De onverteerbare hypocrisie van de heersende politieke klasse

Blijf niet murw, maar alert

We zijn er inmiddels aan gewend dat onze heersende politieke klasse, die het goede voorbeeld moet geven, zich keer op keer niet aan de eigen regels houdt en dat zelf helemaal geen probleem lijkt te vinden. Kritiek hierop wordt doodgezwegen of verdacht gemaakt en naar gewone burgers wordt al helemaal niet geluisterd. Het maakt je murw, maar juist nu is het zaak om alert te zijn en deze hypocrisie aan de kaak te blijven stellen, schrijft Ines van Bokhoven.

Kent u de Engelse uitdrukking leading by example? Hij wordt vaak vertaald met ‘het goede voorbeeld geven’, maar dat doet de kracht van die uitdrukking tekort, vind ik. Het houdt meer in dan dat: het houdt in dat mensen die leiden, en die dus beleid bepalen, zich niet alleen aan de eigen regels moeten houden, maar er zelfs in moeten uitblinken. Dat ze de beste versie moeten proberen te zijn van wat ze van anderen ook verwachten, om op die manier anderen te inspireren.

Daar is in ons bestuur helaas niet veel van te zien. Niet dat dat dan weer iemand verbaast, we weten onderhand niet beter. En het ergste is dat het te merken valt, die gewenning: we zijn er murw door geworden – en zo komt men steeds makkelijker met allerlei zaken weg waar gewoon geen biet van klopt.

 

Neveninkomsten

Deze week las ik dat ‘bizar hoge aantallen’ Kamerleden nogal slordig omgaan met het opgeven van hun neveninkomsten. Negentig Kamerleden gaven niet op tijd hun inkomsten door. Veertig ervan deed het te laat, en vijftig Kamerleden hebben het nog steeds niet gedaan. En blijkbaar niet alleen over het afgelopen jaar: op de opgaven van sommige Kamerleden wacht men al jaren.

Zo’n anderhalve maand geleden werd Thierry Baudet, Kamerlid, een week geschorst als straf: hij had zijn neveninkomsten als bestuurslid van een BV niet opgegeven. Honderdnegentien Kamerleden vonden dat een dusdanig zwaar vergrijp, het feit dat een Kamerlid de regels omtrent neveninkomsten niet correct naleefde, dat men besloot Baudet een week lang de toegang te ontzeggen tot de vergaderingen (niet de stemmingen) in de Kamer.

Een fiks deel van de mensen die Baudet op deze ondemocratische wijze strafte, is dus zelf schuldig aan precies dezelfde incorrecte omgang met de regels rond de neveninkomsten. Deze mensen stemden voor een straf waarvan ze moeten hebben geweten: nondeju, kom ik daar even goed mee weg zeg.

 

Stil in de media

Uiteraard is het nu redelijk stil in de media. Geen grote verontwaardiging, geen Kamervragen, en ik denk zomaar dat deze Kamerleden niet geschorst gaan worden. Dat dit voor hen weinig meer is dan een stukje in de krant zoals we ze al zo vaak hebben gelezen: Kamerleden zijn ook maar mensen en ach, die vergeten ook wel eens wat. Shit happens. Het nieuws is alweer een paar dagen oud en niemand heeft het er nog over. Het is velen niet eens opgevallen.

Het is dan ook niet in het feit dat het gebeurt waar de hypocrisie ligt, maar het feit dat het werd uitgebuit om een resultaat te bereiken, namelijk het verhinderen van het democratisch functioneren van een rivaliserend Kamerlid. Het vergrijp was amper erger dan het met zwart geld betalen van een huishoudelijke hulp of oppas, veroordeeld door mensen die daarna naar huis gaan om de buurjongen een paar tientjes te betalen voor het grasmaaien deze maand. Zoiets. Hypocriet en kinderachtig. Maar het werd gebracht alsof Baudet staatsgevaarlijk was en dat dit het zoveelste bewijs ervan was.

 

Beschuldigingen

Zelf zijn wat men wil dat anderen worden – dit landsbestuur begrijpt er niets van. U en ik moeten diep nadenken over hoe erg wij vervuilen, zij vliegen met gemak de wereld rond. Het ene na het andere vliegtuig grijpt men, en dan nog wel het liefst om met andere ingevlogen hypocrieten te overleggen hoe men anderen het vliegen kan ontzeggen, en op welke twijfelachtige gronden. Men krijst zich schor over de veiligheid van journalisten, maar smijt zelf met de ergste beschuldigingen in hun richting.

 

Schone lucht

En anders gaat het wel om ‘het recht op schone lucht’ – tweets van mensen die tegelijkertijd hooghartig weigeren te reageren als ze bezorgde vragen of kritiek krijgen van mensen die de lucht vervuild zien worden met nanoplastic dat van windmolens afkomt en dat we elke dag inademen. Iets wat, met een beetje pech, een grotere gezondheidsramp zou kunnen veroorzaken dan covid. Dan rijst toch de vraag: is het nou de luchtkwaliteit die je aan het hart gaat, of het halen van je gelijk zodat je je zin kunt doorduwen? Simpel gezegd bij deze voorbeelden: is ‘winnen van anderen’ dan niet je werkelijke drijfveer, en de rest alleen maar de schaakstukken die je gebruikt om te winnen – inhoudsloos en al?

 

Leading by example?

Men begrijpt er niets van, van dat leading by example. Ik gaf het voorbeeld al eerder: toen Buckingham Palace in de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd, zeiden alle adviseurs dat ze gelijk hadden: de koninklijke familie had, net als de Nederlandse, het land moeten verlaten. Maar het koninklijk echtpaar nam een heel andere houding aan: men was gebleven om met het volk door die ellendige oorlog te gaan en was zelfs blij met dat bombardement, want nu wist men precies hoe hun onderdanen zich voelden. Ik ga de Britse royals hier niet heilig verklaren, ik kijk wel uit, maar het was vanwege dat geweldige plichtsbesef van de vader van de onlangs overleden Elizabeth II, George VI, dat hij nog steeds ongekend populair is, al is hij al zo’n zeventig jaar dood.

 

Thermostaat lager

Wij zitten thuis met drie paar sokken aan, truien, vesten, dekentjes en wat we maar kunnen bedenken om tijdens deze kou de gasrekening zo laag mogelijk te houden tegen onderstaande foto aan te kijken. Leading by example? Niet in onze regeringsgebouwen, zo te zien. GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld verdedigde zich met het feit dat ze had geopperd de thermostaat wat lager te zetten, maar dat iemand anders het koud had – en dus had ze zich beleefd neergelegd bij de warmte en haar jasje uitgedaan. Om haar direct aan te vallen is misschien inderdaad wat flauw, want het was niet haar schuld dat de thermostaat hoog bleef – maar aan de andere kant: had ze de koukleum niet kunnen wijzen op het bestaan van dikke truien en warme vesten, en het feit dat heel veel mensen het stukken kouder hebben dan zij, op dit moment?

 

Klimaatkerk

Het is tenslotte vanwege de overtuiging die mensen als Westerveld hebben, dat we allemaal vergaan als we al ons comfort en geluk niet opofferen aan de klimaatkerk, dat we nu met onbetaalbare rekeningen zitten – en dan bedoel ik niet eens alleen die van het gas. Iets meer strijdlust en argumentatie had van mij voor mogen gaan op haar collegiale beleefdheid, gezien de omstandigheden. Maar ik was er niet bij, ik heb het gesprek niet kunnen volgen. Misschien heeft ze het geprobeerd. Ik hoop het in elk geval.

Ik heb geen idee hoe hoog de thermostaat in die gebouwen staat, maar als ik naar de beelden uit de Tweede Kamer kijk, zie ik niet noodzakelijk een horde dikke truien of afgeknipte handschoenen. En nou hoeft voor mij ons bestuur geen kou te lijden, men moet wel in staat zijn om goed werk te leveren onder normale omstandigheden, maar het flinterdunne kanten bloesje onder het ook niet al te dikke colbertje van Westerveld leverde wel een hele ongelukkige foto op.

 

In de kaart van extreemrechts

Haar laconieke reactie is vooral wat me er aan dwars zit: dat ze echt niet lijkt te begrijpen waarom die foto zo verkeerd viel, en deze week een paar uur boos rondging op Twitter. Het is het type reactie dat we al tijden zien en dat alleen maar erger lijkt te worden: een reactie die voortkomt uit niet alleen het werkelijk niet weten wat er onder de bevolking leeft, maar het ook nog eens niet willen weten. De smoes dat het allemaal in de kaart speelt van extreemrechts als je er aandacht aan schenkt vind ik een volslagen onlogische.

Want zelfs als het zo zou zijn dat extreemrechts zoveel invloed heeft in ons land, wat ik ernstig betwijfel, dan lijkt het me verstandiger er juist heel veel aandacht aan te schenken. Iedereen die wel eens van muizen of andere overlast af wil komen ontdekt al snel: niets doen maakt de zaak alleen maar erger. En ontevreden mensen zullen, als ze door de een niet gehoord worden, vanzelf naar de ander lopen die wel luistert. Dus wil je die zo gevreesde opkomst van extremisten tegenhouden, dan zal je toch echt een kopje thee moeten drinken met de mensen die niet blij met jou zijn, en naar ze moeten luisteren. Is echt de enige oplossing. Vreemd genoeg ziet men dit wel als werkbaar als het gaat om nieuwkomers in ons land, maar als het om alledaagse burgers gaat zweert men juist bij het tegenovergestelde. Doodzwijgen of verdacht maken – meer smaakjes kent men niet.

 

Echokamers

We kijken tegen een steeds grotere kloof aan. In de media praat men inmiddels allang niet meer mét, maar liever over mensen die worden gezien als kritisch. En dat gaat uiteraard instemmend veroordelend, met z’n allen, en zo is onze mediakliek zichzelf aan het verzuipen in een orgie van zelffelicitaties en echokamers. In een stuk in Trouw wordt door een groepje Nederlandse mediagrootheden besproken of en waarom men Ongehoord Nederland moet verbieden – er komt niet één zinnig argument langs dat ook maar iets van een verbod zou rechtvaardigen, maar men wentelt zich wel in eigen meningen die dan de maatstaf vormen van hoe men vindt dat democratie en de grenzen ervan dienen te worden geïnterpreteerd. Het kan echt bijna niet kleingeestiger dan dat: letterlijk niet verder kijken dan je eigen neus en je eigen kliek.

 

Bekrompen kijk

Maar deze mensen bepalen de meningen van miljoenen Nederlanders, gebaseerd dus op niets anders dan hun eigen bekrompen kijk op de wereld. De mening van een handjevol elitaristen die het altijd roerend met elkaar eens zijn, en dat moet dan gelden voor een heel land. Want men houdt toch zó van diversiteit, men heeft het er dagelijks over. Laten we maar zwijgen over hoe de NPO zelf hun eigen mediacode naleeft en hoeveel rotzooi er onder het kleed gaat – er zijn nogal wat mediaschandalen langsgekomen de laatste tijd.

We raken gewend aan onze huichelachtige ‘voorbeelden’, ondanks de schandalen die op blijven duiken bij zowel politieke partijen als allerlei mores-prekende media. We zijn murw geworden in het aanzicht van zoveel hypocrisie. Als alles blauw is, zie je die kleur vanzelf niet meer na een tijdje en lijkt het kleurloos te worden. En juist nu is het zaak alert te blijven, en te blijven wijzen op de grote zwakheid van onze elite: het feit dat ze zelf absoluut niet in staat blijken, keer op keer, hun eigen regels en eisen na te leven.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Ines van Bokhoven via inesvanbokhoven.backme.org

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
41 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Dino51
Dino51
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

En weer zit mevr. Kaag in het vliegtuig naar Suriname voor….. Zij is voor financien aangesteld, toch niet voor buitenlandse zaken?! Wat een poppenkast en incompetentie in Den Haag. Los de problemen in dit land op en “walk the talk”.

Vin
Vin
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dino51

Wil je een betere indicatie dat binnenkort ons geld aldaar weer gaat worden uitgestrooid?

Gussel
Gussel
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wanneer de waarheid als leugen gaat regeren, dan wordt de leugen de waarheid.
Ines, je hebt het uitstekend verwoord.

Andre
Andre
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat is waterproof bewijs dat een elite ook echt een elite is en dat het niet alleen maar een etiket is?
Heel eenvoudig: een elite doet wat de elite goed uitkomt en heeft maling aan het volk. Doet niet eens alsof. Een regering die de oppositie vreest of de volgende verkiezingen vreest, kijkt wel mooi uit. Die regering houdt in ieder geval een façade in stand of doet af en toe concessies. Rutte en Kaag doen die twee dingen niet.
– Rutte liegt en draait in werkelijk elke situatie, zelfs bij een parlementaire enquête.
– Klaver wil mensen elektrisch laten rijden of helemaal niet vanwege CO2, rijdt zelf in een V70 diesel (6 cilinders).
– Kaag moet plooien gladstrijken in Suriname (welk belang van Nederland wordt daar behartigd?), maar doet hier niets anders dan stoken tegen Forum.
– De regering praat openlijk over het verbieden van een zendertje als ON, waar ze eigenlijk geen last van hebben, maar zelfs dat willen ze nog verbieden.
Deze mensen zijn zo schaamteloos en zonder realiteitsbesef, dat ze denken zich alles te kunnen veroorloven.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Beste Andre,

De drs. heeft gewoon een andere interpretatie van wat we in de regel maar de realiteit zullen noemen, gewoon een stuk elastischer. Maar ook een stukje elastiek gaat kapot als je het maar al te woest blijft uitrekken.

V70’s mit ’n Sechser? Kweenie, volgens mij lopen die op doorontwikkelde 5 cilinder VW-blokken. Nooit gehoord dat in de Volvo-appendages / motormanagement ook sjoemel-software verstopt zat. Of doet onze Jesse stout en heeft hij de FAP eruit gefapt?

Thuis zit hij in een onesie op de bank dus wellicht dat het ketelpak in het schuurtje hangt en hij met zijn MBO-opleiding een net TIG of MIG lasje kan leggen. Het blijft een handigerd natuurlijk.

Wat mevrouw Kaag wel of niet doet is irrelevant ten opzichte de kosmische vraag hoe zij vanuit haar chef geld uitdeel in het M-O ooit gezien kon worden als diplomatieke kanjer, financieel expert en als tot in haar laatste vezel doordrongen van het Nederlandsche (financiële) belang.

ON is margewerk, waarbij het mene mene tekel niet zo zeer de schandalige journalistieke praktijken van Karstens cs zijn (die in de quotes vooral lijken te lijden aan chronisch uit zijn verband gerukt) maar de omstandigheid dat de existentiële verwijten van de rest van de mediale goegemeente net zo goed ook voor hen zelf gelden.

In combinatie met een schokkend gebrek aan bijbelvastheid: Wie zonder zonden is, werpe de eerste steen en iets over de eersten die de laatsten zullen zijn.

Hoogmoed, meneer, hoogmoed!

Andre
Andre
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Tussen 2007 en 2015 is een model V70 met 6 cilinders geproduceerd, met 3,2 liter motor en 3 liter motor. Maar inderdaad de meeste modellen hebben 5 of 4 cilinders.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Beste Andre,

Weer wat geleerd, stoute Zweden.

Goed oppassen voor onze Jesse dus als hij met zijn Scandinavische raket voor de kerstinkopen naar België of Duitsland klapt en van tevoren de aflaat voor de diverse milieuzones niet geregeld heeft. Euro 4 is al hoogst verdacht.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Een elite is een elite, als je het geloofd.
een etiket is niet voldoende.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Als je een etiket aardbeien jam op een potje aardbeienjam plakt, zullen de meeste mensen na verloop van tijd het etiket geloven.
Maar een etiket is maar een etiket, denk aan de vervalsingen bij zogenaamde merkproducten. Goedkope rotzooi waar een merk etiket aan zit, die duur verkocht wordt.

Ni28
Ni28
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Leading bij example is verruilt door meten met twee maten met
hypocrisie als leidend eigenschap.

HenkyPanky
HenkyPanky
11 maanden geleden

Ines, bedankt voor je artikel. Laten we hopen dat véél Nederlanders dit zullen lezen.

Gussel
Gussel
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  HenkyPanky

Was dat maar realiteit.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De heersende politieke klasse leeft in een totaal andere wereld dan de rest van Nederland. Elke wereld heeft zijn eigen uitzicht, zijn eigen gevoelswaarde, zijn eigen belangen. Het is een logische reactie op wat er gaande is. Je kunt het ze bijna niet kwalijk nemen.
Maar de gevolgen zijn uiterst ernstig. Besluiten nemen met iemand of over iemand zijn twee verschillende dingen. Je ziet het in de discussies over klimaat, energie, boeren, stikstof, migratie, oversterfte. Die heersende klasse ziet zichzelf niet als een onderdeel van die wereld. Zij denken aan de gevolgen te ontkomen.

Ik denk ook niet dat dit zal veranderen in de toekomst. Het is gewoon een sociaal mechanisme dat er altijd al geweest is. Het valt alleen steeds meer op.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik moet hierbij denken aan de opmerking van Mark Rutte over de situatie met Oekraïne. Het is onze oorlog.
Als hij een middeleeuwse koning was geweest had hij vooraan, de troepen geleid naar het slagveld.
Maar nee in zijn wereld kon hij dat makkelijk roepen, zonder consequenties, denkt hij.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Beste Anton,

Maar het is ook ‘onze oorlog’. De opstelling vanuit de VS en de EU was jarenlang gericht op het kortrijden van de Russische belangen in Oekraïne, qua kleptocratie het debiele kleine broertje van grote broer opper-kleptocratie Rusland. Los van de juistheid, moreel gehalte, humanisme etc. besloten in de Russische opstelling, het was absoluut duidelijk wat men daar wel of niet zo pikken.

In de tussentijd zijn wat kleine kinderen op het schoolplein in elkaar geslagen, maar VS/EU weken geen seconde af van hun moreel hoogstaande koers (waarmee het ook lekker geld verdienen was) en de gevolgen zijn bekend. Hun bloed, hun levens, hun land, hun infrastructuur, etc en een beetje van onze welvaart (als het goed is).

En we schenken de restjes van de spullen die we na de Val van de Muur niet Himmel hoch jauchzend weggegooid hebben. 1e NL legerkorps 1.000 tanks, das war einmal.

Kortom, hier strijden we minstens zo hevig met diverse ontberingen – gestegen prijzen, minder verwarming, duur aan de pomp met toch in bepaalde opzichten fantasie inzet, fantasie doelen en fantasie leed.

Doorlopen tot Vladivostok staat niet in de sterren, en als het wel in zou staan dan hebben we daar in het Westen de spullen niet voor (en willen we de centjes daar niet aan uitgeven). Doen alsof is dan een goeie optie, en zo kennen we de drs. weer.

Hoe liep het ook al weer af met die nobel strijdende Spaanse republikeinen?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Dus u zou achter Mark aanlopen naar de veldslag?

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Beste Anton,

Natuurlijk, in het krijgsbedrijf komt de garantie van Draufgängerischkeit in de voorste linies altijd uit de wat meer achtergelegen echelons.

Nou zouden we de rol van de NKVD in zekere tijden kunnen uitlichten, maar laten we het wat luchtiger houden:

‘Pour encourager les autres’ en als dat niet lukt ‘Réculer pour mieux sauter’.

De beste man is nogal gehecht geraakt aan zijn ambt en beschikt (daarvoor) ook over een uitstekende skill set. Achter de inhoudsloosheid en de bijbehorende managementaanpak blijft hij natuurlijk de boodschappenjongen van een wat minder overzichtelijke kluwen lobby’s.

In het kader van de broodnodige bestuurlijke vernieuwing denk ik wel daar enige doortastende vereenvoudiging te weeg te kunnen brengen. Je zal versteld staan van de doortastende vasthoudendheid van de drs.

Maar eerst mag Klaas Knot toezichtmatig hari kiri plegen op de trappen van de ECB in Frankfurt. Korte heroriëntatie waarna ook onze Klaas ons versteld zal doen staan van zijn wakkere Hollandse handelsgeest, ook al is de goos geloof ik Frysk van origine.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Als mens heeft Rutte voor mij volledig afgedaan.
Voor zo iemand ben ik echt niet van plan achterna te lopen..

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Beste Anton,

Dat kan ik mij helemaal voorstellen. Of hij nu een toffe peer, een vriend voor het leven, een machtswellusteling met psychopate trekjes of een doortrapte rat is (waarschijnlijk allemaal in wisselende samenstelling door de tijd heen afhankelijk van zijn en jouw perspectief), doet er wat mij betreft niet toe.

Ook geheel instemmend voor wat betreft het niet achterna lopen van figuren die op de beslissende momenten altijd wat anders te doen blijken te hebben. Sowieso niet zo’n voorstander van grote groepen die kennelijk iets moeten of willen.

Wat mij betreft gaat hem om de belangen, die de drs. met zijn smoke and mirrors act over de laatste 10+ jaar gediend heeft. En die belangen liggen niet in het verlengde van die van Henk en Ingrid Doorsnee (M/V/X), of die nu van kaas-origine zijn of de genetische wieg wat werelddelen verderop hadden staan.

Nu is de drs. en zijn aanpak in Europa zeker niet uniek. Kijk maar hoe onze zuiderburen, ook met dank aan een eindeloos doorgeknutseld staatsbestel, zich slagvaardig een weg naar de toekomst banen. Of in Oosterburië, waar het inzicht toch indaalt dat de Mutti Merkel jaren verloren tijd zijn geweest.

Of jij en ik daarmee als Nukubu’s voldoende marge hebben om relatief vrij van allerlei overheidsbemoeienis en andere georganiseerde verbanden onze eigen weg te vervolgen is een vraag waarbij ik persoonlijk toch wat zenuwachtiger van word.

Ook zo blij met de goede adviezen van uw zorgverzekeraar en de dagelijkse reminders in uw Outlook-omgeving?

Winnie
Winnie
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Massaal gaan stemmen in maart! Speel ze niet in kaart,en blijf optimistisch! Er komen veranderingen in positieve zin.Ik ben er zeker van.!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dank mw. van Bokhoven.
Dat murw geworden zijn, dat is het ergste. Mensen halen, moedeloos geworden van alle hel en verdoemenis, de schouders op onder het motto ‘we kunnen er toch niets aan doen’. En gaan niet meer stemmen b.v.
Terwijl juist de bevoorrechte wef globalisten en hun welgestelde aanhang massaal stemmen, inclusief de machtigingen van ouders en opa en oma, inclusief briefstemmen enz. Zo blijft de knevel van linksdraaiend crisisopportunistisch misbruikend ‘beleid’ over het volk uitgestort worden.
In aanloop naar maart 2023 worden de fractievoorzitters van de volgzame vier wef kabinetspartijen blijkbaar al getrakteerd op extra zendtijd voor politieke partijen.
Ze konden weer een staaltje nixzeggendheid opvoeren, ondanks wat kritische probeersels. Men komt er niet doorheen. Ze praten de tijd vol maar zeggen nix.
We moeten dat als volk keren, met protesten (en stakingen?) van miljoenen. Vreedzaam! Vooral vreedzaam. Ook de politie zou moeten meedoen en alleen moeten ingrijpen als notoire raddraaiers de boel komen verstieren. Volhouden en niet meer ophouden tot er nieuwe verkiezingen uitgeschreven worden.
Ook zou een rechtse samenwerking (lijstverbinding) misschien iets opleveren.
Maar het zal wel bij wensdenken blijven.

Marien
Marien
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Mee eens. Hoewel niet stemmen voor mij nooit een optie zal zijn. Ik stem altijd.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ik ook hoor, en roep in mij omgeving al jaren dat mensen juist wél moeten gaan stemmen, al zou het maar een grote oppositie opleveren. Het kartel is met verkiezingen niet meer weg te krijgen ben ik bang. Daar gaat alleen nog maar een volksoproer (vreedzaam!!) helpen.

Advanekeren
Advanekeren
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig geschreven maar de moedeloosheid bij mij wordt steeds groter omdat steeds blijkt dat “ze” lak aan ons hebben. In t verleden gingen we nog weleens met heel veel mensen demonstreren ( tegen of voor kruidrakken men was er wel) probeer nu eens een massa in bewegen te krijgen: gaat niet lukken. Misschien “ stichting tot behoud van NL oprichten? Rutte is gek om stichtingen van alle pluimage te ontvangen😀 dus daar kansen?

Leeuwekuil
Leeuwekuil
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb het hier al eens vaker gezegd ; Ik hou van Inez van Bokhoven.
Die zin is niet zozeer ludiek bedoeld maar echt gemeend.
Mensen die de moeite nemen om verder te willen kijken dan hun neus lang is, die niet alles voor zoete koek aannemen en hun intellectuele vermogens aan willen spreken om te begrijpen, om te willen begrijpen – ook al is de materie hen niet eigen en daarom dus extra moeite doen om het in grote lijnen te snappen, die zijn ook om van te houden.
Dat zijn de mensen waarop ik mijn hoop heb gevestigd.
Dat zijn de mensen die hun nuchtere kijk en menselijke waardigheid laten regeren over hun emotie.
Ik hou dus van Inez haar verstand en haar houding en hoop dat mensen door haar stukjes hun intellectuele luiheid aan de wilgen willen hangen en op zoek gaan naar de realiteit, de feiten en de normaliteit zoals Inez die keer op keer onderbouwd laat zien.
Ik bewonder je moed Inez en verwacht ook dat deze beloond zal worden.
Jij fungeert, samen met zoveel andere rechtgeaarde mensen die ook de moeite nemen het te willen snappen zoals bijv. Leon de Winter dat doet – ik hou dus ook van Leon, als de zo vurig door mij verwachte wal die het schip van de waanzin zal doen keren.
Blijf doorbeuken ; het zal niet onopgemerkt kunnen blijven voor diegenen die straks met hun rode potlood ons lot weer zullen bezegelen voor weer vier jaar ellende of het begin van ons herstel.
We zijn natuurlijk allemaal kwaad op en verbijsterd over ‘onze’ hypocriete ‘leiders’
Politici in het algemeen moet je goed in de gaten te houden
Maar het werkelijke probleem huist natuurlijk in het electoraat.
En dat electoraat leest jouw stukjes.

En dat is maar goed ook.

Marien
Marien
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Leeuwekuil

Ik ga zeker stemmen. JA21 lijkt mij nu de beste optie, hoewel ik Geert ook altijd een warm hart toedraagt. Die is altijd beleefd welsprekend, al menen hypocrieten hem anders te moeten framen.
Ik heb veel respect voor Geert als politicus, naar ook als warm, vriendelijk mens.
Sigrid Kaag daarentegen heb ik geen enkel respect voor, zij is een koud, eng mens die ook nog eens geen boodschap geeft aan de gewone burgers ‘ wie zijn die mensen’. Hautain, gemeen kakmens. Ze kan nog niet tippen aan een warm mens als Geert,

Laatste aanpassing 11 maanden geleden door Marien
Youp
Youp
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Leading by example, interessante term. Alleen, wat verwacht je nu van politici, dat ze de wil van het volk uitvoeren (voor zover die te kwalificeren en te kwantificeren valt), of dat ze hun eigen beleid uitvoeren en daarbij het goede voorbeeld geven?
Ik zie daar een conflict.
Ze doen het natuurlijk geen van allebei. Ze voeren de richtlijnen uit die de globalistische diensten hen opdragen. Daarmee komen ze al in aanmerking voor een beschuldiging van hoogverraad omdat ze een buitenlandse macht(en) dienen. Niet dat daar wat mee zal gebeuren omdat de Rechterlijke Macht in het complot zit, net als de media, de wetenschap het onderwijs en al het andere wat op hun loonlijst staat. de situatie is dus wel beduidend ernstiger dan wat vaker het vliegtuig pakken dan strikt noodzakelijk is. We zitten in een revolutie van de elites: politiek en commercieel. Het goede nieuws is dat steeds meer mensen dat beginnen te zien, wakker worden noemen we het.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Dat hoogverraad, dat gaat mij ook steeds door mijn gedachten. De facto worden we immers als volk uitgeleverd aan een vreemde, ondemocratische mogendheid als de EU en het WEF slokt zelfs wereldwijd ooit autonome naties op.

Netty meelen
Netty meelen
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het draait puur om macht.
Elite wereldwijd wensen op ondemocratische basis en met ondemocratische middelen, de macht over de rest van de bevolking te krijgen.
Ieder middel is geoorloofd en daar merken wij in hoog tempo steeds meer.
WEF! =D66 =Volksverachting

Marien
Marien
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Netty meelen

Klopt. Daarom altijd stemmen. De D66ers mogen hier niet de dienst uitmaken, dan gaan we er aan met z’n llen die niet tot de kakkliek behoren.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Ines,

Weer een lezenswaardig stuk ondanks de afgekondigde kerstoverdenking – of draagt die al snel vrucht? – en daar is wel een mening op stuk te slaan:

Naleven van je eigen regels in een land met een serieus handhavingsprobleem (dat ook terugvoert op dit fenomeen), het moet niet gekker worden!

Rules for thee, not for me in innige combinatie met het seizoensmatige geheel verantwoorde verhaal van de balk en de splinter.

Als de intentie nooit geweest is, dat de immer toenemende regelbrei (de onderling ook voor verrassende knalletjes en smeulende brandjes zorgt, al dan niet in combinatie met de handhavingsproblematieken) voor de regelgevers bedoeld was … Voeg toe een stevige scheut ideologie-van-de-dag naar keuze, ontken iets wat we maar de weerbarstige realiteit zullen noemen, interpreteer de resulterende problemen vervolgens (gewild) verkeerd en het spel kan eindeloos op de kar gezet worden. Mooi hè.

Al te kordate handhaving voert de druk op deze goochelact al snel vervaarlijk op, dus dat doen we niet. Idem de centjes, want het mag niet te veel kosten en met beleid verdien je meer dan met de uitvoering.

Ooit eens zijn ratio en regels uitgevonden ter bestrijding van al te veel willekeur, maar dat wil niet zeggen dat allerlei minder gezeglijke menselijke trekjes dan definitief het onderspit gedolven hebben. Integendeel!

De regelpoep die uit de immer uitdijende all-you-can-eat-en-een-beetje-meer beleidspaleizen komt, is maar met één ding in de lucht te houden: Willekeur. Anders zou je moeten erkennen dat hoe dan ook deze Laan van het wijkend grensnut ergens doodloopt.

Is hubris ook een Grieks woord?

Ronald
Ronald
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekende beschrijving met welgekozen voorbeelden van de hypokriete kaste.
De burger heeft zich niet van de politiek afgewend, maar de politiek in het bijzonder de links(ig)e van de burger.

Leeuwekuil
Leeuwekuil
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Excuses, Ines, ik zie dat ik jouw naam met een z heb geschreven.

AAA
AAA
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

‘Klimaatkerk’. Geen idee waarom het woord ‘kerk’ gebruikt moet (blijven) worden om iets negatief te duiden. Dus Ines, bij deze de oproep om iets nieuws te verzinnen. ‘Leading by example’ zegmaar 😏.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Klimaatkerk is een prima woord en dekt de lading. Waar vroeger hel en verdoemenis vanaf de kansel over het volk werd uitgestort om hen te dwingen bang, gehoorzaam, kritiekloos en onderdanig te blijven, gebeurt dat nu via de media en de politiek.
Daarom is ook klimaatreligie een prima woord.
Leading by example doet mevrouw alleen al door haar kritische bespiegelingen openbaar te uiten.
Maar uiteraard mag u daar anders tegenaan kijken, geïnspireerd door de clubs die in elk woord iets ‘kwetsends’ willen zien.

Marien
Marien
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ja, zei de pastoor/dominee tegen de onderwijzer…….als jij ze dom houdt, houd ik ze arm. Dat is ook wat de NL overheid doet.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Het dom houden is niet helemaal gelukt. Daarom de wereldwijde censuur op kritiek. Het arm maken daar zijn ze volop mee bezig, waarna het arm houden een makkie zal zijn.

Wil
Wil
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Wellicht omdat de “klimaat paus” een frans timmerswans is?
Die zichzelf wel heel graag als leidende ziet…..leading by example..preken voor eigen parochie

Gussel
Gussel
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Wil

Timmermans ging naar Brussel om de kluwen van regels te ontwarren en het democratischer te maken. Deze opdracht is helaas ondergesneeuwd door zijn ambitie en hij is nu bezig om de verstikkende bemoeienissen extra aan te scherpen.

Wil
Wil
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Precies….timmerswans zit daar enkel voor zijn eigen ego…..wat er hier in nederland gebeurt zal hem dan ook een verstikkende worst zijn……
“Stik”stof kent gelukkig geen grenzen…alhoewel het gelul van timmerswans anders wil doen geloven……..dit zit dan voor nederland in de eu

Netty meelen
Netty meelen
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Timmermans is altijd al op macht uit geweest. Hij zou iedere andere portefeuille met dezelfde fanatieke, bijna hysterische, antidemocratische graaihouding hebben uitgevoerd.
Een ware linkse bestuurder!

41
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x