Politici vinden hoogdravend idealisme belangrijker dan de noden van mensen

Niet je eigen wang toekeren, maar de wang van een ander

Titelfoto bij artikel Politici vinden hoogdravend idealisme belangrijker dan de noden van mensen Sonja dahlmans opiniez

Foto:

In het Westen zijn ideologieën al heel lang belangrijker dan mensen. Ideologische ridders en jonkvrouwen uit bevoorrechte kringen doen net alsof het ze om mensen gaat, terwijl ze in feite menselijk leed voor eigen gewin aanwenden. Ze strooien met woorden als inclusie, diversiteit en naastenliefde, maar brengen niets ervan in praktijk. De echte slachtoffers worden beschimpt, veroordeeld en aan hun lot overgelaten. Onze huidige seculiere maatschappij is van God los en is geobsedeerd door het eigen zelfbeeld, schrijft Sonja Dahlmans.

Met de leus ‘Make America Great Again’ ging voormalig Amerikaans president Donald Trump de verkiezingen in. Hij won deze tot grote verbazing van zijn opponenten, de Democratische Partij, journalisten wereldwijd en wereldleiders. Tijdens zowel zijn verkiezingscampagne als zijn inauguratie zei Trump, dat hij allereerst verantwoordelijk was voor de Amerikaanse bevolking. In andere westerse landen was men in shock vanwege deze uitspraak. Het werd als uitermate ‘donker,’ discriminerend en zelfs racistisch uitgelegd.

De felle reacties bevreemdden mij niet. immers, in het Westen zijn al decennia lang ideologieën belangrijker dan mensen. Er is een bepaald wereldbeeld, een ideaal, dat bereikt moet worden en men is bereid daar anderen een hoge prijs voor te laten betalen. Daarvan afwijken, Trump sprak ook over de vergeten mensen van de Verenigde Staten, wordt als heiligschennis gezien.

 

Jetten afwezig

Bij de Algemene Politieke Beschouwingen – waar gedebatteerd wordt over de zorgen van mensen in ons land voor de naderende winter en de nieuwe, torenhoge elektriciteitsrekening die zij verwachten of al hebben gekregen – zal de minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten, niet aanwezig zijn. Hij zal niet luisteren naar de zorgen van burgers over hoe zij hun rekeningen nog moeten betalen, die zij krijgen gepresenteerd vanwege de energietransitie waar hij van droomt. Nee, op het moment dat hierover wordt gedebatteerd is Jetten elders om zijn ideologie te bespreken met andere ideologen, bij een top van het Global Clean Energy Action Forum.

 

Baerbock

In Duitsland liet Annalena Baerbock van de Groenen weten, dat zij “zolang als nodig is de belangen van de Oekraïners zal behartigen”, ook als de Duitse kiezer – haar eigen mensen – dit niet begrijpt. Wat nog het meest in het oog springt in haar betoog is, dat zij beargumenteert dat de sancties tegen Rusland, die Oekraïne zouden moeten helpen, doorgaan “zelfs als dit zwaar wordt voor politici om te verdedigen.” Laat dat even tot u doordringen, de eventuele politieke gevolgen lijkt Baerbock erger te vinden dan de harde levensomstandigheden van haar eigen bevolking. Dit natuurlijk nog los van het feit dat de sancties Rusland amper schijnen te deren, in tegenstelling tot de Europese burgers bij wie de rekening wordt neergelegd.

 

Wegkijkbeleid

Al eerder schreef ik hier een column over het feit dat dezelfde politici, die nu ineens het belang van Oekraïne en de Oekraïners bepleiten, jarenlang weggekeken hebben van de Russische agressie. Al sinds de annexatie van de Krim worden leden van de Pinkster- en Baptistengemeenten en moslims, Tartaars en Tsjetsjeens, ernstig vervolgd. Jetten, Rutte, Baerbock en alle mensen die zich nu als ware advocaten van slachtoffers van mensenrechten profileren, zwegen jarenlang in alle talen.

Tot er een grens werd bereikt en sindsdien wordt volop geacteerd dat wij ineens, zeer plotseling, met Russische agressie te maken hebben die uit de lucht is komen vallen, in plaats van een agressie die steeds een stapje verder werd uitgebreid omdat geen strobreed in de weg werd gelegd. Vervelend wel, voor de slachtoffers die de afgelopen decennia werden gemaakt en verzwegen. En nu worden de mensen in West-Europa uitgekozen om de prijs te betalen van decennia lang wegkijkbeleid onder de valse vlag van medemenselijkheid en hulp aan onderdrukten.

 

Russisch gas

Russisch gas is sinds een aantal maanden besmet verklaard en dus halen wij dat nu bij onze betrouwbare partner Azerbeidzjan. Althans, dat wilde Ursula von der Leyen ons doen geloven. Azerbeidzjan, een land dat voorkomt in de Panama Papers, land van kaviaardiplomatie en grootschalige witwaspraktijken, is een betrouwbare partner. Azerbeidzjan dat in de winter van dit jaar nog de gaskraan dichtdeed, zodat de Armeense christenen in Artsakh (Nagorno-Karabach) bijna doodvroren. In diverse rapporten wordt het land beschuldigd van precies dezelfde praktijken waar men de Russische president Poetin van beschuldigt, maar de ene oorlog is duidelijk de andere niet.

 

Nigeria

Uiteraard kwam hier vanuit het Westen geen enkele kritiek op, niet van politici, geen kritische vragen in de pers, en is het wachten op de volgende escalatie waar wij -als het zover is- dan wel weer uiterst verbaasd over zullen spelen te zijn. Zo werd bijvoorbeeld Nigeria, het land waar de meeste christenen per jaar worden vermoord vanwege hun geloof, van de lijst ‘Landen van Bijzondere Zorg’ gehaald, bijna tegelijk toen Biden zitting nam in het Witte Huis (Trump had het land op die lijst gezet). Kort daarop toog Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, naar Nigeria om de banden tussen beide landen te benadrukken en de gezamenlijke belangen te bespreken. Deze lijst is overigens dezelfde lijst waarvan de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid al jaren voor de oorlog met Oekraïne – elk jaar opnieuw – de eigen overheid adviseerde Rusland erop te zetten. Tevergeefs.

 

Vals altruisme

Altruïsme? Houd toch op. Als theoloog noem ik dit de theologie van de ander zijn wang toekeren in plaats van de andere wang, zoals Christus verkondigde in het Evangelie. Slachtoffers maken, negeren, uitbuiten voor eigen gewin heeft niets met altruïsme te maken. Ten koste van alles moet een bepaalde ideologie doorgevoerd worden die managers en technocraten voor ogen hebben, rücksichtslos worden mensen over de hele wereld hiervoor geslachtofferd.

Dubieuze landen en regeringen, zoals die van Azerbeidzjan of Nigeria, pikken graag een graantje mee. Pakistan heeft zich inmiddels ook gemeld en wil geld zien, want het Westen zou verantwoordelijk zijn voor de desastreuze gevolgen van klimaatverandering in het land. Niemand gelooft natuurlijk dat dit geld -het Westen gaat dat natuurlijk betalen want het toverwoord klimaatverandering opent vele deuren- bij arme drommels in Pakistan terecht zal komen.

 

Noodhulp

Gezien mijn eigen werk (ik schrijf als journalist over religieuze vervolging in deze landen) herinner ik mij nog al te goed dat de gemarginaliseerde religieuze minderheden in het land achteraan moesten aansluiten bij de noodhulp tijdens de coronapandemie. Dit gebeurde overigens ook in andere islamitische landen, waar hindoes en christenen nauwelijks aanspraak konden maken op steunpakketten. Enfin, dat herinnert u zich natuurlijk ook vanwege de uitgebreide verslaglegging in de internationale media hierover. Oh nee, toch niet, de stilte was oorverdovend in juist de media en de politieke arena’s van landen die graag op de grote trom slaan over mensenliefde, vrije, democratische waarden en vrouwenrechten.

 

Wegkijken

Het theater waar wij de afgelopen weken naar kijken, nu in Ter Apel vluchtelingen en migranten geen slaapplaats hebben, is weerzinwekkend. Niet omdat die arme drommels geen dak boven hun hoofd verdienen, maar vanwege het altruïstische appèl dat gedaan wordt op een bevolking, die zelf de eindjes nauwelijks nog aan elkaar kan knopen en die weet dat zij nog zwaardere tijden tegemoet zal gaan. En dat zogenaamde altruïstische appèl wordt nu juist gedaan door ideologische ridders en jonkvrouwen die zelf nog nauwelijks hinder ondervinden van dit kwalijke beleid van wegkijken, selectieve verontwaardiging en de uitverkoop van menselijk leed voor het eigen gewin.

Vanuit die geestestoestand worden de zorgen van mensen van wie de bestaansmiddelen per maand slinken beschimpt, bespot, vernederd en veroordeeld. Blind zijn voor alles wat er daadwerkelijk speelt op de wereld (u mag een dagje met mij meelopen langs de velden) en het leed dat er is, spelen ze Russische roulette (pun intended) met het leven van anderen of laten dat doen door politici en beleidsmakers in ivoren torens die zich verrijken terwijl anderen creperen. Hoe was die slogan ook alweer? “Meedoen is belangrijker dan winnen” of zoiets? Ik maak mij geen enkele illusie dat zij niet allemaal donders goed weten waar zij precies aan meedoen.

 

Strooien met woorden

Strooien met woorden als inclusie, diversiteit, naastenliefde maar niets ervan in praktijk brengen. Sterker nog, het tegendeel is waar. Klimaatactivisten vliegen de wereld rond om over uw CO2-voetafruk te babbelen (voor wat extra jus over de aardappels kunt u uw ongebruikte tegoed aan Barbara Baarsma verkopen). Het Europese Parlement, hoeder van de vrije democratische normen en waarden, weigerde te praten over christenvervolging maar maakt zich wel zorgen over islamofobie. Vrouwenrechtenactivisten geloofden dat er met de Taliban 2.0 wel te praten zou zijn en bovendien moesten ‘we’ afwachten wat ze gingen doen daar in Afghanistan. ‘

We’ hoefden natuurlijk helemaal niets af te wachten, dat moesten de vrouwen in Afghanistan, want zij lijden hieronder terwijl wij nog altijd kletsen vanuit onze luie stoel, waarbij de hoofdtaak is te benadrukken dat van alles niets met de islam te maken heeft. ‘We’ (lees experts en analisten) liggen er geen seconde wakker van wat deze vrouwen en meisjes overkomt en dat babbelt wel heel comfortabel als je zelf nergens last van hebt. Ik kan nog wel even doorgaan, maar u begrijpt de strekking van mijn verhaal wel.

 

Liever woorden dan oplossingen

Mensen, mensenrechten, leed, lijden, kwetsbaarheid: al deze begrippen zijn niet inhouds- of betekenisloos, maar zijn dat wel voor een zeer kleine groep mensen die alles wat ze zelf zijn en doen projecteren op anderen. Mannen, witte mensen, christenen en heteroseksuelen hebben privileges, roept de groep die zelf geprivilegieerd is om het hardst. Etiketten plakken levert werk, status, geld en een leuke carrière op. Echte oplossingen worden niet gezocht en daarom ook niet gevonden. We leggen regenboogpaden aan, maar lossen echte homofobie niet op. We gooien emmers geld naar projecten voor meisjeseducatie in Afrika, terwijl we tegelijkertijd de grootste bedreiging, jihadistisch geweld en ontvoering, niet benoemen. We houden decennia lang dictators handen boven het hoofd en negeren het schenden van mensenrechten, om vervolgens te spelen dat wij mensenrechten zo hoog in het vaandel hebben.

 

Balans is zoek

Begrijpt u mij goed, er is altijd een spanningsveld geweest tussen geopolitieke strategie, handelsbelangen en mensenrechten. Maar in onze tijd is de balans volkomen kwijtgeraakt, terwijl het etaleren en profileren ervan voor de bühne, mede ingegeven door de enorme hang naar goedkope emotie, juist ongekend groot is. De ander z’n wang toekeren, terwijl je pretendeert zelfopofferingen te brengen. De huidige seculiere maatschappij is van God los, in elke betekenis van deze uitdrukking, en is geobsedeerd door het eigen zelfbeeld. “Regarde Narcisse, dans l’eau, regarde Narcisse, que tu est beau.”

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
40 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Toen Baerbock verklaarde de rechten van Oekraïne te verdedigen – prima . Maar waar was zij toen van de 30 procent Russisch sprekende minderheid in datzelfde Oekraïne:
– de taalrechten niet werden gerespecteerd door de regering van Oekraïne;
– de akkoorden van Minsk (2014) niet werden nagekomen door de regering van Oekraïne;
– het kiesrecht van leiders in de Donbass niet werd gerespecteerd door de regering van Oekraïne.
Toen was Baerbock – en de rest van de Westerse politici die beweren democratie te verdedigen – muisstil.
Ondertussen verdedigt Baerbock de democratie van een regime in Kiev dat minderheden onderdrukt.
Want de rechten van de Russische minderheid verdedigen, paste niet in de anti- Putin agenda.
Kortom het gaat hier niet om Oekraïne of om democratie. Het gaat hier om globalisme en geopolitieke strijd tegen Rusland.

Thomas
Thomas
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het is maar hoe je het bekijkt. U ziet wel de splinter in Oekraïnes oog, maar de balk in Poetins oog – illegale annexatie van Oekraïens grondgebied, n.l. de Krim, en de facto delen van oost-Oekraïne; en de gewelddadige inval dit jaar in heel Oekraïne, gepaard gaand met oorlogsmisdaden – verwijst u naar het tweede plan? U ziet het, ik vind Poetin geen “prachtkerel” (Baudet). Poetin wil al heel lang hoe dan ook Oekraïne inlijven. De punten die u noemt zijn niet meer dan een excuus. Alsof Rusland zelf de rechten van minderheden en andersdenkenden respecteert…

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

Nou, het ligt volgens mij in de geopolitieke geschiedenis en de gebeurtenissen van de afgelopen pakweg 3 decennia ietsje genuanceerder hoor.
Voor zover ik weet, en ik geef direct toe dat ik niet dagelijks met geopolitiek bezig ben, laat staan dat ik er veel vanaf weet, wilde Putin dat Oekraïne neutraal bleef. Toen Oekraine liet blijken de kant van EU te kiezen (vlgs. mij gedicteerd door de VS, en aangewakkerd met valse beloften op het Maidanplein door Verhofstadt en van Baalen) eiste Putin dat tenminste de grensprovincies autonoom zouden worden. Iets waar die provincies al heel lang voor streden, een strijd die jarenlang door Oekraïne met veel geweld werd onderdrukt. Over neutraliteit en autonoom bestuur kon niet worden onderhandeld, bommen en mitrailleurs tegen de eigen bevolking werden ingezet.
Dus inderdaad, het is maar hoe je het bekijkt. Beide fronten hebben last van veel splinters in beide ogen, maar de balken, die zitten m.i. in de hersenen van een dysfunctionele EU en een oorlogszuchtige VS.
Hoor je nog wel eens iemand over vredesonderhandelingen?
Alleen maar oorlogsretoriek. Dat die de EU bevolking (ik herhaal: die deze oorlog ingerommeld wordt) in ellende stort, en aan beide fronten vele levens kosten nemen ze blijkbaar op de koop toe.
Hoe cynisch wil je het hebben?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

Waarom gaat u niet in op de argumenten?

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

1) dat Putin in 2022 een inval uitvoert kan nooit een excuus achteraf zijn voor Baerbock om in 2014 NIET de rechten van Russisch sprekenden in Oekraïne te verdedigen, temeer daar de EU een partner was in het akkoord van Minsk (2014).
2) of Putin al lang of kort de Oekraïne wilde inlijven, doet weinig ter zake. Het regime in Kiev heeft er alles aan gedaan om Putin een excuus (uw woorden, niet mijne) aan te reiken door het akkoord van Minsk niet na te leven.
3) Dat Rusland geen model democratie is (zoals Nederland, proest) is geen argument. Ik verdedig niet Rusland, maar bespreek de dubbelhartige moraal van Baerbock.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

U brengt de hypocrisie van het westen mooi onder woorden. Aangien momenteel in de meeste westerse landen de hazen hetzelfde lopen, kan het niet anders dan dat het afgesproken werk is. Ideologie als basis voor grensoverschrijdende jubelclubs. Drang en dwang op alle fronten. Een aanval op eenieder met een afwijkende mening.

Trump was de laatste echte ’turd in the punchbowl’ voor de internationale deugclubs. Sinds Biden er zit is de westerse ideologische kruistocht in een gigantische stroomversnelling gekomen.

Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat u voor het gemak achterwege laat is dat Rusland Oekraine genoeg gelegenheid heeft gegeven om een oorlog te voorkomen.Als men zich aan de afspraken had gehouden was Rusland niet in de aanvalsmodem gegaan.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  sonja

Beste Yvonne en Sonja,

Apologeten voor het Russische perspectief (dat niet alleen de nogal gemankeerde aanpak van ene V.P. te M omvat) worden snoeistrak verwezen naar het hoekje waar het wat vochtig is, lichtelijk stinkt en alleen maar kapotte spullen te vinden zijn. Don’t go there, want als je deel wil nemen aan iets wezenlijks – anders dan de revolutie vanuit (extreem) links of rechts – dan sta je met dat soort opmerkingen direct buitenspel.

Duidelijk is dat de strijd met bommen en granaten full Clausewitz stylee de voortzetting is van de belangen clash, die al veel langer gaande was in grensland Oekraïne.

De kleptocratische onvrijwillige striptease van Oekraïne (die niet wezenlijk verschilt van de gang van zaken in de RF), werd met Maidan 2014 ingeruild voor ‘Westerse waarden’, die op de keeper beschouwd een minder directe / meer verfijnde uitbuiting inhouden. De lokale rich and famous waren ook helemaal voor, maar toch weer niet zo voor dat ze daarmee ook zouden willen inleveren. In tegendeel, want met allerlei Westerse belangen was er ook Westers geld en Westerse business binnen te halen, waarbij je dan ook weer op de oude manier ‘eerlijk delen’ kon doen.

Dat de EU en Nato momenteel geen leverage op de RF hebben op de (ex) siloviki is jammer. Gelukkig kunnen zij ook niet winnen of het moet zijn met een Dr Strangelove momentje. Helemaal ongelukkig en jammer is, dat de Oekraïners en hun land ook niet gaan winnen.

En wij, wij ook niet, de VS misschien, maar wij gaan vooral betalen, wat een zalig bestaan is totdat het geld op is.

Winnie
Winnie
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

En de lach van de komiek en stem voor de komiek is helaas ingeruild voor de traan!Er valt niets meer te lachen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik hoor het Mark Rutte nog roepen, op het NOS journaal. Dit is onze oorlog, fanatiek kijkend in de camera.
Vraag me af of hij werkelijk wist wat hij zei. Maar ik denk wel dat ik weet waarom hij het zei.
Het is precies de titel van dit artikel.
Kennelijk was er geen andere mogelijkheid dan tot oorlog op te roepen.
Zover hebben hoogstaande idealen ons al gebracht.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Rutte had ook kunnen zeggen, “we zijn solidair met Oekraïne. ”
Maar hij zei, “het is onze oorlog”

Merkt men het verschil op?

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Sonja,

Als gezellig converstatie-itempje houd ik al jaren binnen- en buitenlandse gesprekspartners voor dat de zg. befaamde Nederlandse tolerantie niets anders is dan een dermate grote betrokkenheid op het eigene, dat er geen ruimte/energie/goede manieren zijn om ons al te veel bezig te houden met anderen. Het stickertje dat je er op kan plakken als iedereen op deze manier lekker zijn eigen ding aan het doen is, is dat we dan reuze tolerant zijn.

Onzin natuurlijk, want je dicht jezelf een eigenschap toe die terugvoert naar persoonlijk onvermogen. Niets zo fijn om geobsedeerd te zijn.

Friedrich Ebert – post WOI knakkert van Duits socialistische origine en heuse Weimar president – heeft ooit eens betoogd, dat grondslag van politiek de realiteit dient te zijn. Naar huidige maatstaven zou je dan in ieder geval naar een minimaal gedeeld construct toe moeten van wat we uit onze eigenste ikjes als werkelijkheid bestempelen.

Het doorjekkeren – en bijbels kunnen we dan wijzen op de voorgangers van de barmhartige Samaritaan – op allerlei fijne wensdenkerijtjes, gefaciliteerd door vele belastingpenningen en ruimhartig afgedragen aan allerlei gretige winstbeluste handjes, heeft één nadeel. Nou ja, twee.

Ten eerste, ooit zijn de Eurootjes op, of is de Euro niet meer die knalharde munt (haha). Ten tweede – en dat is eigenlijk van een hoger belang – er wordt zo ongelooflijk veel tijd vermorst in ons eindige ondermaanse bestaan.

Tijd gespendeerd aan (bij nader inzien) de onjuiste of onzinnige dingen kun je niet inhalen, zeker niet als die onaardige buurman of aardklootgenoot een paar continenten verderop wel zijn huiswerkje gemaakt heeft. Christelijk mededogen was tot op heden nogal van ons uit naar hen, maar andersom?

Tijd slijt, beidt uw tijd, kortom

Eddie
Eddie
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel, slechts 4 sterren wegens “witte mensen”. Die bestaan niet, of je moet albino’s bedoelen?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Eddie

Groot gelijk. Hou in vredesnaam eens op met dat witgedoe. Niets mis met blank.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  sonja

Het is niet kwaad bedoeld. Maar als genoeg mensen blijven weigeren dat wit te gebruiken, gaan we misschien weer normaaltaal gebruiken. No offense.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Eddie

ja, ik heb ook een enorme aversie tegen het woord ‘wit’ als blanke ras bedoeld wordt. We zijn verre van wit.

Adri Scholte
Adri Scholte
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eddie

Ja, ik laat me het ‘witte mens’ niet meer aanleunen. Refereren aan mijn huidskleur acht ik meestal niet relevant en de zeldzame keren dat het wel zo is, ben ik ‘blank’. Zo ben ik geboren, kon daar niets aan doen

Vilseledd
Vilseledd
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goede, de spijker op zijn kop slaande column, Sonja, Voor wat betreft de vluchtelingen, kun je eraan toevoegen, dat Nederland al sinds 1985 een daklozenprobleem kent en er zich nog nooit een politicus er druk over heeft gemaakt dit in een paar weken op te lossen. Een dakloze moet eerst zijn ‘gedrag’ veranderen, alvorens hij of zij geholpen wordt anders ‘valt’ hij weer ’terug’ en ‘verspilt’ zo de ‘schaarse’ overheidsmiddelen. Wees overigens alert als overheden het woord ‘gedrag’ op je plakken. Probeer het eens andersom uit en dan merk je dat een overheidsdienaar het niet pikt, dat zijn handelen als ‘gedrag’ bestempeld wordt. Zij zijn de ‘gedragskundigen’ (een vorm van leuterkunde) en wij de kleine kinderen, die hun bij Gratie Gods gegeven sturing nodig hebben. “Toon mij de gratie Gods en ik zal doen wat u vraagt,” zegt (geparafraseerd) Martin Vrijland.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dat hoogdravende idealisme is alleen maar bedoelt om de aandacht af te leiden van wat er werkelijk speelt.

s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

complimenten auteur ! de interne rechtvaardigingen van de hypocrite politici en journalisten gaarne belichten in een volgend artikel. Ik heb een voorzet voor de kop : democratie mag wat kosten.

Milo van der Linden
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben heel benieuwd hoe het nu met de Christenen in Pakistan gaat. Wellicht zijn ze doordat ze géén COVID-19 “hulp” kregen eerder tot “herd-immunity” gekomen. Heeft u daar wellicht inzicht in?

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

We kunnen allemaal onze energieleverancier schrijven dat ze onze energierekening naar Rob Jetten sturen, Hij woont in Ubbergen bij Nijmegen, geloof ik.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe dan ook, dank zij deze hoogdravende idealen, dreigt er een totale chaos in dit land uit te breken.
Asiel crisis, energie crisis, stikstof crisis, inflatie en ga zo maar het hele rijtje langs.
Volgens mij door hoogdravende idealen in het leven geroepen. Voordat je je idealen gaat nastreven zul je toch naar de praktische uitvoering moeten kijken, naar de haalbaarheid, de urgentie en je middelen.
Persoonlijk denk dat deze chaos niet meer te voorkomen is. De Rabobank verwacht dat op het einde van dit jaar de economie gaat krimpen.
Nog een crisis er bij, waarbij steeds meer mensen betrokken raken. Van het kabinet hoeven we niets meer te verwachten.
De toekomst wordt steeds onzekerder.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De eerste regel van de EHBO`er als hij in een situatie belandt: denk eerst aan je eigen veiligheid.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hoogdravend idealisme bevordert het groepsdenken.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Toch denk ik, dat de woorden van Rutte, “het is onze oorlog”, niet erg aangeslagen zijn.

Paulien
Paulien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Waar zijn wij nog verbaasd over als de minister van Financiën Al Qaq heet, uit de krochten van de PLO afkomstig is, bevriend was met Arafat (mister Jihad, jihad jihad! Talloze Israëliërs vermoordde) En zich hun tactieken eigen maakte van misleiding, leugen en bedrog. Nu naar buiten komt dat ze enorm blunderde door aandelen van KLM te kopen krijst ze hierover heen en steekt haar vinger uit naar Forum teneinde de aandacht van haar blunder af te leiden, doen Palestijnen ook altijd, hoe schuldiger ze zijn hoe meer misbaar en gejank en drama gecreëerd wordt. Het linkse journaille trapt er wel in. Zo ook bij Kaag. Overigens is dit een patroon, een beproefde strategie van haar. Eigen agenda over de rug van de Nederlanders. Mag als een del op tafel dansen van haar man mits dit de ontmanteling van de Joodse Staat maar dichterbij brengt. Want dat is haar ultieme doel. Wij worden de afgrond in gekieperd door narcisten en psychopaten en hun usefull idiots (Segers).

pedro dos
pedro dos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Sonja, weer een babbelboxbijdrage van iemand langs de zijlijn. Ook jij babbelt mee, ook jij bent onderdeel van het probleem, want ook jij doet niets concreets om deze misstanden aan te pakken en te liquideren. Denk je werkelijk dat de personen die jij in jouw column aanspreekt zich ene malle moer van jouw verhaal aantrekken, als ze dit verhaal al op één of andere wijze überhaupt tot zich nemen…?
Stop met roepen in de woestijn (vanaf de zijlijn)! Actie wordt gevraagd cq geëist en wel nu! Nu wordt het lastig, want ook jij en velen met jou moeten dan daadwerkelijk uit hun comfortabele leunstoelen opstaan en zaken aan gaan pakken. Anders verandert het echt niet hoor. Echt niet. Het gaat ons nog steeds veel te goed! Amen.

pedro dos
pedro dos
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  sonja

Correct. Must be very low profile though.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  sonja

Inderdaad zijn we als gehele samenleving al zo gebrainwashed dat je instinctief een low profile gaat aanhouden.

Winnie
Winnie
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  sonja

Weinig toe te voegen over wat je schrijft Sonja.Inderdaad van god los zijn ze.Dank.

Vilseledd
Vilseledd
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  pedro dos

De taak van de journalist is om te zien, waar het probleem zit. Als ik mensen hoor zeggen, dat we geen gas krijgen door die ‘agressieve’ Poetin, dan heeft ze zeker een taak te verrichten. Voor wie dat allemaal inziet, heeft het geen zin meer nog meer te lezen; die moet handelen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  pedro dos

Ik ben het met u eens dat er actie moet komen, liefst vreedzaam, dat wel.
Echter: ‘babbelboxbijdrage en zijlijn en liquideren en eisen’ in uw bijdrage gaan ook niet helpen.
Hoe wilt u het verzet, dat m.i. inderdaad echt nodig is, gaan aanpakken dan?

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  pedro dos

“Stop met roepen in de woestijn ”
Dat is wel zo ongeveer het enige dat NIET moet gebeuren.
Maar Pedro: je hebt gelijk. De kartel politici trekken zich niets aan van dit artikel.
Net zoals Lodewijk XV zich niets aantrok van Voltaire en Rousseau.
En de leiders van de Sovjet Unie zich niets aantrokken van Solzenitsyn.
Maar wie van deze grootheden hebben uiteindelijk meer betekend voor Europa?
Dat corrupte ideologen en corrupte idealisten zich niets aantrekken van andere meningen, is geen argument om op te houden met te schrijven over corruptie – maar juist om ermee door te gaan.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Misschien moet er inderdaad méér en steviger actie komen. Dat is ook m.i. geen reden om de discussies op fora te stoppen. En reken maar dat ze het wel degelijk in de gaten houden.

40
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x