Over boze boeren, wanhoop en thuisbezoek bij de minister

Protestactie is geen zwart wit-verhaal

Titelfoto bij artikel Over boze boeren en thuisbezoek bij de minister Ines van bokhoven opiniez

Foto:

Met trekkers op thuisbezoek bij politici – is dat een goed idee? Ik zou zeggen van niet. Het is redelijk overdonderend en intimiderend om dat ineens je straat in te zien rijden. Wat minister Christianne van der Wal gisteren overkwam lijkt me niet prettig, en ik begrijp dat veel mensen hier behoorlijk kwaad over zijn. En toch wil ik graag wat tegenwicht in de schaal werpen. Want zoals altijd is dit niet een zwart-wit verhaal. Hier ging heel wat aan vooraf.

Kent u het sprookje van de prinses op de erwt? Het verhaal dat vertelt over hoe prinsessen zo delicaat en gevoelig zijn dat zelfs een enkele erwt onder twintig matrassen genoeg is om ze bont en blauw te doen opstaan?

Dat verhaal is niet zomaar bedacht. Het verwijst naar het idee dat mensen in hogere posities daar door God geplaatst zijn, en dus ‘speciale mensen’ zijn. De adel: extra gevoelig, extra verheven, extra wijs en extra de moeite waard. Gewone mensen horen vanzelfsprekend ontzag te hebben voor deze Verkozenen, die van God een uitzonderlijke en zware taak hebben gekregen en daarom onvoorwaardelijke liefde en respect van de gewone stervelingen verdienen.

 

Gewone stervelingen

Het is een verhaal over de tijd waarin wij een feodale inrichting van onze samenleving hadden – met de nadruk op ‘hadden’, want die inrichting hebben we al tijden geleden afgeschaft en vervangen door een democratische, waarbij het volk de belangrijkste factor is als het aankomt op het nemen van beslissingen over de samenleving. Onze politici zijn geen adel, maar net als u en ik ‘gewone stervelingen’ die niet door God op hun positie zijn geplaatst, maar door ons, de burgers, middels het democratische proces.

Onze politici lijken dat helemaal vergeten te zijn. Als feodale prinsjes en prinsesjes gaan ze met ons om, boven onze hoofden beslissend over ons lot, onze samenleving, ons welzijn. Onze bezwaren en kritieken, onze zorgen en ons verdriet, maar ook onze dromen voor de toekomst: het kan ze allemaal gestolen worden. Niet verder kijkend dan hun eigen theoretische, geprivilegieerde en kleine wereld sleurt men ons een toekomst vol onzekerheid in, en gunt ons geen inspraak, gunt het ons dus niet gehoord te worden. We doen niet meer mee, we mogen enkel nog dankbaar en bewonderend volgen.

 

Levenswerk gesloopt

Onze boeren zijn wanhopig. En dat is niet vreemd: hun levenswerk wordt afgebroken, hun bedrijven worden gesloopt, hun levens worden kapotgemaakt. En dat uit naam van een probleem waarvan steeds duidelijker lijkt dat het een verzonnen, of op z’n minst grondig overdreven, probleem is. Graag verwijs ik u naar een meer dan uitstekende column van mijn OpinieZ-collega Rutger van den Noort, waarin hij scherp wijst op de zwakke punten en hypocrisie van het stikstofbeleid.

 

Wanhoopsactie

Deze boeren hebben, in al hun wanhoop, het woonhuis van stikstof-minister Van Der Wal bezocht. Een actie die af te keuren valt, ware het niet dat we ons zo zoetjesaan kunnen afvragen wat we moeten doen om gehoord te worden. Demonstreren, dat weten we nu wel, heeft geen zin. En met pech staat er zelfs een ploeg geüniformeerde mannen met knuppels, honden en ander wapentuig klaar om mensen te ‘kettelen’ en in elkaar te slaan. De media verguizen demonstraties, tenzij ze tegen racisme zijn of over klimaatangst gaan.

Onze volksvertegenwoordigende prinsjes en prinsesjes geven je bij kritiek eerder een block op sociale media, dan dat ze de moeite nemen je eens aan te horen. Dat u even weet dat u plebs bent in hun ogen – dom, onwetend, bevooroordeeld en kwaadaardig. Onze ministers zijn sowieso verenigd in een kartel dat de eigen belangen als enige op het prioriteitenlijstje heeft staan, en onze media zijn ondertussen eerder een reclamezuil voor het kabinet dan dat ze eens met ons, het volk dat het allemaal maar moet betalen en goed moet vinden, in gesprek gaan.

 

Niemand luistert

Je kunt je in dit land schor schreeuwen over onrecht, en men zal hooguit denken dat je iets mankeert aan je hersens. En nu die boeren in hun wanhoop dachten dat het persoonlijk aanspreken van een minister wellicht zou kunnen helpen, nu ze zo ver gedreven zijn dat ze een domme wanhoopsactie hebben ondernomen, buitelen onze bestuurders over elkaar om hun afschuw uit te spreken. Want onze prinsessen-op-de-erwt zijn zo delicaat: het is niet de bedoeling dat wij, het volk, in hun privéleven komen. Het is beangstigend.

En weet u: in normale tijden had ik dit ook een stuk harder afgekeurd dan ik nu doe. Je laat mensen privé met rust, en je jaagt zeker hun kinderen geen angst aan. Vooral dat laatste onderdeel zit me er het meest dwars aan; aan de andere kant zijn de kinderen van Van Der Wal bijna volwassen en ik denk dat ze, met wat uitleg, prima zullen snappen wat hier gaande was. Desondanks: die kinderen hebben hier part noch deel aan en verdienen het niet geïntimideerd te worden.

 

Geen normale tijden

Maar dit zijn helaas geen normale tijden. En de mensen die nu bezweren dat dit te ver gaat, zijn ook de mensen die nu al jarenlang tot in de kleinste uithoeken van ons privéleven komen, ingrijpen, regels stellen en ons verplichten tot van alles wat wij niet willen. Het is nu juist de basis van de onrust: het feit dat onze levens steeds verder op z’n kop komen en onze onzekerheden, angsten, depressies, noem het maar op, totaal worden genegeerd en zelfs bespot door deze bestuurders.

Want zij zijn de prinsessen op de erwt, en blijkbaar zijn hun gevoelens de enige gevoelens die waarde hebben en waar rekening mee gehouden moet worden. Geen moment staat men stil bij de effecten van hun beleid, van de emoties die hun beslissingen oproepen, of de groeiende woede over de afbraak van onze democratie – een woede en zorg waar we ook alweer om bespot worden, voor uitgescholden worden, voor vernederd worden.

 

Vernederend

Want dit is een vernederend bestuur met een vernederend beleid. Alles is dwang en straf, schuldgevoel en gedragsverandering. Alsof we kleine kinderen zijn moeten we heropgevoed worden, terwijl onze rechten en vrijheden als sneeuw voor de zon verdwijnen. De prinsessen op de erwt wentelen zich ondertussen in hun geïsoleerde, narcistische gelijk: van Sigrid Kaag moeten we ‘in onze oren knopen’ – alsof we kleuters zijn die niks snappen – dat de angst die Van Der Wal en haar gezin gisteravond meemaakten ‘indrukwekkend’ was.

‘Indrukwekkend’.

 

Wanhoop

Ik kan niet oordelen over de emoties van het gezin Van Der Wal en zal dat zeker ook niet doen – maar wat zijn onze angsten dan, in de ogen van Kaag? Wat is de wanhoop van die boeren dan? Onze bestuurders mogen zichzelf wel zien als ‘speciale mensen’ wier gevoelens en wensen voor de toekomst oneindig belangrijker zijn dan de onze – dat wil nog niet zeggen dat ze ook maar een vezeltje van gelijk hebben. Deze prinsjes en prinsesjes, in hun comfortabele bedjes-zonder-erwt, voor wie het leven blijkbaar beter wordt als wij kapotgaan – anders stopten ze wel met deze waanzin en luisterden ze eens een keer naar ons – willen ab-so-luut niet geconfronteerd worden met de gevoelens van het plebs dat ze zelf tot aan het randje van de afgrond aan het drijven zijn.

 

Nieuwe Adel

Het gaat nog verder: ‘keihard aanpakken’ wordt er zelfs geroepen. Een kleine zoektocht wijst al snel uit dat deze Lars Duursma zichzelf een ‘topspreker’ vindt die vooral CEO’s van bedrijven, en, jawel, politici bedient met coaching. Een dienaar van de Nieuwe Adel dus. Gespeend van enig medeleven vindt deze man het heel gewoon om mensen, die in hun wanhoop niet meer weten waarheen te keren en wat te doen, nog verder te slopen. Waarom luisteren naar dit soort tuig? Dat zijn toch geen mensen zoals hij en zijn kringen dat zijn?

Esther Ouwehand laat ons weten dat dit soort acties ‘volstrekt onacceptabel’ zijn. Wat voor ons, het gepeupel, volstrekt onacceptabel is zal haar werkelijk worst zijn. Dat dit precies is wat je krijgt als je mensen rechteloos en machteloos maakt, en ze ook nog eens hun leven ontneemt, dat schijnt ze niet te snappen. Jesse Klaver gilt iets over dat je in debat hoort te gaan over dit soort problemen. Juist Jesse, je hebt helemaal gelijk. Als je nu eens beseft dat we niks liever willen dan eens in debat gaan met ons bestuur, en dan ook nog inziet dat ons dat volslagen onmogelijk is gemaakt omdat je niet in debat kunt met iemand die de vingers in de oren houdt en de ogen stijf dicht, dan komen we misschien nog eens ergens.

 

Feodale bestuurders

Hoe komen zulke mensen, gespeend van elk gevoel voor verantwoordelijkheid en medeleven, in zulke verantwoordelijke posities terecht? Hoe is het mogelijk dat deze mensen zichzelf zien als de nieuwe feodale bestuurders die hun volk helemaal niks meer gunnen aan levensgeluk en vrijheid, tegelijkertijd ons proberen wijs te maken dat ze voor ons strijden, voor onze democratie? Hoe kan het dat ze niet inzien dat twee jaar mensonterend covidbeleid, en een agenda vol ingrijpende toekomstplannen waarin niemand inspraak krijgt, mensen bang en nerveus heeft gemaakt? Dat het blokkeren van de coalitie van elk onderzoeksvoorstel naar hun beleid kwaad maakt? Dat een tandeloos parlement dat maar niet wil ingrijpen een machteloos gevoel veroorzaakt?

Al heel wat columns lang waarschuw ik voor precies wat er gisteravond gebeurde: als je mensen maar op blijft drijven, voor blijft liegen, vernederen en uitlachen, het zwijgen oplegt en ze ondertussen voor dat alles ook nog eens zelf de rekening laat betalen, dan willen ze wel eens boos worden. Onredelijk. Gevaarlijk, zelfs.

 

Noblesse oblige

Er is, vanaf dit punt, maar een oplossing mogelijk om te voorkomen dat meer wanhopige mensen domme dingen gaan doen zoals gisteren: er moet nu echt onderhand eens GELUISTERD worden. En luisteren houdt meer in dan mensen uit laten spreken: het betekent met empathie aanhoren wat iemand zegt en dan de tijd nemen het te overwegen. Maar ik heb een bang en knagend vermoeden dat deze actie de deuren alleen maar verder op slot zal doen gaan. De prinsjes en prinsesjes zullen het enkel zien als een bevestiging van hun gelijk: laat het aan het domme volk over en je ziet wat ervan komt.

En zolang ze zichzelf, hun wereld en hun emoties als absoluut zien, zolang ze in die ivoren torens blijven zitten, zolang ze niet snappen dat mensen dus mensen zijn – net als zij, vrees ik dat we nog veel meer domme acties gaan zien. En voor de Nieuwe Adel heb ik een Oude Kreet: noblesse oblige.

Knoop dat maar eens in je oren, Sigrid.

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
55 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk wat mij van gisteravond op TV is bijgebleven, is de kreet van die vrouw (ingehuurd als minister) je thuis is je thuis daar blijf je weg, mijn kinderen zitten binnen te bibberen.
Maar wat doet die vrouw, zij heeft de slopers al ingehuurd om de boerderijen te slopen.
Het thuis van de boeren, zouden hun kinderen anders bibberen.?

Verduin
Verduin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Die kinderen zaten helemaal niet binnen te bibberen. Dat loog de minister. Op een foto zie je haar kinderen buiten staan. Ze zijn aan het lachen.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Verduin

Inderdaad maar die bewuste foto van een aantal chillende tieners bij een soort carport is niet meer te bewonderen.

Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb alle begrip voor de boeren.Sterker nog:het hele land zou op de achterste benen moeten staan en het Binnenhof schoon vegen!Want dat is de enigste oplossing.Het is toch logisch dat mensen zeggen:het is meer dan genoeg geweest:tot hier en niet verder!

Piltdown
Piltdown
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

Uitstekend artikel! De tijd van polderen is voorbij en blijkt niet te werken. De gesprekspartners “namens de bevolking” zijn steeds weer dezelfde gesubsidieerde extremistische actiegroepen en organisaties die deel uit maken van het kartel. Het volk herkent zich daarin niet terug en begint zich te roeren. Dit is nog maar het begin. Over een jaar of 8 à 10 is er voedseltekort en valt de stroom uit. Rutte-6 kan de borst vast nat maken.

Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Piltdown

Ik denk eerder 10 maanden dan 10 jaar….

AAA
AAA
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

Precies, klaar. En als (op)roep stel ik voor: “Ik weg? NEE U!”

Wouter1965
Wouter1965
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

. Wat minister Christianne van der Wal gisteren overkwam lijkt me niet prettig.

Weet u wat niet prettig is, ook niet voor boerenkinderen is meemaken dat familiebedrijven, soms wel 6 a 7 generaties in de familie verplicht gaan worden om te sluiten. De boerenfamilies dadelijk met een fooi worden afgescheept en met hun huisraad op straat staan. Waarna de agrarische grond een andere bestemming krijgt en voor 10x de afgekochte waarde ineens bouwgrond is.

Dan hoor je figuren roepen dat de boeren veel te veel produceren en daarom het een goed plan is. Vervolgens vergeten diezelfde figuren dat Tatasteel ook veel exporteert en Schiphol een groot deel van de reizigers op doorreis zijn (ook exporteert).
Blijkbaar is dan geld verdienen door/voor boeren ineen een vies woord en voor de rest niet.

Maar he joh, we hebben wel genderneutrale WC’s bereikt. Dat dan weer wel.

Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wouter1965

Wat ik ook altijd mis in de discussie is hoeveel voedsel wij zelf importeren. Bananen groeien hier nu eenmaal niet. Van die 80% export (als dat al klopt, bron?) moet het percentage wat hier naartoe komt, worden afgetrokken om te weten hoeveel voedsel er hier verbouwd moet kunnen worden om zelfvoorzienend te zijn, als andere landen straks niet meer kunnen of willen leveren.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nou ik vind het een toppertje wat ze gedaan hebben.
Zolang ze geen geweld gebruiken dan.
En ik denk dat in de toekomst meer zal gebeuren.
Want niet alleen de boeren zijn het zat maar ook de burger.
Laat de revolutie maar beginnen
Dus politieke criminelen maak je bors maar nat.
Aan u arrogantie komt een einde
Of eigelijk dien u ontslag in.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Kees
ludo tausch
ludo tausch
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prima stuk. Ik vraag me af wat voor een ” luister ruimte” we nog hebben, om NIET tot gewld over te gaan. Referenmdum is foetsie door D66, wat hebben we dan nog? Staken in eigen bedrijf kan een boer niet echt, zonder zich zelf schade toe te dekken. Thuis bezoek vindt ik nog steeds mild genoeg voor geldend democratisch protest. Bij mij komen ze niet, ik leg boeren dan ook niets in de weg…

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De vraag is waar het breekpunt bij de burger ligt.
Dit is alleen als we het over het bestormen van de Bastille scenario spreken. We kunnen wel iets leren van de geschiedenis. Alles en iedereen heeft een breekpunt. Onze media hebben dat aardig onder controle, maar tot hoever? Waar is het punt waar het mis gaat?
We zien hier echter wel dat we hier erg dicht bij dat punt komen.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het verschil met een boer en een minister begint al bij reces ,een minister heeft 3 maanden en een boer geen dag . Omhooggevallen lui met een pak aan die in dienst staan van 1 man,buiten PVV FVD allemaal waardeloos . Rutte, en dat is de loopjongen van Klaus Schwab

Anna
Anna
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Angst voor het gezin van v.d. Wall……… KOM NOU DE KINDEREN VAN DE BOEREN ZITTEN AL JAREN IN ANGST.
Dan is die 2 uurtjes van van der Wall een peanut…… …….

Inderdaad, de overheid doet net alsof zij het voor het zeggen hebben..
Ze regeren als HEERSERS OVER…….NIET ALS DIENAARS VAN HET VOLK.
En dat wordt steeds erger.
Dit komt omdat ze “ volwaardig” lid zijn, met bindende afspraken ( Carola Schouten ) van het WEF…..
Dat is niet onze regering, maar onze regering moet wel NAAR HUN PIJPEN DANSEN .
Wanneer is dat eens afgelopen….
Als we nu hiertegen niet in het geweer komen dan zijn we met een paar jaar MARIONETTEN GEWORDEN.

Wanneer krijgen we ONZE REGERING TERUG.
OF VINDEN ZE HET WEL LEKKER ZO.
De ministers zijn ijdel en vinden “ aanzien op hoog Europees c.q. Wereld niveau “ weg interresant , maar wie dienen ze nu…… Het WEF de WHO de VN DE BOEREN EN INDIRECT WIJ DE NEDERLANDSE BURGERS…..❓❓
Rutte uw antwoord graag…….

Rutte STOP met de Europese DICTATUUR.
Samenwerken Ok maar jezelf als land de les laten lezen door een stelletje technocraten. NEE DAT WILLEN WE NIET!

De boeren hebben gelijk als je deze schakel weg haalt uit Nederland dan valt de hele voedsel voorziening en toeleverings keten in elkaar.

En DIT IS NU PRECIES WAT HET WEF GRAAG WIL…….
DESTRUCTIE VAN EEN LAND, HET LIEFST VAN HEEL WEST EUROPA ZODAT HET ALS ROTTE APPELS IN HUN HANDEN ZAL VALLEN.

NIETS BEZITTEN EN TOCH GELUKKIG ZIJN. ❗️

D A T W I L L E N W E. N I E T……‼️

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Boeren behoren niet tot de populairste groep die het land rijk is maar dat geldt voor de meeste politici ook en zeker in tijden wanneer de waanzin regeert. Een boer heeft nooit genoeg maar de regerende politici ook. De een wil meer produceren de ander wil steeds meer mensen binnenhalen. Geef de boer dan niet gelijk. Logica regeert al helemaal niet want meer mensen hebben meer levensmiddelen nodig maar het omgekeerde gebeurt. De zich uitbreidende populatie is het bron van alle problemen op aarde. De natuuractivisten die in dienst lijken te zijn van de regering en gesteund door sympathiserende rechters geven de toon aan. Volgens de activist Vollenbroek moet 80% van de veestapel verdwijnen anders komt een klimatologisch ramp. De politici nemen dat blindelings aan want modellen vertellen ons alles wat wij willen weten. Tenminste als het eigen plannen steunt. Waar je een boer wegjaagt kun je bouwen want halve Afrika wacht op een woning in Nederland. Als er 90% van de niet oorlogsslachtoffers en ongevraagde arbeidsmigranten die hier niet thuis horen weggaan is een betere oplossing voor het land en voor de economie want minder afval, minder uitkering, minder werklozen, minder criminaliteit, minder bouwgrond nodig en alles bij elkaar opgeteld dus ook minder stikstof als je dat perse wil. Als logica door waanzin vervangen wordt en elke discussie ophoudt wordt het tijd om op bezoek te gaan. Ik weet niet of er een Boerenoorlog komt maar alle ingrediënten zijn inmiddels aanwezig. Bovendien zijn de boeren de enigen die van zich laten horen dus dank aan de boeren want zoals de Oekraïners voor “Europa vechten” vechten de boeren echt voor Nederland. Nu nog de zwijgende meerderheid. Als je mensen negeert roep je een opstand op zoals geschiedenis heeft geleerd.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Kees
Kees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De Oekraïne die voor eu vecht ???
Ik weet niet waar dit op gebaseerd is maar de Oekraïne vecht voor eigen bestaan en niet voor de eu .
Laat de Russen het maar snel winnen .
Dan is deze oorlog ook achter de rug .
Die president van Oekraïne is een glad jakker
Die verteld niet het hele verhaal van deze oorlog.
En dan hoe kom je aan vijftig miljoen euro op de bank .
Niet van zijn zogenaamde film succes.
Nee heer deze man is ook corupt als het maar kan.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Staat ook tussen de haakjes omdat ik het niet vind maar het wordt beweerd.
En de Russen moeten niet snel winnen maar zwaar verliezen. De enige taal die zij verstaan.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Begrijpend lezen.
Begrijpend denken.
Inzichtelijk begrijpen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

niet dus!

Kee
Kee
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Als je vandaag de krant had gelezen .
De paus denkt en zegt dat Oekraïne de oorlog zelf uit heeft gelokt.
De woorden van de paus.

Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Maak van die 50 miljoen maar 800 miljoen (panama papers).
Lachen is blijkbaar lucratief.

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Oekraïne vecht niet voor zichzelf, zij vechten een proxy-oorlog uit in opdracht van de VS tegen Rusland. De VS kunnen dat niet rechtstreeks doen zonder in WW3 terecht te komen met een atoomoorlog als finale afsluiting. Oekraïne wordt geslachtofferd door de NAVO die zich misrekend heeft op de militaire kracht van Rusland.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Geloof jij dat de Oekraïners voor ons vechten, die willen één ding het gratis geld wat de Nederlandse belastingbetaler aan de EU af moet dragen en gratis wapentuig.
77 jaar geleden waren wij in oorlog en nu weer.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Hetzelfde als voor Kees. Het staat ook tussen de haakjes en het gevecht van de boeren niet. Staat toch duidelijk in.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wat Zimbabwe kon kunnen wij nog beter moet de gedachte zijn. Kapotmaken van voedselproductie is makkelijker dan het opbouwen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ondanks de enorme populatiegroei is een groeiende arbeidskrachtentekort bezig en de prijzen rijzen de pan uit.
Ik denk dat onze elitaire intelligentsia minder capabel is dan zij graag voor doet.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Frits Neijgh van Lier
Frits Neijgh van Lier
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig artikel

Laurens vz
Laurens vz
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Frits Neijgh van Lier

Links maakt meer kapot dan ons lief is !!!

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan geen medelijden hebben met de getroffen “minister” Vooral hard huilen voor de bühne. Punt is dat die kartelministers in de 2e kamer het vaak zelfs teveel moeite vinden om de schijn van interesse op te houden. En hun voetvolk stemt iedere motie weg. Dus als je in Nederland je recht wilt halen is actievoeren nog de enige optie. En nu ook reguliere demonstraties niets uithalen worden die acties heviger en steeds meer op de persoon gericht.
En neem nou die boeren, wat hebben die nog te verliezen….?

Het kartel heeft een explosief mengsel gebrouwd en verbaast zich nu dat er iets ontploft.

Dan kunnen ze hun borst natmaken, want de geschiedenis leert steevast dat een menigte die te lang onderdrukt wordt revoluties veroorzaakt. En revoluties zijn zelden vreedzame processen. En nu men ons land in de uitverkoop doet; massale instroom van kanslozen, een onbetaalbare en onwerkbare energietransitie en het wegjagen van bedrijven (ook boeren hebben bedrijven), maar ook Shell en onvermijdelijk straks Tata steel en wat er verder nog volgt leidt uiteindelijk tot wegvallen van alle welvaart. Met alle kwaadaardige onrust van dien.

Overigens blijkt rechts nog steeds niet in staat om zich te verenigen om dit proces op een vreedzame manier tot staan te brengen. De potentie is er, maar het verstand ontbreekt op rechts.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Bernardo A.
Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Caroline van der Plas geeft in haar tweet aan dat het niet gaat over stikstof maar over goedkoop landbouwgrond opkopen. vervolgens even het bestemmingsplan veranderen en diezelfde grond voor pak hem beet een factor 10 duurder doorverkopen. Dat lijkt mij een juiste analyse. Wat er nu gebeurt is, zoals Mark Rutte gezegd schijnt te hebben: “weilanden leegtrekken”. Of dat moet gebeuren om Nederland te veranderen in een Tristatecity, vanwege de Natura2000 agenda of om miljoenen kanslozen te huisvesten, we weten het niet. Dat maakt het zo onverdraaglijk oneerlijk. Ik kan mij geen situatie voorstellen waarin het hout snijdt om de meest efficiënte landbouw ter wereld de nek om te draaien.

Verder krijg ik regelmatig de indruk dat we er bestuurlijk niet op vooruit gegaan zijn sinds we van een monarchie en aristocratie naar een democratie zijn geëvolueerd. De monarch ziet het land en de inwoners als zijn eigendom en heeft er belang bij dit zo goed mogelijk door te geven aan zijn nageslacht. Hij doet het niet voor het geld of de roem, want dat heeft hij al. Gelijk de rest van de aristocratie krijgen hun kinderen de finesses van bestuur, net als internationale geopolitiek, met de paplepel aan de keukentafel ingegoten. Daar steken onze hedendaagse bestuurders wat bleekjes bij af. Middle management at best, altijd op zoek naar meer zekerheid, bij voorkeur in een supranationale omgeving waar je geheel belastingvrij in het pluche vast gebeiteld kunt worden. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat deze mensen uit de hand eten van excentrieke miljardairs, hun NGO’s en zo ongeveer alle multinationals.

Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Geloof maar niet dat er flats naast die mooie natuurgebieden komen. Dat zullen wel villa’s voor de elite worden, migranten mogen bij het plebs in de stad, max 40m2 pp. Heb je meer meters, krijg je straks iemand ingekwartierd of je mag verkassen naar familie en migranten krijgen jouw woning.

Meine
Meine
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Alle begrip voor die actie bij minister Christianne van der Wal. Een persoon die op basis van verzonnen “onderzoek”, dus willens en wetens op basis van leugens iets gaat opleggen, is een crimineel. Er is duidelijk een ander doel, met de Covid-hysterie werd de ene middenklasse uitgeschakeld, en nu moet de volgende midddenkilasse uitgeschakeld worden. Lees: afhankelijk maken van een (r)overheid.

Zo’n 30 jaar geleden moesten veehouders een “mestinjecteur” aanschaffen. Omdat er een onderzoek was geweest uit Wageningen, dat injecteren beter was dan verstrooien. In werkelijkheid waren er een paar ambtenaren die het vonden stinken, en iets bedachten om veehouders op kosten te jagen. Zo’n 10 jaar geleden, na zeer lang en hardnekkig aandringen, bleek dat het “rapport” niet bestond..

Overheid en betrouwbaar, helaas, overheid en liegen gaat wel samen, blijkbaar. Aldus is minister Christianne van der Wal ook een crimineel.

Zeus
Zeus
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Meine

En 500 meter. verderop (Duitsland) was een mestinjecteur verboden,…….

Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Heb meer compassie met de kinderen van de boeren, die hun ouders en zekerheden zien instorten, dan met de kinderen van mw. van der wal (bewust kleine letter) die het ontspannen aan stonden te zien. ‘Als niemand luistert naar niemand, vallen er doden in plaats van woorden’, ware woorden want hier komen ongelukken van. Ook ik weet niet hoe we door de gewapend betonnen platen voor de koppen van onze politici moeten doordringen, maar het oploopje gisteravond wordt volop gebruikt om enige discussie te smoren. De verontwaardiging is groot, de wanhopige positie van de boeren (en van ons, waar halen we straks eten als de boel uit de hand loopt?) is in de msm alweer ondergesneeuwd…
En marx rutte? Hij ploegt voort, want zelfs de meerderheid van de tegenstem op het stikstofbeleid, tijdens het partijcongres vanmiddag, legt hij naast zich neer. Haal ‘democraten’ maar uit de partijnaam, ‘dictatuur’ past inmiddels beter.
Gaaf land hoor.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Heb alle twitterberichten gelezen, die bij dit artikel zijn bijgevoegd.
Helaas zijn er nog veel twitteraars, die achter deze maatregelen staan. Zijn ze zo dom, en/of stedelingen en/of ambtenaren? Uitstekend weergegeven artikel Ines mijn complimenten.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Maar 51% VVD-ers keert zich tegen Rutte.
Teleurstellend.
51% VVD-ers mag de partij verlaten.
Hoopgevend!

Den Helder
Den Helder
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er gaat niet geluisterd worden. Dit en ook het vorige kabinet zijn uitvoerders van een internationale agenda. Die wordt samengesteld op een niveau hoger dan Den Haag. De Kaagjes en Ruttes willen daar bij horen, voor ‘vol’ worden aangezien. Dat globale wensenlijstje wordt door politici en de financiële wereld samengesteld. Doel is te vookoimen dat een mondiale schuldsanering hen flink raakt. De bevolking moet dit verlies gaan compenseren. Dat gebeurt door normale verschijnselen als klimaat, gezondheid en oorlog tot overlevingscrises te hysteriseren en van een prijskaartje te voorzien bij het mkb en de middenklasse. Deze stikstof’crisis’ is de zoveelste versie van dit spelletje.

Henri G.
Henri G.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend artikel, Ines.

Het is eigenlijk vrij simpel: wie de bal kaatst, kan verwachten dat die keihard wordt terug gespeeld. Het optreden van Van de Wal was niets minder dan een botte oorlogsverklaring aan de boeren, en ze wist heel goed, dat deze dit niet over hun kant zouden laten gaan. Ik keur dat thuisbezoek niet goed, maar begrijp wel, dat als je zó in je bestaansrecht wordt bedreigd, je naar dit soort middelen grijpt.

Maar het overheidskartel heeft de boeren, alsook alle Nederlandse burgers, de rug toegekeerd en heeft alleen oog voor een in rekenmodellen bepaald stikstofpercentage (deze modellen zijn opgesteld door het onvolprezen RIVM, die op dit gebied inmiddels een kwalijke reputatie heeft). En dit theoretische gegeven wordt gebruikt om een complete bedrijfssector weg te vagen, bovendien zonder zich af te vragen of de beoogde “sanering” wel enig resultaat zal opleveren.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Bedankt voor het oppakken. Beetje emotionele insteek met erwt-verhaal, maar goed, geen sentiment geen kampement…
M.b.t. Commentaar op boerenacties: Opmerkelijk dat de inhoud weer gemeden wordt door deugpraters. Idem als in de Tweede Kamer, waar graag commentaar op woordkeus wordt gegeven i.p.v. terzake te komen. Beter is de oorspronkelijke boodschap te wegen.
M.b.t. Acties: prettig als boeren niet alleen hoeven te gaan en staan.
M.b.t. Dorens en distels: in de bijbel (Jesaja) zijn dorens en distels een natuurlijk gevolg van onbewerkt land (en onbewerkt land is daar een (boven)natuurlijk gevolg van een ongodvruchtig volk). Dat hier in Nederland dorens en distels het gevolg zouden zijn van een plotseling stikstof-overschot is aanvechtbaar.
M.b.t. stikstofnormen: wie heeft waar welk percentage bepaald? Kwestie van aanpassen.
(M.b.t. aanpassen: Ik? NEE-E U!)

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn kinderen zitten thuis te bibberen, zei de bewindsvrouw tijdens het bezoek van boeren. Dan denk je aan heel jonge kinderen. Als de foto van Jan in zijn 99 woorden niet liegt staan de kinderen allemaal buiten en niet bepaald te bibberen. Je dient eenmaal je leraar Mark Rutte of niet, he?

Marco
Marco
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Na het lezen van dit opiniestuk, kan ik niet anders zeggen, dan helemaal mee eens te zijn.
Waar dit proces heengaat, is eigenlijk niet zo moeilijk. De geschiedenis vertelt ons alles. Als je het volk minacht, kan het niet anders, dan goed fout gaan. Verbaas mij keer op keer, wat er door onze bestuurders gepresteerd wordt. Een wanprestatie! Ik voel het verzet in mij groeien. Prikken, klimaat, ze stapelen leugen op leugen om het volk vleugellam te maken. Onder het volk zijn er mensen met vleugels die niet lam te leggen zijn. Die blijven het overzicht houden, belanden in het verzet. Men tracht het te ontwrichten, middels censuur, etiketteren, letterlijk neerslaan. Waar gebeurde dit eerder? Mensen beschuldigen van extreem-rechts en het zelf belijden. Verbazingwekkend, begrijp nu waarom het zo vreselijk fout ging bij onze zuiderburen.
Mijn blauwe overall draag ik al in gedachten en mijn radio haal ik stiekem uit de kast. Hopelijk word ik niet verraden en opgepakt, om vervolgens gefusilleerd of opgehangen te worden….

MEL
MEL
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kan mij niet voorstellen dat je als stikstofminister zo’n boodschap aan de boeren durft te brengen, zo zonder gevoel. Als katvanger voor Rutte fungeren, wat zou ze ervoor terugkrijgen vragen wij ons thuis af!

M. de Wit
M. de Wit
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wederom een sterk artikel. Genuanceerd en empathisch. Precies wat onze bestuurders ontbreekt.
Waarom moet ik toch steeds aan Marie Antoinette denken? Zelfs op het schavot begreep ze niet wat haar nu eigenlijk te verwijten viel.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

https://twitter.com/Sluitdegrenzen/status/1535845178820513792

Ipv boeren hun land af te pakken, kun je ook huizen bouwen op de golfbanen van Nederland. Daar zijn er behoorlijk veel van. Gratis tip voor onze politieke elites.

Gerard
Gerard
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het geblèr van politieke correctelingen ten spijt, mevrouw VdW heeft gekregen waar zij om had gevraagd

Joost Visser
Joost Visser
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Oh wat zijn ze bang om echt face-to-face verantwoording af te leggen. Walgelijke figuren hebben we al jaren als politici. Laf en incomoetent en vals.

Elvi
Elvi
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Puur voor de vijf sterren.

Dolf van de Klundert
Dolf van de Klundert
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Mijn kinderen zitten binnen te bibberen.” Ach, als een echt meiske met een aandachtsprobleem liegt ze over emotionele feiten zodra ze geen argumenten heeft.

Haar jong stonden stonden gewoon relaxed buiten.

Maar ja, er zijn weer mensen die mensen die een beeld voor ogen hebben van een huilend peutermeisje in de verdrukking. Karma is als gerechtigheid, hoe langer het uitblijft des te sterker de smaak.

Johan van t Wout
Johan van t Wout
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Boeren hebben zeker veel voor hun kiezen gekregen de afgelopen jaren. Veel veranderende regelgeving waardoor het lastig is een bepaalde koers te varen. Aan de andere kant moeten we ook niet net doen of dit uit de lucht komt vallen. De sector weet al sinds de presentatie van de Natura 2000 nota dat dit eraan zat te komen. Al 22 jaar dus. (en over het inkrimpen van de veestapel wordt al veel langer gesproken) Wat hebben boeren gedaan in al die jaren? Er zijn ook boeren die wel actie hebben ondernomen en hun bedrijf hebben omgegooid. Dus ja eens dat er van alles aan de hand is. Begrijpelijk dat boeren boos zijn, maar ze zijn daar voor een deel ook zelf bij geweest. Dat had denk ik een mooie aanvulling op je column geweest.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Johan van t Wout

Je zou je kunnen afvragen of die paar voetbalvelden Natura 2000 tegen zulke idioot hoge kosten gered moeten worden. Waarbij de bevolking sinds 2000 met een kleine 2 miljoen inwoners (!) is toegenomen. Waarbij ook de meetgegevens zeer discutabel zijn.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Ik zag dat de bevolkingsstijging redelijk constant is. In 1960 11,5 miljoen. In 2000 bijna precies 16 miljoen. We zitten nu op bijna 18 miljoen, dus dat wordt over 20 jaar 20 miljoen.
Nu weten we waar ze die grond voor nodig hebben, maar hoe zit het met de energie? Waar halen we dat vandaan? We redden het nu al niet meer, hoe moet het dan, om maar niet te spreken over hoe leefbaar Nederland dan nog is met zo veel mensen.
Die natuur gaan we toch wel inleveren.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ieder jaar een kleine honderdduizend mensen er bij.
Vraag me af hoe de infrastructuur er tegen die tijd uitziet. Als ik de politiek was zou ik er nu toch wel over gaan denken.

s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

na telwerk is er ook kijkwerk : weg Arnhem-Zwolle opgeluisterd door honger-bossen als je de toestand van de bomen bekijkt EN ook rij met de trein vanaf Utrecht West waarts : bekijk de weilanden vol moerasbies, van onnut voor insecten enz..

Henri G.
Henri G.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Jetten verdomt het nog steeds het woord “kernenergie” uit te spreken. Hij loopt bij voorkeur met molentjes.

Wim
Wim
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Johan van t Wout

Wat hebben boeren gedaan in al die jaren? Die vraag is makkelijk te beantwoorden: Voortdurend de verkeerde partijen gesteund.

55
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x