producten dan ook zo veel mogelijk wordt vermeden. De EU wil bovendien cruciale productieprocessen ‘in eigen huis’ hebben. Aan deze EU-opstelling liggen in concreto de recente Chips Act, de grondstoffenverordening en het programma DIGITAL ten grondslag.

 

Meningsverschillen

Een ‘Sovereignty Fund’, voorgesteld door Commissievoorzitster Von der Leyen, ter financiering van de vervaardiging van als cruciaal beschouwde producten in de EU zelf is er nog niet. Met name de noordelijke lidstaten, die daarvoor wederom (na de 800 miljard voor het Herstelfonds) garant zouden moeten staan, zien er weinig heil in. Men wil geen nieuwe eurobonds, ziet niet de noodzaak in van zogenaamde industrie-kampioenen (een oud, vooral Frans idee) en is wars van protectionistische industriepolitiek.

Een tweede meningsverschil bestaat over de vraag in hoeverre buitenlandse (lees: Chinese) investeringen in de EU in strategische sectoren en infrastructuur mogen plaatsvinden. De meeste lidstaten en de Commissie willen een strikt beleid, Duitsland, Griekenland en een aantal Oost-Europese lidstaten zijn ruimhartiger.

Over een exportverbod van strategische producten (naar China) is meer overeenstemming. Mede tot stand gekomen onder (zware) druk van de VS, die hun markt dreigen af te sluiten voor EU-firma’s die dat toch doen. ASML is hét bekende voorbeeld.

 

Positie Nederland

De door de EU gekozen opstelling is mogelijk als handelsblok. De EU is een douane-unie en handelspolitiek is een communautaire bevoegdheid. De EU kan zich derhalve prima beschermen tegen onheuse handels- en andere praktijken (dumping, valutamanipulatie en dergelijke) van derden.

In tegenstelling tot de opvatting van sommigen (in Nederland D66 en Volt) hoeft een politieke en/of veiligheidsunie oftewel een federale unie daarvoor niet te worden gecreëerd. Met de douane-unie heeft de EU al voldoende ‘strategische autonomie’.

Een federale unie is bovendien niet in het belang van Nederland. Het is een transferunie, waarin het relatief welvarende Noorden betaalt voor het relatief arme Zuiden. In een federale unie heeft Nederland als kleine lidstaat bovendien geen zeggenschap meer, niet over het eigen land, maar ook niet over het beleid van de Unie. Dat wordt in Brussel gemaakt en komt voor het overgrote deel uit de koker van de Frans-Duitse as. Het vetorecht, dat Nederland thans nog bezit en waarmee onwelgevallige wetgeving en beleid kan worden tegengehouden, is dan weg. De EU als douane-unie is wel een Nederlands belang. Op eigen kracht zou Nederland zich nooit tegen onheuse buitenlandse handels- en andere praktijken kunnen beschermen.

 

Hoekstra in China

Dat beseft ook minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra die dezer dagen een bezoek aan China brengt. De consensus van Hiroshima, de afgesproken de-risking, is voor hem een gegeven. Handel met China en graag via de haven van Rotterdam, prima, maar niet de nieuwste chip-machines van ASML naar China en harde woorden over (Chinese schendingen van) mensenrechten, de Chinese opstelling tegenover Taiwan en de door het Internationale Hof in Den Haag veroordeelde exclusieve claim van China op de Chinese Zee. Niettemin gaat voor Hoekstra in China de rode loper uit.

Hetzelfde gebeurde ook met de recente bezoeken van Scholz en Macron. Het is onderdeel van de pogingen van Xi Jinping om de EU en de VS uit elkaar te spelen. Een poging die gezien de Hiroshima-consensus niet als al te succesvol kan worden betiteld.

 

Harde breuk vermeden

Hoewel de machtsstrijd tussen de VS en China onverminderd doorgaat – met name op politiek en militair gebied – lijkt er op de top van de G7 in Japan een weg gevonden om met handhaving van de voordelen van de globalisering – de comparatieve kostenvoordelen van internationale handel (Ricardo) – China geen carte blanche te geven in de wereldeconomie. Met het afgesproken de-risking beleid worden de negatieve aspecten van China’s ‘hegemonistisch’ economisch beleid (althans voor een belangrijk deel) geneutraliseerd.

De EU en Nederland worden niet langer gedwongen partij te kiezen en kunnen de bestaande handelsrelaties met China en China’s partners – met weliswaar beperkingen – toch voor een belangrijk deel voortzetten. Voor een handelsland als Nederland is dat winst. Het alternatief, een harde breuk op handelsgebied tussen het Westen en China, zou voor ons land een kleine ramp zijn geweest.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
22 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob Esveldt
Rob Esveldt
13 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

De-risking is natuurlijk gewoon een sanctie dat wordt opgelegd aan China.

En nu wil men cruciale maakindustrie terughalen naar Europa terwijl een land als Nederland zo goed als alles de deur uit heeft gedaan. Maakindustrie dat vanwege stikstof en CO2 in Nederland geen plaats meer heeft. Daarnaast moeten de boeren ook weg met de cruciale voedselproductie. Tata Steel is misschien wel de volgende dat weg moet.

Nederland is tenslotte een land dat gaat voor een kenniseconomie. En deze kennis is zo vluchtig als het maar kan met alle buitenlandse studenten op de universiteiten.

De de-risking gaat er in elk geval voor zorgen dat de producten die we nodig hebben danig in prijs zal gaan stijgen, misschien wel met 25 tot 50%. Grondstoffen heeft West-Europa niet tot nauwelijks. Deze moeten uit de BRICS-landen komen.

Het westen en met name Nederland is en blijft dom bezig.
De kleine bedrijven gaan hier massaal failliet omdat de kosten niet meer op te brengen zijn en de grote bedrijven zien de kosten ook enorm stijgen en gaan hun heil ergens anders zoeken. Bijvoorbeeld in de VS.

En zo zuigt de VS de EU-landen leeg.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
12 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Rob Esveldt

De VS????????? Uh……….. China bedoel je.

Youp
Youp
12 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Ja, de VS door bv Nordstream en de toevoer van goedkoop gas op te blazen. Wat ze nota bene aangekondigd hebben. China wil graag handel drijven. Vandaar dat ze het voortdurend hebben over een multipolaire wereldorde en zwaar investeren in nieuwe zijderoutes. Dit itt de ‘rules-based’ orde waar ze in Washington mee dwepen en wat betekent dat je de aanwijzingen/richtlijnen/dictaten uit Washington moet volgen. Misschien maar eens de volgende motortocht door China maken om wat couleur locale op te doen aldaar.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
12 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

China overduidelijk niet. Dat wat naar China is gegaan komt volledig door ons zelf. We hebben zelf ervoor gezorgd dat bedrijven naar China zijn verplaatst. Niet alleen omdat het daar goedkoper produceren is, maar ook omdat het in Nederland veel te duur is om een bedrijf overeind te houden.

De VS heeft ervoor dat we geen olie en gas uit Rusland meer kunnen krijgen. Onze Chip industrie mag ook niet meer van de VS exporteren naar zogenaamde BRICS-landen. De boeren moeten ons land uit, waar komt dan het vlees vandaan, waarschijnlijk uit de VS. De VS haalt haar maakindustrie terug, Nederland doet dat niet, de producten moeten we straks uit de VS halen. Nederland heeft haar wapens weggegeven, waar moeten we dat vandaan halen, ook weer de VS.

De import / export verhouding is straks volledig uit balans. Ik zie het ervan komen dat het 80% import en 20 % export wordt, tussen de VS en Nederland.

Daarmee zuigt de VS ons leeg.

Youp
Youp
13 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

“Handel drijven met de hele wereld is het mantra van de EU.”

Niet als je jezelf in beide voeten tegelijk schiet door je af te sluiten van goedkoop Russische gas waardoor de maakindustrie in Duitsland en omstreken zo ongeveer de doodsteek krijgt. Vervolgens plannetjes maken om meer van diezelfde maakindustrie terug te halen doen dan ook nogal ambtelijk aan.

Verder word ik zo langzamerhand wel heel erg moe van het morele vingerwapperen richting met name China en Rusland terwijl het Westen zelf sinds mensenheugenis de meest smerige geopolitieke spelletjes van allemaal speelt. De lijst is werkelijk eindeloos: momenteel in de Oekraïne, permanent in het Midden Oosten (weapons of mass destruction anyone?) en in Zuid-Amerika zijn ze al wat langer bekend met de CIA. Als ik er genoeg van heb, dan denk ik dat ze het in die landen zelf helemaal gehad hebben met de westerse morele arrogantie. Niet alles is een kwestie van willen. Sommige processen voltrekken zich meer autonoom en zijn niet tot nauwelijks te managen. Dan moet je meebuigen met de wind.

Maar goed, zoals een oud-diplomaat betaamt gelooft de schrijver nog in politieke processen; zelfs in de EU, G7 en andere verbanden. Dat zal de reden zijn waarom hij meer sympathie heeft voor JA21 itt FvD, die dat vertrouwen hebben ingeruild voor wantrouwen richting de instituties.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
12 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Helaas kun je niet anders dan geloven in politieke processen, omdat die nu eenmaal continue in het echt (geheim) plaatsvinden. Geopolitieke machtsspelen, uw lijstje zegt al genoeg. En omdat we als volkeren meestal pas achteraf begrijpen wat er is gebeurd en met welke redenen (weapons of mass destruction). En een groot deel van de volkeren het hypocriete handen in onschuld wassen (er moet een dictator of mensenrechtenschender weg)voor zoete koek slikt. En uiteindelijk de prijs betaalt.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
13 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Dit gaat ons nog heel zwaar opbreken, straks komen alle elektrische auto’s hier uit China want goed en vooral erg goedkoop, onze medicijnen komen uit China en ga zo maar door. We worden iets te afhankelijk van China dan goed voor ons is. De politiek zit te slapen……..Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!!!!!!!!
Hongqi: https://autotesten.nl/hongqi-e-hs9-president-2022-autotest/
MG: https://autotesten.nl/mg-5-electric-luxury-standard-range-2023-autotest/
Nio: https://autotesten.nl/nio-et7-long-range-100-kwh-2023-autotest/
En dan heb je ook nog Aiways, BYD, Lynck & Co, Polestar, XPeng, en ga zo maar door en door en door en door. Nog even en China legt met 1 knip van de vingers de wereldeconomie plat wanneer ze maar wil. Nee we zitten te slapen en niet zo’n beetje ook!!!!!!!!!!!

Laatste aanpassing 13 dagen geleden door Daan van der Keur
Theo Prinse
Theo Prinse
13 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

De Italiaanse PM Meloni is bij velen behoorlijk in waardering gedaald. Een Tri-state van Nederland, Vlaanderen, Wallonië en Noordrijn-Westfalen kan het begin zijn van een formele tweedeling in de Eurozone en de huidige Europese Unie. Het is goed dat China en Rusland zich van de US dollar willen losmaken want Biden vaart economisch een rampkoers. De Nederlandse samenleving kan dit ook doen door massaal in de cryptocurrencies te gaan. (Madelon Vos)

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
12 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Theo Prinse

Nou, Wallonië? Echt?
Een handelsblok van de andere 3 kan ik me voorstellen, maar een TriStateCity zoals de initiatiefnemers het voor zich zien, getsie nee.

Theo Prinse
Theo Prinse
12 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ja je gelijk. Wallonië lijkt haast onmogelijk maar dat wordt geregeld via Parijs begrijp je. Seine-Schelde kanaal. Uiteraard ben ik voor een rechte Tri-state die ver staat van wat er nu mee bedoelt wordt. Mijn Tri-state wordt een Neuro concept en een uiteenvallen van de huidige EU en Euro zone. Terug naar de Hollandse Gulden.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Theo Prinse

Is er dan niet het gevaar dat we ook daarover weer in een landjepik geraken? Uit de huidige monetaire euro stappen zie ik wel zitten met daarvoor in de plaats een Neuro, een valuta van en voor de noordelijke en westelijke naties. Laat de zuidelijke landen met onhoudbare schulden maar terug gaan naar hun oorspronkelijke valuta.
Uit de Unie stappen zie ik als noodzakelijk, want het IS geen unie. Het is een machtsgedrocht.
En behandel de VS wat meer voor wat ze zijn geworden: geen vriend en beschermer, maar een meedogenloze uitbuiter die genadeloos eigen gewin nastreeft.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
13 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Even lezen dan snap je hoe afhankelijk we straks wel niet zijn door al dat Lithium uit China voor al die Li-ion accu’s in auto’s, vrachtwagens, bussen etc. etc. ………
https://12ft.io/proxy?q=https%3A%2F%2Fwww.volkskrant.nl%2Fnieuws-achtergrond%2Fvan-mijn-naar-elektrische-auto-de-keten-van-het-onmisbare-lithium-in-grafieken%7Eb5407e83%2F

Jan Smelik
Jan Smelik
13 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

“… de EU is stevig verankerd in de NAVO, onder de Amerikaanse veiligheidsparaplu”. Nou, in Oekraine hebben we gezien wat die paraplu nog waard is. Patriot installaties worden simpelweg vernietigd. De voltallige NAVO is in Bachmut verslagen door een gesjeesde kok met een huurlingenleger van criminelen. De enorme voorraad verarmd uranium granaten die GB had gestuurd is in één klap opgeblazen zodat een radioactieve wolk over oost europa trok. Nee, dat gaat wel goed komen met die veiligheid.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
12 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zou mijnheer Vervloed toch willen vragen deze video over China te bekijken
https://www.youtube.com/watch?v=AynNsPs9i80
De maker er van heeft jaren in China gewoond, is getrouwd met een Chinese vrouw, en woont nu inde VS.
Als hij terug gaat naar China zien we hem nooit meer terug.
Er zijn nog heel veel video`s over meerdere onderwerpen over China van hem te bekijken op zijn kanaal.

Winnie
Winnie
13 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Veel hangt ook af wat betreft veranderingen hoe de Presidentsverkiezingen volgend jaar in Amerika gaan worden.En daarop volgend de uitslag van de verkiezingen hier in ons land. Ik blijf optimistisch. Blijf hopen zei mijn Moeder altijd.Ook als er geen hoop meer is. Fijne Pinksteren allemaal.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
13 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

China gaat de wereld straks beheersen via Cyberwarfare. Ik schreef al dat vrijwel alle elektrische auto’s straks uit China komen. Al die elektrische auto’s zijn aan het internet verbonden met WiFi en geloof mij maar dat er in al die auto’s verborgen software zit. China kan dan letterlijk met 1 druk op de knop vrijwel alle elektrische auto’s in Europa (de meesten komen uit China) stilzetten via het internet. Onzin? Ach droom verder zou ik zeggen en blijf maar geloven dat de Chinezen goedaardig en lief zijn maar kijk dan eens naar Tibet. De oorspronkelijke Tibetaanse bevolking wordt via omvolking (raar trouwens dat de spellingcorrectie dit woord niet kent) langzamerhand nette stille genocide op gepleegd dus wat nou? Lees je nog wel eens ook maar iets over Tibet in de westerse media? Nee…. duidelijk toch!
En de Chinezen tegenhouden? Joh straks maakt China die chips-machines van ASML gewoon zelf. Ze hebben op alle buitenlandse universiteiten hun studenten en overal hun spionnen en plegen overal computer-inbraken. Nee politici slaap lekker verder.
https://12ft.io/proxy?q=https%3A%2F%2Fwww.trouw.nl%2Fbuitenland%2Famerikanen-waarschuwen-voor-onzichtbare-chinese-spionage%7Eb5714fd3%2F

Rob Esveldt
Rob Esveldt
12 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

En de VS doet dat niet? En als je dat denkt, waarom denk je dat?

Daan van der Keur
Daan van der Keur
12 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Rob Esveldt

Ik heb het niet over de VS of kun je niet lezen, ik heb het over China en dus schrijf ik over China. China is vele malen enger dan de VS. Kijk maar naar Mao Zedong……………

Youp
Youp
12 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Mao is dood. Ook Stalin, Lenin en al die anderen zijn er niet meer. Ja, China en Rusland worden bestuurd door de communistische partij, maar het is geen communistisch beleid wat ze uitvoeren. Zo heeft Rusland een flat tax van 13%. Dat is meer klassiek-liberaal dan bij ons. De regering is wel meer autoritair. Dat lijkt ook beter bij de volksaard te passen. Dat gezegd hebbend, zolang je niet tegen de regering aantrapt zul je er weinig last van hebben. Dat kun je trouwens op veel plekken maar beter niet doen, tegen de zittende macht aanschoppen. Ook bij ons in het westen niet.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
12 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Kijk maar naar Mao Zedong. Tjonge je leeft echt ruim 50 jaar terug. De tijd staat echt niet stil hoor.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
13 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

China was zogenaamd vroeger – maar natuurlijk nog steeds – communistisch en dat willen overheersen zit er nog steeds in. De leiders (en ook de politici daaronder) van dat land zijn letterlijk knettergek. Ik ben ooit in USSR geweest ten tijde van het communisme en heb daar toen met échte communisten gesproken. Die mensen dreunden allemaal een aangeleerd riedeltje op. Bij de machthebbers van China zie je exact hetzelfde. Totale overheersing van de eigen bevolking en van de wereld is het enige doel van de leiders van China. Kijk alleen al naar hun absurde retoriek betreffende Taiwan. Nuchter bezien is die retoriek totaal absurd voor een normaal weldenkend mens maar zijn vinden dat dus echt doodnormaal. En het gaat ze nog lukken ook want ze hebben op alle markten straks de TOTALE macht in handen. De elektrische automarkt, de markt van Li-ion accu’s, de medicijnenmarkt, etc. En zodra ze Taiwan hebben veroverd (doen ze met gemak in slechts 1 nachtje met een totale overmacht) dan sluiten ze doodleuk de straat van Taiwan af. Ik zeg altijd ga op reis met je eigen vervoermiddel en RIJ dóór landen heen in plaats van er naartoe te vliegen dan pas ga je zien hoe totaal verknipt machthebbers van veel landen zijn (bv. Iran, de mensen daar zijn superaardig en zeer gastvrij maar de machthebbers daarentegen totaal NIET!) en kom je erachter dat in deze wereld alleen maar leuke en normale mensen leven maar dat ALLE MACHTHEBBERS KNETTERGEK zijn! Nee we gaan nog heel wat beleven maar slaap rustig verder en maak de bevolking gek met je verzonnen klimaatverandering, belachelijke gender-idioterie, Woke onzin en weet ik het allemaal. Kijk nou gewoon eens broodnuchter van een afstandje naar de toestand in deze wereld dan kun je toch gewoon niet anders dan pijn in je buik krijgen van het lachen.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
12 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Zeker ook weer Rob Esveldt met een -1, man, man je snapt het echt niet hè! Ga eens met eigen vervoer op reis dan gaan je ogen hopelijk open.

22
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x