Franse presidentsverkiezingen cruciaal voor toekomst EU
Voorsprong Macron in de peilingen slinkt

Foto: Emmanuel Macron (19 januari 2022)
De komende Franse presidentsverkiezingen (op 10 en 24 april) zijn van groot strategisch belang. Niet alleen voor Frankrijk, maar ook voor de EU en daarmee voor ons land. Wint Macron, dan zal de koers richting federalisering van de EU in versneld tempo doorgevoerd worden. Wint een kandidaat van rechts, dan zal Frankrijk niet uit de EU stappen, maar zal nationale zelfstandigheid een grotere rol spelen en zal er meer aandacht zijn voor beperking van de immigratie. Een voorbeschouwing van Jan Gajentaan.
Macron leidt peilingen eerste ronde
Zoals het er nu naar uitziet in de peilingen, zal Macron de eerste ronde vrij makkelijk winnen. Het gaat er daarom vooral om wie tweede wordt en het tegen Macron mag opnemen in de laatste ronde. In de meeste peilingen staat Marine Le Pen nog steeds op de tweede plaats, ondanks de concurrentie van nieuwkomer Éric Zemmour, die pikant genoeg gesteund wordt door de rechts-conservatieve Marion Le Pen, die haar tante Marine te links vindt. Voor traditioneel rechts treedt Valerie Pécresse in het strijdperk, ter linkerzijde zien we geen sterke kandidaat, maar is de sociaaldemocratische PS van Mitterrand en Hollande voorbij gestreefd door het radicaal linkse La France Insoumise, met Mélenchon.
Sondage harris interactive du 26 janvier 2022 : Baromètre d'intentions de vote pour l'élection présidentielle de 2022 – Vague 30
Avec Taubira :
Macron : 24 (-1)
Le Pen : 17 (=)
Pécresse : 15 (-1)
Zemmour : 14 (=)
Mélenchon : 10 (=)Détail du sondage : https://t.co/okKNjPRBWg pic.twitter.com/TF6GO6C9B0
— Maître Renard ⓩ (@maitrerenard31) January 26, 2022
Poleposition
Zoals ik in september 2021 schreef voor OpinieZ Magazine, staat Macron dus op poleposition en daarmee lijkt de verdere federalisering van de EU een moeilijk ontkoombaar feit. Toch is de positie van Macron er de afgelopen maanden niet sterker op geworden. Macron profiteerde in eerste instantie van een rally around the flag-effect in de coronacrisis; toen ik mijn blog schreef in september bedroeg zijn populariteitsscore nog 46%. Die is inmiddels gezakt naar 37%. Ook de Fransen zijn de welhaast totalitaire coronamaatregelen zat.
Macron heeft misgegokt met zijn strikte doorvoering van de coronapas; Frankrijk werd koploper besmettingen. Ook de mondkapjesplicht voor scholieren is omstreden en de ronduit hatelijke opmerkingen van Macron richting ongevaccineerden (j’emmerde les non-vaccinés) zijn hem niet in dank afgenomen.
“Macron: Pole Position voor Franse presidentsverkiezingen 2022”. Column van @JanGajentaan https://t.co/xpWi30mDga
— OpinieZ (@OpiniezMagazine) September 25, 2021
Marine Le Pen
Door de toegenomen concurrentie op rechts en de opkomst van Zemmour is Marine Le Pen minder zeker van het bereiken van de tweede ronde. In 2017 haalde zij de tweede ronde met gemak, maar verloor die ruim van Macron: 66% om 34%. Wat toen een rol speelde was een voor Le Pen desastreus verlopen tv-debat tussen beide rondes, waarin Macron gehakt maakte van haar steeds wijzigende euro-standpunt. Marine Le Pen heeft toen haar conclusies getrokken en besloten voorlopig de euro en de EU niet meer ter discussie te stellen.
Als gevolg hiervan heeft Le Pen een deel van de partijtop verloren. De links georiënteerde soevereinisten, die een Frexit willen, zijn de partij Les Patriotes begonnen met Le Pens voormalige spindoctor Florian Philippot als kopstuk. Het economisch rechtse deel van Le Pens Rassemblement National (voorheen Front National) sluit zich vaak aan bij Zemmour, waaronder dus ook nichtje Marion.
Gematigder
Toch houdt Marine Le Pen redelijk stand in de peilingen. Dat komt mede omdat Zemmour in een aantal opzichten, vooral als het gaat om immigratie en (gedwongen) assimilatie, veel radicaler is dan Marine Le Pen. De juriste Marine Le Pen werkt al twintig jaar aan de ‘dediabolisering’ van haar partij en ligt mede om die reden overhoop met haar vader. Zij bestrijdt de politieke islam, maar niet de islam of moslims als zodanig. In dat opzicht is zij dus ook gematigder dan Geert Wilders. Toch wordt zij, terecht of onterecht, in de publieke opinie nog altijd geassocieerd met haar extreemrechtse en antisemitische vader Jean-Marie. Zelf is zij gehuwd met een deels Joodse man en niet te betrappen op antisemitisme, maar het verleden van haar vader blijft toch aan haar kleven.
Éric Zemmour
Bij Zemmour zien we iets soortgelijks als bij Thierry Baudet en FvD. In eerste instantie leek Zemmour een electorale doorbraak te bewerkstelligen, vergelijkbaar met die van Pim Fortuyn bij ons in 2002, of FvD in 2019. Maar door zijn tamelijk radicale opvattingen (hij wil bijvoorbeeld buitenlandse voornamen zoals Mohammed of Kevin verbieden) en ook de demonisering door de MSM, wordt Zemmour nu gezien als radicaler dan Marine Le Pen. De kans dat Zemmour de tweede ronde haalt en daarin Macron verslaat lijkt praktisch nihil. Toch kan Zemmour een beslissende rol spelen in deze verkiezingen. Ik leg zo uit waarom.
Valérie Pécresse
De kandidaat van het traditioneel rechtse Les Républicains (LR) van Chirac en Sarkozy is de 54-jarige Valérie Pécresse. Zij omschrijft zichzelf als een kruising tussen Angela Merkel en Margareth Thatcher: hervormingsgezind (Merkel) én rechtlijnig liberaal (Thatcher). Waarbij ze zelf aangeeft 2/3 Merkel en 1/3 Thatcher te zijn. Hoewel Pécresse zeker pro-EU is, is zij ook, in tegenstelling tot Macron, een verklaard tegenstander van de federale EU. Dat is voor Nederland een hoopgevend feit (tenzij u D66- of VOLT-stemmer bent).
Macron's presidential challenger Pecresse would say 'non' to federal EU https://t.co/gX1mxrPd3z pic.twitter.com/4CskJL8bOR
— Reuters (@Reuters) December 11, 2021
Tweede ronde bepaalt de winnaar
De strijd om het Franse presidentschap – en om de toekomst van de EU – zal pas gestreden zijn na 24 april, de tweede ronde. Volgens de peilingen maken zowel Marine Le Pen als Eric Zemmour weinig kans op winst in die tweede ronde, als zij die halen. Dezelfde peilingen zeggen nu dat ook Pécresse die tweede ronde zou verliezen, ongeveer 53% voor Macron en 47% voor Pécresse. Maar dat is een kleiner verschil en kan de komende tijd nog veranderen. Nu Zemmour een behoorlijk deel van de stemmen van Le Pen afsnoept, zou dit net genoeg kunnen zijn voor Pécresse om tweede te worden in de eerste ronde, in plaats van Marine Le Pen. Daarna ligt alles weer open voor de tweede ronde. Ik denk dat we hierop moeten hopen als we een nieuw presidentschap van Macron willen voorkomen.
Duel Macron – Pécresse
Als de tweede ronde inderdaad uitmondt in een duel Macron – Pécresse, ontstaat een andere dynamiek. Pécresse zal in aanloop naar de laatste ronde afstand nemen van het EU-federalisme van Macron en zij zal haar immigratieprogramma aanscherpen, om de kiezers te verleiden die in de eerste ronde voor Le Pen of Zemmour stemden. In navolging van haar partijgenoot Michel Barnier heeft Pécresse al aangekondigd dat er een immigratiequotum moet komen en een veel strikter asielbeleid.
Ook het gegeven dat zij vrouw is zal waarschijnlijk in het voordeel spreken van Pécresse. Eigenlijk moet zij, net als haar (gedeeltelijke) voorbeeld Angela Merkel, vooral zorgen dat ze zelf geen grote fouten maakt in de campagne en haar tegenstanders over de eigen benen laten struikelen. Als dat lukt zou Valérie Pécresse – met dank aan Éric Zemmour – wel eens verrassenderwijs de nieuwe Franse president kunnen worden. Dan wordt de verdergaande federalisering van de EU onder Frans-Duitse leiding, de natte droom van Emmanuel Macron én Sigrid Kaag, een halt toegeroepen.
Over de auteur

- Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.
Recent gepubliceerd
Economie27 september 2023Is Nederland op weg naar een gezond verstand-walhalla?
Politiek Nederland21 augustus 2023Is Pieter Omtzigt nu echt de langverwachte Verlosser?
Politiek Nederland18 juli 2023Op weg naar centrumrechtse gezond verstand-coalitie?
Migratie8 juli 2023Val Rutte-4 over asielbeleid is bewuste strategie VVD
De elites hebben vol ingezet op verdere globalisering en uitrol van hun Agenda2030. Ik denk niet dat ze zich door een verkiezinkje laten tegenhouden of afremmen. Meneer Trump in de VS mocht ook niet winnen. Plotseling krijgt een seniele, oude man, voor wiens verkiezingstoespraken niemand komt opdagen, meer stemmen dan een populaire president als Obama. Ik geloof niet dat er ook maar iemand in de wereld is die denkt dat meneer Biden de lijnen uitzet in diezelfde VS. Als het EU-project in gevaar komt, zoals bv na de negatieve referendauitslagen in oa NL, dan gaat het toch allemaal door via een andere route. Wie er ook gaat winnen. Het zal iemand zijn die acceptabel is voor de globalistische elite en dat zal niet mevrouw Le Pen of meneer Zemmour zijn. Verkiezingen veranderen al 30 jaar niks aan de globalistische agenda die onvervalst doordendert.
Inderdaad heeft Pécresse gezegd dat ze een immigratiequotum wil invoeren, maar niet hoe ze dat wil handhaven. Er is namelijk in Frankrijk nauwelijks sprake van uitzettingen, o.a. omdat de personen zelf en de landen van herkomst niet meewerken. Er is ook geen controle aan de grens, behalve langs de Italiaanse grens en ook dat maar half-half.
Invoering van een immigratiequotum klinkt voor de gemiddelde burger misschien goed als een soort begrenzing, maar betekent in feite niets, want er zijn (nog) geen middelen om te handhaven.
Ze heeft ook voorgesteld alleen nog asielverzoeken in het land van herkomst aan te nemen. Maar dat doet natuurlijk bijna niemand. Dus komen ze illegaal, zoals nu ook gebeurt. Hier geldt hetzelfde: zonder grenscontrole hebben deze voorstellen geen invloed op wat er werkelijk gebeurt.
Als Frankrijk zichzelf wil blijven is er maar een oplossing: kiezen voor Le Pen of voor Zemmour. Radicale opvattingen werken namelijk beter dan zwalkende opvattingen.
De namen van de poppetjes doen er niet toe. De kans dat er een anti-globalist aan de macht komt wordt op alle mogelijke manieren gesaboteerd. Dat is de les die de globalisten van Trump hebben geleerd, die fout gaat ze niet nog een keer maken. Komt Macron in de tweede ronde tegen een”radicale” kandidaat? Dan wint Macron sowieso, op een nette of onnette manier. Komt Macron in de tweede ronde tegen Pécresse? Dan wint er gegarandeerd een globalist.
Hopen op winst voor een (klassiek of neo) realo-rechtse kandidaat is dan ook een stupide idee. Er veranderd niets aan de globalistische koers. De VVD is hiervan het lichtende voorbeeld, die zijn nu trots op een regeerakkoord dat menig eikeltjespyama doet bollen.
De linkse stempel im Europa is zo nadrukkelijk gezet dat ook de gemiddelde Franse kiezer erg zal twijfelen om het stuur radicaal rechts om te gooien. Bovendien is rechts erg verdeeld om mw. Pecresse te kunnen laten winnen. Tenzij Le Pen en Zemmour hun stemmen aan haar geven in de tweede ronde. Voor de verhoudingen in de EU zou het goed zijn als zij zou winnen want Duitsland vormt nu een machtige linkse blok die samen met Macron de socialistische toekomst van de EU alleen maar zullen versnellen.
Links en rechts zijn zulke achterhaalde begrippen. Links- rechts op de wijzen waarop het vandaag de dag gebruikt wordt in de politiek is vooral om niet bestaande tegenstellingen te benadrukken, de PvdA verschilt bijvoorbeeld niet van de VVD op hoofdpunten. In de zuivere zin is rechts = conservatief en links = progressief. Dan zou je bijvoorbeeld FvD een zeer linkse partij kunnen noemen want zij zijn voor ingrijpende veranderingen en veranderingen zijn progressief. Ik hoop niet dat u wederom mijn bijdrage laat verwijderen.
Pécresse is helaas, net als Macron betrokken bij het WEF;
https://www.weforum.org/people/valerie-pecresse
Dus of we daar veel mee op schieten is de vraag.
Of zij komt bij de WEF om hun materie te kennen of is haar partij net zo rechts als de VVD. Kortom de hoop is niet hoog.
Hartelijk dank Jan. Deze heldere column maakt veel duidelijker.
Als er werkelijk een bezem door moet hebben we het meest aan Le Pen,maar alle druiloren blijven gewoon op de huidige partijen stemmen en willen dit ,stel je voor dat ze niet meer kunnen prikken en jammeren .Niet de regeringen zijn de schuld van het slopen van alles ,maar de bevolking zelf .
ik hoop in eerste instantie dan op Pecresse. Dat is minder controversieel. Maar Marine le Pen zou ik ook wel zien zitten.
De Fransen en Duitser stemmen eigenlijk over wie de baas van de E.U. word…
Nederland is slecht een tandeloze muis, luisterend (en betalen) naar de E.U., WHO, FEW, V.N enz. Oh wat waren de Britten slim.
NEXIT!
Linksom of rechtsom het blijven Fransen met Franse streken. Binnen Europa altijd gedoe met de Fransen. De Frans Duitse as al eeuwen ellende, dus niet zo verwonderlijk dat de Engelsen eruit gingen.
De spanningen in Oost Europa zien we dagelijks in de MSM. Fransen steunen en de Duitsers zeggen NEIN. En als je verder kijkt dan zie je dat het niet alleen oost Europa is waar Putin heen wil, nee ook in de richting van Zweden waar in allerijl ook troepen naar Godland zijn gestuurd en waar Denen Noren en Amerikanen materieel sturen naar Zweden. Duitsers weigerden al een steun vlucht van de Engelsen door hun luchtruim te laten vliegen.
Fransen balen dat hun mega order niet doorging, maar ze zeggen er niet bij dat ze nog andere mega orders hadden en hebben, maar daar mag je niets van zeggen!
De uitslag is toch al door het WEF bepaald?
Goede duiding!