China brengt Iran en Saoedi-Arabie nader tot elkaar
Er ontstaat een anti-westerse wereldorde

Foto: Minister van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië Prins Faisal bin Farhan Al Saud
Terwijl alle aandacht naar de oorlog in Oekraïne uitgaat voltrekken zich elders in de wereld processen, die op den duur wel eens meer impact zouden kunnen hebben op de verhoudingen in de wereld dan op die tussen het Westen en Rusland. Zo’n ontwikkeling vindt momenteel plaats in het Midden-Oosten. De aanleiding: het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Iran, een deal brokered by China, schrijft Johannes Vervloed.
Het akkoord wordt in de meeste media gepresenteerd als een ontdooiing van de gespannen situatie in het Midden-Oosten. Het zou een einde maken aan de proxy-oorlog tussen beide landen in Jemen. Spanningen in het Midden-Oosten zouden verminderen en als gevolg daarvan zou Syrië weer in de moederschoot van de Arabische Liga kunnen worden opgenomen. Het Midden-Oosten zou zich zelfs kunnen ontdoen van de ‘kruitvat van de wereld’-reputatie.
Schone schijn
Maar het is schone schijn. De mullahs hebben hun ambitie om het MO onder hun leiding te brengen allerminst opgegeven. Het akkoord maakt deel uit van hun masterplan om de invloed van de VS in de regio te verminderen. China is voor de mullahs een middel om dat doel te bereiken. Voor de Chinezen zelf past het akkoord naadloos in hun streven een alternatief te bieden voor de dominante positie van de VS in de wereld. Bijzonder is dat het akkoord tussen Saoedi-Arabië en Iran tot stand is gekomen buiten elke bemoeienis van het Westen. De VS kijken er met argusogen naar, maar staan aan de zijlijn en zien hun invloed verminderen.
🇸🇦 Saudi Arabia has lifted the ban on entry of its citizens to Iran after seven years. pic.twitter.com/ayrElskXpZ
— Spriter (@Spriter99880) April 16, 2023
Anti-westerse wereldorde
Voor de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei en de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) gaat de deal over veel meer dan het normaliseren van de banden met de Saoedische regering in Riyadh. Het gaat om het verder faciliteren, samen met China en Rusland, van de opkomst van een nieuwe anti-westerse wereldorde en het uitsluiten van de Verenigde Staten daarvan.
Khamenei ziet een islamitische beschaving onder leiding van Iran, een Russisch-Slavische beschaving onder leiding van Rusland en een Confucius-communistische beschaving onder leiding van China. Allemaal in oorlog met de westerse beschaving – en hij denkt dat dit de beste kans is die ze in decennia hebben gehad om zich te ontworstelen aan het Westen.
Wat de IRGC betreft: er zal geen verandering zijn in zijn strategie, strijdbaarheid of steun voor zijn proxies en militiegroepen. Hevige vijandigheid jegens Saoedi-Arabië is ingebakken in de ideologie van de IRGC, met anti-Saoedische doctrines die de Saoedische koninklijke familie afschilderen als “afvalligen” met “Joodse wortels”, opgenomen in het formele indoctrinatieprogramma van de IRGC.
Saoedi-Arabië
Riyadh is zich hiervan volledig bewust – het kent de ware identiteit en motivatie van de IRGC, afgezien van het lachende gezicht van Ali Shamkhani (de hoofdonderhandelaar van Teheran). Dat de Saoedi’s de deal niettemin sloten is puur pragmatisme, realpolitik. Het geeft hen de mogelijkheid om hun primaire doelen na te streven, namelijk het opbouwen van de economische kracht van hun land en het doorvoeren van de sociale hervormingen onder leiding van kroonprins Mohammed Bin Salman, met wat zij zien als een betere bescherming tegen Iraanse directe of proxy-aanvallen. Maar ze hebben weinig illusies over de betrouwbaarheid van eventuele toezeggingen van het Iraanse regime of de duurzaamheid van de overeenkomst.
A must read. If anything, the deal strengthens the IRGC… https://t.co/swlhh8oOl1
— mina bai (@bai_mina) April 8, 2023
Impact Midden-Oosten
De bottom line is dat, hoewel het verminderen van de intensiteit van de regionale concurrentie kan helpen om de politieke energie te richten op de belangrijkste interne conflicten, het vooruitzicht op snelle oplossingen klein blijft. De Iraans-Saoedische toenadering kan de veiligheidszorgen van de Arabische Golfstaten verminderen. Maar het doet niets af aan het risico van een crisis, veroorzaakt door het snel voortschrijdende nucleaire programma van Iran en de dreiging die het vormt, in het bijzonder voor Israël, maar ook voor enkele van de buurlanden van Iran, waaronder Saoedi-Arabië zelf. Niettemin zou het akkoord tussen Saudi-Arabië en Iran een stap kunnen zijn richting een regionale veiligheidsregeling alsmede de aanzet tot een compromis in Jemen tussen de strijdende partijen.
Syrië
Het akkoord lijkt ook de weg vrij te maken voor het weer salonfähig maken van Bashar al-Assad en herstel van de diplomatieke betrekkingen van Saoedi-Arabië met Syrië. Ook andere landen in het MO overwegen een dergelijke stap. Zo voert Egypte sinds kort eveneens gesprekken met Syrië om de diplomatieke betrekkingen te herstellen.
Een herstel van het lidmaatschap van Syrië van de Arabische Liga, dat in 2011 werd opgeschort, is echter nog niet aan de orde. Qatar, Jordanië en Marokko verzetten zich daartegen. Eerst dient volgens hen in Syrië een normalisatie van de relatie tussen de regering en oppositiegroepen plaats te vinden.
Israël
In Israël wordt het akkoord tussen Saoedi-Arabië en Iran met bezorgdheid bezien. Men maakt zich zorgen dat de Saudi-Iraanse deal de inspanningen van Israël kan belemmeren om een regionale anti-Iraanse coalitie op te bouwen, een belangrijke aanjager van de Abraham-akkoorden, en de vastberadenheid van Israël om Saoedi-Arabië toe te voegen aan de landen waarmee het de banden normaliseert.
Biden has empowered Iran and moved Saudi Arabia toward the Axis of Evilhttps://t.co/ZoGTPoHFbu
— Mark R. Levin (@marklevinshow) April 19, 2023
Wapenindustrie
Een verliezer van de nieuwe ontwikkeling in het Midden-Oosten is ook de westerse wapenindustrie. Saoedi-Arabië en de Golfstaten zijn traditioneel grote klanten. Het ligt gezien de nieuwe ontwikkelingen in de lijn der verwachtingen dat daar een einde aan komt. Of althans een mindere afhankelijkheid. Een eerste indicatie is de presentie van de westerse wapenindustrie op de jaarlijkse grootste beurs ter wereld, IDEX in Abu Dhabi. De Amerikanen, maar ook Frankrijk en het VK hadden afgelopen februari kleinere stands dan voorheen, terwijl de Chinese en Russische stands in omvang meer dan verdubbeld waren.
Het Midden-Oosten wil niet langer exclusief afhankelijk zijn van Westerse wapens. pic.twitter.com/O5wOjQWdU8
— Johannes Vervloed (@Diplo_JV) April 23, 2023
Mislukt bezoek Biden
Dat Saoedi-Arabië een andere weg ging inslaan werd voor het eerst duidelijk bij het mislukte bezoek van President Biden aan Saoedi-Arabië. Zijn missie om kroonprins Mohammed bin Salman (MBA) te bewegen de olieprijs te verlagen faalde volkomen. Niet alleen voelde de de facto leider van de belangrijkste speler in het Midden-Oosten zich geschoffeerd met de door Biden openlijke beschuldiging van de moord op Khashoggi, het regime in Saoedi-Arabië had z’n knopen geteld en besloten dat het Oosten – met name China – belangrijker voor het land was geworden dan het Westen. En vooral dan de VS, dat zelfvoorzienend op energiegebied was geworden en geen of nauwelijks meer olie en gas (LNG) uit het MO importeerde.
China
Het verbaasde dan ook niet dat enkele maanden later tijdens een bezoek van Xi Jinping aan de regio met China diverse akkoorden werden afgesloten en dat weer enkele maanden later China aan mocht kondigen dat Saoedi-Arabië en Iran hun strijdbijl hadden begraven en weer diplomatieke relaties aangingen. China als alternatief voor de VS, als klant voor de gigantische olie- en gasvoorraden en als garantor voor vrede en veiligheid of in ieder geval als ‘mediator’ bij onderlinge conflicten. Althans vanuit het perspectief van Saoedi-Arabië. De Mullahs hebben, zoals gezegd, een andere reden om de banden met China aan te halen.
Globale impact
Het aanhalen van de banden met het Oosten is niet een neutrale exercitie. Het gaat gepaard met verlies van invloed van het Westen. Niet alleen de handelsstromen worden verlegd, maar ook de financiering daarvan. Saoedi-Arabië, de Golfstaten en Iran kwamen tijdens het opzienbarende bezoek van Xi Jinping aan de regio overeen de financiële afwikkeling niet langer in dollars, maar in Chinese Yuan te laten plaatsvinden.
Geruchten gaan dat Saoedi-Arabië binnenkort ook toetreedt tot de BRICS, een platform dat steeds meer als een alternatief voor de door de dollar gedomineerde wereld optreedt. Zo heeft het platform vergevorderde plannen voor een eigen munt.
Multipolair
De recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten staan niet op zichzelf. Ze maken onderdeel uit van schuivende panelen die zich momenteel in de hele wereld voordoen. Met als voornaamste reden de opkomst van China en de tanende invloed van het Westen, een ontwikkeling die steeds meer op communicerende vaten lijkt. Landen worden min of meer gedwongen voor één van beide te kiezen. Vriendschap met beide blijkt in de praktijk lastig.
De wereld is multipolair geworden.
Over de auteur

Het is ook allemaal, van de oorlog in Oekraïne tot en met de gaslucht in ‘Grunnigen’, afleiding. Elk land heeft zo de internationale en eigen lokale afleidingen. Zo ontstaat er a/d ogenschijnlijke zijlijn een nwe anti-westerse wereldorde. Hebben we zometeen weer wat om voor te knokken. Alleen ik ben bang dat we het deze keer niet redden met kralen en melkpoeder zakken. What a bummer. Hadden we maar, middels DNA-testen tot in de 3e-graad betere bestuurders gehad. Idiots at the top is het mantra v/d afgelopen 30 jaar.
Er speelt nog iets anders mee: olie en gas.
De EU en de VS willen de CO2 reductie in 2030 met 55 % gereduceerd hebben. Reductie van CO2 is niets anders dan reductie van fossiele brandstoffen, en dan vooral olie en gas.
Iran en KSA hebben misschien beseft dat als de VS en de EU die 55 % reductie echt gaan doorzetten, dat ze dan ook 55 % minder olie en gas gaan afnemen van het Midden-Oosten.
Deze landen zijn voor 80 tot 90 % afhankelijk van olie- en gasinkomsten, dus vanuit hun positie gezien hebben ze eigenlijk geen andere keus dan andere klanten zoeken. De VS en de EU worden gewoon minder belangrijke klanten en dat heeft gevolgen.
Die landen hebben wel een keus, gewoon zelf een economie opbouwen die niet van olie afhankelijk is. Alleen China is er in geslaagd een economie te kunnen opbouwen, hoewel in stand houden nog een hele opgave is.
Ik denk dat hun politieke doctrine hierin de drempel is waar ze over moeten stappen. De toenmalige USSR is hier ook over gestruikeld.
Het westen dacht een andere wereld orde op communistische basis te kunnen organiseren via het WEF. Nu het westen de westerse valuta als een wapen gebruikt tegen landen die het niet eens zijn worden ze wel gedwongen om iets anders te bedenken.
De BRICS landen gaan ook niet mee in de klimaat- en stikstof-religie van het westen als ook het extreem socialistische gedachtegoed dat veel doet denken aan sektes.
Het westen heeft straks op elk vlak het nakijken.
Nog even en we hebben dankzij de neocons van de VS en NAVO echte Chinese invloed in Europa. China gaat straks in overeenstemming met Rusland het door het Westen vernietigde land Oekraïne opbouwen.
Hoe dom kan het westen zijn, zeer dom blijkt.
China
– 1 partijstaat = dictatuur
– Je mag met eigen vervoer niet door China rijden = oftewel geen pottenkijkers dus!
– Oorlogszuchtig = wil Taiwan annexeren dmv. oorlog
– Pleegt genocide op de Tibetaanse bevolking
– Heeft straks vrijwel de gehele elektrische automarkt in de EU in handen
– Etc. etc.
De EU-politici in Brussel zijn duidelijk totaal blind-doof-dom en hebben dit allemaal laten gebeuren. Tja we zijn straks een provincie van China….. En maar roepen dat we bang voor Rusland moeten zijn, ha, ha NOT!!!
Mjah. De vijand van mijn vijand is mijn vriend. Er zijn, door ervaring wijs geworden, nogal wat landen die een alternatief willen voor het Swift betalingssysteem en die inzien dat de val van de Dollar als wereldwijde munt wel eens kan helpen om de USA en haar westerse schoothondjes als agressor uit te schakelen.
Ons wangedrag inzake de Oekraïne zal de wens tot verandering bij veel landen hebben versterkt.
En gelijk hebben ze.
Er is voor Europa maar een ding van belang op de middellange termijn. De toevoer van voldoende energie om de economie draaiende te houden.
Als de energietransitie mislukt hebben we het gehad.
Onbegrijpelijk dat de Europese leiders al hun kaarten hierop hebben gezet.
Wat ik mis is dat de meeste landen de geopolitieke spelletjes van eerst het VK en nu de VS beginnen te doorzien. Het is een verdeel-en-heers politiek voor het Eurazische continent waar de meeste mensen wonen, waar alle belangrijke historische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden en die, bij elkaar opgeteld, de sterkste economie heeft. Alleen als de landmachten in onmin met elkaar leven kunnen de zeemachten heersen. Dat is de consequentie van de Heartland theorie van Halford Mackinder. Vandaar dat de VS altijd wel ergens een oorlogje hebben lopen. Vandaar dat de Oekraïne (in opdracht van de VS, hallo Victoria Nuland) net zo lang haar Russisch sprekende bevolking heeft gebombardeerd en anderszins getreiterd dat Rusland wel moest ingrijpen. Alleen wie westerse MSM media tot zich neemt denkt nog steeds dat Poetin zonder noemenswaardige reden een ander land is binnengevallen. Het geopolitieke beleid wordt doorzien en men heeft er genoeg van. Zoals recent in niet mis te verstane termen verwoordt door de Turkse minister van Buitenlandse Zaken.
Eurazië staat op. Men heeft de economische kracht ervoor, de militaire kracht, het zelfvertrouwen ook; terwijl tegelijkertijd de VS alle kenmerken vertonen van een supermacht die op zijn retour is. Europa moet zich natuurlijk zo snel mogelijk aansluiten bij de rest van Eurazië, maar daarvoor moet eerst de EU verdwijnen, want een instrument van de VS, en natuurlijk ook de globalistische samenzwering tussen big business en supranationale instituten geïnstitutionaliseerd in het WEF.
Helaas leert de geschiedenis dat er eerst een hele grote oorlog nodig is voordat een dergelijke transitie kan plaatsvinden.
Wanneer realiseren westerse volken dat hun elites va banque spelen, en dat deze volken economisch en militair daar de prijs voor zullen betalen?
Ach die hele nieuwe wereldorde…… ze zoeken het allemaal maar lekker uit het draait uiteindelijk toch weer op nieuwe oorlogen uit. Ik heb zonet besloten naar Georgië en Azerbaijan op vakantie te gaan. Ik ben verdorie dik 3 jaar niet op motorvakantie geweest. Gelukkig werk ik op een school en heb ik 7 weken vakantie. Ik rij via Duitsland -> Polen -> Wit-Rusland want de laatste keer dat ik die kant op ging ben ik via Turkije naar Armenië gereden. Ik ben heel erg benieuwd wat ik onderweg langs de Oekraïne rijdend allemaal aan ga treffen maar vooral ook naar wat de gewone Russen van de oorlog in de Oekraïne, China etcetera vinden.
Doe je verslag in mooie artikelen voor Opiniez?
Scherpe analyse van de heer Vervloed. Nederland zou beter de defensie uitgaven verdubbelen en zich aansluiten bij de Brics en tevens crypto currency bevorderen onder de Nederlandse bevolking. Biden/Kerry zijn aan de macht gekomen met verkiezingsfraude en gaan dat in 2024 weer proberen.
Met Biden sukkelt de US de afgrond in maar ook Trump kan het tij van de US dollar decline niet meer stoppen.
Als de uitgekauwde Rutte het terrein moet ruimen heeft de BBB van Caroline van der Plas uitzicht op de leiding over Nederland.
Een BBB regering moet dan de kernenergie, Schiphol op zee en robotisering van de industrie stimuleren.
Een robot belasting vormt dan de studiebeurs voor werklozen in de herscholing.
Een Tri-state met België en Noordrijn-Westfalen geeft Nederland de mogelijkheid om zowel uit de Euro en de politiek en militair zwakke Europese Unie te stappen juist vanwege de opkomst van het Brics Chino-Russian pact.
Helaas een zeer negatieve ontwikkeling voor de wereldorde, mede te wijten aan de enorm zwakke leider Biden. Die laat Iran, China, Rusland e.a. hun gang gaan. Biden nog steeds van plan de mislukte deal met Iran weer te activeren, terwijl Iran inmiddels nog zeer weinig tijd nodig heeft om kernwapens te produceren. China is in staat om binnen zeer korte tijd Guam (met USA basis) uit te schakelen. Iran heeft nog steeds als ultiem doel Israël van de kaart te vegen. Biden mompelt af en toe onverstaanbaar enkele boze woorden en doet verder niets. Winston
Churchill zei ooit: “I never worry about action, but only about inaction”.
Een vraag, wat had de VS moeten doen de oorlog verklaren tegen Iran, China, Rusland en anderen en zo een derde wereld oorlog ontketenen? Is dat je wens?
Nee, vanzelfsprekend wil ik geen derde Wereldoorlog. Maar Biden kan b.v. Iran dwingen om verdere verrijking etc. van uranium te staken en de sancties handhaven. Ook zou hij hardere taal kunnen uitslaan naar dergelijke dictatoriale landen, zijn defensie uitbreiden/handhaven, de Abraham accords verder vormgeven, China beletten om steeds meer rondom de USA etc. militaire bases te bouwen, stoppen met financiering van Palestijnse leiders die ophitsen om terreurdaden tegen Israël te plegen (“pay for slay”). Kortom: nietsdoen is in ieder geval geen optie.
Hoe zou jij reageren als je continue met de stok geslagen zou worden.
Trump wist hoe je de boel tot kalmte kon brengen en dat is met stroop en niet met stokslagen. Daarnaast gaf Trump wel aan dat als het als nog de verkeerde kant op zou gaan, hij er niet voor terug zou deinzen om hard in te grijpen.
Wat de VS sinds WO2 heeft gedaan is proberen landen op hardhandige wijze te onderwerpen aan de VS, onder het mom van democratie brengen.
De VS had de smaak te pakken, ze dachten na WO2 dat ze onoverwinnelijk waren. En zo forceerde ze de ene regime change na de andere, met enorme puinhopen en zeer veel doden achterlatend.
China weet de stroop heel goed toe te passen en wat de VS nalaat namelijk vrede brengen, dat doet China wel. De VS had dat met Trump ook kunnen doen, maar de neocons en de democraten wilden dat niet. En zo besloten ze Trump met allerlei drogredenen zwart te maken.
En nu gaat Robert F. Kennedy Jr. het proberen en hij zegt ongeveer hetzelfde als Trump. Hij wil ook op zoek naar vrede en de Amerikaanse democratie moet hersteld worden. Eens zien of hij ook de kogel krijgt, als hij tot President wordt gekozen. Want vrede dat willen de neocons en veel democraten niet, aan vrede verdienen ze te weinig.
De VS had zich anders op moeten stellen ten opzichte van Rusland na het instorten van de muur in 1989.
Gorbatsjof heeft toen toenadering gezocht, maar de VS hebben zich altijd vijandig opgesteld.
De Russische burger hadden hun hoop op Gorbatsjof gesteld voor hulp van de VS. De VS bleef volhardend in hun houding waardoor Gorbatsjof opzij werd gezet, waarna Jeltsin en daarna Poetin aan de macht kwam.
Wat er nu aan de hand is, hebben de VS zelf veroorzaakt.