PS2023: Coalitie krijgt pak slaag, maar nog niet de genadeklap

Titelfoto bij artikel PS2023: coalitie krijgt pak slaag, maar nog niet de genadeklap Jan gajentaan opiniez

Foto: Verkiezingsbijeenkomst BoerBurgerBeweging (15 maart 2023). ©️ Rutger van den Noort


 
Op basis van de voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen kunnen we wel stellen dat Rutte en Kaag een flink pak slaag hebben gehad. BBB is de grote winnaar geworden met vermoedelijk 15 zetels in de nieuwe Senaat, daarmee de grootste partij daar. De coalitie gaat terug van 32 zetels naar 24 en zal het moeilijk krijgen om steun te vinden voor belangrijke wetten zoals de asieldwangwet, de stikstofwet en de pensioenwet. Wel houdt Rutte de optie om zowel ‘over links’ als ‘over rechts’ meerderheden te vinden. Jan Gajentaan analyseert de uitslag.

Monsterzege BBB

De coalitie gaat dus van 32 naar 24 Eerste Kamer zetels. Als we het beeld vergelijken met de parlementsverkiezingen van twee jaar geleden, zijn VVD en D66 bijna gehalveerd en van het CDA is al hemaal niets meer over na de monsterzege van Caroline van der Plas. Dit zat er natuurlijk dik aan te komen. Het moeizaam tot stand gekomen kabinet-Rutte4 heeft zich, na een ellenlange formatie vol ‘Functie elders’ perikelen, nooit in de gunst van de kiezers mogen verheugen.

 

Coalitietouwtjes

Al snel bleek dat D66, de tweede partij bij de vorige algemene verkiezingen met 24 zetels, in feite beleidsmatig aan de coalitietouwtjes trok. Rutte ging het er vooral om premier te blijven en internationaal de grote meneer te kunnen blijven spelen. Misschien toch in de hoop op een mooie internationale positie.

Zo werd op aandringen van Sigrid Kaag en haar adviseurs 60 miljard euro uitgetrokken voor stikstof- en klimaatbeleid. Rutte zocht de meest softe staatssecretaris voor asiel die hij bij de VVD kon vinden, Eric ‘hoe meer asielzoekers, hoe beter’van der Burg. Dit alles om Kaag maar te behagen. Het gevolg was een megagolf asielzoekers en een dwangwet die gemeenten moet dwingen opvang te regelen voor de asielzoekers.

 

Boerenverzet

Met een onhandig kaartje wist stikstofminister (hoe bedenken ze het) Christianne van der Wal (VVD) de Nederlandse boeren tegen zich in het harnas te jagen. Overal in Nederland ontstond verzet onder de boeren, felle demonstraties en de bekende omgekeerde vlag als symbool van de onvrede. Caroline van der Plas spon er garen bij.

 

Genadeklap bleef uit

Het is wel duidelijk, zo kan het niet verder: Nederland snakt naar een competente en realistische regering die orde op zaken stelt wat betreft immigratie en asiel. Die met realistische plannen komt voor een beter milieu, zoals meer kerncentrales. Een regering die onze vrijheden respecteert in plaats van met dwang te regeren.

Maar, en dat vind ik persoonlijk teleurstellend: de genadeklap bleef uit. Door de relatief goede score van PvdA/GL, samen waarschijnlijk 15 zetels in de Senaat, houden Rutte en Kaag de mogelijkheid om meerderheden te zoeken over links en zo de stikstofwet en de asieldwangwet door de Senaat te loodsen.

 

Marketingbureau

BBB en met name Caroline van der Plas heeft natuurlijk een geweldige prestatie geleverd door de grootste te worden. Toch heb ik, zoals bekend, wel wat bedenkingen. BBB is ontstaan vanuit een marketingbureau voor de agrarische sector. Over met name voor de Senaat cruciale thema’s als EU, euro en (asiel)migratie zijn hun standpunten vaag, summier en soms ook tegenstrijdig (wel asielstop maar geen pullbackbeleid voor illegale bootjes).

Ik had daarom zelf liever gezien dat JA21, BVNL en PVV wat sterker uit de strijd waren verschenen ten opzichte van BBB. Als daarnaast PvdA/GL op bijvoorbeeld 10 zetels was blijven steken, was er daadwerkelijk sprake van een kantelmoment en zouden Rutte en Kaag gedwongen zijn in te grijpen op de krankzinnige stroom asielzoekers die ons land binnenwandelt. Nu zit het erin dat dit gewoon doorgaat.

Hoewel ik JA21 feleiciteer met de drie gewonnen zetels, past in dit opzicht toch ook een kritische noot. Kennelijk zijn zij er onvoldoende in geslaagd, de eigen boodschap over te brengen. Of misschien heeft Joost Eerdmans minder de ‘gunfactor’ dan Caroline van der Plas.

 

Zand in de raderen

Wel ga ik ervan uit, dat de sterke aanwezigheid van BBB in de nieuwe provinciebesturen zand zal strooien in de snode stikstofplannen van het kabinet, zelfs al krijgen zij de stikstofwet met hulp van PvdA/GL door de Senaat. Het beeld zal er dus niet stabieler op worden.

Daarnaast lijkt de kans groot dat met name het CDA, ik heb dat al eerder opgemerkt, op enig moment de stekker uit het kabinet zal trekken. Wopke Hoekstra heeft zitten slapen tijdens de informatie/formatie van het kabinet Rutte4, of was misschien al met zijn gedachten bij zijn fijne nieuwe job van minister van Buitenlandse Zaken. Voor die houding wordt het CDA nu afgestraft.

 

Voortmodderen

Caroline kwam, zag en overwon. Maar niet alleen de achterban van het CDA is ontevreden; ook die van de VVD. Dat zal er niet beter op worden als de coalitie het Kaagbeleid doorzet met steun van de PvdA en GroenLinks. Met nóg meer utopische klimaatregelen en dwangarrangementen, waar links patent op heeft.

Mocht Hoekstra de stekker uit het kabinet trekken, dan volgen nieuwe algemene verkiezingen. En kan het beeld weer anders zijn. Maar voor nu moet ik helaas concluderen dat de Nederlandse bevolking, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Zweden en Italië, niet een duidelijk mandaat heeft gegeven voor een realistische politiek. We blijven voortmodderen op het pad van politieke correctheid.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
60 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Gussel
Gussel
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Heb geen hoop meer dat het goed komt in Nederland met deze verkiezingsuitslag. Kan niet begrijpen dat de burgers massaal niet de regeringspartijen en meelopers hebben weggestemd.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Het geeft het karakter van de kiezer weer die kennelijk zeer tevreden is.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Kop op Ni28. Mijn glas is nog net halfvol.
We gaan die ca. 40% niet stemmers overhalen het bij de eerstvolgende verkiezing tóch te doen. Dat gaat het verschil wel maken, want de niet stemmers zitten niet bij links en havermelkslurpers.
Elk contraproductief links volksvijandig beleid zal steeds meer mensen de ogen openen.

Cor
Cor
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het zelfkastijdingsgehalte van de Nederlandse burger is wel heel erg hoog als ik deze uitslag zie. Ze willen gewoon geslagen, bedrogen en gemanipuleerd worden. Dat is de enige conclusie die ik kan trekken na gisteren. Ik ben dan misschien een slechte verliezer die alle hoop verloren heeft in de Nederlandse burgers. Alle sprookjes t.o.v. stikstof en CO2 blijven bestaan en worden alleen nog maar ongeloofwaardiger voor de weldenkende mensen. Wees gerust ik geef niet op met strijden tegen deze onzin.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Het moet eerst nog erger worden, en dan breekt de hel los.

Andre
Andre
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is precies zoals artikelschrijver stelt: het kantelmoment heeft niet plaatsgevonden, het Kaagbeleid kan gewoon doorgaan: meer migranten, meer klimaatdictatuur, meer energietransitie.
De coalitie heeft immers al ruim voor de verkiezingen de mogelijkheden met GL-PvdA afgetast en tijdens het verkiezingsdebat en de toespraken op de verkiezingsavond bleek duidelijk dat 4+2 nog altijd 38 zetels in de Eerste Kamer oplevert. Van der Plas kan wel herhalen ‘dat het anders moet’ en iets over ‘conclusies trekken’. Mijn conclusie is: het kartel kan lekker doorgaan met linkse steun, want GL-PvdA heeft dezelfde ambities en wil heel graag samenwerken. Samen met de coalitie vertegenwoordigen ze 51 % van het electoraat en dat is meer dan de 20 % van BBB.
Dus tot aan de volgende TK verkiezingen gaat alles gewoon door: meer migranten, meer klimaatdictatuur en meer energietransitie met de bekende gevolgen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het verschil kan natuurlijk wel zijn dat ze in de provincies gewoon kunnen weigeren absurd beleid uit te voeren, dwang of geen dwang. Als genoeg provinciebesturen dat (durven) doen, staat het kabinet ook behoorlijk machteloos. Ze kunnen niet honderden bestuurders zomaar ‘uit de weg ruimen’, zoals ze hebben geprobeerd met Omtzigt.
In de 1e kamer kan een stevige oppositie ook wel degelijk zijn nut hebben en een verschil maken als links hun schrikbewind doordrijft.
Jammer dat de ca. 40% niet-stemmers (en dat zijn m.i. niet de studentjes, hoogopgeleiden en linkse activisten) nog niet zijn overgehaald om tóch te gaan stemmen. Dat had nou net de doorslag kunnen geven.
We moeten dus op allerlei manieren het volk blijven oproepen om zeker te gaan stemmen als er verkiezingen zijn (hopelijk snel).
Maar nog veel belangrijker denk ik: de boeren zijn voorop gegaan in de strijd voor een realistischer beleid, maar hier stopt het niet. Kan het niet stoppen. Die omgekeerde vlaggen kunnen nog steeds beter blijven als symbool van volksvijandig beleid.
Het is m.i. nu de plicht van het volk massaal te blijven protesteren, voor de boeren, de vissers, de glastuinbouwers, de bakker, de slager, de Groningers enz.
We kunnen niet blijven accepteren dat het huidige ultralinkse beleid het volk berooft van zijn rechten, zijn portemonnee, zijn woongenot, zijn voedsel, zijn zorg en onderwijs.

Andre
Andre
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

“weigeren absurd beleid uit te voeren, dwang of geen dwang.”
Dat is uiteraard mogelijk. Maar u kent onze bestuurders net zo goed als ik ze ken, we krijgen dan weer de riedel:
– internationale verdragen
– Brussel zegt…
– Nederland is een rechtsstaat
En ze volgen toch de weg van de minste weerstand en dat is de gewone burger leegtrekken.
En inderdaad 5, 7 miljoen mensen zijn thuis gebleven. Die vinden het kennelijk allemaal prima om te leven zonder auto, zonder vliegen, zonder verwarming in de winter, af en toe een dag zonder stroom omdat het nacht is en de wind toevallig niet waait. Die vinden het prima om 1 x per week te douchen (alleen overdag, vanwege de zonnepanelen) en 1 x per maand vlees is ook voldoende. Elk jaar 100.000 of meer cultuurverrijkers erbij maakt ze misschien gewoon niet uit?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Laten we blijven proberen in onze eigen omgeving de mensen te overtuigen en te motiveren in ieder geval te gaan stemmen (nu het nog kan) als er een verkiezing is. En te wijzen op de vaak doorzichtige maar door velen helaas niet herkende manipulatie in de media.
Ik heb wel de indruk, afgezien van deze ‘stikstofverkiezing’, dat in ieder geval in mijn omgeving bij mensen de schellen van de ogen vallen op meerdere terreinen. Lange adem wel vereist.

Realist1966
Realist1966
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Kan misschien onvoldoende blijken, toch is het een aardverschuiving. Zelfs in Veenendaal, christelijk bolwerk met altijd meeste stemmen voor de SGP, is de hegemonie gebroken. Dat zegt iets, en als het kabinet dit negeert, zegt dat ook iets. Namelijk dat democratie echt niet meer aan de orde is. Het gemor zal toenemen of erger.
Mogen ondanks deze ruk naar realisme, de luchtfietserij en het idealisme hoogtij blijven vieren, dan volgt over 2 jaar de afrekening. De rekening komt altijd!
Zelf verwacht ik dat de PvDD gepaaid zal worden met een fikse vleestaks en het beleid nog link(s)er zal worden dan het al is.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Als ze veel gaan ‘paaien’ aan de overkant kan het ook zijn dat ze zichzelf in de vingers snijden met een grote woede uitbarsting van het volk.
Overigens, had voor mijn part de SGP wat meer mogen krijgen. Afgezien van het (bij hen niet politiek-overdadige) relisausje: zij hebben wel heel goede politici. Tijd dat we naar de persoonlijk politieke ‘inhoud’ van politici gaan kijken.

Jos
Jos
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte en Kaag tegen BBB;
teken maar bij het kruisje anders pakken we de Boeren harder aan met GL/Pvda.
Rutte en Kaag tegen GL/Pvda;
teken maar bij het kruisje, anders geven we de Boeren een klein beetje lucht met BBB.
Vissers, Mkb, bouwers, horeca, vervoer en dus de werkgelegenheid gaan eraan zonder dat het klimaat er iets mee opschiet. Marxisme via de liberalen van de VVD.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Als Rutte en Kaag het volk negeren, kan, mag en moet het volk (vertegenwoordigd) hén en hun volksvijandige dictaten eveneens negeren.

J-P
J-P
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte en Kaag zullen koste wat kost willen blijven regeren, want ze zullen de beste van de klas willen blijven. Beste is dat het kabinet aftreedt

Secura
Secura
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J-P

Ze willen niet alleen de beste van de klas blijven, maar belangrijker, de agenda van de WEF uitvoeren! Dat is het doel. Mevrouw Kaag wil een transformatie van Nederland!! Intussen weten we, dat haar wil helaas meestal wet wordt!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Secura

Ook dan, juist dan, zal het volk zijn rechten en grenzen moeten verdedigen.
In de politieke arena en op straat (liefst vreedzaam).
We kunnen het niet aan de boeren en BBB alleen overlaten.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

En de genadeklap was juist nodig. Nu gaat het kabinet over links(wat Kaag al toch wilde) en het wordt nog erger voor ons. Het winst BBB gaat voornamelijk over stikstof. Het is een duidelijke Pyrrhusoverwinning.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat zal nog moeten blijken Ni28.
De regeringspartijen zullen zich wel degelijk ernstig achter de oren moeten krabben.
Ik hoop dat een duidelijk uitgebluste Hoekstra nu (net als toen het CDA destijds de gedoogconstructie met PVV de nek omdraaide) de stekker er uit trekt.

Secura
Secura
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Vooralsnog zou dat even een oplossing kunnen zijn!

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Dan zou de CDA nog enige functie hebben.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het zou het CDA na de gigantische missers onder druk van het kartel voorlopig de tijd geven voor politieke herbezinning.
Kan voor de CU ook gelden. Er zijn nu wel genoeg meloenen geslikt.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rotterdam wordt de tweede Amsterdam met overwinning van Gl/PvdA. Dat zegt ook iets over BBB, die is voor de boeren alleen, de burger moet het ontgelden.Ik vrees dat de gemiddelde kiezer meer psychiatrische inrichtingen nodig heeft dan woningen als die deze coalitie steunt.

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Ni28
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Heeft alles te maken met de samenstelling van de bevolking in de steden en was te verwachten.
In de universiteitssteden zijn zowel grote populaties geïndoctrineerde studentjes en veelverdieners, als afgehaakte en uit hun buurtjes verdreven arbeiders die niet (meer) gaan stemmen. Bovendien zijn daar over het algemeen grote populaties (vaak meer dan de helft) mensen met een niet-nederlandse achtergrond die sowieso meer geïnteresseerd zijn in het thuisland, en dus ook meestal niet gaan stemmen.
Ik persoonlijk denk niet dat BBB een one issue partij is. Wel heeft uiteraard de nadruk op het stikstof dossier gelegen, maar dat is ook logisch toch?

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Klopt, met u eens, maar dat tekent wel de toekomst waar niemand meer nog zelfstandig denkt.

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Ni28
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het is m.i. al realiteit. Kijk naar de wokies, de XR adepten, de universiteiten, überhaupt het onderwijs. Er wordt hen gezegd waarin te geloven en er is hen blijkbaar niet of in ieder geval te weinig geleerd om zelfstandig te denken.
En hun agressieve manier van denkbeelden opleggen, en elk weerwoord zonder inhoudelijke discussie met cancelling te bestrijden, zorgt er voor dat bedrijven e.d. er dan maar wanhopig in meegaan.
Mij is in ieder geval nog geleerd bij elke stelling die geponeerd wordt te denken: is dat wel zo?
Dat mag al niet meer.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

PvdA moet D66 zijn.

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Ni28
piet12345
piet12345
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De lijnen worden uitgezet door alles met Big ervoor en Ngo´s, overheden voeren louter uit. Er zal dan ook niets veranderen op belangrijke dossiers, agenda 2030 gaat verder ongeacht de verkiezingsuitslag. Een parallelle samenleving of het volledig negeren van de overheid is een mogelijke oplossing.

Peter.
Peter.
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

CDA is gelukkig weg,en nu nog D66 ,en CU,Rutte met zijn VVD kan je vergelijken met de zwarte weduwe,alles wat met hem in aanraking komt ,kan op zeer korte termijn zijn biezen pakken ,geraffineerd ,zonder gevoel,geheugen ,liegen,bedriegen ,en alles wat hem volgt gaat eraan ,zelfs Nederland ,knap hoe hij het doet ,media, de inwoners van Nederland,iedereen kijkt ernaar vind het prima,en ondertussen heeft Schwab de zaak in handen .Als ik zie hoeveel zetels de VVD nog heeft gehaald denk ik ,arm Nederland ,ze zijn al blij met boer zoekt vrouw of heel Holland bakt op tv ,meer zit er niet in , en de politieke parasieten worden steeds brutaler,en hebben overal maling aan omdat ze precies door hebben dat hier alles wordt geslikt .

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben wel blij met de uitslag, al had ik ook PVV en SP veel meer toegewenst.
Het klopt dat Rutte nu (en ik ga er maar van uit dat de restzeteltjes met genoegen aan links zullen worden gegund) op elk gebied naar believen ten gunste van zijn eigen positie kan shoppen bij partijen. En dat is meestal nou niet direct in het belang van NL.
Duidelijk is in ieder geval geworden, dat je stemmen niet kunt overlaten aan alleen links en geïndoctrineerde studentjes.
De hogere opkomst (lang nog niet genoeg, maar toch…) toont duidelijk aan dat er wel degelijk verandering mogelijk is als heel veel burgers hun kiesrecht ook gebruiken.
De grote vraag zal zijn of nieuwe en vaak onervaren senatoren bestand zullen blijken tegen de giftige mores in de politiek. In de ‘kwaliteits’ media is het vuilspuiten en verzonnen ‘waarheden’ verkondigen in ieder geval al begonnen.

Gussel
Gussel
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Inderdaad kunnen de nieuwe onervaren senatoren stand houden in deze slangenkuil.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Mijn advies aan BBB: talkshows mijden als de pest.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De CDA zou zich met deze resultaat niet gek moeten maken door deze cabinet en zou moeten uitstappen. Het laten klappen van de coalitie zou de CDA zelf alleen kunnen helpen door rug recht te houden voorzover zij het nog hebben.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ben het helemaal met u eens dat dit voor het CDA de enige manier is om nog wat nieuw krediet bij de kiezers op te bouwen.
Stekker er uit, samenwerken (of zelfs samengaan) met BBB voor de nieuwe verkiezingen.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Benieuwd of zij dat tenminste nog aandurven. Vrees van niet maar hun bestaan is na gisteren niet meer legitiem.

Eric
Eric
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Samengaan is geen goed plan voor BBB! Het is beter dat BBB nu laat zien hoe goed men naar zeggen van Caroline van der Plas het BBB team heeft opgebouwd. Afgelopen 2 jaar is er juist aan gewerkt dat de nu verkozenen hun plek in de provincie kunnen innemen. Nog een maandje of 3 en dan kan BBB beginnen aan het benoemen van nieuwe kabinetsleden!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Voor het CDA zou het m.i. goed zijn zich uit de wurggreep van m.n. Kaag te bevrijden door de stekker er uit te trekken.
Beter geen kabinet dan een disfunctionerend rariteitenkabinet.
Ook zou een bepaalde periode van bezinning en reflectie helemaal niet zo slecht zijn denk ik, nu de bestaande politieke mores is dat ‘we’ gewoon doordrammen, ondanks contraproductief beleid op vrijwel elk terrein.
Niet voor niets behoort de 1e kamer een chambre de reflection te zijn, in plaats van het verlengstuk van het kartel.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Misschien niet. Samenwerken zou in ieder geval, als het CDA uit het kartel is gestapt, hen een veel betere politieke toekomst kunnen opleveren.

Gussel
Gussel
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Heeft u de ogen en gezicht gezien gisteren na de verkiezingsnederlaag CDA, achter Wopke Hoekstra, van minister de Jonge?
Geeft mij weinig hoop, dat ze de coalitie zullen laten klappen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Ze zien eindelijk de realiteit van je politieke lot verbinden met onbetrouwbare narcisten.
Toch doet het me geen plezier, die bedrukte gezichten van mensen die ws. ook gewoon keihard gewerkt hebben en waarvan de meesten dachten het goede te doen.

Ed Bruning
Ed Bruning
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Niet over links niet over echts maar kabinet ; rechtstreeks eruit.,

A. Sparreboom
A. Sparreboom
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ben wat genuanceerder over het JA21 ‘succes’.
Integendeel JA21 heeft geen 3 zetels gewonnen maar 4 zetels verloren.
Gehalveerd, geen beste beurt dus.
Let wel JA21 is onder de noemer van fractie Nanninga met 7 zetels in de 1ste Kamer gekomen, van die 7 zetels zijn er nu nog 3 over. En het stigma is VVD light.
Als de dood voor ophef, het heeft ze de zuurstof ontnomen om te gedijen, de tijd zal leren of ze zich hiervan kunnen bevrijden.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  A. Sparreboom

Te veel meebewegen in de stroming kan resulteren in meegesleurd worden.

Hannah
Hannah
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Toch wel bijzonder dat de meerderheid van de achterban van Groen Links en D66 in de grote steden woont Dat zijn de mensen die vanaf hun stadsbalkonnetjes en betegelde tuintjes de mensen die op het platteland wonen hun groene en utopische ideeën willen opleggen Die het land willen volzetten met zonnepanelen waaronder geen plantjes meer kunnen groeien Het land vol willen zetten met windmolens en nieuwe woningen voor alle nieuwkomers , waardoor er bijna geen natuur meer overblijft in dit overvolle land. Kan iemand mij uitleggen hoe je dit allemaal kan rijmen?

AAA
AAA
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hannah

Universiteit- en HBO-steden. Resultaat van ideologisch gestuurde geldstromen door ministers hoger onderwijs van bepaalde snit?

Gussel
Gussel
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hannah

Dat is niet met gezond verstand uit te leggen. Insecten, vogels en zeedieren gaan dood door de windmolens. Een land volbouwen met huizen zal het stikstof probleem niet oplossen. De oorlog Rusland Oekraïne geeft met het wapengekletter ontzettend veel stikstof en milieuschade, maar dat is schijnbaar geen probleem. De veestapel in Nederland reduceren is ook geen oplossing voor het totale stikstof probleem, omdat deze veestapel in andere landen, met veel slechtere omstandigheden voor de dieren, opgepakt wordt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

We krijgen nu al eieren uit Joekreen, uit legbatterijen die hier verboden zijn.

Realist1966
Realist1966
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hannah

Als een brein langdurig volgegoten wordt met onzin, is er geen plaats meer voor kritisch denken en gezond verstand.

lou
lou
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Structureel probleem is GEBREK AAN RESPECT. Zowel in de politiek als bij de burger. >2x modaal blijft kiezen voor Rutte omdat de rijken rijker willen worden en totaal gewetenloos en respectloos zijn en daardoor geen rekening willen houden met de minderbedeelden onder ons. Helaas zijn de meeste kiezers voor BBB de kiezers die alleen maar tegen de coalitie willen stemmen en niet voor de overtuiging van BBB. Hetzelfde gebeurde vorige keer bij FvD, die verliest nu dus deze protest kiezers aan BBB. Het resultaat van FvD is het bewijs dat de Coalitie effectief FvD heeft zwartgemaakt en uitgesloten. Ik denk niet dat we een nog asocialere coalitie ooit hebben gehad in de 2e kamer dan nu. Gevolg is verdere versplintering van partijen waardoor VVD nog beter zijn kansen kan nemen. Iedereen die samenwerkt met VVD wordt opgeofferd zoals goed te zien is aan deze uitslag. De Rutte tactiek blijft ongeremd werken. De 2x modaal en rijken, op een uitzondering na zoals ik, van Nederland zijn de echte gewetenlozen, zij houden VVD in stand. Zij hebben echt bloed aan hun handen van de mensen die zelfmoord plegen door het huidige beleid.

Youp
Youp
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals verwacht verandert er niks. BBB komt op mij niet sterk over en hun naam zou zelfs gemotiveerd kunnen zijn door een bekend WEF acroniem. Ik begrijp niet hoe iemand daarop kan stemmen. Het stikstofbeleid en het boerenprotest zijn hun raison d’être, desalniettemin lijken ze niet te begrijpen dat het stikstofprobleem verzonnen is en geen beleid nodig heeft. Ze willen slechts het stikstofbeleid wat aanpassen. Tevens was BBB niet aanwezig bij het recente boerenprotest, toch hun achterban, wat onaanvaardbaar is. Ook Rob Roos is verboden door JA21 om daarbij aanwezig te zijn. Dan weet je genoeg. Er is maar één werkelijke oppositiepartij, maar daar heeft men onvoldoende op willen stemmen. Rutte zal soms over links, soms over rechts gaan. Net zoals het uitkomt. Ik denk dat hij bijzonder tevreden is en het kabinet zal beslist niet vallen. Het globalistische beleid met de supranationale agenda’s, wat ook door de VVD en het CDA uit volle overtuiging wordt uitgevoerd – en niet om mevrouw Kaag een plezier te doen – zal met volle kracht verder gaan. Zoals Sietske Bergsma tweette: Nederland wil op een gezellige, lekker normale manier en in goed overleg ten onder, gefeliciteerd BBB.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ja die associatie met WEF’s Build Back Better is een dingetje. Maar ik blijf positief. Het zou ook kunnen betekenen dat de politiek heropgebouwd gaat worden.

Vin1
Vin1
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Precies wat ik hier de afgelooen weken al voorspelde. Kabinet moet bij links steun zoeken en dat geven zij niet voor niets. Dit is de slechts mogelijke uitslag denkbaar. Als de stekker uit dit kabinet wordt getrokken zal dat door de vvd zijn, zij hebben nog redelijk standgehouden maar als ze over links gaan zullen ze heel veel achterban verliezen. Beste voor hun is de stekker eruit, nieuwe verkiezingen en met echt ouderwets rechtsliberale agenda hun heil op rechts zoeken. Een mens mag dromen toch?

Yvonne
Yvonne
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Slap volk wat op hun gevoel heeft gestemd maar zonder verstand!

Els
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

Ik ben het volledig met u eens. 95% van de Nederlanders heeft geen idee dat in Brussel de agenda voor de volgende stappen al klaar ligt. Deze (schijn)verkiezing was niet meer dan een graadmeter over de stand van het land.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Els

Toch was het allerhoogste tijd dat zo’n graadmeter er kwam.
Misschien dat er nu wat schellen van ogen vallen en het volk zich massaal gaat verzetten tegen Brusselse dictaten.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Iknhoopbdat Wopke de stekker uit het kabinet trekt

Peter.
Peter.
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Wat de relatie is met Rutte en Kaag komt er nog wel uit maar die Hoekstra is o zo blij met zijn functie ,dat al wat eromheen gebeurd hem compleet worst is ,de fijne zijn de mijne .Zondag zit hij weer voorin de kerk te galmen .

Stefan
Stefan
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Al worden de wetten mbv GL/PvdA door de eerste kamer geloodst, de uitvoering ligt bij de provincies.
‘Leuk’ die wet, maar het gaat ‘m toch niet worden..

Kees
Kees
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Probleem zit in elk geval ook in de reguliere media.
Als je elke dag braaf het NOS-hoernaal kijkt of de krant leest dan zijn er toch nauwelijks problemen? Die boeren moeten niet zeuren, het klimaat moet gered worden en dergelijke onzin meer.
Waarom zou je dan op een partij stemmen die serieus oppositie voert? We hebben brood en spelen en verder zien we wel.

Anneken
Anneken
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het kartel is niet ontevreden. Dat stemmenverlies kan ze niets schelen. BBB gaat gewoon mee met de agenda.

Frans Galjee
Frans Galjee
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De actualiteit heeft de boodschap van dit artikel inmiddels ingehaald.
Die genadeklap is er nu wel.

60
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x