Met Coronatoegangsbewijs halen we Paard van Troje binnen

Opmaat naar staatscontrolesysteem

Al eenentwintig maanden zijn wij in de greep van het coronavirus. Zo lijkt het althans. Maar zijn wij niet méér in de greep van het coronaBELEID? Het coronatoegangsbewijs is onnodig en zorgt ervoor dat we van de regen in de drup belanden. Hans van Tellingen wil geen maatschappij waar burgers elkaar controleren. 

Het coronatoegangsbewijs (CTB) is een gotspe. Een onding. En hoogst onwenselijk. Of het nu in de vorm van 3G is (volledig Gevaccineerd, Genezen of negatief Getest in de afgelopen 24 uur), 2G (alleen volledig gevaccineerden en mensen die recent genezen zijn van corona hebben toegang, dit is de kwalijkste vorm) of 1G (alleen toegang met negatief testbewijs): het maakt niet uit. Het blijft een onding.

Waarom? De antigeen– en pcrtesten zijn notoir onbetrouwbaar. Maar ook wel of niet gevaccineerd zijn maakt geen donder uit voor je eventuele besmettelijkheid. Gevaccineerden kunnen net zo makkelijk dat virus overdragen als niet gevaccineerden. Zo blijkt uit dit Harvard-onderzoek. Sterker nog: als men gevaccineerd is gaat men ook de deur uit als men symptomen heeft, een niet gevaccineerde zal dat niet zo snel doen. Met andere woorden: een CTB kan juist leiden tot méér besmettingen.

Maar nog veel belangrijker is dat het CTB ethisch niet door de beugel kan. Mensen worden uitgesloten van activiteiten. Er wordt openlijk gediscrimineerd. Mensen worden zelfs binnen opgesloten. Zoals in Oostenrijk. En tja, dat leidt ertoe dat mensen toch in feite gedwongen worden om zich te laten vaccineren. Dat zij gedwongen worden om toch een boostershot te nemen (terwijl men al dubbel gevaccineerd was). Alles om dat groene vinkje maar te behouden. Het kan niet. Het moet niet. Het mag niet. Het is moreel verwerpelijk. Alles waar de westerse democratie voor staat, al onze vrije westerse waarden, worden op deze manier weggegooid.

 

Burgers moeten hun medeburgers niet controleren

Ik hoor het overal. Vriendengroepen die uit elkaar vallen. Families die uiteen worden gereten. Relaties die op de klippen lopen. Bedrijven die op springen staan door hoogoplopende ruzies. En een maatschappij die desintegreert. Vooral omdat het coronabeleid onnodig polariseert.

Burgers moeten andere burgers niet controleren. Niet op de sportclub. Niet in de winkel. Niet in het restaurant. Niet in de kroeg. Niet in het (lager en hoger) onderwijs. Niet in het theater. Niet in de bios. Niet in de concertzaal. Nergens. De coronapas en 2G leiden tot een samenleving die uitmondt in achterdocht, wantrouwen en paranoïde situaties. Gewoon niet doen. Iedereen die meegaat in dit beleid is zijn eigen virtuele gevangenis aan het bouwen. Wie ging slapen in democratie, wordt wakker in een autocratie.

Dus nee: ook zeker geen CTB voor het (hoger) onderwijs. Want de studenten van nu zijn de leiders van de toekomst. En als zij nu gedwee de mallotige maatregelen volgen, is onze toekomst ongewis. Dus: sta op. Spreek je uit tegen de coronaregels. Maar met name ook tegen de (indirecte) vaccinatieplicht en de invoer van het CTB. Want dat kan de opmaat zijn naar een staatscontrolesysteem. Iets waar ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op hint. Want met een QR-code zou je uiteindelijk kunnen kijken of iemand wel een goed burger is, wel de goede meningen heeft, niet teveel CO2 of stikstof uitstoot. Niet te vaak de deur uitgaat. Enzovoort. Enzovoort. Enzovoort.

We leven niet in China. Stop deze alomvattende neiging tot staatscontrole. Onze samenleving gedijt alleen bij een beetje chaos. Zonder controle. Een samenleving in vrijheid is een gelukkige samenleving. Een inventieve samenleving. Een creatieve samenleving. Een samenleving waarin ook de wetenschap weer ten dienste kan komen aan de noden van de mensen. Iets waar het de laatste jaren deels aan heeft ontbroken.

Het CTB is het paard van Troje dat wij vrijwillig binnenlaten. Niet doen. Ook niet als dit de randvoorwaarde is van onze overheid om gedeeltelijk uit de lockdown te komen. Het leidt alleen maar tot meer ellende.

 

#GaDeDeurUit als je dat wilt

Blijf thuis als je bang bent. Doe een mondkapje op als je bang bent. Houd afstand als je bang bent. Neem een derde prik als je bang bent. Prima. Maar je kunt ook meedoen aan de maatschappij. Voor jezelf. Maar juist ook voor de ander. Omdat de samenleving alleen gedijt door menselijk contact. Onnodige coronamaatregelen horen niet thuis in de maatschappij. En dat CTB al helemaal niet. Lijkt mij helder. Toch?

Over de auteur

Hans van Tellingen
*) Hans van Tellingen is sociaal geograaf en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in OpinieZ, De Ondernemer, EW (Elsevier Weekblad), Retailtrends, Emerce, Stadszaken en anderen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
23 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Lissy 62
Lissy 62
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dank je wel Hans. Ik denk er precies hetzelfde over maar n hoop mensen in mijn omgeving kan ik dit helaas niet uitleggen. Blij dat jij dat nu zo duidelijk doet.

Secura
Secura
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Hans, je zit helemaal goed, want het einde van deze poging om ons in een ban te zetten is nog lang niet in zicht…helaas.

Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed gezien!Dit riekt naar massahysterie!

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk politiek is geen spel, politiek is een vorm van oorlog voeren met anders denkenden.
Kijk Joop den Uyl heeft in de 60-70 jaren zelf het halster om het hoofd van het eerste paard van Troje (omvolking) op stal gezet.
En nu doet Rutte het zelfde met het hedendaagse paard van Troje.

Nederland is een verloren angstig land geworden.

Gert Reedijk
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De scheidslijn tussen wél en niet gevaccineerden kán natuurlijk een ongelukkig bijproduct zijn van een pandemie. Maar het kan ook opzet zijn.

In elk geval vond Machiavelli de verdeel en heers strategie een teken van zwak leiderschap.

cor
cor
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hans, spreekwoordelijke spijker op zijn kop.
Dit komt volledig overeen met het bericht wat in de media staat dat het WEF en de Nederlandse regering een overeenkomst hebben gesloten om de Great Reset door te voeren. Democratie stopt hierdoor en het land wordt een totalitaire staat die met ijzeren hand wordt geregeerd. Lijfspreuk van het WEF is ‘jullie (de normale burgers) bezitten niets meer en zijn gelukkig, en wij (de elite) bezitten alles en zijn gelukkig.
En ja dit kan gebeuren omdat het land van schapen de ogen niet willen en kunnen opengaan doordat de emotie angst regeerd en hierdoor niet rationeel kan worden nagedacht. Ik haal veel informatie op van alternatieve media die de andere kant laat zien wat de MSM niet doet.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Juist de gevaccineerden verspreiden virus. Want die mogen overal in: horeca, museum, pretparken. Al die plaatsen waar veel mensen uit verschillende gebieden elkaar ontmoeten.
Niet-gevaccineerden zijn juist beperkt in hun bewegingsvrijheid en komen alleen op plaatsen waar ze steeds dezelfde mensen ontmoeten: thuis, werk, supermarkt.
Het zijn dus de gevaccineerden die steeds voor nieuwe verspreiding zorgen.
Kortom: hier is echt goed over nagedacht.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mensen hebben een zeer kort geheugen,voor de (Plandemie)stond de hele politiek op een zeer laag pitje ,het was niks meer,dan de Corona heisa,iedereen doodsbang gemaakt door politiek een media ,en Den Haag stond weer op de kaart,als je kijkt wat voor een puinzooi ze er van hebben gemaakt ,is het voor mij een raadsel dat dit zelfde zooitje gewoon mag doormodderen ,als je als bedrijf dit soort managers aan de gang hebt ,waren ze al meer dan anderhalf jaar geleden bij het oude vuil gezet .De politiek was niks meer ,en het is nog steeds niks .Plucheplakkers en jaknikkers ,zakenkabinet ,en snel ,want de meesten zaken verdwijnen nu naar Engeland of gaan falliet ,dankzij dit hopeloze bestuur .

Rudy
Rudy
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De QR code heeft helemaal niets met corona te maken. Aan corona gaan slechts 0,15% van de mensen dood. Maar het heeft wel te maken met het koppelen van jouw CO2 gebruik, jouw bankrekeningnummer aan je medisch dossier. En met al deze koppelingen kunnen de “zorgverzekeraars” je straks uitsluiten van medische zorg, als zij vinden dat jij te duur wordt. Ondanks dat je na je 18e meer dan 6.500 euro per jaar aan belasting en premie betaald voor de zorg.

Jan Janssen
Jan Janssen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed artikel, van Hans van Tellingen.

Aanvullende opmerkingen :
– Het is niet verplicht een smart phone te hebben
– Een app kan nooit verplicht worden
– Er is geen identificatie-plicht.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

‘Alles om groen vinkje…. mag niet,… waarden worden weggegooid’…
Eens.
Maar relax; Een Ariërverklaring was vroeger een heel normale voorwaarde om als ambtenaar te (mogen) werken. Zo bezien is een vinkje niets nieuws
Voor een niet-willekeurige moraal moet je echt een spade dieper steken dan ‘de wil van de meerderheid van het volk’. Voor dat volk geldt namelijk ook nog steeds: rommel in, rommel uit.
Shabat shalom.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, ik kan het er alleen maar mee eens zijn.
Zie ik eergisteren een rij bij de slager voor de deur staan, ‘buiten’. Lekker een koutje oplopen. Als je ergens ziek van kan worden is het stilstaan in de ijskou. Maar ja, zelf weten. Ik heb alles tevoren gehaald wat ik nodig had voor 1 weekend overbruggen en nergens in de rij gestaan.

Betelgeuze
Betelgeuze
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben een groot tegenstander van de helmplicht voor scooter- en motorfietsers. Het beperkt me in mijn keuzevrijheid. Ik heb zo’n ding niet nodig want ik ben altijd zeer voorzichtig in het verkeer. Wanneer dit leidt tot duizenden meer gewonden per jaar en tot een overbelasting in de gezondheidszorg dan laat dat alleen maar zien waar jaren van bezuinigingen toe geleid hebben. Daar hoef ik niet voor gestraft te worden. Omdat ik zonder helm niet aan het verkeer mag deelnemen word ik gediscrimineerd en leidt dit tot een tweedeling in de samenleving.
Zie hier de redenatie van de vaccinatieweigeraars…

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Maar je kunt ook meedoen aan de maatschappij. Voor jezelf. Maar juist ook voor de ander. Omdat de samenleving alleen gedijt door menselijk contact”.
Onder normale omstandigheden helemaal waar maar niet tijdens een pandemie, lijkt mij.
Je hoeft niet perse bang te zijn om maatregelen te nemen om uit deze toestand te komen voor zover mogelijk. Het kan juist de menselijke contact weer normaal maken. Beter dan elkaar aansteken. De CTB wordt bedenkelijk als het een persoonlijk rapport wordt i.p.v. een vaccinatie bewijs. Met een partij als D66 best mogelijk nu de EU socialistische ideeën nastreeft naar het lijkt.

Eddie
Eddie
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik begin me een beetje te ergeren aan je naïviteit, Hans. Het spijt me.

Secura
Secura
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Eddie

Wie is er hier naief?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Hans van Tellingen

Wat is volgens u het oplossing voor een epidemie als corona?

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

wat denk je van gewoon doorleven met gepaste afstand en verstand en zorgen dat het virus een beetje gecontroleerd rondgaat zodat iedereen immuniteit opdoet?
ik snap wel dat heel zwakken risico lopen, maar hetzelfde risico hebben ze bij influenza. Ik denk dat kwetsbaren even op zichzelf moeten passen in het griepseizoen. Dan kan de rest doorwerken om alle kosten op te hoesten.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Marien
Richard
Richard
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Hans van Tellingen

Feitelijk en oplossingsgericht. Ik ben het helemaal met u eens dat we niet naar een controlesamenleving moeten. Maar is het niet een beetje naïef te denken dat een QR samenleving daarvoor noodzakelijk is? Hoe zou u kunnen ‘bewijzen’ dat u door overheidsinstanties gecontroleerd wordt? de technologie is reeds voorhanden? U zou het spel tussen burger en overheidsinstanties toch moeten weten m.b.t. ‘kunnen bewijzen’? De QR code bevorderd alleen de legitimiteit wat overheidsinstanties reeds doen. Feitelijk is het juist wat u zegt, het biedt alleen geen oplossing.

Tim
Tim
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Richard

Onlangs heeft de tweede kamer een motie van FVD afgewezen.De motie ging over het afwijzen van de tweede kamer dat de QR code nooit zal worden ingezet naar chinees voorbeeld. De Kamer heeft deze motie verworpen. Dit betekent dat de tweede kamer nadrukkelijke de mogelijk wil open houden om de QR code inte zetten naar chinees voorbeeld.Dit alles is te vinden op internet compleet met de stemmingsuitslagen.

Richard
Richard
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Tim

Dat ontken ik niet. Maar waar ik in mijn persoonlijke leven keihard mee ben geconfronteerd is dat een QR samenleving daarvoor helemaal niet nodig is!!! De overheid kan al al je internetverkeer in de gaten houden zonder dat je het weet, zonder dat je het kunt bewijzen. Je hoeft om wat voor reden dan ook maar een probleem te hebben met een overheidsinstantie en je beland zo in het proces van Kafka. Ik maak het namelijk zelf mee. Ik zou namelijk niet uitgaan van de onafhankelijkheid van de rechter, dat heb ik namelijk ook 32 jaar lang gedaan

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Eddie

In de laatste alinea van het artikel lees ik niets bijzonders. Er wordt niet gepleit voor het geheel loslaten van de maatregelen (hoewel ze weinig invloed hebben op het verloop van de coronaverspreiding) maar er wordt ook niet gepleit voor het mijden van contact (ik ken meerdere mensen die bewust contact vermijden met niet-gevaccineerde mensen; ik ken meerdere mensen die niet naar een kerstmaaltijd met familie gaan uit vrees besmet te worden of ziek en dat het dan problemen oplevert op werk).
Het artikel pleit volgens mij alleen maar voor het in acht nemen van de gewone voorzichtigheid die je bijv. ook bij influenza of rhino zou nemen. Een verband met naïviteit zie ik niet.

23
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x