Klimaatconferentie COP26: een grote flop

Grootste CO2-uitstoters blijven weg

 

Momenteel vindt in Glasgow de COP26 klimaatconferentie plaats. Bijna veertigduizend deelnemers bespreken hoe de wereld gered kan worden van allerlei klimaatcatastrofen. Maar China en Rusland, de grootste CO2-uitstoters, vonden het niet de moeite waard om te komen. De armere landen wel, omdat er heel wat geld valt binnen te halen. Fossiele energie moet de conferentie gaande houden en er wordt ook veel geslapen. Een grote flop, stelt dr. Ferdinand Meeus.

Van 31 oktober tot 12 november vindt de internationale klimaatconferentie COP26 plaats in Glasgow. We hebben het over Conference of the Parties nummer 26. Deelnemers zijn de landen die het Klimaatakkoord van Parijs hebben ondertekend, waarbij ze plechtig beloofden de opwarming van de aarde te beperken tot 2°C, liefst tot 1,5°C. Alle landen hebben daartoe vrijwillig nationale plannen ingediend om de CO2-uitstoot te verminderen. De EU is koploper met de Green Deal van Frans Timmermans en de belofte om zero CO2-uitstoot tegen 2050 te realiseren.

 

Klimaatcatastrofen

Wereldleiders van de Verenigde Naties en regeringsleiders met hun uitgebreide gevolg zijn samengekomen om plannen te bespreken die de mensheid moeten redden van een reeks veronderstelde klimaatcatastrofen, zoals verzenging van de aarde door de zon, verdrinking door zeespiegelstijging vanwege smeltende ijskappen en verbranding door enorme bosbranden, met als gevolg het uitsterven van de menselijke soort. Een hele klus dus. Dat alles onder leiding van de Verenigde Naties.

 

Deelnemers

In totaal zijn er ongeveer 39.500 mannen en vrouwen uit meer dan tweehonderd landen aanwezig. Af en toe aangevuld met ‘beroemdheden’ uit de filmindustrie, zoals Leonardo DiCaprio of andere rijkelui, zoals Jeff Bezos, de baas van Amazon. Ze zijn aangevlogen met vierhonderd privéjets, die problemen hadden om een parkeerplaats te kunnen vinden op de luchthaven. Voor hun elektrische automobielen werden dieselmotoren ingeschakeld om de laadpalen te voorzien van voldoende stroom. En er moesten zelfs vervuilende steenkolencentrales worden opgestart omdat het licht op COP26 dreigde uit te gaan vanwege te weinig wind- en zonne-energie. Greta Thunberg en veel van haar enthousiaste supporters zijn met de klimaattrein naar Glasgow getuft. Zeilschepen zijn toch wat minder comfortabel, vandaar dat ze de trein hebben genomen.

 

Lobbyen

Naast de officiële vertegenwoordigers van de landen is er ook een hele brigade van organisaties aanwezig op COP26, zoals Greenpeace en andere klimaatactivisten. Ook de industrie is present, van de gas- en oliesector tot aan de windmolens. En natuurlijk zijn de media (3700 geaccrediteerden) aanwezig om alles te noteren voor het nageslacht. Er zijn minstens 14.000 vertegenwoordigers van observer organizations die op de conferentie rondlopen om te lobbyen en hun winkel te verkopen. En om de prachtige Schotse cultuur te ontdekken.

Voor de leken: vergadering nummer 26 in Glasgow was georganiseerd om nog eens gezellig samen te komen en te bekijken of de afspraken om CO2-uitstoot te verminderen, gemaakt tijdens vergadering nummer 21 in Parijs van 2015, wel worden nageleefd. Er was ook nog een technische kwestie over de manier van meten en berekenen van die uitstoot, omdat niet elk land dezelfde methode gebruikt.

Grafiek CO2-uitstoot per land

 

CO2-uitstoot

De wereldwijde CO2-uitstoot per land ziet er zo uit: China staat met voorsprong op nummer één. Gevolgd door de USA, India en Rusland. De uitstoot van Nederland en België is respectievelijk 0,5% en 0,3%. De EU als geheel omvat ongeveer 9% van totale uitstoot. De EU heeft als eerste aangekondigd om tegen 2050 de uitstoot van CO2 naar NUL terug te brengen. De waanzin van dit Europese klimaatbeleid zit in de cijfers. Omdat zowel China, India en Rusland hun uitstoot nog zullen verhogen, zal het eindresultaat in 2050 uitkomen op een hoger niveau.

 

Hoofdreden COP26: The Money

De hoofdreden van deze vergadering was eigenlijk: hoe gaan we die beloofde honderd miljard dollar per jaar uit het Akkoord van Parijs van 2015 verdelen tussen de arme landen? Te beginnen met de vaststelling dat de rijke landen het beloofde bedrag nog niet volledig op tafel hebben gelegd. Over dat klimaatgeld was ook nog wat verwarring. Kon die belofte nu in de vorm van giften, leningen met of zonder rente of investeringen allemaal worden opgeteld tot een jaarlijkse honderd miljard?

Veel rijke landen hadden ook ontwikkelingsprojecten als ‘klimaatgeld’ ingebracht. En dat vonden de arme landen dan weer niet gerechtvaardigd. De geldkwestie ging vast en zeker het meest verhitte gespreksonderwerp worden in Glasgow. Vandaar dat veel Afrikaanse landen met delegaties van 50 tot meer dan 300 personen waren overgevlogen om die levensbelangrijke financiële details uit te werken. De grootste delegaties komen uit Congo (373), Ghana (337) en Bangladesh (295). Het armste land uit Afrika, Niger, was er ook met 117 man/vrouw.

 

Show der ijdeltuiten

Iedere regeringsleider kreeg ongeveer drie minuten om te vertellen hoe goed zijn of haar land het al had gedaan en om te beloven dat er nog meer extra inspanningen gingen volgen, vanwege de klimaatnoodtoestand. Afrikaanse landen en andere landen in ontwikkeling vroegen alleen om meer geld om de transitie te betalen en hun bevolking te redden van de komende klimaatrampen.

Premier Alexander De Croo van België had ook zijn moment of fame op het hoogste forum. Hij verkocht de leugen dat de recente overstromingen in België met doden tot gevolg te wijten zijn aan de klimaatopwarming. Hij heeft niets gezegd over de echte oorzaken van de overstromingen: slecht waterbeheer en het openen van de stuwdam in Eupen. Gelukkig zat er niemand in de zaal te luisteren. President Joe Biden deed ook een power nap.

 

Verdrinken

De president van de Malediven herhaalde nog eens dat zijn eiland zal verdrinken door de alarmerende zeespiegelstijging. Dat de metingen hem tegenspreken en zijn eiland aan het groeien is, was van geen belang. Dat hij drie nieuwe vliegvelden had aangelegd, vlak naast het strand, daar zeurde ook niemand over. De minister van Tuvalu hield zijn toespraak per satellietverbinding in de zee.

 

En de wegblijvers zijn….

President Xi van China, met de grootste CO2-uitstoot, heeft zijn kat gestuurd naar Glasgow en gaat rustig verder met verhoging van CO2-uitstoot op basis van hoofdzakelijk steenkool. China heeft wel beloofd om tegen 2060 naar nul uitstoot te gaan. Maar dat is een niet-bindende ‘belofte’ die voor de opvolgers is van President Xi.

President Poetin van Rusland vond het niet nodig om af te reizen naar Glasgow. Poetin is een pragmaticus en laat het alarm toeteren over aan de westerse wereld.

 

India, nummer drie in wereldwijde CO2-uitstoot, heeft een stunt uitgehaald met uitgestoken tong. Minister-president Modi beloofde in Glasgow tegen 2070 zijn land naar nul uitstoot te brengen, terwijl op dezelfde dag zijn minister aankondigde om voluit voor meer steenkoolproductie te gaan. Het is goed om te weten dat Modi nu al 71 jaar is. Dus hij belooft in Glasgow iets te doen in vijftig jaar, waarbij hij vakkundig de hete rijst doorschuift naar de opvolgers van zijn opvolger. Zo gaat dat dikwijls met klimaatbeloftes.

Deze vergadering wordt de grootste flop in de geschiedenis van de klimaatalarmhysterie, omdat de grootste CO2-uitstoters niet zijn komen opdagen. Ik verwacht op 12 november wel een mooie slotverklaring met veel rozengeur, maar geen bindende inhoud.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Inhoudelijk sterk geschreven en ook nog stilistisch leuk.
Iedere ‘hoog opgeleide’ in Nederland kan met behulp van de kaartjes en tabelletjes over de CO2 uitstoot per land uitrekenen (binnen vijf minuten) dat de groei van uitstoot in China, India en Afrika de 9 % van de EU veruit gaat overtreffen, waarschijnlijk al lang vóór 2050….
Dus die 2 graden Celsius gaan probleemloos gehaald worden (als je gelooft in een causaal verband tussen CO2 en temperatuurstijging).
Afgezien daarvan: elektriciteit is moeilijk op te slaan, in tegenstelling tot kolen, gas en olie.
Het wordt nu donker (17h) en er staat weinig wind (4 m/s), dus de windturbines leveren niet genoeg stroom om heel Nederland van elektriciteit te voorzien in 2050. Dus vanavond geen tv, geen licht, geen mobieltje opladen en niet gamen. Verwarming? Hahahahahaha… jullie moesten toch die gas- of kolencentrale zo nodig sluiten….
En ook niet het klimaat gered, want India en China hadden andere prioriteiten.
Kaaskoppen: slaap lekker door.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel op de inhoud, maar de kop (flop) dekt m.i. de lading geenszins.
Iedereen kent het adagium: herhalen, herhalen, herhalen van een boodschap middels zo veel mogelijk exposure, en dan vraagt uiteindelijk het volk zelf om maatregelen die men er nooit doorheen zou krijgen als mensen eens zelf gingen nadenken.
Feiten doen er niet meer toe, massa’s worden middels media en dit soort megalomane geldverslindende bijeenkomsten opgejut tot actievoerders voor de grote financiële herverdelingsrotonde. Middels klimaatdoemdenken, massa-immigratie, omgekeerd racisme, Coronahype en QR code, enz.
De wereld moet door elkaar gehusseld worden, de veel te mondig geworden westerse samenlevingen moeten terug in het hok, de elite wil wereldleiderschap (WEF/VN).

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De wereld verzuipt in zijn eigen leugens, er worden Miljarden Euro’s en Dollars uitgegeven aan een gemaakt probleem.
De wereld (Europa) is tot niets in staat, kijk maar de buitengrenzen van de EU.
40.000 personen worden ingevlogen in Schotland om een kul probleem op te lossen.
Stop met liegen, een ontboste aarde is een echt probleem, te veel mensen op deze aarde is het echte probleem, wind en zon gaan onze aarde nooit redden op het gebied van energie.
In Europa graven wij ons eigen graf, stop met de EU in deze vorm en ga echt op voet van gelijkheid samenwerken.
Stuur de types Timmermans en Rutte het grote enge bos in, zolang dat bos nog niet is gesneuveld voor de biomassacentrales.
Enkele feiten in Nederland staan 200 biomassacentrales en duizenden windmolens en polders en daken vol met zonnepanelen en weet je deze drie items tezamen zorgen MAAR voor 8,6 % voor onze energie behoefte.

Cor
Cor
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De zogenaamde klimaatcrisis past precies in de agenda van het WEF samen met de andere crissisen die nu gaande zijn. Zorg voor genoeg angst onder de mensen die als schapen meegaan in deze onzin. Ik hoop dat deze schapen op tijd de ogen zullen open doen en ze gaan inzien hoe ze worden bedrogen, gemanipuleerd en worden gebruikt. Het doel is meer geld, macht en controle voor de elite als Big Pharma en Big Tech geleid door de Rockenfellers en Bill Gates.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De klimaattop is niet mislukt. Alle wereldburgers zijn er weer even aan herinnerd dat er een verschrikkelijke ramp aan zit te komen als we niet allemaal de portemonnee open trekken. Iedere top voert de angst bij de burger weer op.
Voor de rest hebben de jongens weer een gezellig onderonsje gehad met een drankje en een hapje en allemaal leuke dingen gedaan.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Zelfs zeggen dat de top mislukt is, is al een succesje op zich.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dan kunnen de media zich daar weer op storten.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Anton jij noemt de aanwezige jongens, maar er zijn ook meisjes aanwezig, in totaal 40.000 jongens en meisjes waaronder ook nog wat lhbtiq+ers, met en zonder Corona.
Die kunnen me toch een hoop leuke dingen doen met elkaar.
En stel je voor 40.000 keer één leugentje om bestwil.
In de Kuip waren de laatste wedstrijd ook 40.000 personen aanwezig, met en zonder Corona.
In Schotland gaan de 40.000 personen allemaal weer naar huis, met de beschikbare privé jets.
In de Kuip gingen ze met openbaar vervoer naar huis, met hun OV kaart en mondkapje op.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Door de CO2-voetafdruk van de bijna viertig duizend elitaire wordt het Green Deal extra aangepast.

Paul
Paul
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe vertellen we dit faal beleid aan de kinderen ……

Binzrath
Binzrath
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Paul

In 2050 is helemaal niets veranderd aan het klimaat.
De jeugd van nu wordt zo murw gebeukt en geïndoctrineerd dat zij tegen die tijd zullen zeggen: zie je wel dat Nederland de wereld gered heeft.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De conferentie is een flop omdat geen van de deelnemers ook maar de geringste wil hebben om iets aan de huidige situatie te veranderen.
Die conferentie is alleen maar voor de bühne en onze media kloppen de boel alleen maar op zonder werkelijk in te gaan op wat er speelt.

Wie neemt dit nog serieus?
Ik ben niet van plan om hier nog een woord aan te verspillen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De Glasgow flop heeft tijdelijk bijgedragen tot een nog grotere opwarming. De persoonlijke jets vlogen heen en weer en de grote auto’s deden ook hun best om de bijna viertig duizend bezorgde functionarissen bij elkaar te brengen. Alleen China en Rusland hebben niet voor extra uitlaatgassen gezorgd door niet te komen om eigen uitstoot thuis op gemak te vergroten. Biden sliep veel om daarna zijn eigen persoonlijke mengsel van CO2 en methaan uitstoot tijdens de gesprek met Camilla uit te laten. Maar de koeienstapel is altijd nog erger dan zeven miljard mensen. De KNMI heeft al voor de conferentie in hun berekeningen centimeters ingeruild voor meters want centimeters maken niemand bang. Het is duidelijk, wij verzuipen allemaal of in water of in schulden van de Green deal. En…Greta was weer boos!

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel. Maar de flop is niet de uitkomst van de top. De echte flop is dat al die linkse geldverslindende deuggroepen in Glasgow mochten samenkomen voor hun periodieke circle jerk.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang de lobbyisten en landen hun verdiensten veilig kunnen stellen zullen de doelen voor klimaatbeheer niet alleen veel onnodige miljarden kosten, maar ook geen positieve invloed hebben.

Frans Galjee
Frans Galjee
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Klimaatconferentie COP26: een grote flop”

Gelukkig maar wat wat zou een succes of nog erger een groot succes betekenen voor een collectief waanbeeld dat zich heeft verspreid en in al die bovenkamers van de nitwits een verwoestende werking heeft gehad.
De flop van COP26 betekent natuurlijk wel dat volop wordt ingezet op volgend schoolreisje COP27.
Ik ben wel een beetje benieuwd naar al die nieuwe in elkaar geknutselde doemberichten die de huidige dus moeten gaan overtreffen.

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen