Franse presidentsverkiezingen: democratie hapert

Overwinning Macron deels door proteststemmen tegen Le Pen

In de Europese Commissie en in de top van de Nederlandse coalitie zal zondagavond ongetwijfeld een zucht van verlichting zijn geslaakt. Emmanuel Macron werd met een forse meerderheid, hoewel niet zo fors als vijf jaar geleden, herkozen tot president van Frankrijk. De eindscore is ca. 58%-42% voor Macron, in 2017 was dat 66%-34%. Nog los van wat je vindt van Marine Le Pen en haar beweging doet de vraag zich voor of de democratie nog wel functioneert in Frankrijk. Kan er nog wel voor een ander beleid worden gekozen? Velen stemden voor Macron uit angst voor het alternatief. Dan is er geen echte keuze, vindt Jan Gajentaan.

 

Politieke tegenstellingen

De democratie zoals we die kennen, volgens het parlementaire Westminster-model of de presidentiële variant zoals ontwikkeld door De Gaulle (Vijfde Republiek), kan alleen functioneren als de kiezer over een alternatief beschikt. Voorheen deden politieke tegenstellingen zich vooral voor tussen sociaaleconomisch links en rechts: Mitterrand of Giscard, Hollande of Sarkozy. Maar gaandeweg, uit onvrede over globalisatie en neoliberalisme waar een groot deel van de bevolking meer nadeel dan voordeel van ondervindt, is de oude links-rechts tegenstelling vervangen door de tegenstelling globalisten – patriotten: Emmanuel Macron of Marine Le Pen.

 

Keuze

Maar als Marine Le Pen, terecht of onterecht, constant door de media en politieke klasse wordt afgeschilderd als extreemrechts (hoewel haar programma veel socialer is dan dat van Macron) en velen op Macron stemmen uit angst of weerzin tegen Le Pen, dan doet de vraag zich voor of de kiezer nog wel een echte keuze heeft. Of zal de systeem-kandidaat altijd winnen? Dan wordt de republiek een keizerrijk.

 

Take back control

Waar verkiezingen steeds meer om draaien is wat de fameuze spindoctor van de Brexit Dominic Cummings – inmiddels opzij gezet door Boris Johnson ten faveure van zijn echtgenote, kwestie van prioriteiten – samenvatte in de slogan take back control. Een groot deel van de bevolking heeft het gevoel dat zij geen controle meer hebben over hun eigen maatschappij en dus hun leven. Of het nu gaat over veranderd inkomen door globalisatie, massa-immigratie die in stand gehouden wordt door tal van internationale wetten en regels, of geïmporteerde radicalisering en criminaliteit in buitenwijken: een stem op de gevestigde partijen lijkt steeds meer een keus tussen lood en oud ijzer.

 

Proteststem

Velen in Frankrijk kiezen dan Marine Le Pen, ook al hebben zij twijfels bij haar partij met het niet zo fraaie verleden van pa Le Pen: het is deels een proteststem. Marine Le Pen was van plan de Fransen via een referendum een nieuw, veel strenger immigratie- en integratiemodel voor te leggen. Waarbij alleen nog mensen toegelaten worden die een toegevoegde waarde hebben, westerse normen en waarden hanteren en pas na vijf jaar beroep kunnen doen op sociale voorzieningen. In feite de lijn die Pim Fortuyn wilde volgen in Nederland.

Maar al was Marine Le Pen gekozen, de vraag is in hoeverre zij dit programma had kunnen verwezenlijken, net zoals het de vraag is of Pim Fortuyn dit bij ons had kunnen doen als hij niet vermoord was. Zo ingebed zijn we tegenwoordig in internationale wetten en regels, dat de mogelijkheden voor een eigen immigratiebeleid uiterst beperkt zijn. Ondertussen vervallen delen van steden tot vijandige enclaves, waar radicale islamisten en/of criminele clans het voor het zeggen hebben. Vandaar de wens bij velen, ook degenen die huiverig staan tegenover een beweging als Front National (tegenwoordig Rassemblement National geheten): take back control.

 

Links en rechts weggevaagd

Zoals al eerder gememoreerd, was het opvallend na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen hoe zowel traditioneel rechts als traditioneel links volledig zijn weggevaagd. Terwijl in 2017 Fillon als kandidaat van traditioneel rechts nog 20% van de stemmen haalde, bleef zijn opvolgster Valérie Pécresse onder de 5% steken en zit dientengevolge met een persoonlijke schuld van vijf miljoen euro, omdat de Franse staat geen subsidie geeft op campagnegeld bij zo’n slechte score.

Wat zich hier lijkt te wreken is dat in Frankrijk traditioneel links én rechts niet in staat zijn heldere antwoorden te formuleren op voornoemde problemen betreffende de ruwe globalisering, ongecontroleerde immigratie en belabberde integratie in de buitenwijken. Terwijl dit wel lukte in Denemarken (streng immigratiebeleid door sociaaldemocraten) of in het VK, waar de conservatieve partij voor de Brexit koos en de verkiezingen won.

 

Verschraling

Zolang de gevestigde partijen zo zwak blijven acteren en de Fransen in meerderheid geen vertrouwen hebben in Marine Le Pen en haar partij, lijkt Frankrijk gedoemd zijn lot in handen te blijven leggen van EU-federalist Macron. Al heeft deze door zijn arrogante houding misschien nog geen kwart van de bevolking achter zich staan. Dat is democratische verschraling!

 

 

Macron staat voor moeilijke hervormingen

Voor Nederland is van belang dat Macron met medewerking van de Duitse bondskanselier Scholz en ongetwijfeld ook van het duo Kaag en Rutte, aan zal sturen op verdere federalisering van de EU. Waarbij voor ons land verdere verarming op de loer ligt door een uit zijn krachten gegroeide transferunie, gestoeld op een zeer gebrekkig functionerende muntunie.

Nu is Macron wel iemand die in eigen land wil hervormen, iets dat de Nederlandse coalitie zal aanspreken. Maar in zijn eerste termijn is bijvoorbeeld de pensioenhervorming blijven steken. Om herkozen te worden moest Macron dit keer verregaande beloftes doen aan het linkse kamp, dat zoals bekend zo’n beetje iedere hervorming plat staakt. Wat dat betreft kan Macron een hete herfst tegemoet zien met twee teleurgestelde kampen tegenover zich: de extreemlinkse Mélenchon-kiezers die een sociaal paradijs verwachten en de Marine Le Pen-kiezers die gecontroleerde immigratie en koopkrachtverbetering eisen.

 

Beloftes

Met name door zijn beloftes aan het linkse kamp zal het zeer lastig worden voor Macron om de economie echt te hervormen. Zeker als Macron na de nieuwe parlementsverkiezingen in juni mogelijk geen meerderheid meer heeft en met een cohabitation moet regeren. De Franse president heeft aan politiek links beloofd dat klimaatbeleid zijn hoogste prioriteit zal zijn. Maar zoals bekend leidt dit beleid, zoals uitgestippeld door de Europese Commissie, tot hogere energielasten voor de burger én prijsverhogingen aan de pomp, die voor de doorsnee burger niet meer op te brengen zijn. Zeker niet nu dit nog verergerd wordt door de Oekraïne-crisis. Krijgen we straks weer een gele hesjes-opstand in Frankrijk?

 

Nederland: EU-integratie koploper of Deens model?

Zoals benadrukt in al mijn recente stukken, zou Nederland goed bij zichzelf te rade moeten gaan. Willen we net als de afgelopen decennia koploper blijven op het vlak van EU-integratie, ook als de transferunie ons steeds meer welvaart kost? Of kiezen we voor het Deense model van EU-lid zijn met meer nationale zelfstandigheid en zijn we desnoods bereid afscheid te nemen van de euro, als die ons te veel gaat kosten? De toekomst zal het leren.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
30 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Velen in Frankrijk kiezen dan Marine Le Pen, ook al hebben zij twijfels met het niet zo fraaie verleden van pa Le Pen:”
Moet dit nou? Is Marine verantwoordelijk voor de zonden van haar vader? In het zogenaamde debat met Macron hamerde de ‘president sortant’ soms 3 of 4 keer per minuut op ‘Madame Le Pen’ om die herinnering toch vooral levendig te houden.
In de argumentatieleer noemen ze dat ‘spelen op de man’ – daar waar het om de inhoud zou moeten gaan.
Wat betreft de herverkiezing van Macron dat was onvermijdelijk, gezien de verdeling tussen links en rechts in de eerste ronde, die zich bijna perfect herhaalde in de tweede ronde. Maar dan de rol van de media:
1) Macron kreeg na het debat met Marine Le Pen nog een minuut of 10 gratis zendtijd op France2 om 20.15 om nog wat puntjes toe te lichten. Marine Le Pen uiteraard niet.
2) Mélenchon van LFI riep zijn achterban op om vooral NIET op Marine te stemmen (wat uiteindelijk ongeveer 20 % toch heeft gedaan). Deze man is een anarcho-globalist, een ware Mephistopheles van onze tijd en het zou me niet verbazen als we hem terugzien op een ministerspost in het nieuwe kabinet van Macron als beloning voor bewezen diensten.
3) Bij Marine wordt tot vervelens aan toe herhaald in de media (vooral France-info, maar bijv. in Le Monde en La Liberation veel minder) dat ze ‘extrème-droite’ is. Marine zit inmiddels 30 jaar in de politiek en het is moeilijk voor te stellen dat er nog Fransen zijn die niet weten wat haar politieke voorkeur is. Dus de vermelding is niet informatief bedoeld.
Bij Macron echter wordt nooit vermeld dat hij links is, dat zijn partij LREM heet (wat een verwijzing is naar de permanente revolutie van links) en dat zijn kabinet voor driekwart uit socialisten bestaat. Hoezo gelijke behandeling in de media?

AAA
AAA
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Inderdaad: ‘de media’. En de massa die zich daarmee bevredigt. Zo verwordt de democratie tot ochlocratie.
Als het niet werkt, dan werkt het niet.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  AAA

AAA zoals een kanon bedoel u 🙂

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Jan Gajentaan de DEMOCRATIE is allang verdwenen.
En de bedoelde democratie komt nooit meer terug.
Zolang er ongekozen figuren op ieder niveau de dienst uitmaken.
Het WEF betaald en bepaalt de strategie en inspraak is verleden tijd.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

H.J.
Ik geef nooit een minnetje, ik vertel gewoon waar ik het niet mee eens ben.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Een minnetje is makkelijker dan een mening.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Maar dat laten wij ook gebeuren door te stemmen op allerhande splinterpartijtjes op rechts. Die lui zijn inmiddels goed voor 42 zetels (exclusief SGP). Als ze 1 vuist maken, met een alliantie met slechts 10 dringendste actiepunten, stuiven ze met gemak door naar de 55 zetels.

Beetje commercieel communiceren:
– Dit zijn de grootste problemen in ons land
– Dit zijn wij
– Deze 10 dringendste zaken willen wij in de komende 4 willen aanpakken.
– En zo gaan we dat doen.

Breng dat genuanceerd, zodat iedereen het nut ervan inziet. Beloof wat je in redelijkheid waar kunt maken. Niet meer en bouw een marge in omdat je in de politiek meer factoren hebt dan alleen jouw alliantie. Onthoudt je van prikkelende uitspraken, want daar houdt de massa niet van. Geen hoogdravende taal, maar een realistisch geloofwaardige benadering.

Dat is een verfrissende benadering, juist op het moment dat het kartel moreel totaal vermolmd is en figuren als Rutte en Kaag cs ver over hun houdbaarheidsdatum zijn.
Ik kan je nu al voorspellen wat er gebeurt; virtueel gaat die alliantie als een raket omhoog. Bij de VVD breekt paniek uit en die stuurt naar rechts. Die VVD heb je straks nodig als je gaat regeren. Bij het CDA is dat ook redelijk te verwachten, zoals het nu gaat met haar linkse koers is het bijna afgelopen voor die partij.

Er zijn wel kansen, maar rechts laat ze liggen. Die gasten lijden aan een enorme kruideniersmentaliteit, waarmee ze vooral zichzelf voor de voeten lopen. Als je niet verder kunt denken dan je eigen winkeltje, dan ben je toch ongeschikt als staatsman?
Misschien moeten rechtse stemmers een kiezersboycot in het vooruitzicht stellen als de 5 dwergen hun gedrag niet verbeteren.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Kun je mij die berekening laten zien? Ik heb net met de laatste peiling van peil.nl zitten klussen maar kom niet in de buurt van 42 zetels voor klein rechts.

Meer specifiek: BVNL=2, SGP=4, FvD=4, BBB=10, JA21=11.
Samen: 31 zetels.
Oh wacht, +PVV = +15 voor 46 zetels.
Ja, maar die kunnen niet samen hoor.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Youp
Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe de democratie hapert zag ik tot mijn verbijstering in een stuk over de nieuwe EU-wet voor censuur. Wanneer bij een tweede lezing een wet er niet doorkomt, kan een bemiddelingscommissie (Conciliation Committee) worden ingesteld, waarin vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de Commissie tot overeenstemming moeten proberen te komen. Aangezien dit overleg vaak complex is, wordt in de praktijk een niet-officieel traject ingezet, de trialoog, waarbij vertegenwoordigers van de Europese Raad (lidstaten), het Parlement en de Commissie informeel met elkaar overleggen. Daarbij worden geen notulen gemaakt of informatie openbaar gemaakt. Niettemin gelden de besluiten die in de trialoog worden genomen voor de hele EU! Dit maakt democratische controle onmogelijk. Inmiddels komt 75 procent van alle EU-wetgeving via de trialoog tot stand.

Op naar een Nexit, lijkt mij.

Bron: https://deanderekrant.nl/nieuws/nieuwe-wet-geeft-brussel-controle-over-internet-2022-04-22

Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Fransen hebben dus ook lege hersencellen,net als het gros van de bevolking hier.Wel nu:dan krijgen ze wat ze verdienen!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Men is doorgaans bang voor grote veranderingen van een door propaganda besmeurde partij en kiest liever voor ellendige zekerheid want toch al aan gewend. Geen loonsverhogingen dus en nog meer migratie. Daar heeft men voor gekozen. En toch is nu bijna de helft van de Fransen ontevreden dat belooft wat. Neemt ook niet weg dat de pro-Russische houding van le Pen en de bedenkelijke wens om de NAVO te verlaten ook zeker een rol heeft gespeeld. Persoonlijk vind ik het een grote min voor dit soort partijen zonder de andere partijen daarmee te bevoordelen. In ieder geval blijven de oude problemen weer vijf jaar bestaan als Macron het zo lang kan uithouden. De EU gaat dus ook op de oude tour door. Geen lichtje hoop te zien in de lange EU tunnel.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Els
Els
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is in Frankrijk hetzelfde als in Nederland en andere Europese landen: iedereen weet dondersgoed welke negatieve invloeden (financieel, sociaal) massa-immigratie het land (en de burgers) aandoet, maar niemand die ook daadwerkelijk dúrft op te komen voor zichzelf via het kiezen van een persoon die, in ieder geval, zégt voor zijn belangen te willen vechten.
Wat mij vooral irriteert is het feit dat, in dit geval, een politicus die zich kritisch uitlaat over het bestaande beleid, direct woorden als racisme en radicaal krijgt opgeplakt.
Het is jammer dat een groot deel van de bevolkingen zich hierdoor laat manipuleren en voor de andere partij kiest, want tenslotte wil niemand zich vereenzelvigen met een “fascistische” partij .

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Els

Iemand die zich tegen de massa-migratie uitspreekt wordt uitgesloten door het dictaat van de enige echte democratische partijen.

Koddebeier
Koddebeier
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat stemt is niet belangrijk meer, maar zij die de stemmen tellen bepalen de uitslag.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Koddebeier

Ik kwam onderstaande tweet tegen op Twitter: https://twitter.com/svsTV/status/1518650971420827649
Hoe verder de avond vordert, hoe meer stemmen Marine verliest.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Koddebeier

Inderdaad Koddebeier, het beste voorbeeld is de PvdA bij de EU verkiezingen.
En D66 en de VVD bij de laatste tweede kamer verkiezingen.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Citaat: “Zo ingebed zijn we tegenwoordig in internationale wetten en regels, dat de mogelijkheden voor een eigen immigratiebeleid uiterst beperkt zijn. Ondertussen vervallen delen van steden tot vijandige enclaves,”

Je zou zo zeggen dat de laatste zin duidelijk maakt dat de internationale wetten en regels niet meer toepasbaar zijn. Bovendien gelden die internationale wetten en regels alleen als het land in kwestie daar waarde aan hecht.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

En de internationale wetten worden gemaakt door uiterst “democratische” instellingen zoals de VN. De grootste schurken bepalen wat democratie is. De VN is een grote corrupte organisatie die leeft van ja knikkerij van politiek correcte leiders.

Dick
Dick
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In twintig jaar tijd eindigden drie presidentsverkiezingen in een tweede ronde met een FN/RN-kandidaat: in 2002 won Jacques Chirac met 62% van de geregistreerde kandidaten; In 2017 wint Emmanuel Macron met 43,1% van de geregistreerde personen; In 2022 wint Emmanuel Macron met 38,5% van de geregistreerde mensen

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is nog niet zo heel erg lang geleden dat in Nederland alleen personen werden toegelaten die een toegevoegde waarde hadden, westerse normen en waarden hanteerden en pas na vijf jaar beroep kunnen doen op sociale voorzieningen.

M.a.w. ook personen die uit een Europees land Nederlander wilden worden moesten zorgen voor:

* werk waarmee zij zichzelf volledig konden onderhouden
* een woning
* Nederlands kunnen verstaan, lezen, spreken, schrijven
* geen aanspraak maken op sociale voorzieningen (WW, bijstand, etc.)
* geen strafblad (indien wel, volgde na straf uitzetting als ongewenste vreemdeling)

* iedere 6 maanden melden op het politiebureau bij de vreemdelingendienst (rechercheur)
* 5 jaar voldoen aan de voorwaarden (werk, woning, taal, etc.)
* de “bezoeken” werd bijgehouden in een vreemdelingen-paspoort

* op voorspraak van de politie een verzoek indienen bij de Commissaris van de Koningin om Nederlands staatsburger te worden
* indien akkoord, op gesprek bij de Commissaris van de Koningin
* indien akkoord na ± 6 maanden goedkeuring bij wet (2e Kamer)
* daarna plaatsing in de Staatscourant
* inleveren buitenlands paspoort, ook als je afkomstig was uit een EU land
* (man: inlijving als reservist bij de landmacht tot je 65 verjaardag)

* Nederlander
* met buitengewoon “harde” Guldens op zak in een vrij land.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij wordt hier nog steeds een denkfout gemaakt. Uiteindelijk gaat het er om wat de grootste groep in een samenleving wil en hoe je het ook wendt of keert, dit is de uitkomst. Democratisch en wel. Ik ga niet uit van fraude.

De vraag is alleen hoe zijn deze mensen tot hun beslissing gekomen? Dit is een vraag waarop ik geen antwoord ga geven, maar waarbij iedereen zelf tot een antwoord kan komen.
Ik denk om tot een afgewogen beslissing te komen die tot een gewenst resultaat leidt moet je toegang hebben tot alle data die objectief beoordeelt moet worden. Daarna moet je tot een rationeel besluit komen.

De vragen die hier uit voort vloeien laat ik graag over aan de lezer. Hoe rationeel en objectief zijn wij?

Persoonlijk denk ik dat er meer uit gevoel op Macron gestemd is, dan rationeel en objectief. Macron heeft eigenlijk geen antwoord op de problemen die er liggen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Daar wil ik nog aan toevoegen, is het niemand opgevallen hoe vaak de leden van ons kabinet vragen uit de kamer ontwijken, geen antwoord geven en zelfs gewoon liegen?
Dan heeft democratie weinig inhoud meer.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Zoals een bekende Nederlandse politicus zei, daar heb ik geen actieve herinnering aan.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Macron heeft dan wel de verkiezingen gewonnen, maar daarmee is hij er nog niet. Links in Frankrijk is eigenlijk net als hier hypocriet want in plaats van te stemmen op Marine Le Pen, stemmen die toch weer op Macron en lopen dus komende tijd weer te janken dat Emanuel toch eigenlijk te rechts is. Buiten Frankrijk heeft Le Pen zelfs in verschillende districten gewonnen wat er voor zorgt dat elders in Europa paniek heerst hoe dit toch kan! Had Le Pen het gewonnen dan waren er zogenaamd mega problemen opgetreden, maar je kunt je afvragen hoe erg die problemen dan wel zijn.

Frankrijk zal zeker niet uit de NAVO stappen, en ook niet uit de EU want daar hebben ze het veel te goed voor. Sterker nog ze maken met een zwakke Duitse regering de dienst wel even uit, en zij en alleen zij kregen het voor elkaar om kernenergie als milieu vriendelijk goedgekeurd te krijgen.

De Gele hesjes zullen terugkeren in de straten van Parijs, en de rellen op grote schaal komen ook zeker weer terug nu Macron danwel herkozen is, maar zijn beleid niet veranderd alleen nieuwe smoezen en andere teksten gaat bezigen. En met parlements verkiezingen op komst zal de winst daar dan ook naar Rechts uitslaan

maarten
maarten
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

geen goed artikel. U verwardt uw op zich terechte kritiek op het systeem met uw weerzin tegen Macron. Dat zijn verschillende dingen. Macron is volstrekt democratisch gekozen.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  maarten

maarten, durf jij voor je laatste regel, je handen in het vuur te steken.?
Ik zeker niet.!

Bernard van der Woude
Bernard van der Woude
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Allemaal leuk en aardig maar jullie gaan voorbij aan het feit dat het Kremlin samen met Putin en FSB met de proxie van olichargen het Westen via allerlei lobby kanalen en dus veel geld democratische processen hebben beinvloed. En dat dit na ca 20 jaar Putin beinvloeding en ondergravings beleid ( lees oud KGB spionnen politiek met 60 jaar ervaring !!) wij nu de vruchten plukken van een verdeeld Europa verdeeld Frankrijk en Duitsland als ook nog erger verdeeld land als de VS. Zelfs !! een min of meer verdeeld Nederland lees Thierry Bodet en cs … Dus ja wat wil je ? We staan op het kruispunt van ern gevaarlijk moment im de wereldgeschiedenis. Nog even doorduwen oa vanuit China via paard van Troje tactiek en we worden allemaal inclusief Rusland vasal staten van een machtig CCP met een wereldleider. 2050 ligt niet zoveel jaren verder meer dus … Enige remedie ? De-globaliseren en productie processen terughalen naar het westen en Rusland volledig isoleren en qua energie politiek en grondstoffen politiek ons aanpassen aan een wereld met enerzijds autocratische geregeerde landen en democratisch geregeerde landen. Als we dit kunnen bewerkstelligen zonder een idioot die met kernwapens gaat gooien dan hebben we misschien voor 2050 nog westers levensvatbaarheid. Zo niet dan komen alle westerse landen onder een totalitair regime te leven. Is geen ontkomen aan.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernard van der Woude

Vergeet vooral het zwijn Soros niet…

Dick
Dick
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Een schat aan gehackte documenten, afkomstig van de Open Society Foundations van Soros, onthult de systematische en antidemocratische technieken die door Soros-agenten worden gebruikt als onderdeel van een extreem-linkse beïnvloedingsoperatie die volgens critici deel uitmaakt van het plan van Soros om “Europa te slopen”, schrijft Newspunch.com.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernard van der Woude

Ja, de Sovjets verdelen actief. Ja de communistische partij in China wil graag meer macht. Nee, ‘democratie’ gaat ons niet redden. Als de randvoorwaarden missen (vertrouwen, gedeelde basiswaarden) dan hecht het niet meer.

30
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x