Hugo de Jonge: de minister die nergens verstand van heeft

Na de coronapuinhoop gaat nu de woningmarkt eraan

Hugo de Jonge is van minister van Volksgezondheid doorgepromoveerd tot minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De vastgoedmarkt verwacht een groot fiasco onder zijn regie. Investeerders verlaten inmiddels de woningmarkt door de eindeloos uitdijende bouweisen en stijgende kosten, waardoor hun rendement verdampt. Het resultaat zal zijn: steeds minder middenhuurwoningen en stijgende huurprijzen in de vrije sector. Waarom hebben wij geen minister die ergens verstand van heeft, vraagt René Dercksen zich af. 

Over het functioneren van Hugo de Jonge als minister van Volksgezondheid is al veel gezegd en geschreven, hoewel er in de mainstream media weinig aandacht was voor de WOB/WOO-verzoeken waaruit bleek dat veel van de coronamaatregelen niet waren gebaseerd op wetenschap of ervaringen elders, maar vooral op beeldvorming. En heeft iemand die € 5,1 miljard al teruggevonden trouwens?

Na de val van het kabinet Rutte III als gevolg van het toeslagenschandaal ging hetzelfde gezelschap gewoon verder alsof er niets gebeurd was. Basisschoolleraar Hugo de Jonge werd nu geparachuteerd als minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Ook op dit terrein heeft Hugo de Jonge geen enkele relevante kennis en ervaring. Als je van niets weet, ben je overal inzetbaar. Dat dit gaat leiden tot een groot fiasco is een zekerheidje.

 

Woningmarkt: van ondergeschikt belang

Daar waar er wordt gesproken over de vastgoedmarkt, moet men overigens bedenken dat een feitelijke ‘woningmarkt’ nauwelijks nog bestaat. Niets is zo doodgeregeld als de ruimtelijke ordening. Regels omtrent het beschikbaar stellen van grond voor woningbouw bijvoorbeeld. Colleges van Gedeputeerde Staten in Utrecht, met en zonder VVD, weigerden veelal daartoe ruimte ter beschikking te stellen. Wij waren er twaalf jaar geleden al voorstander van om in de polder Rijnenburg (stad Utrecht) te bouwen. Die woningen zouden nu zo ongeveer worden opgeleverd, als het aan ons had gelegen. Woningen waar men behoefte aan heeft: eengezinswoningen met een parkeerplek. De huidige politici zijn echter helemaal niet bezig met het infarct op de woningmarkt. Ze zijn druk met windmolens, zonneakkers, gendergedoe, klimaat- en stikstofonzin. In de provincie Utrecht is een commissie al maandenlang aan het overleggen. Niet over hoe wij mensen een dak boven hun hoofd kunnen bieden, maar over het slavernijverleden. De woningmarkt is voor hen van totaal ondergeschikt belang.

 

Onuitputtelijke bouweisen

Als je dan al grond hebt waar je kan bouwen, zijn de bouweisen onuitputtelijk. Het moet klimaatneutraal, circulair, gasloos en natuurinclusief. En daar komen geregeld nog eens additionele eisen van gemeenten en provincies (materialenpaspoorten) bovenop. Dat klinkt allemaal goed, maar is peperduur en iemand moet het betalen. Eenvoudige nieuwbouwappartementen kosten daardoor tienduizenden euro’s meer. De kostprijs van eengezinswoningen ging in een jaar of zeven zelfs over de kop. Als gevolg van dit beleid worden de woningen kleiner en kleiner, waarover al die niets wetende politici dan weer hun verbazing uitspreken. En dan laat ik de stikstofwaanzin in dit stuk nog maar onbesproken.

De maatregelen die dit kabinet nu neemt zullen desastreus uitpakken. Niemand in het vastgoed verwacht iets anders.

 

Investeren is onaantrekkelijk

Door de lage en zelfs negatieve rente de afgelopen jaren hebben kleine private beleggers onder andere hun toevlucht gezocht in het vastgoed. Het behoeft nauwelijks betoog dat als je 3% of 4% rente krijgt op je spaarrekening de verleiding niet groot is om mét risico tegen 5% te investeren in vastgoed. Ook hier wreekt zich dus de falende euro. Die rente was zo laag omdat de ECB niet wil dat Griekenland en Italië zouden verdrinken in het euro-moeras. In de zoektocht naar rendement kwam men uit bij aandelen en ook vastgoed.

De verleiding om een woning te kopen voor je studerende kind is ook niet groot als er voldoende studentenwoningen zouden zijn. Die studentenwoningen zijn vrij massaal gebouwd de afgelopen jaren, maar er zijn intussen ook zo’n 40.000 buitenlandse studenten, want universiteiten verdienen daar geld mee, waardoor er ook nog eens nauwelijks in het Nederlands les gegeven wordt.

Er zijn niet te weinig studentenwoningen, er zijn te veel buitenlandse studenten, waaronder een kleine 4.000 Chinese. Kan het naïever?

 

Shabby huisjesmelkers

Dit kabinet behandelt de hele vastgoedmarkt als waren er alleen shabby huisjesmelkers. Misstanden moeten worden aangepakt. Hard. Zij die huurders manipuleren of zelfs bedreigen: de aanpak kan niet hard genoeg zijn, maar tienduizenden eerzame en belastingbetalende burgers verdienen echter hun boterham in het vastgoed. Een goede relatie van mij inventariseerde bij zijn huurders bij het uitbreken van de coronapandemie zelfs of er huurders in de problemen waren gekomen, om dan eventueel met hen een regeling te treffen. Bijvoorbeeld in de vorm van één of twee maanden huurvrij.

Kabinetten met de VVD en het CDA verhogen om de haverklap de overdrachtsbelasting. Nationale en internationale beleggers hebben grote portefeuilles en één procent verhoging betekent één procent verlaging van de waarde van de portefeuille. En bedenk, dit zijn veelal partijen die beleggen in de middenhuur. Voor pensioenen. Niet voor de lol of om huurders te pesten. Integendeel. Mijn ervaring is juist dat deze beleggers primair aandacht hebben voor een betaalbaar product. Een betaalbare woning.

 

Woningaanbod middenhuur zal afnemen

En juist in die middenhuur treft Hugo de Jonge maatregelen die desastreus zijn. Hij vindt de huren gewoon te hoog, dus past hij het woningwaarderingsstelsel aan waardoor de huren in de middenhuur fors naar beneden gaan. Verder nadenken verboden. Had hij een les economie gevolgd, dan had hij geweten dat als je het aanbod verhoogt de prijzen dalen. Het gevolg van zijn beleid is echter dat het aanbod fors zal afnemen. Institutionele beleggers behalen hun gecalculeerde rendementen niet meer en zullen dus gaan uitponden. Tegen een zo hoog mogelijk bedrag. Heimstaden, een grote Deense belegger, heeft dit zelfs openlijk aangekondigd.

Ook worden er voor particuliere beleggers nog eens extra maatregelen genomen in box 3 die hen keihard raken, waardoor het rendement volledig verdampt. Ook zij zullen noodgedwongen deze woningen gaan verkopen. Bedenk hierbij dat hier particulieren en MKB’ers bij zitten die verder geen pensioen hebben opgebouwd. Tot zover het rentmeesterschap van de CDA-minister.

 

Onbetrouwbare overheid

Dit alles zal dus resulteren in een sterk verminderd aantal middenhuurwoningen. Daarnaast zal er nog nauwelijks in dit segment gebouwd worden, want de door Hugo afgeroomde huuropbrengst weegt niet op tegen de hoge bouwkosten. Lekker gewerkt Hugo. Daarnaast zal er dus nog meer druk komen op de niet gereguleerde vrije sector. Daar zullen de huren verder stijgen.

Naast een aantal internationale investeerders die publiekelijk al hebben aangegeven de Nederlandse woningmarkt te verlaten heb ik er nog een aantal gesproken die dat ook doen. Nederland heeft een onbetrouwbare overheid, is de teneur. Een gevoel dat in het bedrijfsleven steeds breder gedragen wordt. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

 

Incapabele ministers

Op een bijeenkomst van Vastgoed Belang stelde één van de aanwezigen de vraag der vragen aan Hugo de Jonge. Geparafraseerd: ”Waarom hebben wij geen minister die ergens verstand van heeft?” Deze meer dan relevante vraag hoefde echter door Rick Nieman (D66?) niet beantwoord te worden, terwijl dit de vraag is die aan elke bestuurder gesteld en beantwoord zou moeten worden.

Hoe eerder wij dus van dit kabinet met volstrekt incapabele ministers afscheid kunnen nemen, hoe beter het is. In ons aller belang. In het belang van Nederland.

Over de auteur

René Dercksen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
36 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik hoop alleen maar dat er in maart deze kabinet valt en dat er iets beters voor terug komt. Vier kabinetten Rutte is teveel voor een land. Een geschiedenis leraar en een basisschool leraar zitten aan de top terwijl tegelijk halve analfabeten de school uitkomen door opleiding aan de zwakste aan te passen zodat iedereen slaagt. Dat kan niet lang goed gaan en het is overal al te merken. De enige doelen die deze elite voor de ogen heeft is klimaat (CO2, stikstof), onbeperkte immigratie van kansloze mensen en analfabeten, duurzaamheid(wat haat ik dat woord) en inclusie. Meer mensen en minder voedsel door boeren weg te jagen. De groene hel die ons te wachten staat want tekort aan energie en voedsel dreigt en het wordt alleen maar erger, Plannen vol absurde tegenstellingen want door domme mensen verzonnen. Mijn verwachtingen in maart zijn niet hoog gezien het politieke spectrum maar ik probeer de hoop niet te verliezen.

Dino51
Dino51
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Chapeau, helemaal mee eens, de politiek werkt vaak contra-productief zowel in Nederland als ook in Europa.
Hugo de Jonge was in de zorg al de bliksem afleider voor Mark Rutte en de incompetentie in Rutte IV spat er vanaf. Hugo kan niet eens een bouwtekening lezen, laat staan een sterkteberekening beoordelen. Ik weiger alle andere blunders hier te noemen, ze zijn oneindig in NL.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dino51

Ja, het lijkt Regeren voor dummies.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dino51

Zij helpen elkaar maar uiteindelijk laat Rutte iedereen vallen om zelf overeind te blijven. Kwestie van tijd.

Vin1
Vin1
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik ben al zo recalcitrant geworden dat ik alles wat “duurzaam, eco, groen of co2 neutraal” is bewust in de schappen laat liggen. Spaar ik ook nog geld uit want die kwalificaties kosten ook nog eens extra.

Laatste aanpassing 4 maanden geleden door Vin1
Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Vin1

Het is de reinste hersenspoeling om deze kwalificaties honderd keer per dag tegen te komen. Het werkt averechts.

Eric
Eric
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Vin1

in de superts willen ze juist dat je bio en nogwat koopt. Dus is de bio nogwat goedkoper!

Gussel
Gussel
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Vin1

Zolang de echte klimaatproblemen niet worden opgelost ben ik op dezelfde toer gegaan.

Jos
Jos
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

“enige doelen die deze elite voor de ogen heeft is klimaat (CO2, stikstof), onbeperkte immigratie van kansloze mensen en analfabeten, duurzaamheid(wat haat ik dat woord) en inclusie”.
Dat zijn niet de doelen, dat is het middel naar BBB. U bezit niet meer, maat bent gelukkig. Marxisme.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Het niveau van Europa zal zo drastisch afdalen dat er armoe, honger en geweld net zo normaal worden zoals in landen waarvandaan zij komen. Want die cultuur brengen zij mee.

Andre
Andre
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

“Plannen vol absurde tegenstellingen want door domme mensen verzonnen”
Ik begrijp dat ‘dom’ hier op een bepaalde manier begrepen moet worden.
Want vanuit hun eigen strategie is deze minister en zijn trawanten superslim bezig. Zij slopen onze economie, onze welvaart, onze cultuur en ze slagen er ook nog in om de massa te doen geloven dat deze plannen – vol absurde tegenstellingen – een nieuwe, betere, duurzame samenleving zullen voortbrengen.
Zou het niet beter zijn om te stellen dat deze plannen door intelligente en gewetenloze mensen zijn verzonnen en dat de mensen die er hersenloos in mee gaan, die vertrouwen dat het allemaal wel goed komt, dat die de domme mensen zijn?

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dat heeft u goed aangevoeld. Intelligentie en domheid kruisen elkaar vaker. Het zijn domme maatregelen omdat zij maar kort termijn bedienen. Neem het over bevolken van een land of bomenkap. Die vermeende intelligentie is vaak zo dom ingepakt zodat het lijkt dat men aleen domme mensen mee bedient. Verpak het tenminste zo dat ik er intrap, dacht ik al vaker in mijn leven. Maatregelen genomen vanuit puur ideologische standpunten missen meestal intelligente inhoud. Dat was het domme communisme gebouwd door intelligente mensen. Nu staan wij middenin hetzelfde positie. Intelligentie kan helaas heel veel doms verzinnen.

Walter de Roche B.
Walter de Roche B.
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ja idd. Andre@!

Youp
Youp
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Hugo de Jonge is geparachuteerd tot minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening omdat hij de man is om harde noten te kraken. Veel geweten lijkt hij niet te hebben en hij voert rücksichtslos de WEF agenda uit. Dat is wat je moet begrijpen: ze voeren een agenda uit die we inmiddels kennen onder verschillende pakkende marketing termen. Nu moet er onteigend worden, de boeren natuurlijk, maar waarschijnlijk nog veel meer en Blackrock en andere grote investeerders gaan het allemaal opkopen zodat het wat makkelijker wordt om Nederland om te vormen tot een TriStateCity die tegelijkertijd een 15 minuten stad gaat zijn. Je kunt je daarover blijven verbazen en je kunt onder ogen zien dat het meeste van wat ze doen een helder doel dient.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

De werkelijkheid blijkt vaak een complot te zijn geweest.

Youp
Youp
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Is het een complot?
Ze zijn er inmiddels behoorlijk openhartig over en er staat uitgebreide documentatie op de websites van het WEF, de EU en andere globalistische bolwerken. Je moet soms wel tussen de regels doorlezen en de stippellijntjes doortrekken. Maar goed, dat lukt meestal nog wel en er zijn voldoende alternatieve media die met je meedenken.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Vrees het ook.

J-P
J-P
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dit hele kabinet staat constant te liegen. Bij de Jong zie je dat gelijk hij begint dan te huppelen. Verstand van regeren hebben ze geen van allen , worden geleid vanuit de achtergrond door mensen die hun zin er door willen drukken. Zodra ze het niet meer weten is het: euhhhhh

Nyong
Nyong
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Er wordt wel eens gezegd “die heeft zijn verstand verloren”.
Dát geldt dus ook helemaal niet voor Jongetje Hugo!
Waarom niet?
Hij heeft ook niets te verliezen.
Héél simpel! Verstand heeft hij nooit gehad.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Nyong

Mensen zonder verstand zijn altijd uitgekookt heb ik gemerkt.

Nyong
Nyong
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dan druk je in het geval H. d. J. je nog wel erg netjes uit.
Verrot tot op het bot zou ik eigenlijk moeten toevoegen.

Jos
Jos
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Hij weet en kent niets mbt zijn functie.
Maar hij weet wel iets van iemand, daarom hoeft hij geen vragen te beantwoorden, geen prestaties te leveren en naar de 2de kamer voor verantwoording.
Siewert is kinderspel en een afleiding van grotere schandalen, al is Hugo alleen al vanwege Siewert gate aantoonbaar niet te vertrouwen / corrupt.
Maar dat is slecht het puntje van de ijsberg.

Henri
Henri
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

U slaat de spijker op de kop: Hugo de Jonge weet teveel van zijn partners in crime. Omdat ze hem,in tegenstelling tot wat in de echte mafia gebeurt, niet fysiek de mond kunnen snoeren, heeft hij een functie elders gekregen en daar mag hij zich uitleven, opnieuw op kosten van de machteloze belastingbetalers. Een politieke vorm van omertà is dit.

Jos
Jos
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

De ambtenaren wilden Siewert geen opdracht geven. Hugo drong aan bij die ambtenaren met de woorden: Siewert kan beter van binnen naar buiten pissen dan andersom. Dus gaven de ambtenaren Siewert een opdracht, tegen de regels en beter weten in.
Siewert is dus betaald om naar buiten te pissen om vooral om niet naar binnen te pissen. Als dat geen corruptie is, weet ik het niet meer.
Hadden we een goed functionerende rechtstaat, 2de kamer, pers enz was Hugo allang verdwenen.

Laatste aanpassing 4 maanden geleden door Jos
Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Het zou mij niet verbazen als Siewert een ongeluk zou krijgen. Maffiaanse praktijken.

Andre
Andre
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“Plannen vol absurde tegenstellingen want door domme mensen verzonnen”
Ik begrijp dat ‘dom’ hier op een bepaalde manier begrepen moet worden.
Want vanuit hun eigen strategie is deze minister en zijn trawanten superslim bezig. Zij slopen onze economie, onze welvaart, onze cultuur en ze slagen er ook nog in om de massa te doen geloven dat deze plannen – vol absurde tegenstellingen – een nieuwe, betere, duurzame samenleving zullen voortbrengen.
Zou het niet beter zijn om te stellen dat deze plannen door intelligente en gewetenloze mensen zijn verzonnen en dat de mensen die er hersenloos in mee gaan, die vertrouwen dat het allemaal wel goed komt, dat die de domme mensen zijn?

piet12345
piet12345
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien niet overal verstand van maar hij weet donders goed wat de gevolgen zijn van het beleid zijn en heeft simpelweg schijt aan de nedriglander. De juiste man op de juiste plek, uiteraard afhankelijk van de uitkomst die men zou willen zien. Maar wacht, het komt goed, we stemmen ze weg en kiezen nieuwe bestuurders…..pff. Wellicht is bestuurd worden toch niet zo´n goed idee.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

Het probleem is dat de representatieve democratie afgedaan heeft door groeiende dictatoriale gedrag om zogenaamd de democratie te beschermen.

Jan Smelik
Jan Smelik
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed dat dit eens onder de aandacht gebracht wordt. Wel ben ik bang dat u Hugo toch een beetje onderschat. Hij is, met zijn mede-ministers, zeer goed in het kapotmaken van ons land. Waarom zouden ze dat doen? Kijk alleen maar naar de sturing vanuit het WEF. Bijna alles wat zij ‘voorstellen’ wordt door de aan hen gelieerde onderknuppels kritiekloos uitgevoerd. In deze moeilijke tijd met hoge energieprijzen wordt zonder pardon de belasting op elektriciteit verdubbeld! Komt rechtstreeks van de WEF-website. Geen haan die er naar kraait. De Telegraaf had vanochtend een dubbele pagina over energie en noemde deze verhoging niet eens. Hugo heeft eerst het hele land onder de knoet gebracht met corona en nu maakt hij systematisch de woningmarkt kapot. Dat is geen onkunde, maar opzet. ”Gij zult niets bezitten en gelukkig zijn”. Hier wordt hard aan gewerkt, maar de meeste mensen zien het nog steeds niet helaas. En 15 maart zal blijken of er hier net zo succesvol de verkiezingsuitslagen gemanipuleerd gaan worden als in de VS, Frankrijk en nu Brazilië.

Hanskewashere
Hanskewashere
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zou dit ook onder agenda 2030 geschaard kunnen worden?

Alex Delarge
Alex Delarge
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De minister die nergens verstand van heeft? Klopt niet. Hij heeft genoeg verstand om zo lang mogelijk te blijven zitten. Geheel volgens plan.

Meine
Meine
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Toch wel !! Hugo heeft verstand van “..Gillend rijk worden….”

johan
johan
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Vervang de titel door: een sprookje,de nieuwe schoenen van de minister!

Daan van der Keur
Daan van der Keur
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben ooit eens gevraagd voor een politieke werkgroep Prenatale Diagnostiek (= vlokkentesten en vruchtwaterpuncties /chromosomenonderzoek + DNA-testen) toen ik daar nog in werkte op het LUMC. Afijn ik naar Het Binnenhof met een goed gevoel van nou kan ik eindelijk eens mijn bijdrage leveren als burger. Nou uh…… ik ben uh…. tijdens de koffiepauze stilletjes via een zijdeur weggelopen en ben letterlijk lachend en huilen tegelijk Het Binnenhof afgelopen en op mijn motor weer naar huis gereden. Iedereen daar wist zo goed te vertellen hoe of wat terwijl niet 1 aanwezig persoon behalve ik in de Prenatale Diagnostiek werkzaam was. Ik was de enige die met zijn poten in de klei stond en exact alles wist omtrent het afnemen van Chorion Villi (= vlokken) en Amnionpuncties (= vruchtwaterpunctie) want ik was daar als medisch analist altijd bij aanwezig. Ik wist dus precies van de hoed en de rand want ik praatte veel met gynaecologen en ook de ouders zelf. De ouders vroegen vaak om uitleg wat ik nou precies op het laboratorium ging doen met het afgenomen materiaal. Verder wist ik alles van de laboratoriumtesten/technieken kortom ik wist echt alles van begin tot eind want ik kwam ook op de abortuskliniek waar ik abortusmateriaal op moest halen van geaborteerde aangedane foetussen. Tja……………… en zij daar op Het Binnenhof wisten het toch echt beter…. HUH?????????????????? Tja de Nederlandse politiek.

Laatste aanpassing 4 maanden geleden door Daan van der Keur
Michiel
Michiel
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wij en onze elite van Davos stemmen en velen van ons stemmen groen. Groen betekent regelmatig minder comfort voor mensen. Minder vliegreizen, geen eigen auto bezit, en kennelijk alles elektrisch, minder huizen bouwen (en dus lekker groen bij je ouders blijven wonen), alleen nog biologisch boeren en hogere kosten voor voedsel, hogere kosten voor energie, etc.. de landelijke media maakt het niets uit of de lagere inkomens dat allemaal wel kunnen betalen. De elite kan het allemaal betalen en de rekening voor de groene agenda merken ze weinig van, velen verdienen er zelfs flink aan vanuit commissariaten en andere groene bijverdiensten.
De rekening van de groene transitie wordt volledig gelegd bij de lagere- en middeninkomens en de hoger opgeleiden en hogere inkomens denken: “Wat loop je toch te zeuren?”

Dick
Dick
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Inhoudelijk een supergoed artikel! Echter: ik denk dat de vastgoedbranche – laat ik maar even generaliseren – per definitie op zoek is naar winstmaximalisatie en géén breed sociaal-maatschappelijk kader heeft. Te vaak lees ik dat gemeenten in het ooitje genomen zijn – zogenaamd omdat er geen harde afspraken waren gemaakt – en er géén huizen voor de middenhuur worden gebouwd, maar juist voor de vrije sector. Of dat een belegger bewust 50 euro (per maand) boven de grens gaat verhuren, van waarop huursubsidie mogelijk is, om doelbewust ‘de onderkant van de samenleving’ te weren. En dan heb ik het niet over Henk en Mirjam die dat met hun tweede woning doen, maar over nieuwbouwprojecten van honderden appartementen. En daar hoor ik dan géén geluiden van afkeuring over. Het is dan immers de vrije markt. Een markt waarin er door schaarste aan betaalbare huurwoningen, mensen ‘gedwongen’ worden om dikwijls meer dan 50% van hun bruto inkomen aan kale huur te betalen. Dat buitenlandse beleggers afhaken, dat middelgrote vastgoedbeleggers nu uitverkoop houden…? Ik vind het helemaal prima. En wat mij betreft zakt de gemiddelde huizenprijs met ca. 30%. En dat zal impliceren dat veel zogenoemde ‘beleggers’ – feitelijk: pandjesbazen – een aanzegging gaan krijgen van hun hypotheekgevers: dat ze of bijstorten of dat de hypotheek zal worden opgezegd; met mogelijke executieverkopen. Ik gun het ‘de vastgoedwereld’ dat er een flinke en nietsontziende crisis gaat ontstaan, puur omdat ‘die wereld’ er medeschuldig aan is, dat de woningmarkt thans volstrekt scheef zit, er mensen worden uitgebuit en ‘men’ dacht dat het ophalen van kruiwagens vol gratis geld tot in de eeuwigheid door zou gaan. Overigens: Hugo de Jonge kan inderdaad helemaal niks – behoudens keihard liegen en intimideren.

36
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x