Franse presidentsverkiezingen: hoe ver komt Marine Le Pen?

Achterstand op Macron in peilingen wordt kleiner

Titelfoto bij Franse presidentsverkiezingen: hoe ver komt Marine Le Pen? Jan gajentaan opiniez

Titelfoto: Marine Le Pen door FRANCOIS LO PRESTI, CC BY-SA 4.0.

De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen heeft weer eens duidelijk gemaakt dat de oude links-rechts tegenstelling, in sociaaleconomische betekenis, niet meer relevant is. Traditioneel links (Parti Socialiste van Mitterrand en Hollande) en traditioneel rechts (de beweging van Chirac en Sarkozy) werden beide weggevaagd. De strijd gaat, net als in 2017, tussen globalisten (Macron met 27,7 van de stemmen) en nationalisten (Marine Le Pen met 23,4% van de stemmen). Hoe ver kan Marine Le Pen dit keer komen?

Ineenstorting traditioneel rechts en links

Duidelijk is – zie onderstaande tweet – dat zowel traditioneel rechts als links zo langzamerhand bijgezet kunnen worden op het kerkhof van politieke partijen. Ze hebben inhoudelijk geen enkel antwoord op de vele problemen van de doorgeslagen globalisering, waaronder vooral de werkende klasse en lagere middenklasse te lijden hebben. Daarnaast voerde Valérie Pécresse namens traditioneel rechts (Les Républicains) een uiterst zwakke campagne, waarvoor zelfs Nicolas Sarkozy zijn neus ophaalde. Zo ontbrak een duidelijke aanpak van het immigratievraagstuk: de grootste zorg van veel Fransen.

In een eerder blog voor OpinieZ had ik nog de hoop uitgesproken dat Valérie Pécresse de tweede ronde zou halen en daarin Macron verslaan, omdat zij een tegenstander is van de EU-federalisering die Macron wil doordrukken. Maar traditioneel rechts is dus volledig weggevaagd, bij gebrek aan ideeën.

 

Demonisering

Duidelijk is dat de media en de politieke elite alle demoniseringstaktieken van stal zullen halen om Macron de eindzege te bezorgen. Zo wordt Marine Le Pen, ook bij ons, steevast ‘de extreemrechtse kandidaat’ genoemd, terwijl zij toch sociaaleconomisch duidelijk links staat van Macron en al heel lang geleden afstand heeft genomen van de minder fraaie trekjes van pa Le Pen. De voorzitter van de Joodse federatie in Frankrijk heeft ooit gezegd dat hij bij Marine geen antisemitische trekjes kan vinden (zij had lang een deels Joodse levenspartner), wel in de beweging die zij leidt. Waarvan akte.

 

Tweede ronde-trauma

Marine Le Pen heeft het dus goed gedaan. Hoewel een deel van haar partijgenoten, waaronder nichtje Marion Le Pen – Maréchal, overstapte naar concurrent Zemmour, hield Marine vast aan de lijn die ze al vijftien jaar volgt: sociaaleconomisch eerder links (opkomen voor de werkende klasse en het MKB), tegen islamisering maar wat betreft de islam veel genuanceerder dan Wilders, en voor herstel van de Franse natie. In zekere zin heeft Zemmour haar versterkt omdat hij in sommige opzichten zo radicaal bleek, dat Marine er als het ware gematigd bij afstak. Zo wil Zemmour bijvoorbeeld dat moslimkinderen gedwongen Franse namen aannemen om assimilatie te bevorderen. Over dat soort dingen zul je Marine niet horen. Wel wil zij een zware rem op de immigratie en alle radicale moslims het land uitgooien, c.q. radicale moskeeën sluiten.

 

TV-debat

De hamvraag is nu: maakt Marine Le Pen enige kans in de tweede ronde tegen Macron? In 2017 verloor zij die ruim met ca. 66% voor Macron en 33% van de stemmen voor Le Pen. Bij dat slechte resultaat speelde een desastreus verlopen tv-debat een grote rol, waarbij Marine Le Pen haar euro-standpunt niet duidelijk kon verwoorden. Zij wilde met Frankrijk uit de eurozone stappen en de Franse franc herinvoeren, maar de euro aanhouden als een soort gemeenschappelijk betaalmiddel. Macron maakte gehakt van dat standpunt. Dit heeft geleid tot een evaluatie bij Marine Le Pen. In haar huidige programma komt het verlaten van de eurozone niet meer voor. Ook werd de naam van de partij gewijzigd van Front National in het gematigder klinkende Rassemblement National.

 

Marine Le Pen staat sterker dan in 2017

Hoewel het er alle schijn van heeft dat Macron herkozen zal worden, lijkt het toch spannender te worden dan in 2017. De meeste peilingen voor de tweede ronde geven nu Macron ca. 51-54% van de stemmen en Le Pen ca. 46-49%. Dat is dus veel gunstiger dan de uitslag in 2017 (66-33%).

 

Gematigder

Marine Le Pen heeft ongetwijfeld geleerd van het tv-debat in 2017 en zal nu gematigder uit de hoek komen. Juist nu de Fransen om de oren worden geslagen met inflatie, lijken de vergaande voorstellen van Le Pen om de koopkracht te verbeteren breed aan te slaan. En al geeft de radicaal linkse Mélenchon, die maar liefst 20% van de stemmen haalde, zijn achterban het advies om niet voor Le Pen te stemmen, een deel van hen zal dat toch wel doen.

Marine Le Pen zal de bezittende klasse in Frankrijk geen angst meer aanjagen met het standpunt om de eurozone te verlaten. Al blijft de euro ook voor Frankrijk een knellende aangelegenheid en wil Marine Le Pen in haar hart liever een eigen munt. Frankrijk is, in tegenstelling tot wat velen denken, een netto betaler in de EU en door de gelijke wisselkoers van de euro verhuisde een deel van de Duitse werkloosheid naar Frankrijk, omdat de Franse industrie niet meer net als vroeger het ‘wapen’ heeft van een lagere wisselkoers.

 

Dilemma

Nederlanders die tegenstander zijn van een federale EU staan nu voor een dilemma. Moet je hopen dat Marine Le Pen wint? Zelf heb ik haar altijd een interessante en inhoudelijk zeer sterke politica gevonden, maar haar beweging roept twijfel op. Aan de andere kant, als Macron wint weet je zeker dat de federale EU wordt doorgedrukt. Mocht Marine Le Pen president worden dan wil zij een coalitie van partijen leiden, omdat haar beweging zwak is vertegenwoordigd in het parlement. Vermoedelijk ook na nieuwe verkiezingen.

Wordt het Macron of Le Pen? Een ieder zal zijn eigen voorkeur hebben en ik kan u wel verklappen dat ook binnen de redactie en schrijversgroep van OpinieZ hier verschillend over wordt gedacht. Hoe het ook zij, uiteindelijk bepalen de Fransen het zelf. Op 24 april weten we meer!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
10 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Tigron
Tigron
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Macron heeft bloed aan zijn handen (gele vestjes)
Voor mij is er één regel m.b.t. stemmen op een persoon of partij:
Kijk naar wat er gedaan is en niet naar wat men zegt te gaan doen.
Het is zo’n bekend verschijnsel:
Vóór de verkiezingen krijg je een duim omhoog, na de verkiezingen krijg je van die zelfde hand de middelvinger.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Tigron

Dat van die gillets jaunes was/is inderdaad niet fraai, alleen hoe zit het getalsmatig met deze vertrapte kleinburgers? Landelijk bezien wordt la France profonde steeds leger en leger, wat dan alleen bij een districtenstelsel nog iets op zou kunnen leveren.

Daarnaast heeft Frankrijk een giga immigratie, waarvan de gevolgen hangen in de hexagonale Bijllememeers, veelal woeste stedenbouwkundige vernieuwingen, waarvan niemand ooit gedacht had het de niet zo petit Magreb zou worden.

En de sans papiers zullen waarschijnlijk niet zo van het stemmen zijn, waar het Franse sociale stelsel inclusief pensioenen een omslagstelsel is.

Verwachting: Manger des brioches voor een regressieve anywhere bovenlaag en steeds minder marge voor de vierkante Fransoosjes met hun voedselcheques bij de hypermarché.

Inflatie – volgens mij ook binnen het Ancien régime – was nog wel eens een aanleiding gerammel aan de poort. Hoeveelste republiek hebben we inmiddels na 1870? Dat doen mes amis de la patrie toch een stuk doortastender dan Troelstra en wensrevolutie ..

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Marine le Pen gaat niet winnen. Net zoals Baudet of Wilders in NL niet gaan winnen. Of het Vlaams belang in België, de AFD in Duitsland, Chega in Portugal, de echte Finnen, de Brexit party en hoe ze allemaal mogen heten. In Italië hebben ze een keer mogen meedoen, net zoals de PVV een keer heeft mogen gedogen, maar dat duurde meestal niet zo lang. Je hebt de nationale en internationale machthebbers tegen je. De media zijn tegen. En waarschijnlijk zijn de stemmentellers ook tegen je. Polling bureaus zijn meestal verbonden aan het WEF zodat de mateloos impopulaire Macron, of Rutte, of wie dan ook, toch altijd weer goed uit de verf komt.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

De verkiezingen worden gemanipuleerd door Brussel ook al heeft rechts gewonnen de stemmen worden mee geknoeit

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Deze Macron, is net als Rutte een trekpop van het WEF.
En inderdaad, Macron heeft bloed aan zijn handen (Gele Hesjes).
Marine le Pen verdiend een eerlijke kans en Frankrijk een andere koers, die van Marine le Pen.
Als alles eerlijk gaat (wat ik betwijfel), heeft Marine le Pen een goede kans in Frankrijk.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De dag na de eerste ronde liet de Frans tv een interessante analyse zien. In de gebieden waar Marine Le Pen de meeste stemmen behaalt (het Noordwesten en de Middellandse Zee kust) ligt ook het percentage niet-stemmers het hoogste. Dit zou het verschil kunnen maken in de tweede ronde, omdat deze mensen eerder geneigd zullen zijn uit protest op Marine te stemmen dan op Macron de systeemmanager.
Macron heeft ook al aangekondigd om juist in dit gebied (Nd-Frankrijk) campagne te gaan voeren, waarschijnlijk heeft hij dezelfde afweging gemaakt.
.
Een overwinning van Marine zou in ieder geval betekenen dat de energietransitie op een laag pitje wordt gezet ten gunste van behoud van koopkracht, iets waar de Fransen echt aan toe zijn. En dat er een meer realistische politiek naar het buitenland wordt gevoerd, in plaats van dat er voortdurend achter allerlei illusies wordt aangelopen.
Marine als president zal het echter moeilijk krijgen om wetsvoorstellen goedgekeurd te krijgen in de Assemblee, omdat meer dan de helft van de parlementsleden bestaat uit aanhangers van Macron en Parti Socialiste.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Een overwinning van Marine geeft aan, dat ook de Franse bevolking het WEF gedoe zat is.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Helaas ze is niet ver genoeg gekomen.
De verkiezingen zijn door Brussel gemanipuleerd..
Met valse berichten en stront gooien .
Dit was ook het geval met onze verkiezingen ook deze zijn gemanipuleerd door Brussel.
Dit alles om de eu te redden .
Het is een verlenging de eu zal gaan vallen de onvrede groeit dat is al bewezen nu weer in Frankrijk.
Rechts zal aan de macht komen hoe dan ook.
De dag van afzwaaien van de eu zal een feestdag worden.
Weg met dit corrupte nep democratie.
Ongekozen dictators.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Je kon er op wachten, maar er is weer gezocht of verzonnen om Marine Le-Pen in een negatief daglicht te zetten. Als Le-Pen inderdaad wint dient zich een volgende kwestie aan. Le-Pen wil uit de NAVO, dat zou kunnen maar de Fransen gaan zser niet 100% uit de NAVO, maar uit de zeg operationele NAVO. Ze zijn immers pas sinds ergens jaren 90 in de operationele NAVO toegetreden.

De situatie in Oekraïne is dat Le-Pen zich met Putin inliet, maar dat deden alle politici uit de EU wel, dus een fotootje hier of daar is geen reden om Marine in een kwaad daglicht te zetten. Putin had natuurlijk gewoon niet Oekraïne moeten binnenvallen. Die had gewoon democratisch gezien zich moeten laten gelden op een G-Top.

Ze is gematigder dan onze Wilders hoewel ze daar in Europese parlement nauwe banden onderhoud. Als ze de verkiezingen in La France daadwerkelijk wint komt er een nieuwe windrichting die de Duitsers wel niet zal bevallen. Macron heeft het gewoon verziekt in heel Frankrijk en niet alleen bij de Noord Fransen die hij nu opeens ging bezoeken!

Kees
Kees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Inderdaad is er gezocht door Brussel om haar in het slechte dag licht te zetten.
En dat is ook in nl gebeurdt verkiezingen worden gemanipuleerd.
Door Brussel ze doen alles om de mislukte eu te behouden.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Kees
10
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x