Troonrede: sigaar uit eigen doos

Statenverkiezingen 2023 moeten kantelmoment worden

Na een storm van kritiek op het uitblijven van actie om burgers en bedrijven in de energiecrisis en inflatiegolf te ondersteunen, presenteerde het kabinet-Rutte IV deze week alsnog een aantal maatregelen om burgers tegemoet te komen. Een sigaar uit eigen doos, constateert Jan Gajentaan: alleen al uit gasbaten ontvangt Nederland dit jaar ca. 10 miljard euro extra en ook zijn er miljarden extra btw-inkomsten door de hoge inflatie. Hierdoor zit er in 2023 een paar procent koopkrachtverbetering in, alsmede een ‘prijsplafond’ voor de energierekening. Welke gevolgen zal dit hebben voor de Statenverkiezingen in maart 2023?

 

Beperkt herstel koopkracht

Zoals het er nu naar uitziet zullen door een aantal maatregelen, zoals het verlagen van de inkomstenbelasting in de eerste schijf, huishoudens volgend jaar gemiddeld 3,9 procent meer te besteden hebben, volgens het Centraal Planbureau (CPB). Dat is een gedeeltelijke reparatie van het koopkrachtverlies van 7 procent dit jaar. Maar als de hoge inflatie aanhoudt, zal ook deze ‘reparatie’ geen stand houden.

Daarnaast is de laatste weken, veel later dan in onze buurlanden, een prijsplafond voor de energierekening in elkaar gezet, op de gebruikelijke warrige Haagse wijze. Zoals het er nu naar uitziet zal alleen over een basisdeel gas en elektra een maximumprijs gehanteerd worden. De meeste mensen gebruiken veel meer gas en stroom, waardoor de energierekening alsnog enorm kan oplopen. Zeker als we dit keer – je zult het nét zien – een wat koudere winter krijgen.

 

Lagere inkomensgroepen ontzien

Opvallend is dat vooral de lagere inkomensgroepen worden ontzien. Zo wordt het minimumloon met 10% verhoogd, ongekend voor Nederlandse begrippen, terwijl de rekening wordt neergelegd bij vermogenden en MKB. Het lijkt erop dat de tamelijk linkse Sigrid Kaag wederom haar zin heeft doorgedrukt tegen de onmachtige plucheplakker Rutte. De VVD stond erbij en keer ernaar.

Hiermee lijkt Kaag haar linkerflank – bij de parlementsverkiezingen won zij vooral stemmen van PvdA- en GroenLinks-stemmers – redelijk te hebben afgedekt. Mogelijk zal zij daardoor het verlies van haar partij D66 bij de komende statenverkiezingen iets kunnen dempen. De verwachting blijft dat PvdA en GroenLinks wat zullen groeien, maar een gedeeltelijk herstel van D66 zou die groei kunnen dempen.

De hamvraag is of het kabinet Rutte 4 na de Statenverkiezingen genoeg zetels in de senaat zal hebben om, eventueel met steun van GroenLinks en PvdA, het utopische Kaagbeleid voort te zetten.

 

Verhoudingen in de Senaat in 2023

In de Senaat zijn 75 zetels, dus 38 zijn nodig voor een meerderheid.  De coalitie heeft er momenteel 32, PvdA en GroenLinks samen 14. Dus alles bij elkaar een ruime meerderheid om het door Sigrid Kaag en Rob Jetten gedicteerde beleid voort te zetten: een radicale klimaatagenda, het slopen van de landbouwsector, Nederland overspoelen met asielzoekers en andere immigranten en het indirect aanwakkeren van de inflatie via rampzalig ECB-beleid.

De Senaat wordt getrapt gekozen via de Provinciale Staten. In het hogere politieke rekenwerk ben ik niet geschoold, maar laten we eens aannemen dat de coalitie na een forse nederlaag bij de statenverkiezingen nog maar 22 of 23 Senaatszetels overhoudt. Als PvdA en GroenLinks er dan nog steeds veertien houden, heeft de coalitie ook met de steun van PvdA en GroenLinks geen meerderheid meer. Bovendien worden PvdA en GroenLinks dan zó dominant, dat de toch al roerige achterbannen van de ooit centrumrechtse partijen VVD en CDA nog verder in opstand zullen komen. De kans dat het kabinet dan valt, is aanzienlijk.

 

Realorechtse samenwerking

Hoe staat het ervoor ter rechterzijde van VVD en CDA? Op de site van Syp Wynia verscheen een interessant artikel van Paul Verburgt over een mogelijke samenwerking van de realorechtse – door Verburgt mild-rechts genoemd – partijen JA21, BBB en Pieter Omtzigt.

Afzonderlijk zullen deze partijen – Omtzigt heeft nog geen partij – wel winst boeken, maar JA21 heeft nu al veel zetels in de senaat, die nog afkomstig zijn van de enorme FvD-overwinning bij de statenverkiezingen van 2019.  Om daar nog overheen te gaan zal JA21 waarschijnlijk op eigen kracht niet lukken.

 

Alliantie van JA21, BBB en Omtzigt

Ik steun daarom de oproep van Verburgt. Laten JA21, BBB en Omtzigt een alliantie vormen (in de vorm van een vereniging, stelt Verburgt voor) met een helder programma op hoofdpunten (over immigratie, stikstof, koopkracht, bestuurscultuur, etc.). Doel van deze alliantie zou moeten zijn, wat mij betreft, om samen meer Senaatszetels te halen dan de partners GroenLinks en PvdA.

 

Kantelmoment

Als deze realorechtse of mild-rechtse alliantie bij wijze van spreken twintig Senaatszetels haalt, daarmee GroenLinks en PvdA ruim passeert en tegelijkertijd de coalitie een forse nederlaag lijdt, zal er mogelijk sprake zijn van een kantelmoment in de politiek. Eindelijk, nadat eerdere kantelmomenten (de postume overwinning van Fortuyn in 2002 en de door Baudet zelf verpeste FvD-overwinning in 2019) niet goed benut werden. Hopelijk zullen de postpopulisten, zoals je deze alliantie ook kunt noemen, er beter mee omgaan.

Er kan dan eindelijk ingezet worden op een realistisch beleid: een forse rem op de reguliere immigratie, asielopvang in de regio en niet of alleen zeer beperkt in het overvolle Nederland, een realistisch klimaatbeleid met een intelligente energiemix waaronder uitbreiding van kerncentrales, een veel geleidelijker aanpassing van de landbouwsector op basis van innovatie in plaats van brute afbraak, het terughalen van bevoegdheden van de EU en – last but not least – een monetair beleid vanuit Nederlands belang.

Laten we hopen dat het nog niet te laat is.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
21 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Alleen het val van deze desastreuze kabinet kan ons nog redden. Van het geld die zij op ons hebben verdient geeft de kabinet nu 18 miljard terug naar over de 30 voor de Green Deal praten zij niet. Niemand zal in kou zitten maar de staat en de aandeelhouders van energie bedrijven zullen warmpjes van profiteren. Rutte steunt nu eenmaal alleen de grote bedrijven en de MKB en de rest kan barsten. Hoort bij de great reset waarbij internationale behoeften boven de binnenlandse gesteld worden. Oekraïne moet geholpen worden en wij niet. Zelenskij is voor Oekrainers en Rutte/Kaag ook. Wie is er voor ons?

els
els
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Over Sigrid Kaag gesproken: gisteren vertelde Thierry Baudet bij Ongehoord Nederland dat hij haar de vraag gesteld had of zij blij was met haar nieuwe baan als minister van Financiën. Dat was zij zeker, want een internationale(?!) functie, waardoor zij de agenda van het WEF makkelijker kon implementeren in Nederland.
Verder hoorde ik op het journaal de koning spreken van een “nieuwe maatschappij” die ons te wachten staat. Ik vond deze opmerking wel heel erg rieken naar de Great Reset.
Ik ben ervan overtuigd dat de chaos en armoede die door de kabinetten Rutte zijn veroorzaakt door ditzelfde kabinet niet zullen worden weggenomen, omdat zij niet geïnteresseerd zijn in de Nederlandse bevolking. Zij staan in dienst van de supranationale organisaties zoals WEF, VN WHO, waarschijnlijk hopend in de nabije toekomst een plaatsje bij de elite te krijgen.
Nederland zal verder afgebroken worden: eerst de vissers, nu de boeren en het MKB tot en met bakkers en slagers, en als laatste de burgers? (Door armoede, geldgebrek kunnen veel mensen hun hypotheken straks niet meer betalen en zullen de banken eigenaar worden.)
‘You’ll own nothing and you’ll be happy’

Ik ben bang dat genoemde alliantie van postpopulisten niet veel zal kunnen uithalen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  els

Die troonrede gaf mij inderdaad ook de indruk dat de hele Demonen66/WEF agenda in omfloerste termen werd voorgelezen.
Maar ook kwam onwillekeurig in mij op dat het hele archaïsche ceremonieel (overigens wel prachtig om te zien) ons alvast een kijkje geeft in ’terug naar tijden met pracht en praal voor de elite, en koude hokken voor het volk met klein sprokkelhoutvuurtje en kaarslicht.’
Als je de algemene beschouwingen een beetje volgt, hoor je ook de focus op een great reset doorschemeren, ten koste van het volk, verpakt in blablabla over zorgen van het volk en opgelegde oorlogsretoriek omdat de ‘democratie’ in heel het westen in gevaar zou zijn.
Alsof we niet allang aan een ultralinkse kongsi zijn overgeleverd.
We moeten dus maar nederig elk opgelegd ‘offer’ brengen om een dictator te ‘straffen’ is het decreet, maar de onzalige en bewezen vaak contraproductieve dictaten van globalistisch Brussel zijn blijkbaar heilig en mogen liever niet worden bekritiseerd.
Misschien was Rutte juist wel heel erg sluw met zijn overgave aan D66 en hun bewindspersonen. Dan kan het hem niet of niet direct aangerekend worden.

Peter.
Peter.
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  els

You’ll own nothing and you’ll be happy’
De media zou eens alle kastelen ,huizen en verdiensten openbaar moeten maken van de bedenkers die dit zo graag willen voor de bevolking ,over de grenzen die ze niet willen ,mogen ze ook even de muren om hun woning mee fotograferen

Andre
Andre
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Slechts 5,2 procent van de personen in Nl verdienen het minimumloon. De verhoging van 10 procent is zeker nuttig, maar er zijn veel mensen die van een modaal inkomen moeten rondkomen en een onzekere winter tegemoet gaan.
Vergis je niet: de vorige twee winters waren zeer zacht en statistisch gezien is de kans dat ook ook de komende winter zacht zal zijn, verwaarloosbaar.
Na een week met temperaturen overdag rond het vriespunt zullen veel modale en zelfs bovenmodale inkomens plotseling beseffen dat een woonkamer die echt niet boven 15 graden verwarmd kan worden geen pretje is. Als je zelfs onder die omstandigheden een rekening moet betalen die twee keer zo hoog is voorheen , dan wil ik zien hoe lang ze nog bereid zijn om Oekraïne te steunen of het klimaat te redden.
En wat die 15 graden betreft : ik spreek uit eigen ervaring.

Vin
Vin
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Zachte winters zijn onafhankelijke gebeurtenissen. De voorspelling obv voorgaande jaren snijdt dus geen hout.
Neemt niet weg dat ik het verdee met je reactie helemaal eens ben.

Andre
Andre
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Vin

Sterker nog: strenge winters zijn ook onafhankelijke gebeurtenissen ….
Uit de statistiek van het KNMI blijkt dat zachte en strenge winters elkaar regelmatig afwisselen, hoewel de regelmaat niet strikt om het andere jaar is. Dit hangt samen met de Noord Atlantische Oscillatie.
Dus hoe meer zachte winters er zijn geweest, hoe groter (statistisch) de kans wordt dat er dan weer een strengere winter volgt.
Voor de gegevens zie KNMI, “koude extremen in Nederland” en dan ‘figuur 1 Koudegetal.

Jan Smelik
Jan Smelik
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Vin

Het Zuidelijk Halfrond heeft een koude winter achter de rug (hoor je natuurlijk niets over in de MSM) die veroorzaakt werd door die gigantische vulkaanuitbarsting in de Stille Oceaan. Het stof, de zwavel en een enorme hoeveelheid waterdamp werd 52 km hoog de atmosfeer in geblazen en zorgde voor afkoeling. De kans dat hierdoor ook op het Noordelijk Halfrond een koude winter volgt schijnt erg groot te zijn.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Beste André,

Het minimumloon is een grondslag die in vele regelingen terugkomt. Zo is niet alleen het bijstandsstelsel en ook de AOW daarop terug te voeren, maar bijvoorbeeld ook de systematiek van de schuldhulpverlening.

Zo zorgt de ongekende, maar gelet omstandigheden noodzakelijke aanpassing van deze ondergrens er bij voorbeeld voor dat bij herbeoordelingen van werkende arbeidsongeschikten (nog) gemakkelijker van de LAU in de VU uitkomen. Als de afkortingen je niets zeggen: Het is het verschil tussen uitkering èn loon aan de aan de ene kant, en aanvulling tot bijstandsniveau aan de andere kant.

Dit even los van de bange inschatting dat met twee jaar hyperinflatie naar lokale maatstaven niet alleen 20 % van je koopkracht foetsie is, maar ook 20 % van je spaarcentje pissen is. Tot op heden wordt de inflatie als een soort natuurfenomeen bezien, maar wat de mensenhand (in Frankfurt) maakt, kan de mensenhand ook herstellen.

Onze Klaas zou dus bij wijze van spreken in het kader van zijn wettelijke taak prijsstabiliteit te waarborgen harikiri moeten plegen op de trappen van de ECB, maar meneer lijkt nogal druk met het milieu.

Feitelijk betekent dit het failliet van de verzorgingsstaat … eh, correctie … participatiesamenleving.

Andere metafoor: Als onze vroede vaderen de hermandad zijn die recht en orde handhaven, en daarmee bezit en welvaart borgen, diefstal faciliteren, zo niet met hun eigen vingertjes in onze portemeniksjes zitten, dan wordt het wellicht tijd voor een managementwissel op het hoofdbureau ten stede.

Dat we voor de rest teruggaan naar eens in de drie jaar een fiestvakantie naar Veenendaal en gaan ontdekken of je ook op dubbelglas ijsbloemen kunt gaan zien, is iets anders.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Henk de taalkunstenaar. Ik kan er van genieten, al is de ellendige boodschap niet met verfijnde humor te verzachten. Dank weer.

Bernardo A
Bernardo A
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn zoon, Volvorijder plaag ik wel met de uitspraak dat het makkelijker is om een getergde wilde tijger een trosje bananen te voeren dan een Volvorijder ertoe te bewegen om de rechter rijstrook te gebruiken. Ik leg jaarlijks vrij veel kilometers af en dan zie je zo een en ander.

Onzen Jan denkt wel in de goede richting, maar op de linker rijbaan.
Om te beginnen zijn er niet 3 partijen, maar 3 beloften. Ze moeten hun potentieel nog waarmaken en zich vervolgens staande houden. En zoals de geschiedenis leert…..

Daarbij is Lientje nogal een eigengereid projectiel, heeft Eerdmans kwa principes een rubberen ruggengraat en is Omtzigt naar verluidt zwaar Eurofiel.
Laat ik het zo stellen, als je hun kans van een solide bestaan zou willen verzekeren geven zelfs beursmakelaars nul op rekest.
En geloof me, beursmakelaars in verzekeringen zijn geen doetjes

Het idee op zich spreekt mij aan, maar doe dit met het hele rechter front. En dat (intern) onder een strakke leiding van de PVV. Omdat hier inmiddels voldoende ervaring is om een groep vrij solide te leiden.
Met een hard kader, want in de media kom je onder een ongenadig spervuur te liggen.

Netty Meelen
Netty Meelen
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A

Daar ben ik het helemaal mee eens.
De PVV is de partij met de meeste en langste ervaring.
Omtzigt is een prima volksvertegenwoordiger maar zwaar EU aanhanger, daarbij heeft hij nog steeds geen eigen partij.
V.d. Plas is een politica naar mijn hart. Een van de weinige 2e kamer vrouwen die mij aanspreekt. De rest is meer decoratief dan zinvol aanwezig.
Joost Eerdmans heeft zeker veel ervaring maar is behoorlijk onbetrouwbaar.
Dat ook Gajentaal hier de PVV, met prima mensen als Fleur Agema en Martin Bosma buiten sluit, vind ik ronduit stuitend.

Peter.
Peter.
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wie nu nog niet snapt dat de huidige partijen met PVDA en Groen Links deze narigheid veroorzaken moet niet zeuren als ze volgend jaar weer en meer moeten betalen aan dit domme stelletje klunzen wat overal een mening over heeft ,maar er zelf de ballen verstand van hebben .Het zijn juist de minderheden,en asielzoekers, wat er van profiteerd omdat die de hele dag thuis zitten in de warmte ,en de arbeiders die de hele maand moeten werken voor hun geld de gasreking met moeite kunnen betalen omdat ze met hun salaris net buiten de toeslag vallen ,met de corona is het ze nog net niet gelukt om alles te slopen ,maar nu krijgen ze het wel voor elkaar ,iemand die nog geen mensen kan vinden voor zijn bedrijf moet nog wat maanden wachten ,maar dan staan ze in rijen voor de deur of ze aub mogen werken ,want ook het geld voor de uitkeringen houd een keer op ,eindelijk voor de ambtenaren ,de bedrijven alles verkocht naar het buitenland,de buitenlanders allemaal hier,en waar het geld vandaan moet komen hebben ze nog geen weet van .Prettige wedstrijd .

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter.

U heeft helemaal gelijk. De grote uitverkoop van met name de maak-bedrijven was al begonnen, nu zetten ze nog een tandje bij.
Klonk ook al door in de politieke blablabla van onze ‘primus inter pares’.
NL moet een dienstenland, high tech enz. worden. TriStateCity.
Maar waarom halen we dan in hemelsnaam, met bewezen ontwrichtende gevolgen op elk domein, legioenen laaggeschoolden naar hier? Jaar na jaar na jaar……

Daan van der Keur
Daan van der Keur
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Tja……… Ik ga binnenkort met deeltijdpensioen (en verder heb ik veel spaargeld) en dat geld is buiten Europa 2-3 maal zoveel waard. Ik denk er dan ook heel hard over om op een dag op de motor te stappen de hele wereld over te gaan reizen en nooit meer terug te komen. Europa is letterlijk aan het verworden tot een HEL op aarde. Het enige dat de boel nog kan redden is een Volksopstand die zijn weerga in de geschiedenis niet kent en dat zou zomaar kunnen gebeuren. Veel grote opstanden beginnen door een klein vonkje en ik hoop dat dit in heel Europa gaat gebeuren. We gaan het zien maar ik kan dus altijd nog op mijn motor springen en wegwezen.

Milo van der Linden
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Jan Gajentaan krijgt een pluim voor hypocrisie. Liever heeft hij de listige JA21 voorman met een ruggegraat als een tuinslang dan dat hij in de mond neemt dat zijn VVD grof nalatig is geweest en misschien zelfs wel de wet heeft overtreden. Als het aan Jan ligt mag alles in de politiek, als men maar fatsoenlijk overkomt. Met dit soort halfslachtig gekonkel krijgt de Nederlandse VVD-er wat hij verdient; totale afbraak, verpakt in een keurig jasje.

Wim
Wim
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Gajentaan sluit de niet (zijn woorden) realorechtse of mild-rechtse maar gewoon of radicaal rechts uit in plaats van te pleiten voor één sterk rechts blok. Zal wel te maken hebben met zijn afkeer (en framing) van Wilders en Baudet. Jammer. Zijn optie zal ook niet werken…

Bernardo A
Bernardo A
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Wim

Zo is dat. Je doet het goed, of je doet het niet. Als deze optie faalt is alles verloren.

Jan -en onze rechtse politieke vrinden- moeten deze regel eens in gedachten houden: Wie faalt in de voorbereiding, bereid zich voor om te falen.

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Bernardo A
Jos
Jos
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nationale en inter- overheden blijven maar uitdijen qua kosten en bezetting. Er komen steeds bestuuslagen, wetten, regelgeving en diensten bij. Belangenklupjes die de heersende macht steunen kunnen op stegive subsidies rekenen. De mars door de instituties is de ware hel.
De geld ontwaarding is al langer aan de gang, Poetin heeft hier zijn steentje aan bijgedragen, maar sinds de Euro gaat het bergafwaarts.
Voor het M.K.B. zijn er niet een sigaren.
De eerste ambtenaar die finaciele schade heeft ondervonden van bijv. de ‘Covid’ farce moet nog geboren worden. Tot zover we doen het allemaal samen.
Next!

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Jos
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Ambtenaren en verdere thuis’werkers’ willen al compensatie voor hun extra stookkosten. Net zoals de koffie thuis en wc papier verbruik tijdens de covidhysterie.
Zij wel.
Dat grote groepen arbeiders en het MKB die het land écht draaiende houden altijd aan het kortste eind trekken moet maar eens afgelopen zijn.
Hoe gaan we in hemelsnaam bereiken dat de pot eerlijker uitgesmeerd gaat worden.
Want de burger moet gewoon ook van een bescheiden inkomen, binnen een bescheiden kader rond kunnen komen.
M.i. niet met loonspiralen die alleen maar de prijzen zullen opdrijven. Meer als de paar euro die de man in de straat er minder op achteruit zou gaan.
De belastingen moeten omlaag en de dure spielerei (onnodige, contraproductieve bestuurslagen, klimaathysterie, steeds maar uitdijende roverheid) afgeschaft.

pedro dos
pedro dos
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Jan ik hoop met je mee…maar ik vrees dat de dodelijke combinatie van de verdeel-en-heers politiek, de domheid en de vergeetachtigheid van de kiezerskudde èn het feit dat het (te) velen van ons nog steeds véél te goed gaat (mede door en juist vanwége dit beleid…creëer massa’s afhankelijken en men blijft aan de macht…) er voor zal zorgen dat er niets werkelijk gaat veranderen.
We staan erbij en kijken ernaar, de geschiedenis vormt zich terwijl we nadenken, en we kunnen er niets aan doen, helemaal niets. Het volk krijgt via de verkiezingen dat wat het verdient, dit en zo dadelijk nog erger dus. Ik sluit de ogen en bid mijn ongelovige gebed, afsluitend met: amen.
Alleen het omgekeerde 9871 heeft nog zin. Niets anders. Het is te laat geworden.
De nacht valt over ons en nergens meer een lichtje te zien, de duisterheid zal gaan regeren.

21
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x