Overwinning BBB: een niet mis te verstane boodschap

Het roer moet om, de maat is vol


 
Het bleef nog lang onrustig in de media: de verkiezingszege van BBB leidde tot ongeloof, verbazing en ook tot schaamteloos minachtende reacties. Van alles werd erbij gesleept om de enorme overwinning van BBB terug te brengen tot een schamper ‘boerenprotest’. Maar de kiezer heeft een enorme klap aan de coalitie uitgedeeld die niet zonder gevolgen mag blijven, schrijft Freek van Beetz.

De NRC ging op safari in Amsterdam-Noord (“In de stad zijn we ons er vaak als eerste van bewust wat belangrijk is in de wereld”) en liet een vertegenwoordigster van de linkse elite aantekenen: “Vreselijk (…) Stel dat ze aan de macht komen. Gaat die boerenpartij dan meepraten over enorm complexe problemen in de samenleving?”(…) ”Echt rampzalig.”

Maar vooral columnisten in de Volkskrant lieten van zich horen: het dedain voor mensen buiten hun bubbel spatte uit de pennenvruchten van Marcia Luyten, Bert Wagendorp en Sander Schimmelpenninck. Gelukkig werden ze op weergaloze wijze neergesabeld door de niet genoeg te prijzen Arthur van Amerongen in HP/De Tijd.

 

De ‘boerenprotesten’

Tot nu toe werd er vooral schamper gedaan over ‘de boerenprotesten’: mensen uit de regio die de tekenen van de nieuwe tijd niet hebben verstaan, die de natuur verwoesten en met de rug naar de toekomst staan. Tal van deskundigen – die hebben we hier in overvloed – zien een onterecht terugverlangen naar een tijd en een samenleving op het platteland die al lang verdwenen zijn. Weer anderen ontwaarden een gewiekste kongsi tussen de almachtige agro-industrie en een reclamebureau: deze protestbeweging van onbegrepen en veronachtzaamde bewoners van buiten de Randstedelijke bubbel zou het product zijn van uitgekookte reclamejongens (alsof D66 en PvdA nooit een reclamebureau te hulp riepen om hun boodschap aan de man te brengen.) Journalisten praten elkaar vooral na als ze beweren dat BBB op een achternamiddag in elkaar geknutseld zou zijn.

Het duurde enige tijd tot duidelijk werd dat het hier niet om een oprisping van een stel ‘boze boeren’ ging, maar dat een niet mis te verstane boodschap is afgegeven: het roer moet om, Den Haag moet niet zenden, maar luisteren. Regeren is wat anders dan het afvuren van oekazes en over elkaar heen buitelende regelgeving.

 

Onheilspellend stil

De nasmaak van dedain en onbegrip zal nog wel even bij ons blijven. Werden we in de sociale media nog tot aan de sluiting van de stembussen door D66, GroenLinks en PvdA met een stortvloed aan irritante, opdringerige mailtjes gemaand om toch vooral op deze progressieve partijen te stemmen (de ‘natuur staat op instorten’, ‘de planeet moet gered worden’, het is al ‘vijf over twaalf’), veel kiezers werden niet overtuigd door dit soort onheilstijdingen en kozen tot verbijstering van de boodschappers anders.

Na de feestvreugde bij GroenLinks en PvdA (‘maak ons samen de grootste’) is het daar onheilspellend stil geworden: met de verwachte 14 zetels, net zoveel als in de huidige Senaat, steekt hun ‘zege’ toch wel bleekjes af tegen de 17 van BBB. De aangerukte feesttaart ter viering van de overwinning werd toch wat voorbarig aangesneden. De vreugdevolle opening van De Volkskrant, op 16 maart, was volkomen misplaatst.

Nu is het grote wonden likken begonnen, vooral bij het CDA.

 

Publieke dienstverlening verdwenen

In 2019 schreef ik, naar aanleiding van een reis door Frankrijk, een column over de in de steek gelaten burger. We bezochten toen een feest in een klein Frans dorp, dat met slechts een paar honderd inwoners toch nog over een feestzaal en een eigen gemeentehuis beschikte. De hechte dorpsgemeenschap vierde feest: jong en oud, burgemeester, boeren en buitenlui (vrienden van ons waren in dat dorp neergestreken); er was gebakken, gekookt en er werd gedanst.

 

Vermarkt

In mijn eigen ‘dorp’ (25.000 inwoners) is het politiebureau al jaren geleden gesloten. Onze openbare veiligheid wordt vanuit een naburige gemeente verzorgd. De plaatselijke vrijwillige brandweer (één van de oudste van ons land), die nog maar enkele jaren geleden haar 300-jarig (!) bestaan vierde, is inmiddels ook uit ons dorp verdwenen. De brandweer zal voortaan uitrukken vanuit een nieuwe brandweerkazerne in de naburige grote stad. Dat het postkantoor al lang geleden de deuren sloot is in Nederland inmiddels een gegeven. En zo verdween de publieke dienstverlening in Nederland geleidelijk aan overal uit het zicht van de burger. Openbare nutsbedrijven, voorheen in handen van lokale en regionale overheden, zijn ‘vermarkt’. De dienstverlenende instanties zijn opgelost in een digitaal universum en hebben zich verschanst achter geautomatiseerde systemen, met telefonische wachttijden, keuzenummers, voorgeprogrammeerde antwoorden en chatprogramma’s. Met heel veel moeite krijg je nog een ‘echt mens’ te spreken.

In kleine dorpen buiten de Randstad verdwenen scholen, winkels en cafés; voorzieningen die het niet konden bolwerken of niet voldeden aan landelijke normen, maar die tot dan toe gemeenschappen dienden en bijeenhielden. Er kwamen wel – ongevraagd – windturbines, weiden vol zonnepanelen en asielzoekerscentra. En boeren en bedrijfsleven werden overstroomd met steeds nieuwe, soms elkaar tegensprekende oekazes uit Den Haag en Brussel. Maar eens is de maat vol en dat hebben we bij de laatste verkiezingen gemerkt.

 

Etaleren van politieke onmacht

Tijdens dat verblijf in Frankrijk las ik de H.J. Schoo-lezing van Wopke Hoekstra in 2019. Hij sprak daar over de ‘middenklasse’, die bedreigd werd door economische onzekerheid en politieke en maatschappelijke spanningen. Die onzekerheid vond volgens Hoekstra ook haar wortels in “het etaleren van de politieke onmacht”. De Bulgaarse filosoof Ivan Krastev citerend zei hij: “Waarom zou die burger op iemand stemmen als die voortdurend uitlegt dat hij wel anders wilde, maar niet anders kon: omdat het moest van Brussel, of omwille van de coalitie, of omdat de doorrekeningen nu eenmaal zo waren?”

 

Schijnwereld

Had hij daar maar naar gehandeld, want juist dát is in overvloed gebeurd in Den Haag; jarenlang verontschuldigden politici hun handelen met verwijzingen naar Brussel, regeerakkoord, rechter, of de uitkomsten van modellen: de schijnwereld van de beleidsmakers en modellenbouwers. Als ze zich bij het CDA (en de andere coalitiepartijen) gaan beraden over de desastreus verlopen verkiezingen zouden ze zich moeten afvragen: waarom hebben we ons dit niet ter harte genomen? Waarom denken we dat we de burger meekrijgen “als we het ze maar goed uitleggen”? En waarom hebben we ons nooit afgevraagd: “Waar is de overheid als je die als burger nodig hebt? Kortom: hebben we die benarde burger niet zelf in de steek gelaten?

 

Politici: doe waarvoor je gekozen bent

Ik schreef in mijn column toen: “Bestuurders zijn geen doorgeefluik van oekazes uit Brussel en Den Haag. Het gaat om gekozen politici; anders kun je op hun stoelen gewoon volgzame bureaucraten plaats laten nemen.”

Dus politici, doe waar jullie voor gekozen zijn: kies voor een doordacht beleid dat rekening houdt met gewijzigde omstandigheden, los de zelf gecreëerde problemen nu eindelijk eens op en herstel een zorgvuldige afweging van belangen en concurrerende aanspraken op onze steeds schaarser wordende ruimte. Dat geldt nu vooral voor dat ondoordachte stikstof- en klimaatbeleid. Maar misschien zit daar dan nu toch beweging in: de klap die de kiezer aan de coalitie heeft uitgedeeld mag niet onbeantwoord blijven.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Freek van Beetz via pinchas.backme.org.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
35 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Henri
Henri
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wie vandaag het NOS journaal van 18 u heeft gezien, heeft kunnen vaststellen dat het Rutte-Kaag kartel via dit agitprop kanaal volop de aanval heeft ingezet door als eerste items uitgebreid en minutenlang en vooral tendentieus te rapporteren over een nieuw VN rapport, opgesteld door – jawel – 2 Nederlanders, waarin de klimaatdoemscenario’s vól op het orgel, weer door de strotten van de kijkers worden geduwd. Alsof er de afgelopen dagen niks gebeurd is in dit land.

Aansluitend een item over het heilzame want groene waterstofgas, waarin Jetten vol enthousiasme toetert dat het maar goed is dat we daar de Noordzee voor kunnen gebruiken. Over kernenergie geen woord, natuurlijk. Dus na het volplempen van de Noordzee met windmolens wil die zot ook nog eens de waterstofproductie daar laten plaatsvinden.

Direct aansluitend een item over de risico’s van het transport van dit goedje naar de industriegebieden, Eerst wordt het goedje geconverteerd naar giftige ammoniak (????) dat in duizenden treinen richting Ruhr gebied en verder wordt gebracht. Dat is wel een risico natuurlijk, geeft de NOS ruiterlijk toe, maar men denkt nu na over het aanleggen van gasleidingen.

Daarna kwam pas een item over de politieke situatie in dit land.

Het is gewoonweg onvoorstelbaar hoe corrupt de NPO-NOS maffia-media, volstrekt in het D66 gareel lopend, durven te rapporteren op dit moment. Niet alleen Christiane van der Wal heeft een betonnen plaat voor haar hoofd, NOS-NPO doet daar niet voor onder. Gelukkig zijn de magere mannetjes, met name Tjeerd de Groot, de mond gesnoerd door het eclatante verkiezingssucces van Caroline van der Plas.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Helemaal niets over de oorlog in Oekraïne. Het is de laatste paar weken vrij rustig aan het front, of de banken crisis.
Waar de media niet over vertellen is ook veel interessanter en gelukkig ook via externe kanalen te bereiken. Bovendien ook veel belangwekkender dan de hele klimaatcrisis.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Pieter Omtzigt hield trouwens ook een toespraak in Limburg over bestaanszekerheid. Zeker een interessant nieuwsitem,
https://upload.gscdn.nl/uploads/c44b959192_Hub-Cobbens-Rede-18MRT23.pdf
PDF overigens

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Het nieuws wordt gefaseerd gebruikt op moment wanneer het van nut kan zijn.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Het is ook belangwekkend op te merken, dat als u die irritatie voelt bij het kijken naar het nieuws, dat andere mensen dat ook moeten hebben.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Ons laatste échte natuurgebied, de Noordzee, met haar biodiversiteit en haar belang voor de regulering van o.a. het weer, gaat rücksichtslos veranderd worden in een gigantisch industriegebied.
Hallo Partij voor de dieren, wakker worden.
Overal maken mensen zich nu al zorgen over de toenemende treintransporten met chemische troep en de risico’s daarvan (East Palestine Ohio!!), nog afgezien van de slechte ‘opbrengst’ die het omzetten geeft. Toch forceert men het met de valse bewering dat het een oplossing is.
Pijpleidingen….. boeren buitenlui….daar gaat je landbezit.
Het gevaar van kernenergie wordt steeds overdreven, het gevaar van waterstof verzwegen.
Het is echt ongelooflijk.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Het was stuitend. Ik kijk het journaal vooral voor wat er niet wordt vertoond en de keuze en volgorde van de topics. Dat is heel leerzaam voor wat er daadwerkelijk speelt. Geen woord over de eerste vrouwelijke lijsttrekker die in alle provincies heeft gewonnen. Woke is even oorverdovend stil. Ben benieuwd of er nu ook een onderzoek komt naar ”buitenlandse inmenging” bij deze verkiezingen. Moehaa !!

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Beste Henri,

His majesty loyal opposition – ook al zitten die nu nog met een getrainde power grip van beide tanige billetjes klemvast op het pluche – heeft wat moeite met het ervaren van de wereld vanuit een ander, al dan niet tegengesteld perspectief.

Sore losers is dan ook zo’n begrip.

Maar genoeg gelachen, ook in huize Henk wordt het audiovisueel materieel geregeld getest op zijn robuustheid als naar aanleiding van deze of gene meer dan behoorlijk bijgekleurde nieuwsitems er opeens weer objecten door de lucht vliegen in de richting van vooralsnog nijver functionerend AV-spullen.

De nieuwsgaring van de NOS was nooit zo enorm evenwichtig, maar met de zelfveroorzaakte teloorgang van de sociaaldemocratie zijn de ankers daar ook behoorlijk gaan zwalken. En dan is het fijn om een pakkend ietwat radicaal narratief aan het fietsje te hangen, want dat voorkomt maar gevoelens van nutteloosheid en wellicht ook van overbodigheid. Money is still good though ..

Voorheen kon de rode waas van de NOS nog wat gecontrasteerd worden door wat over de grens te grasduinen, maar helaas is auntie Beeb na heel er PC ook nogal beaucoup woke gaan doen en zijn onze Oosterburen de kunst van het publiekelijk ruzieën wat verleerd. De Bels biedt nog wel eens uitkomst, maar sinds de coronaatjes komt de hesp daar vooral ook uit blik.

Qua schromelijk onderschat nieuws: De dwangfusie van SBV/UBS en Credit Suisse waarmee de Schweitzer Franc helaas een stuk minder leuk geworden is als Euro-offset. Maar de banken in Portugal en Italië zijn reuze solide met grote verzamelingen heel laag renderende obligaties ..

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Opvallend de opgelaaide klimaat vuur die de VN losliet net op tijd om de oppositie overwinning te doen branden. Je hoort en ziet niets anders. Intussen bereikt ons via Groot Brittannië het nieuws over de gang van zaken rond Covid. Als opmaat voor de klimaathysterie waarschijnlijk. De coalitie voelt dat men niet alles geluidloos slikt en ik vrees dat zij kiezen voor om hun visie hard door te drukken net zoals de EU het altijd doet.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De VN. Als je ziet wie daar een stoel en een stem hebben zakt je broek pas echt af. We zouden er beter uit kunnen stappen. Nutteloos orgaan vwb ‘verenigde naties’, ze spelen alleen maar uit elkaar.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het verschil met Frankrijk maar ook andere zuidelijke landen is typerend voor het verautomatiseerde apparaat hier en het volkse leven daar. Waar de gemeentes hier worden steeds groter en minder bereikbaar hebben daar de kleinste dorpjes nog een burgemeester die zijn driedelige pak maar zelden gebruikt. Daar steeds veel kleine bedrijfjes die hier steeds vaker de deuren sluiten. Hier wordt zelfs al deels de gezondheidszorg onmenselijkt. Tot 15 maart krioelde het op social media van klimaat redding en dag later geen woord daarover meer.Pure verkiezingsretoriek. Het is te hopen dat met het verlies van de linkse partijen weer realisme terugkeert in de politiek en dat men stopt met de wereld te wijzen hoe het moet. En met de vuist slaan op tafel in Brussel als moet. Zoals het nu gaat kan het niet veel langer. En hoe de verhouding Boer en Burger uitpakt bij BBB.

Laatste aanpassing 2 maanden geleden door Ni28
Andre
Andre
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben eens met de artikelschrijver dat de overwinning van BBB enorm is en niet zonder gevolgen zou mogen blijven.
Maar Rutte en de hele gevestigde machtsorde zullen alles doen om BBB te marginaliseren, in te lijven, kapot te maken en intern te verdelen.
Dat doet de gevestigde orde al tientallen jaren met oppositie en ze hebben dus veel ervaring.
Linkse mensen zijn mensen die weten hoe de wereld er eigenlijk uit zou moeten zien en als mensen het daar niet mee eens zijn, krijgen die het etiket ‘oud en laag opgeleid’ die gedwongen moeten worden tot de juiste mening. Zo gaat het al tientallen jaren en dat gaat echt niet binnen een paar weken veranderen. Maar het beste wat nu kan gebeuren, is dat het CDA inziet dat blijven meedoen voor die partij het einde betekent. Als het CDA eruit stapt en er nieuwe verkiezingen voor de TK volgen, kan er een andere coalitie gevormd worden.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Links c.q. globalisten zijn mensen die willen afdwingen dat de wereld er zo uit moet gaan zien als voor hén aangenaam is. Daar mogen alle anderen voor betalen en onderdanig kruipen voor wat toegeworpen kruimels.

Cor
Cor
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Niet ‘los de gecreëerde problemen op’ maar zorg deze zogenaamde problemen er niet zijn. Er is namelijk geen oplossing voor deze gecreëerde problemen, waar het om gaat is de mens angst aanjagen om uiteindelijk controle te krijgen over de mensen.
Agenda 2030 staat volop in de picture maar de meesten van ons zien dit niet omdat dit tergend langzaam wordt doorgevoerd. Wanneer je als persoon eind 2019 op een onbewoond eiland bent gaan wonen zonder internet en media en je zou nu weer in de bewoonde wereld gaan wonen dat denk je is de wereld nu gek geworden of ben ik gek geworden. Ik hou me aan de uitspraak van JP Sears ‘make 1984 fiction again’.
Mensen aub wordt wakker en hou dit tegen door nee te zeggen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Uiteraard zou het beter zijn als ‘ze’ niet eerst een probleem creëren, zoals met het idiote en dubieuze stikstof verhaal.
Maar, net zoals met andere dossiers, alles is geoorloofd om te heersen. En 1984 is de handleiding geworden.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor uw beschouwing.
“Bestuurders zijn geen doorgeefluik van oekazes uit Brussel en Den Haag. Het gaat om gekozen politici; anders kun je op hun stoelen gewoon volgzame bureaucraten plaats laten nemen.”
De facto is dat nu natuurlijk gewoon de realiteit, dat er bureaucraten op beleidsmakers stoelen zitten. Die star afvinken wat er volgens (ongecontroleerde) supranationale organisaties en niet gekozen NGO’s dient te gebeuren. Bestuurders zijn imho over het algemeen momenteel dus wél gewoon een doorgeefluik.
Hopelijk kan dat nog veranderen en krijgen we een bestuurslaag die in het belang van NL bestuurt.

Peter
Peter
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dat rekenen niet de sterkste kant van Klavertje is weten we wel, maar om dat nou te vieren met het aansnijden van een taart is toch wel wat idioot links.

Bernardo A.
Bernardo A.
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Toen ik stemde moest ik aan het oude Belgenmopje denken: Hoeveel man hebben ze in België nodig om een gloeilamp te vervangen? Antwoord: 4. Eén man staat op een krukje om de lamp op de fitting te houden en de andere drie draaien dat krukje dan rond, zodat de lamp in de fitting komt. Om 1 stem uit te brengen heb je 4 man nodig en om het stemmen te versnellen zat men daar met 8 man, zodat 2 personen gelijktijdig konden stemmen. Een waar werkgelegenheidsproject.
Ter zake. Of BBB een blijvertje wordt is af te wachten. Daar speelt links uiteraard haar dubieuze rol. Maar de golf die van rechts komt, wordt wel met elke verkiezing hoger. En op enig moment zal deze “links” wegspoelen.
Als de rechterflank een alliantie zou vormen, zou de overwinning niet nog groter zijn geweest, maar ronduit vernietigend voor het kartel.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Ik ken er nog een die ik ooit in Luxemburg op de radio hoorde:
‘Grote paniek. Het statistiekenbureau meldt dat de werkloosheid in Luxemburg verdubbeld is van 1 naar 2 werklozen.’
Ongeveer zo worden de klimaatscenario’s en de rapporten van het IPCC enz. ook gebracht.

AAA
AAA
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

1. …. dienstverlenende instanties zijn opgelost…. En duurder geworden.
2 …Nu is het grote wonden likken begonnen, vooral bij het CDA…. Volgens mij vooral bij FvD.
Maar inderdaad, mocht het CDA de afleidingsmanoeuvre van Rutte geloofd(?) hebben, dat het gevaar van links kwam, dan dringt het nu (hopelijk) door, dat zij pijnlijk op zich hebben laten parasiteren.

Marjanne Volkert
Marjanne Volkert
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Doe ook maar eens onderzoek naar ReMarkAble.

reageerbuis
reageerbuis
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marjanne Volkert

en niet te vergeten Monsanto

Henk uit Veliko Tarnovo
Henk uit Veliko Tarnovo
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Laat Ik eerlijk zijn.
Ik vertrouw van der plas nog niet voor een cent en Ik zal uitleggen waarom.
Ten eerste wat Marjanne Volkert hier opmerkt, namelijk Remarkeble een reclamebureau dat feitelijk voor Monsanto/ Bayer werket en verder geen of heel kleine klanten heeft maar wel de sponsor van BBB is.
Laten we eerlijk zijn en gerust kunnen stellen dat de Boer van Monsanto niks goeds te verwachten heeft.
Maar als Ik dan kijk naar het stemgedrag van BBB de afgelopen tijd in de tweede kamer kun je toch eenvoudig stellen dat ze bijna altijd met het kartel meegestemd heeft wat nou niet direct de boeren ten goede is gekomen.
Daarbij komt ook nog eens dat voor van der Plas 2030 los gelaten moet worden en dat kan dan 2035 worden.
Met andere woorden de doodstraf is 5 jaar uitgestelt
Naar mijn mening is van der Plas eenvoudig gecontroleerde oppositie en blijft ze in hoofdzaak het CDA waar ze vandaan komt eenvoudig trouw.
Laat Ik hopen dat Ik er falikant naast zit, maar Ik denk dat Ik dichter bij de waarheid zit als menig BBB adept.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk uit Veliko Tarnovo

Als u niets doet, gebeurt er ook niks.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk uit Veliko Tarnovo

Zou allemaal best kunnen. De tijd zal het leren.
De Groot propageerde in een vorige baan ook vol overgave het tegenovergestelde van wat hij nu in dienst van D66 dicteert.
We moeten ook niet als kippen zonder kop overal slaafs achteraan hollen en e.e.a. goed blijven volgen. Moet altijd. Zou links ook eens wat meer mogen doen.
Voorlopig even op ijs zetten als plannen onhaalbaar en onuitvoerbaar lijken is m.i. niet perse een slechte strategie. Tegen die tijd komen misschien, met de kennis van dán, andere inzichten bovendrijven.
Mij lijkt het in ieder geval beter dan acuut en, zoals al vaak gebleken, ondoordachte oekazes onmiddellijk doordrammen. Denk aan onuitvoerbaar verbod op gas, onuitvoerbare verplichting elektrificatie.
Persoonlijk lijkt mij overigens een pas op de plaats voor de komende 2 jaar goed.
Eerst eens de chaos opruimen die men nu al veroorzaakt heeft voor er nog meer chaos gecreëerd gaat worden.

Henk uit Veliko Tarnovo
Henk uit Veliko Tarnovo
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

@ Niets is wat het lijkt.
De laatste opmerking geef toch aan dat je nog steeds te veel vertrouwen hebt in de criminelen in Den Haag, want die chaos is bewust door Den Haag in het leven geschopt en zullen deze chaos zo lang mogelijk willen aanhouden tot Klaus Schwab weet te vetellen dat het genoeg is.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk uit Veliko Tarnovo

Ik heb geen vertrouwen meer in dit rariteitenkabinet, maar heb er nog minder vertrouwen in dat ze zomaar zullen ophoepelen. Dat is al bewezen door de stoelendans na de vorige verkiezingen, waar veel dezelfde figuranten op een ander plekje werden geparachuteerd. Vandaar dat ik het een rariteitenkabinet blijf noemen. Ik denk zelfs dat ze nu met nog grotere spoed hun zaakjes er door zullen proberen te rammen.
Nieuwe verkiezingen zouden er m.i. alleen toe leiden dat de mensen die voor de afbraak verantwoordelijk zijn op een nieuwe lucratieve stoel worden gezet, terwijl de kans groot is dat een nieuw kabinet hetzelfde desastreuze beleid gaat voeren.
Daarom ben ik voor een moratorium voor de komende 2 jaar, waarbij de heersende politici eerst de chaos die er door hun toedoen op vrijwel alle domeinen al is moeten herstellen.
Ik ben me er tegelijkertijd (pijnlijk) van bewust dat ze dit niet zullen doen.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk uit Veliko Tarnovo

Ik zou wel eens willen weten waarom elke kritische beschouwing van vdPlas meteen een reeks minnetjes oplevert.
Ik vind het heel fijn dat BBB bestaat en ben blij met de verkiezingsuitslag, maar het lijkt me verstandig om ook in de nieuwe situatie rekening te houden met de politieke overlevingsacrobatiek van het duo Kaag & Rutte.
Als wordt vastgesteld dat vdPlas vaak met het kartel mee heeft gestemd, ook in situaties dat boeren daar weinig mee opschieten, dan is dat toch gewoon een feit?
Als wordt vastgesteld dat boeren niet zoveel opschieten met 5 jaar uitstel, dan is dat toch gewoon een feit?
Als mensen boos worden omdat de feiten hen niet bevallen, dan staat het hen vrij om zelf betere feiten aan te dragen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik heb hier dan ook nog nooit een minnetje gezet.
Als ik het niet met de reactie eens ben, dan zet ik er onder waarom niet.
Maar kennelijk zijn er mensen die het dan er niet mee eens zijn zonder te vermelden waarom niet.
Beetje jammer van de discussie dan.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Inderdaad jammer voor een open discussie/debatje. Maar vrijheid blijheid hoor.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Na van van der Plas is er geen enkel alternatief.
Zij is het enige tegenwicht van de coalitie.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Er zijn best alternatieven, maar dan moet m.n. Rutte zijn uit wrok ingegeven dictaat van het cordon laten varen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

U heeft volkomen gelijk. Het is alleen maar goed als mensen kritisch zijn, en hun bedenkingen kenbaar maken. Goed onderbouwd, dat wel. Over wie dan ook.
Of willen we gemakshalve meegaan in door de media opgeklopte hypes met ongenuanceerde idolatrie en heiligverklaringen? Zoals bij, wrangste voorbeeld, de heilige Greta? Of, dichter bij huis: Wouter – lekker kontje – Bos, Jesse – Trudeau acteur – Klaver, Sigrid – onterecht op schild gehesen – Kaag?
Feiten moeten benoemd worden, en als die in publicaties of verbale uitingen niet kloppen, moet dat met argumenten en andere feiten worden weerlegd en onderbouwd.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De verpletterende overwinning van BBB blijft steken op dat ene rottige zeteltje van Volt: Rutte kennende zal hij deze partij, een D66-spin-off, behangen met toezeggingen. Om zo op termijn een (als was het maar klein) deel van het BBB-electoraat terug te winnen, zal hij die partij zo apaiseren dat Caroline eieren voor haar geld zal kiezen.

En zo zal Rutte regeren tot 2032.

Henk Beumers.
Henk Beumers.
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Als je er van uit gaat dat het klopt wat hier gezegd wordt, vind ik het toch vrij naief om te appelleren aan de goede wil van het huidige kabinet om zich de verkiezingsuitslag ter harte te nemen en daar naar te handelen. Je gaat er dan van uit dat het ze per ongeluk is overkomen en dat ze nu ineens het licht zien omdat het Volk ze terecht gewezen heeft. Reken er maar niet op. Die gaan gewoon door met even nog een gebogen hoofd maar over een paar dagen is dat allemaal vergeten. Ook door ons, Het Volk. Wij denken dat alles nu goed komt en verliezen onze aandacht en worden pas weer wakker als er straks Kaag1 een feit is. Rutte wil geen 5de termijn. Die heeft andere plannen.

35
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x