Wat is het eindplaatje op het gebied van migratie?

In post-populistisch tijdperk is demografische toekomstvisie nodig

Titelfoto bij artikel Wat is het eindplaatje op het gebied van migratie? Rutger van den noort

Foto:


Het Europese continent wordt op dit moment verscheurd door een vreselijke oorlog, waarbij grote stromen Oekraïners op de vlucht zijn geslagen. Vooral in de landen rondom Oekraïne leidt dit tot enorme aantallen mensen die gehuisvest en gevoed moeten worden. Ook in Nederland komen de eerste duizenden vluchtelingen binnen, waarbij er op ruimhartige wijze opvang wordt geregeld door vele gemeentes, overheden, private instanties en mensen thuis. Maar wat willen we nou met ons immigratiebeleid, vraagt Rutger van den Noort zich af.

Opvang

Hoewel ik een groot voorstander ben van het opvangen van vluchtelingen die in nood zijn, bestaan bij mij ook grote zorgen over de toekomstbestendigheid van het overheidsbeleid op het gebied van migratie. Criticasters vragen zich zelfs af of er daadwerkelijk beleid ís, of dat immigratie ons min of meer overkomt. Kijkend naar Denemarken denk ik dat het zeer goed mogelijk is om een immigratiebeleid te hebben, dus het ontkennen van het bestaan van die mogelijkheid is simpelweg het weglopen voor je verantwoordelijkheid als bewindspersoon.

 

Historie

Als we terugkijken naar de afgelopen tientallen jaren, dan zien we een voortdurende influx van vluchtelingen en immigranten uit onder andere het voormalige Joegoslavië, Syrië, Afghanistan en nu Oekraïne. We doorlopen iedere keer dezelfde cyclus van het benadrukken van onze verantwoordelijkheden in de wereld en het moreel trots zijn op onszelf voor het bijdragen aan het oplossen van een vluchtelingenstroom die op gang is gekomen. Er wordt gewezen op de tijdelijke aard van de opvang. Vervolgens ontstaat er een piek in de aankomstgetallen, een oververhitting bij het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (en bij de AZC’s) en chaos aan de gemeentelijke zijde, waarna op den duur de aantallen weer afnemen, zaken normaliseren en het aantal opvangplaatsen wordt afgeschaald.

 

Wereldburgers

Met de toename van de wereldbevolking zal het aantal conflicten in de wereld ook toenemen, want er ontstaat steeds meer schaarste. Daarnaast zullen bepaalde delen van de wereld potentieel door klimaatverandering meer onleefbaar worden en andere delen van de wereld juist weer leefbaarder, waardoor ook nog eens migratiestromen op gang zullen komen. Dan is er nog de grote ongelijkheid in welvaart in de wereld, waarbij er altijd een trek naar het Westen zal blijven, gewoonweg omdat het bij ons relatief het prettigste leven is. Vooralsnog.

Ik neem het immigranten dan ook totaal niet kwalijk dat ze in Nederland blijven, ik zou exact hetzelfde doen. De kabinetten Rutte hebben er in Nederland op allerlei terreinen een behoorlijke puinhoop van gemaakt, maar het is hier nog geen Eritrea. En Amsterdam is een vreselijke stad, maar ligt er wel beter bij dan Kiev. En zolang dit globaal en relatief zo is, blijft Nederland een superaantrekkelijk land om in te wonen voor de gemiddelde wereldburger.

 

Asieltoename

Deze permanente asieltoename leidt echter wel tot allerlei maatschappelijke uitdagingen. Los van de kosten die gepaard gaan met de opvang en integratie, ontstaat er ook frictie op de woningmarkt (want waar gaan al deze vluchtelingen wonen?) en betekent iedere extra Nederlander weer een extra uitstoot van CO2 (0.6% toename per 100.000 immigranten). Migratie leidt in zijn algemeenheid tot een verhoogde druk op het handhavingsapparaat (criminaliteit) en tot culturele frictie, zonder dat ik dit direct op alle vluchtelingen van toepassing verklaar. Tot slot kan onze huidige verzorgingsstaat niet gehandhaafd blijven bij ongebreidelde immigratie. Hoe lang kan de overheid nog geld blijven bijdrukken terwijl we een torenhoge inflatie hebben?

Hoe dan ook: de grenzen staan wagenwijd open en er is geen kwantitatieve beperking of een kwalitatieve visie op wat het eindplaatje dan wordt in Nederland. Daarom luid ik de noodklok. Dit kan niet goed gaan op de langere termijn en ik maak me ernstig zorgen.

 

Impact

Zonder allerlei beschuldigingen van racisme, discriminatie en fascisme over me heen te willen krijgen, zou ik zo graag eens zien dat het kabinet een demografische toekomstvisie ontwikkelt. Een visie waarin wordt beschreven hoe de Nederlandse bevolking zich autonoom ontwikkelt in de komende jaren en wat daarbij de component migratie kan en mag zijn. In deze toekomstvisie kan dan duidelijk voor allerlei beleidsterreinen worden aangegeven wat de impact is van onze demografische ontwikkelingen op de huizenmarkt, op opvanglocaties, op werkgelegenheid, op klimaat, op de economie, op de gezondheidszorg, op het non-dossier stikstof (als je daarin gelooft, reken daar dan ook maar de impact van mee), op de cultuur en op het succes van Oranje in de komende jaren.

 

De mist in

De realiteit is dat het kabinet zijn verantwoordelijkheid niet pakt en stuurt als een kapitein op een schip dat in de mist vaart. Het is dé Olifant in de Kamer die niet besproken mag worden, omdat men bang is om moreel niet meer te deugen. En net zo goed als Duitsland tientallen jaren de defensie heeft afgebouwd, omdat een militaire opbouw eventueel zou kunnen herinneren aan de Tweede Wereldoorlog, is het nogal cru dat bij een groot drama zoals de oorlog in Oekraïne, er opeens wel van alles kan. Waarna zal blijken dat het tientallen jaren gaat duren om de broodnodige correcties door te voeren. De impact van de demografische ontwikkelingen op Nederland wordt bij ons niet besproken, totdat we beseffen dat het wel besproken had moeten worden. Maar ja: dan zijn we te laat.

Het wordt echt tijd om op rationele, maar menslievende wijze ons immigratiebeleid tot 2050 eens te gaan vaststellen. Met twee spelregels: de eerste spelregel is dat mensen die roepen dat de grenzen dicht moeten voor iedereen niet mee mogen doen aan het debat. En de tweede spelregel is dat de mensen die roepen dat de grenzen open moeten blijven voor iedereen ook niet mee mogen doen aan het debat.

 

Post-populisme

Het is echt tijd dat we de fase ingaan van het post-populisme, waarbij simpele oplossingen van de zijde van het kartel net zo min acceptabel zullen zijn als simpele oplossingen van de kant van de populisten. Er moeten dus geforceerd spelregels voor een debat worden afgesproken om de gewenste inhoudelijkheid te gaan behalen. Want laten we eerlijk zijn: het simpele geroeptoeter van Thierry Baudet is minstens net zo erg als het simpele geroeptoeter van Mark Rutte.

Aan beide heb je helemaal niets als we verder willen met ons land.

Het is echt tijd voor duurzaam, goed doordacht en geborgd migratiebeleid. Of de uitvoering ervan dan lukt met het huidige kabinet is maar de vraag, maar laten we het stapje voor stapje doen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
27 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Joost
Joost
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

FvD roeptoetert niet. Ze zijn nog de enige in de tweede slaapkamer die met feiten onderbouwen en niet met emotiegestuurd gewauwel komen. Zijn ook de enige die nadenken, iets wat ik de meeste kamerleden niet zie doen.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als we verder willen met ons land ?
We ?
Mijn beste, andere machthebbers bepalen wat er in en met Nederland gaat of gebeurt.
Het zelfstandige, democratische Nederland is niet meer.
Rutte bv beslist niets zelf, die voert alleen opdrachten uit.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Veel waardering voor het algemene idee in dit artikel, maar ik moet toch beginnen met een rectificatie.
1) Veruit (minstens 90%) van de asielzoekers in Nederland zijn GEEN vluchtelingen, maar migranten. Volgens de internationale verdragen vinden vluchtelingen een veilige haven in een buurland. Syriërs zijn vluchteling in Turkije. Daar leven ze op kosten van de UNCHR, die wordt gesponsord door 20 tot 25 donorlanden die bijna allemaal in Europa liggen. Bovendien krijgt Turkije daar bovenop nog eens miljarden direct van de EU. Syriërs (en Afghanen enz.) die Turkije verlaten op weg naar Europa, zijn migranten, met een economisch motief. In de Spaanse en Franse pers worden deze mensen altijd migranten genoemd, in Nederland is dit onderscheid nog steeds niet ingedaald.
2) Het artikel vraagt om ontwikkeling van een ‘demografische toekomstvisie’. Het lijkt mij juist duidelijk dat die visie er al lang is. Die visie kan samengevat worden met: iedereen is welkom. Alleen de regering draagt dat natuurlijk niet op die manier uit, want dan zouden veel meer mensen gaan beseffen wat er feitelijk gebeurt achter het scherm van sussende woorden.
3) Het artikel besluit met een ontwikkeling van ‘geborgd migratiebeleid stap voor stap’. Ook dat is er al. Op basis van de aanhoudende immigratie, de hogere vruchtbaarheid van migrantenvrouwen en de kortere generatie ten opzichte van de langere generatie van autochtone vrouwen, kun je gewoon uitrekenen wanneer er meer niet-Europese mensen in Nederland zullen wonen dan mensen met een Europese achtergrond. Dat moment wordt al tussen 2050 en 2060 bereikt.
Om dat te verhinderen, is er een politieke ommezwaai op zeer korte termijn nodig.

Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Je hebt helemaal gelijk! Jouw relaas is beter dan dat van de auteur van dit artikel. Er wordt steeds gesproken over vluchtelingen, maar volgens mij voert de regering niet het vluchtelingenverdrag uit, maar het verdrag van Marakesh !

audio1958
audio1958
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vraag me vaak af of er ooit een eind aan komt. Dit loopt fout af als er niet ingegrepen word. De Nederlander telt niet meer mee. De opeenvolgende regeringen van Rutte i.s.m. de EU hebben dit land aardig gesloopt. De waanzin regeert op alle fronten. Migratie, klimaat, het woke gebeuren, uitsluiten van andersdenkenden.

Walter
Walter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Aardig blijven en lief zijn voor elkaar ,volgens de linkse vleugel maar wel de verantwoording vooruitschuiven is niet de oplossing en leid tot failliet.
Thierry Baudet speelt op feiten die beslist opgelost moeten worden maar het beleid naar de EU federatie in de weg staan.

Jan deJong
Jan deJong
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Walter

Zoals Rob Jetten het in Buitenhof zei; zoals we in 1914 een miljoen Belgen opnamen, kunnen we nu ook wel tot honderdduizend vluchtelingen uit Oekraïne opnemen.
Hij vergat alleen erbij te vertellen dat Nederland in 1914 ruim 6 miljoen inwoners had tegen 17,5 miljoen inwoners nu. Met ” bijna “hetzelfde ” aantal vierkante meters.
Tot zover het rekenkundige vermogen van deze “minister “.

Wim
Wim
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan deJong

Bovendien gingen die Belgen binnen de kortste keren weer terug naar waar ze vandaan waren gekomen. Nog afgezien van het feit dat er van cultuur- en taalverschil nauwelijks sprake was…

Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan deJong

Rob Jetten kan niet rekenen, weet ook niet het verschil tussen CO2 en stikstof en wil het woord “betaalbaar” niet horen. Een ongelooflijke onbenul als je het mij vraagt.

MAARTEN
MAARTEN
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prima verhaal. Met uitzondering van die ene zin over Baudet.

Wim
Wim
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  MAARTEN

Inderdaad heel storend dat obligate afstand nemen. zal zelfbescherming zijn, maar het doet veel, heel veel, afbreuk aan het verhaal.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het uitgangspunt dat Nederland nog te redden valt door realisme en toekomstvisie toe te passen, is wonderbaarlijk. Het zijn niet bepaald de kernkwaliteiten van “onze” bestuurders. Het is juist het tegenovergestelde, blinde ideologie en “de waan van de dag” regeren dit land.

Aangezien een Nexit onbespreekbaar is, zal Nederland, als onderdeel van een grotere europese alliantie, hetzelfde lot ondergaan als die alliantie. De eu wurgt zichzelf op vele vlakken, zowel ideologisch als geopolitiek als financieel. Immigratie is hierin slechts een katalysator, een hogere instroom betekent dat de eu verder verzwakt. De vluchtelingenstromen en ongebreidelde migratie stoppen vanzelf als we geen rijkdom meer hebben. Ze komen echt niet op een lege ruif af.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Chaos is het doel.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Angst en verwarring zijn heel geschikt voor overheden om draconische maatregelen te nemen. Als je graag draconische maatregelen wilt nemen als overheid zijnde, zul je dus veel verwarring moeten scheppen. Zojuist is duidelijk geworden dat Rusland de gaskraan dichtdraait omdat de EU niet in roebels wil betalen. Voor Duitsland. en daarmee de complete EU economie zal dat dramatisch zijn. Daar zullen ze tevreden mee zijn. Misschien was het zelfs de originele insteek van het gewroet in de Oekraïne.

Wie nog twijfelt aan de werkelijke motivatie van onze overheden en stiekem hoopt dat ze het nationale belang vertegenwoordigen, zojuist is in Dubai de World Government Summit beëindigd met het motto: “Shaping Future Governments”. Ze proberen het niet eens meer te verbergen.

Maarten
Maarten
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het gaat hier over omvolking, een voorwaarde voor The Great Reset, die nooit zal lukken, zolang er natie-staten met hun eigen bevolking en cultuur zullen bestaan. De bedoeling is dat natie-staten nazi-staten worden en daarvoor staan oude culturen in de weg. Dat dat zal gaan ten koste van miljoenen of miljarden doden, schijnt niet te deren.
Wat het geroeptoeter betreft worden hier appels met peren vergeleken en dat is een ernstige vorm van roeptoeteren.

Vin
Vin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Maarten

Daarom wordt die cultuur dan ook ondermijnd door het vermengen. Zo’n identiteitsloze bevolking is makkelijker te manipuleren want zal het onderling nooit eens worden.

Alex Delarge
Alex Delarge
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De Nederlandse bevolking moet de komende eeuw elk jaar krimpen met 40 tot 80.000 inwoners. Dit vanwege de 2 volgende redenen
1) Door robotisering/automatisering verdwijnt er domme werkgelegenheid.
2) Door een inklinkende veenbodem word een deel van het land onbruikbaar.

Per jaar kunnen er maar 5000 nieuwe migranten worden toegelaten. Dit mogen alleen de allerallerrbeste specialisten zijn op het gebied van hoogwaardige technologie.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Alex Delarge
Milo van der Linden
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Alex Delarge

De ironie is dat management en controle veel makkelijker en goedkoper te automatiseren is, maar dat is het oog waar aan automatiserings-evangelisten blind zijn. “Don’t bite the hand that feeds”.

Vin
Vin
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk maar ben het met die eindconclusie niet eens. Als je decennia lang de grenzen volledig open hebt staan dan is het toch niet onlogisch ze volledig dicht te gooien? We zouden niet het enige land zijn (ie Japan). Kan me niet aan de indruk onttrekken dat ook Rutger bang is de ‘deugers’ over zich heen te krijgen en een vorm van zelfcensuur hanteer. In mijn opinie moeten de grenzen volledig dicht tot we onze eigen, al dan niet vermeende (stikstof) hebben opgelost.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Migratie en vooral massamigratie is uiteindelijk voor niemand goed men volgt enkel zijn instinct om eigen leven te beteren. Soms actief, door het te plannen en soms passief, het overkomt men door plotseling veranderende omstandigheden. Het is uiteindelijk nergens een paradijs al lijkt het in begin zo. Als je wil iedereen helpen moet je je afvragen of het mogelijk is en beseffen dat je nooit iedereen kan helpen. In Nederland lijkt het op dat hier niet over nagedacht wordt en men puur emotioneel optreedt. Het land zit vol uitgeprocedeerde asielzoekers die geen recht op opvang hebben en nu de meeste oorlogsslachtoffers komen blijkt er geen plaats te vinden te zijn. Als je dan leest dat er een oude wet tevoorschijn wordt gehaald die mogelijk maakt om mensen uit eigen woning te verplaatsen dan is de gedachte over een
slechte grap vervlogen, zie brief van Jan(zelf geloof ik niet in dat wet maar het is schijnbaar aangenomen). Moet eigen bevolking plaats maken voor de nieuwkomers? Van de bijna miljoen Oekraïners die gevlucht zijn is inmiddels ongeveer de helft uit Polen en Slowakije teruggegaan nu Poetin zijn leger gedwongen is om de omgeving van Kiev te verlaten. Diegenen die westerse landen hebben bereikt zullen minder snel terugkeren of helemaal niet. Dat zou niet erg zijn als je al niet vol zat met mensen die geen recht op verblijf hebben en toch blijven omdat er niets tegen te doen is. Zou die wet uit de jaren vijftig dan misschien wel helpen zodat allochtone bevolking hun huis niet uitgejaagd wordt? Er zou ermee recht worden gedaan aan het inmiddels vervlogen begrip van de politieke vluchteling.

willem
willem
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

We moeten er vanuitgaan dat de overheid niet bestaat, hij bestaat uit een aantal mensen die alleen maar partijgericht denken en altijd denken hoeveel stemmen kost het me als ik mijn mening uitspreek ook al is die mening nog zo gericht op een oplossing van het probleem,

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  willem

Ik vrees dat u daar een heel pijnlijk punt heeft. Er zijn nauwelijks politici over, en zeker niet in dit rariteitenkabinet, die met name aan het welzijn van Nederland werken. En dat zou toch op plaats 1 van het ‘werk’ van ‘de overheid’ moeten staan. Het is gewoon een roverheid, die ongegeneerd de zakken van de bevolking plundert voor hun stokpaardjes en eigenbelang. Ze bemoeien zich met de hele wereld, vaak contraproductief, terwijl het eigen land in de fik dreigt te gaan.
Het is inderdaad voornamelijk partijpolitiek, of het nu slecht is voor het land of niet en dat dit niet afgestraft wordt is een gotspe.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er ís geen eindplaatje en dat wil de roverheid ook niet. Ze dromen van TriStateCity vol met wolkenkrabbers, waar miljoenen loonslaven op 20 tot 30 m2 vegeteren op hun rantsoenen.

Milo van der Linden
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Onze regering vaart niet in de mist, ze koerst doelbewust af op een ijsberg omdat hen beloofd wordt dat ze alleen dan in de hemel zullen komen.

HenryN
HenryN
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

U zou graag willen dat dit kabinet een demografische toekomstvisie ontwikkelt!! Wel nu met dit niveau van ” bewindslieden ” gaat dit niet lukken en derhalve neemt het ook niet zijn verantwoordelijkheid dat te doen. Ze kunnen het niet en wie moet de verantwoording dan nemen wanneer dat mislukt?? Dit kabinet is een wegduik kabinet.
Politici staan alleen vooraan wanneer er eens iets is gelukt!! Zo niet dan krijgen anderen de schuld.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  HenryN

Er is een demografische toekomstvisie. Robbie J. heeft dat enthousiast uit de doeken gedaan. Eén grote stadstaat vol met wolkenkrabbers waar miljoenen op 30m2, zonder eigen keuken of wasmachine, moeten huizen, google eens TriStateCity. En let op wie daar aan mee doen.
Berlijn aan de Noordzee, inclusief de uitwassen.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Wat is het eindplaatje op het gebied van migratie?” – Goeie vraag (‘Zwart gat’ wellicht)
“Maar ja: dan zijn we te laat.” – Goeie noot (Beetje laat 😁)

27
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x