Falend klimaatbeleid jaagt energieprijzen op

Het wordt een dure winter

Falend klimaatbeleid jaagt energieprijzen op Alma van hees opiniez, gasprijzen, klimaatbeleid

Foto:

Voor veel mensen wordt het een dure winter, omdat de energierekening steeds verder oploopt. Het resultaat van overspannen beleid dat uitgaat van een ‘klimaatnoodtoestand’. Jesse Klaver wil meer dwang, de NPO wil een Klimaatjournaal en op Prinsjesdag wordt er bijna zeven miljard euro uitgetrokken voor het klimaatbeleid. Bestaat er geen realiteitsbesef meer? Een column van Alma van Hees.

We zijn op het punt beland dat onze energievoorziening een kritische grens heeft bereikt: er is te weinig energie en wat er is, is veel te duur. Niet dat dat als een verrassing komt. Al heel lang waarschuwen deskundigen die goed kunnen rekenen dat groene energie onbetaalbaar wordt en veel duurder dan energie gewonnen uit fossiele brandstoffen.

 

Capaciteitsgebrek

Ook is al heel lang bekend dat de verwachte grotere behoefte aan elektriciteit (vanwege ‘van het gas af’) een enorme belasting voor het net vormt, dat daarop helemaal niet is ingesteld. Ook is het niet van vandaag of gisteren dat nieuwe aansluitingen op het elektriciteitsnet uit capaciteitsgebrek worden geweigerd (zoals in Amsterdam). Uit armoede worden dan maar dieselgeneratoren in gebruik genomen. Hetzelfde gebeurde op grote schaal in Texas en Californië na black outs en energietekorten. Dat schiet dus lekker op voor ‘het klimaat’.

 

Energierekening

Maar het wordt nog erger. Onze energiekosten zijn de afgelopen tijd fors gestegen: een gemiddeld huishouden zag de rekening in de eerste helft van dit jaar al met 360 euro toenemen. Ten opzichte van vorig jaar was volgens vergelijkingssite Pricewise de de stijging zelfs meer dan 500 euro. Maar dat is nog niets vergeleken met wat ons nog te wachten staat. Want de gasprijzen rijzen inmiddels de pan uit. Door een veelheid aan oorzaken, zoals scheepsladingen vloeibaar gas die niet naar Europa maar naar China varen, Rusland die de tekorten niet aanvult en de wind die het telkens laat afweten. Veel ‘minaretten van de klimaatkerk’ – zoals trendwatcher Adjiedj Bakas de windturbines noemt – staan dan ook werkloos te suffen, in zee en op land.

 

CO2-tekort

In Engeland, waar de gasprijs het afgelopen jaar meer dan verviervoudigd is en de afgelopen maand zelfs met 70% is gestegen, trekken sommige bedrijven die hoge gasprijzen niet meer. Ze schroeven hun productie terug of leggen die stil. Zoals kunstmestfabrieken. Waardoor er een acuut tekort aan CO2 is ontstaan, ja, u leest het goed, een CO2-tekort, want dat is een belangrijk bijproduct van de kunstmestproductie. De voedselindustrie en de vleesindustrie (beide met een grote behoefte aan CO2) komen daardoor in de problemen. Persbureau Reuters meldde op 20 september dat binnen een week de vleesproductie moet worden stilgelegd. Zeg verder maar dag tegen schuimend bier en frisdrank met prik. Lege schappen in de winkels zijn het gevolg.

Ook in ons land heeft een kunstmestfabriek zijn productie al deels stilgelegd, net als enkele grootverbruikers van energie die zink en aluminium produceren, nu gas vijf keer zo duur is als een jaar geleden.

 

Klimaatjournaal

In het licht van deze feiten is het opmerkelijk dat NPO-voorzitter Shula Rijxman dolgraag een ‘klimaatjournaal’ wil beginnen. Dat programma moet volgens Rijxman niet alleen maar beschrijven hoe het klimaat onder druk staat, maar ook de waarheden en onwaarheden daarover aan het licht brengen. Met name nepnieuws en niet-feitelijke onderzoeken krijgen volgens de voorzitter nu te veel aandacht. Ze wil zich er hard voor maken dat zaken van beide kanten worden belicht.

Een klimaatjournaal, dat belooft wat. Alsof er elke dag iets nieuws over ‘het klimaat’ te vertellen valt. Wel over het weer dat dagelijks verandert, maar dat is iets heel anders. Klimaatverandering gaat over de lange termijn, meerdere decennia, waarover op dit moment nauwelijks iets zinnigs te melden is. Dan het willen beschrijven “hoe het klimaat onder druk staat”. Dat is dus haar uitgangspunt. Hoezo en waarom? Daarover valt heel wat te vertellen, maar blijkbaar is dat niet voor discussie vatbaar, want een vaststaand gegeven.

 

Alarmistisch

Wat moeten we verder van dat “van beide kanten” belichten denken? Tot nu toe blinkt de NOS uit in het belichten van één kant, namelijk de alarmistische, en horen we eindeloos over ergens ‘extreem warm en nog nooit zulke hoge temperaturen gemeten’, afstervend koraal plus bedreigde ijsberen en walrussen en niet te vergeten dat smeltende ijs.

Grote groepen burgers en politici zijn door dit onwetenschappelijke doemnieuws al jaren bevangen, want ‘consensus’, en ze vrezen CO2 en opwarming en overstromingen, maar dat is blijkbaar niet genoeg. Zijn ze bij de NOS bang dat mensen zelf beginnen na te denken in plaats van naar hen te luisteren? Of bespeuren ze donkere wolken aan de horizon?

 

Beide kanten

Beide kanten belichten, dat zou mooi zijn. Dus kunnen we binnenkort kennismaken met klimatoloog Judith Curry, die niet gelooft dat je met de CO2-knop het klimaat kunt regelen. En zich afvraagt waarom het begin vorige eeuw aanmerkelijk warmer was (vaak weggemoffeld in de grafieken), zonder dat CO2-uitstoot daarvan de schuld kon worden gegeven. Michael Schellenberger komt dan ook vast prominent in beeld.

Hij belicht de schade aangericht door de ‘groene’ energie en pleit voor nucleair. En dan hebben we Roger Pielke jr., een expert in extreem weer, die op dat gebied niet veel ziet veranderen door de ‘opwarming’. En niet te vergeten Bjorn Lomborg, die de aandacht vestigt op aanpassing tegen klimaatverandering (adaptatie) en de desastreuze gevolgen van ‘ons’ klimaatbeleid voor de derde wereld benadrukt.

 

Het zou allemaal nieuws in de letterlijke zin van het woord zijn, want wie heeft ooit van hen gehoord? Wellicht een idee om de dalende kijkcijfers van de ‘talkshows’ wat op te krikken en spraakmakend te worden?

Maar dat kan nog veel eenvoudiger. Gewoon de vraag stellen: “Als er een klimaatnoodtoestand heerst, hoe kan het dan dat alle klimaatbeleid die noodtoestand alleen maar verergert?” Met verbranding van biomassa op nummer één.

 

Eco-terroristen

Die ‘andere kant’ belichten gaat natuurlijk niet gebeuren. Want hoe genuanceerd en met overtuigende feiten uitgerust andere wetenschappers ook zijn, ze zijn ‘klimaatontkenners’. Nog even en ze zijn ook eco-terroristen en kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. “De klimaatbeweging heeft het strafrecht ontdekt als instrument voor het voeren van klimaatpolitiek”, schrijft arts en jurist Lucas Bergkamp.

De alarmistische ‘groene’ klimaatkerk voelt zich blijkbaar ernstig bedreigd nu het met de opwarming maar niet opschiet en haalt alles uit de kast. Al jaren worden steeds angstaanjagender termen gebruikt voor de ‘klimaatcrisis’, van global warming en climate change tot global heating en climate emergency crisis or breakdown. Nu moeten we van Jesse Klaver zelfs de ‘klimaatnoodstand’ uitroepen met echte doorzettingsmacht voor de minister van Economische Zaken en Klimaat.

 

Peperduur

Maar het dreigende energietekort wordt de testcase voor de peperdure energietransitie. Klimaatnoodtoestand of niet, als de energierekening onbetaalbaar wordt wil niemand meer naar groene sprookjes luisteren. “Het spookbeeld van ‘gele hesjes’ en sociale onrust doemt op nu verschillende Europese landen worstelen met snel oplopende energieprijzen. Politici in meerdere EU-landen stellen vraagtekens bij het ambitieuze Brusselse klimaatbeleid, dat de hoge prijzen mede zou hebben veroorzaakt”, schrijft de NRC.

TNO heeft ondertussen uitgezocht hoe het zit met de energie-armoede in Nederland. Uit hun analyse blijkt dat ongeveer 550.000 huishoudens in Nederland, zo’n zeven procent van het totaal, leeft in energiearmoede: ze hebben hoge energiekosten, wonen meestal in een huis dat niet goed is geïsoleerd en hebben een laag inkomen. Dat was de stand van zaken van voor de explosie van de gasprijs.

Wie gaat deze mensen die straks zitten te bibberen in hun huizen overtuigen van ‘het hogere klimaatdoel’?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
28 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Inca
Inca
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gedecentraliseerde energie distributie kan veel van het kunstmatige energietekort oplossen. Zolang een bedrijf met groot dakoppervlak vol zonnecollectoren geen energieoverschot mag leveren aan het naastgelegen bedrijf, omdat die via een energiebedrijf en het energienetwerk moet lopen, met alle overheidsheffingen. netbeheerderskosten en de rekening van het in die situatie overbodige energiebedrijf, zullen de tekorten niet opgelost worden.

Waar is het overigens voor nodig, dat zonnecollectoren op het dak moeten wachten op uitbreiding van het energienetwerk, terwijl goede landbouwgrond wordt volgezet met collectoren van een energiebedrijf, die dat wel aansluit op het net?

Waarom krijgen energieverslindende datacenters goedkope energie geleverd, terwijl andere bedrijven geen aansluiting krijgen?

Waarom krijgen grootverbruikers goedkoper geleverd dan een gezin dat noodgedwongen in de kou zit?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Inca

Als bedrijven dezelfde belasting zouden betalen, zijn ze zo failliet of vertrokken naar het buitenland.
Wat denkt u dat bedrijven als Shell of KLM aan elektriciteit verbruiken?

Jan Smid
Jan Smid
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In 1959 werd in de buurt van Slochteren een joekel van een aardgasbel gevonden. Toen al hebben we blunders gemaakt door elektriciteitscentrales te stoken met aardgas i.p.v. kolen en later de kolencentrales te vervangen door kerncentrales. Ook heeft Luns onze gasbel verkwanseld aan het luie Italië.
De gasbel is dus verfeest.

De tweede ernstige fout is gemaakt door gas goedkoop te verstrekken waardoor het goed isoleren van woningen gebouwd voor 1960 achter bleef.

De derde fout is gemaakt door massale subsidies te verstrekken voor zonnepanelen , zonnencentrales, windmolens, elekrrische auto’s etc, maar niet voor isolatie van de huizen. Dit is een van de meeste kapitale blunders omdat je met isolatie je het energieverbruik naar beneden brengt en dat werkt niet met zonnepanelen., centrales e.d. omdat er onbelans is in de zomer tussen vraag en aanbod. Is het zo verwonderlijk dat Noord-Holland qua nieuwe stopcontacten letterlijk op slot zit door overaanbod van energie uit zonnepanelen en -centrales en aanschsaf elektrische auto’s en stroomvreters als de wasdroger en airco?

De vierde kapitale blunder is het plaatsen van zonnecentrales e,d op zeer vruchtbare landbouwgrond. Domme kapitaalvernietiging

De vijfde fout zijn de warmtenetten, gevoed door het verbranden van afval uit het buitenland en biomassacentrales waar hout dat een veel lagere calorische waarde heeft als gas of steenkool te gaan verbranden.

De grootste blunder is toch wel het stompzinnige idee om een mondiaal probleem – als dat er is – lokaal op te gaan lossen en dat de EU hierin een voortrekkersrol heeft.

Odile
Odile
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Niets verkoopt zo goed als angst” aldus Marc van Ranst,viroloog, zeg maar de Belgische van Dissel.
Na corona en het “vaccinatie”verhaal, dat gebruikt werd als breekijzer om de bevolking te disciplineren en de QR- code op te dringen, gaat de angstoorlog nu verder met “klimaat”

Het is nu beleid om wetenschappers te censureren die niet het gewenste geluid laten horen tav klimaat, oftewel de uitkomst is van tevoren bepaald, er zijn subsidies voor “wetenschappers” die de juiste vakjes inkleuren, zo krijg je een IPCC rapport.

Marijn Poels heeft een nieuwe docu gemaakt: “Headwind 21” over de giga zwendel met windparken, aanrader!
Het draait alleen maar om geld en global governance

Peter
Peter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Odile

Door angst krijgt men last van stress, geheugenverlies, verwardheid en uiteindelijk chronische angst. Voor virussen, “Amersfoort aan Zee” schrikbeelden van droogte en overstromingen, orkanen, zandvlaktes, geweld. Angst voor alles en nog wat, aangewakkerd en steeds opnieuw gevoed door bijna alle media. Nog ver voordat men heeft besloten om zich te laten inspuiten tegen een virus. Nu weer angst voor wat die spuit hen in de toekomst zal brengen. Wellicht is het laatste nog het ergste wat hen kon overkomen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Angst

hesa
hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wanneer gaan eens de achterliggende reden opzoeken?
Beleid heeft niets te maken met klimaat. de banken staan op omvallen, de rijksten willen macht en winst maken, de pensioenpotten zijn leeg. Allemaal door het slechte beleid van 10 jaar “kabinet”.
Zoek eens de belangen op en je krijgt een spinnenweb te zien, die allemaal met elkaar in verbinding staan. En wie zijn de spinnen.

En nee, het klootjesvolk doet er niet toe…

Madeliefste van Zon
Madeliefste van Zon
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  hesa

we gaan toe naar ‘you will own nothinh and be happy ‘ waarbij digital intelligence en internet of bodies voor het laaste moet gaan zorgen, zoek lees en huiver wat mij betreft want ze zijn open in hun agenda / doelen
Onderzoek eens de W E F agenda , ideeen en doelen van bv Gates ,het leest idd als een spinnenweb …
Probeer te kijken , denken en onderzoekn naar de vraag achter de boodschap die wordt uitgedragen ….

H.J
H.J
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk dit achterlijke gedoe stopt pas, als de kiezers op dit Rutte Kartel snappen, dat hun stem, dit Rutte Kartel de macht geeft om heel Nederland kapot te maken, voor die kiezers zelf, maar zeker hun kinderen en hun kleinkinderen.
Niets is wat het lijkt, maar daar komen ze waarschijnlijk te laat achter.
Bedankt kiezers op de VVD, CDA, D’66, CU, PvdA en Groen Links.
Vertel gewoon aan je kinderen en of kleinkinderen welke partij jouw voorkeur heeft genoten tijdens de algehele afbraak van Nederland.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Men wil het klimaat redden door de burger te wurgen met hoge prijzen. Je kan beter de exploderende geboortecijfers op aarde reguleren dan mensen doden met onbetaalbare energie. De oneindige vicieuze cirkel van grotere economie die meer
mensen nodig heeft en die dan weer meer economie moeten hebben is het probleem. Daar kan geen zon en wind tegenop.
In alle blindheid wordt vergeten dat de CO2 ook voor het leven nodig is.Door dagelijkse propaganda van de MSM wordt de burger gemanipuleerd en bang gemaakt en het geplande klimaatjournaal is het verlengde ervan. Propaganda maakt mensen dom en lui om zelf na te denken en dat is precies wat de politiek nodig heeft. Het zou mooi zijn als er inderdaad beide kanten van het verhaal ter sprake zouden komen het is namelijk precies dat wat van begin af aan ontbreekt in de hele klimaatdiscussie met de inmiddels gepolitiseerde wetenschap. Het enige waar je bang voor moet zijn en waar je wel invloed op hebt is de mens zelf. De natuur is te sterk voor de mens en laat zich niet manipuleren en doet vooral wat de natuur zelf vindt. Je moet je aanpassen aan de natuur
en niet haar bestrijden. Klimaatschommelingen horen erbij net als vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Daar kan zelfs Nijpels niets aan doen. Het zoeken naar schone energiebronnen is op zich niet verkeerd maar alles heeft een keerzijde. Gooi ook je oude pantoffels niet weg voordat je voor nieuwe hebt gezorgd. Dat gebeurt helaas op moment. Wij mogen hopen op een warme winter zodat wij het financieel nog redden. Met de “alarmerende opwarming” van de klimaathysterici moet het lukken. Er is geen klimaatnoodtoestand er zijn alleen maar enkele dwazen op proefverlof ontsnapt. En die hoge prijzen zijn toch misschien ergens goed voor want wat jaagt de burger op de straat beter dan geld

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nog maar een keer: ik persoonlijk zou pleiten voor het verder opgebruiken van de gasvelden en het slim gebruiken van de opbrengsten. Voldoende gas voor binnenlands gebruik (export verbieden), en voldoende financiën om Groningen ruimhartig te helpen. Eindelijk!
(Groningen zal sowieso nog vele, vele jaren af en toe schudden, al is het oppompen nu gestopt.)
Geef met de opbrengsten de mensen die willen blijven een schokbestendig huis en ‘smartengeld’, geef mensen die er weg willen een ruime compensatie om elders opnieuw te beginnen, en bouw nieuwe schokbestendige huizen, tegen een lage huur- en/of koopprijs, om juist mensen te lokken die erheen zouden willen verhuizen.

Jan Smid
Jan Smid
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Waarom sluiten wij onze 5 kolencentrales en maken wij kolencentrales duur door CO2 beprijzing terwijl volgens de Britse denktank Coaltracker Azie even nog 600 van die kolencentrales in de planning heeft staan? Nu er steeds meer stroom wordt gebruikt kan het wel eens zo zijn dat bij koud weer die kolencentrales zeer hard nodig zijn.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smid

Ook op dit punt eens met u.
Op basis van emoties, niet op feiten en ‘vooruitdenken’, worden rare beleidsbesluiten genomen, aangevuurd door radicale milieu fanatici die zelf geen last zullen hebben van de gevolgen, en die ook nog eens ruim voorzien worden van allerlei subsidies om maar raak te procederen.
Moeten we af van fossiel? Ik meen van wel, maar om andere redenen en niet op de geforceerde manier die nu gehanteerd wordt.
Een regering (regeren is vooruitzien) moet eerst de gevolgen redelijk onder controle hebben voor de kinderen met het badwater worden weggegooid.
Dat er nu te weinig noodvoorraad aan gas zou zijn kan toch ook niet plotseling optreden? Voorzorgsprincipe overboord?
Kwade opzet om ‘van het gas af’ af te dwingen?
Ook een voorbeeld van wanbestuur zonder oog voor gevolgen is overduidelijk het gebrek aan chauffeurs in de UK, waardoor benzinepompen niet beleverd worden. Eerst staat men jarenlang toe dat goedkoop personeel, vaak zonder de vereiste vakdiploma’s, uit het oostblok de vrachtwagens bestuurt. Gevolg: geen opgeleide ‘eigen’ chauffeurs meer. Dan scherpt men de immigratie/visa-regels aan. Gevolg: Geen oostblokchauffeurs meer en ook geen ‘eigen’ chauffeurs.
Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat zo bestuurd wordt?

Cor
Cor
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De bewoners van het “goede” westen laten zich graag leiden door angst die als tool wordt gebruikt voor indoctrinatie en manipulatie voor een groter doel. Het WEF heeft dit groter doel bepaalt en de uitvoering hiervan ligt bij de landelijke regeringen. Zoals Odile ook al beschrijft over de viroloog Marc van Ranst. Ga aub deze video bekijken en vorm dan een mening over de huidige staat van onze maatschappij. Het uiteindelijke doel van het WEF is ‘de burgers bezitten niks meer en zijn gelukkig, en de elite heeft alles en is nog veel gelukkiger’. Money rules the World, dit wordt steeds duidelijker en wordt ook niet meer verborgen gehouden.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat de ‘groene’ elite ook wel fijn zal vinden, is de bijkomstigheid dat kleine energieleveranciers – zoals Atoom Alliantie, enige leverancier van atoomstroom in nederland en feitelijk geboycot – in de problemen komen omdat zij inzake lopende contracten gas moeten leveren voor een lagere prijs dan waarvoor zij nu zelf moeten inkopen. Minder concurrentie zal de prijzen nog verder opdrijven. En dat jan met de pet straks zit te vernikkelen, daar zit de elite al helemaal niet mee, want dat is de bedoeling. Armoe is heel groen. Kunnen zij zelf de wereld rond blijven vliegen of met hun raketten ‘pigs in space’ spelen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een probleem. De hout gestookte open haard van klimaatkoning Nijpels zou nauwelijks passen in een gas gestookte sociale woning.

s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

hier in Boxtel algemene schaliegas hysterie , zelfs de burgermeester deed ook mee , zie nog de foto’s van hordes weldoorvoede lady’s boven de 45 , kan ze niet meer horen schreeuwen tegen proefboringen helaas. Helaas , te laat , verstandig beleid van de alfa’s en de gamma’s in Den Haag kwam uiteraard niet.

Rekni
Rekni
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En wie heeft hier 3 jaar geleden voor gewaarschuwd, juist Thierry Baudet. Maar naar hem hoef je niet te luisteren want hij is fascist of zoiets. Verder heeft hij gezegd uit internationale verdragen te stappen zoals de VN, WHO etc. etc. En de EU te verlaten en samenwerking met NGO’s op te schorten. Dat klinkt extreem maar extreem zijn juist deze organisaties. Waarom denk je dat ze de boeren weg willen hebben, juist, omdat de boeren ons onafhankelijk maken, waarom denk je dat ons pensioengeld aan het verdampen is, juist omdat dit ons onafhankelijk maakt, onze huizen willen ze waarschijnlijk ook afnemen want bezit hiervan is decennia de manier geweest voor de middenklasse om autonomie en relatieve rijkdom te vergaren. Huizenprijzen zijn zo snel aan het oplopen dat bezit hiervan binnen afzienbare tijd onbereikbaar is voor jongere generaties, dan komen we in de vreemde situatie dat huizen onbetaalbaar zijn maar als bezitter heb je er niets aan want niemand kan jou huis meer kopen? Ikzelf ben er trouwens van overtuigd dat er een crisis geforceerd wordt om ons te kneden naar een samenleving met de 17 SDE’s van het WEF als leidraad. Dit klinkt allemaal heel mooi maar is gewoon een ordinaire dictatuur die wellicht wreder zal zijn dan welke dictatuur dan ook uit het verleden.

Madeliefste van Zon
Madeliefste van Zon
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rekni

Helder verwoord ! beangstigend ,een plan in uitvoering , hetgeen te vinden is op het www …

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is dan nog het begin. Wil je je woning van het gas af hebben en elektrisch rijden, dan gaat je elektriciteitsverbruik met de factor 4 omhoog. Wat -op kosten van de belastingbetaler- een compleet nieuw elektriciteitsnetwerk vraagt.

Voor de hobbyïst: Voor de eigen woning zijn benodigd: een set zonnepanelen, een warmtepomt (= lage temperatuurverwarming) en daarom kunststof kozijnen, spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. En tot slot overal vloerverwarming, want radiotoren gaan met een temperatuur van 20 graden niets verwarmen. Hooguit in de zomer.
Kosten: € 50.000, = voor een rijtjeshuis tot € 70.000, = voor een 2/1 kapper.

Vetpot voor de Bende van Nijpels, maar wel over uw rug.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Laat ik eens een heel simpel middel aan de hand doen. Stop met de Crypto munten.
Oei, dat is tegen het zere been, want klimaatactivisten zijn er dol op. De mensen in sterk verouderde tochtige woningen zouden het erg op prijs stellen, als dit zou gebeuren, maar ik vrees, dat hun en mijn wens niet in vervulling zal gaan.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door h.keur
Jan Smid
Jan Smid
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Cryptomunten vormen gewoon een piramidelspel. Het is net als met aandelen: als de mensen instappen stappen de grote beleggers eruit.

BenBinnen
BenBinnen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“En niet te vergeten Bjorn Lomborg, die de aandacht vestigt op aanpassing tegen klimaatverandering (mitigatie)”

Waar mitigatie staat dient adaptatie te staan.

Verder een prima artikel.

Madeliefste van Zon
Madeliefste van Zon
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goedendag ,

ik lees sinds kort hier mee , stukken die veel vertegenwoordigen van mijn angsten die ik voel op wat er politiek , wereldwijd gebeurd

Ik probeer zoveel mogelijk jullie stukken te delen om de bereikbaarheid ervan groter te maken maar gisteren werd het delen van een link in de FB groep voor ongevaccineerden geblokt , ik kreeg een melding dat het niet voldeed aan de richtlijnen

Ik kan bijna op geen plek nog mijn onrust , gevoel en roep om bewustwording kwijt
Er gebeurd zoveel vooral ‘onzichtbaar ‘ voor de gewone burger
De bv Nederland komt steeds meer in handen van het grote buitenlandse geld ,’ onze ‘ grondwettelijke rechten lijken te verdampen onder de uitrol van nieuwe wereld orde
( de naam durf ik niet meer te noemen uit angst voor censuur )

Ik zoek en lees veel maar het is steeds moeilijker om onderscheid te maken wat waar en niet waar is ….

Ik vind het heel eng worden …
Ik ben 60 jaar gelden geboren in een ( touwtje uit de brievenbus ) tijd zoals Jan Terlouw eens zei , ik ken de wereld en mijzelf nauwelijks nog terug

Ik hoop erg op een reactie , voor deze site en haar schrijvers , volhouden , blijf door gaan de ruimte te zoeken om mensen te kunnen te kunnen bereiken want we blijven met steeds minder over

Mvg, Ingrid van Putten

Hans H
Hans H
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig artikel, mevrouw Van Hees. De spijker op de kop. De klimaatcensuur moet worden doorbroken. Er is helemaal geen CO2-ramp. De ramp zijn de politici en andere ondeskundigen die het IPCC en een Zweedse tiener volgen.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tijd dus om zonnepanelen aan te schaffen en de houtkachel in ere te herstellen!

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het klimaatbeleid ‘faalt’ helemaal niet. Het is juist de bedoeling van de boven ons gestelden dat het volk geld uitgeeft aan dure energie (windturbines, zonnepanelen, etc) en dat kan alleen door goedkope energie (gas, kolen) als slecht te bestempelen. De hele klimaat-theatershow is bedoeld om het volk psychologisch te kneden en het geld uit hun zak te praten.
Daarom was de coronacrisis zo handig: al die miljarden die niet zijn uitgegeven aan reizen, bungalowparken, ijsjes, restaurants en pretparken zijn nu beschikbaar om uit te geven aan dure energie. Goed bekeken, toch?

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Schoenmaker blijf bij je leest… Te snel dingen veranderen onder invloed van gecreëerde niet realistische totaal knettergekke klimaathysterie en zie hier het resultaat. Verder heb je nooit alles in de hand dus veranderd in kleine stapjes zodat je altijd terug kunt vallen op de betrouwbare toestand die je had. Dat is wetenschap des levens en doodsimpel en oeroud. Ik sta al jaren lachend aan de zijlijn en heb al heel lang (2013) een kleine elektrische auto voor naar mijn werk die me maar 60 eurocent per ritje op en neer kost oh en ik betaal al 10 jaar geen wegenbelasting! Met een benzineauto kost hetzelfde ritje op en neer naar werk 4,50 euro en ik mag nog gratis opladen ook op mijn werk dus ik verdien er zelfs aan met mijn 90,- euro nette reiskostenvergoeding. Dus als de benzineprijzen door het dak gaan dan blijf ik hard lachen mensen. Huis is verder extreem goed geïsoleerd en met stadsverwarming zijn de kosten net even lager dan bij een gewone centrale verwarming. Kortom ik heb hier allang rekening mee gehouden. Vooruit denken heet dat, kunnen ze in Den Haag niet en hebben ze ook nog nooit gekund!

28
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen