Hoogmoed komt progressieven duur te staan

Formatiefalen in slow motion

Het moment “die je wist dat zou komen”. Afgelopen dinsdag werd er een einde gemaakt aan de farce die een formatiepoging moest voorstellen. Een combinatie van partijen die eigenlijk niemand wilde. Vooral de kiezer niet, maar een kniesoor die daarom maalt. De meeste maling aan de wil van de kiezer hadden de drie partijleiders van de progressieve partijen. Drie kattebelletjes voor hen van Robert Raupach.

Lilianne Ploumen en Jesse Klaver dachten na hun tegenvallende verkiezingsresultaat een bondje te kunnen sluiten met Sigrid Kaag. Gesteund door het linkse mediageweld zou er wel even een progressief kabinet doorheen gedrukt worden. Zij weten namelijk beter wat Nederland wil dan de Nederlanders zelf. Maar hoogmoed komt voor de val.

 

Lieve Lilianne

Jij was de trainer die voor de laatste wedstrijd werd ingevlogen om een zieltogende club voor een onafwendbare degradatie te behouden. Haast onmogelijk om enige eer aan te behalen, maar toch deed je het. Als eerste vrouwelijke lijsttrekker in de geschiedenis van jouw partij kon je toch even lekker shinen voor de camera’s en aan de talkshow- en debattafels. Hoewel: shinen?

Ik had nooit echt het idee dat je aanwezig was. Natuurlijk is de korte periode die je ter beschikking had om je te profileren een excuus, maar ik kan me geen anoniemere lijsttrekker herinneren tijdens de campagne dan jij. Alhoewel dat misschien ook wel de reden is dat je, in tegenstelling tot je kameraden van de SP en GroenLinks, geen zetels hebt verloren. Vanuit de anonimiteit kwam je in ieder geval niet in de positie om fouten te maken.  

Het verraste me dan ook niet dat je uiteindelijk aan de formatietafel terechtkwam. Met de formateurs Tjeenk Willink en Hamer deel je tenslotte dezelfde ledenpas. En toch lijkt het me een vreemde gewaarwording dat je enkel aan tafel zit omwille van je partijnaam en dat inhoud er totaal niet toe lijkt te doen. Want wat was nou de aanleiding voor je formatiedeelname, anders dan dat je een partij aan de linkervleugel leidt?

 

Hunkerend naar mogelijke regeringsdeelname was je bereid om je aan te sluiten bij de identiteitspolitiekmaniakken van Jesse. Zakendoen met een club die een individu als Kauthar Bouchallikht onderdak biedt? Laat je nou toch niet zo meeslepen door de woke-elementen binnen je partij en de mediabubbel.

Bezin je op je oorspronkelijke waarden, luister naar de verstandige oudgedienden uit je gelederen, zoals Keklik Yücel of Ronald Plasterk, of ga op werkbezoek bij de Deense sociaaldemocraten. De laatste jaren hebben bewezen dat de door jouw partij ingeslagen weg doodlopend is. Er is een enorme potentie voor een realistische partij op links. Wees nou niet de eerste vrouwelijke PvdA-leider die als enige onderscheidend vermogen het vrouw zijn heeft.

 

Beste Jesse

Na 2017 was dit je tweede deelname aan de formatietafel. Speelde je destijds hard to get met je ‘morele ondergrens’, deze keer leek je bereid tot nagenoeg alles, als we de Haagse bronnen mogen geloven. Het halveren van de veestapel was geen principekwestie meer voor je en ook migratie mocht klein blijven. Vier jaar geleden was dat nog het breekpunt voor je. Het moest en zou lukken deze keer, je was nota bene bereid om je partij zowat op te geven en je gedachtengoed te verwateren door samen te gaan met de PvdA.

Wat gaf jou en je partij nou überhaupt het recht om aan te schuiven? De uitslag van de verkiezingen kan het zeker niet geweest zijn. Graag herinner ik je er nog even aan dat jouw ‘movement’ tijdens de verkiezingen bijna gehalveerd is. De enige juiste movement was geweest als jij plaats had gemaakt na die smadelijke nederlaag. Je had helemaal geen mandaat. Je was wel slim genoeg om de juiste lobbyclubjes te sturen en mazzelde met de aanstelling van twee oudgedienden uit jouw progressieve bubbel.

 

Voor de microfoons van de verzamelde media oreerde jij na de formatie-eliminatie van jouw partij: “De democratie is de verliezer. We moeten Nederland verder helpen, maar dat gaat nu niet. De beeldvorming wint het hier van wat belangrijk is voor Nederland.” Dit is precies hoe jij bent, geen holle frasen hadden jou beter kunnen typeren. De democratie heeft door het klappen van de formatie in ieder geval weer een greintje geloofwaardigheid herwonnen en jij hoorde daar net als Lilianne helemaal niet te zitten.

Jouw partijvoorzitter evalueerde de campagne onder meer met de volgende zinsnede: “Nederland schreeuwt om de aanpak van de opwarming van de aarde en de groeiende ongelijkheid.” Nog een laatste keer: jullie gingen van veertien naar acht zetels. Jullie wisten nog maar vijf procent van de kiezers achter je te scharen. Kijk Jesse, Nederland vond jou en je verkiezingsprogramma niet belangrijk op 17 maart. En twee geklapte formaties op je track record zijn genoeg, toch?

 

Sigrid

Bedwelmd door je zetelwinst dacht je op de top van de apenrots te zitten. Je dacht even alles naar je hand te kunnen zetten met je linkse vriendjes, maar je bent blindelings in Marks val getuind. Hij heeft je even uit laten razen en vlak voordat het politieke najaar begint heeft hij je op je plek gezet, het speelkwartier is voorbij. Rutte leek aangeschoten wild, praktisch afgetreden na voor hem rampzalig verlopen debatten. Maar nu zit jij, Sigrid, in de hoek waar de klappen vallen.

Met je grenzeloos lijkende arrogantie dacht jij natuurlijk werkelijk dat de verkiezingswinst aan jou te danken was, met je fake news slogan ‘Nieuw leiderschap’ en je gekochte advertorial op de NPO. Maar de realiteit is weerbarstiger. Een kwart van jouw stemmers koos bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen nog voor GroenLinks, PvdA, SP of Partij voor de Dieren. Zestien procent van je kiezers ging bij de vorige verkiezing niet naar de stembus. De linkse kiezer is all-in gegaan op jou maar komt nu van een koude kermis thuis. En jij? Jij bent nu overgeleverd aan Mark Rutte, en je weet hoe het is afgelopen met de mensen die je de afgelopen tien jaar voorgingen.

Terwijl jouw partij in de peilingen inmiddels van 24 naar 21 zetels zakt, stijgt de VVD juist van de behaalde 34 naar 39 zetels in de laatste EenVandaag-peiling. Rutte hoefde alleen maar te glimlachen en achterover te leunen om een gat van 18 zetels te laten ontstaan.

 

Maar ik heb het idee dat die binnenlandse politiek jou eigenlijk geen moer interesseert. Om je internationale CV te verrijken heb je tevergeefs gepoogd om een gooi naar het premierschap te doen. Inmiddels zit je alweer in de zandbak met belastinggeld te strooien en vraag je de Taliban om een inclusieve regering te vormen. Mevrouw Kaag, u bent de levende definitie van losgezongen van de werkelijkheid. Laat die nieuwe verkiezingen maar komen.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
27 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Laat mij eens een andere invalshoek bewandelen.
De Tweede Kamer is nu elders gehuisvest in een wat ingewikkeld gebouw. Ze kunnen de weg maar moeilijk vinden, die Kamerleden en lezen is ook te moeilijk. Daarom zijn er nu floor walkers aan gesteld voor de 95% academisch gevormde landsvertegenwoordigers om de weg naar de vergaderzaal te vinden.
Mijn historie is als volgt: op 14 jarige leeftijd achter 12 weefgetouwen, omdat de fabrikant dat bij mijn ouders had afgedwongen. Na werktijd studeerde ik drie dagen per week na werktijd. Half één ’s nachts thuis en om half zes weer op. Het weekend ook studeren. Geen feestjes met dronken van driehoog naar beneden kukelen. Nee, sappelen was het en zo opgeklommen tot universitair niveau. Drie keer omgeschoold wegens economisch veranderde situatisch, in 50 jaar 5 keer ziek gemeld, door de grootste industiele software ontwikkelaar ’tovenaar van Nederland’ genoemd en daarom meen ik mij bescheiden de mening te kunnen toe-eigenen dat veruit de meeste politici zich diep moeten schamen voor de prestaties die zij leveren. Ik meende toch op recht, dat zij er behoren te zitten in dienst van het volk dat zij zeggen te vertegenwoordigen, in plaats van zich als charlatans te gedragen en ons mooie land naar de afgrond te voeren.
Verder heb ik weinig toe te voegen. Ik wens ons nageslacht oprecht veel sterkte toe.

Paul
Paul
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De uiteindelijke schuldige is Rutte Hij is degene die deze bende heeft veroorzaakt door het uitsluiten van PVV en FVD De Nederlandse bevolking werd opzijgezet door Rutte hij is de dader van dit slecht gespeelde politieke theater om samenwerking met Wilders en Baudet te omzeilen Duidelijker dan dit kan het niet worden

marien
marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul

ja, daar ben ik het wel mee eens. Door uitsluiting komen die partijen niet aan bod en ook hun kiezers niet. Die krijgen dan linkse troep door de strot geduwd.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul

Kijk Paul ik vraag me dan altijd maar weer af, is dit een spel om de echte knikkers.
Een aantal jaren geleden zette deze Ruttepaljas ca 1,4 Miljoen kiezers op de PVV bij het grof vuil.
Is er niet veel meer aan de hand,?
Er is geen nieuwe Pim in Nederland en als die er al was dan wordt ook hij gewoon op klaarlichte dag vermoord.

Kijk Max heeft gister zijn best gedaan vlgs de media en in Amsterdam is een handjevol wappies bezig geweest ja toch Nederlandse media.

Verschrikkelijk wat een …land is Nederland onder Rutte geworden.
Voor dat men het vergeet in November en December volgt de derde en de vierde vaccinatie, met een vaccin waar geen bijsluiter van beschikbaar is.

Arie
Arie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Enquêtes tonen al decennia aan dat Nederland langzaam verrechtst. Nederland wil minder EU; immigratie beperken; criminaliteit bestrijden; islamisering tegengaan; betaalbaar voedsel; betaalbare energie; zwarte Piet behouden; etc.

Nederland verrechtst, en stemt ook al decennialang steeds meer VVD.
Maar de VVD voert al jaren het GroenLinks partijprogramma uit; meer EU; meer immigratie, gedoogbeleid criminaliteit; subsidiëring islamisering; boeren wegpesten; klimaatkalifaat; zwarte Piet afschaffen; etc.

Er zal in dit land niks veranderen zolang de naamgever van de Rutte-doctrine de grootste partij aanvoert. Onder de VVD bleef de overheid groeien; bleven de belastingen stijgen; werd Wilders jarenlang politiek vervolgd; riep VVD-er van Riessen zelfs op tot het vermoorden van Wilders en het deporteren van zijn kiezers.

Ik zie geen verschil tussen Klaver en Rutte.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Super verwoordt de waarheid is hard.
Deze partijen zijn doof en arrogant.
Hij dacht op een slinkse manier met Kaag in zee te kunnen. Hoe stiekem moet je zijn om tijdens het etentje bij Kaag tot zulke ideen te komen.
Klaver en Kaag en Ploumen kun beter hun biezen pakken, hun partij is overleden.

Klaver heeft het over afbraak van de democratie. Er wordt niet eens naar ons geluisterd, we worden uitgesloten, schrijft hij.
Hoe hypocriet kun je zijn? Partijen uitsluiten zoals pvv en fvd en dan roepen over democratie.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Kees
De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

“Klaver heeft het over afbraak van de democratie. Er wordt niet eens naar ons geluisterd, we worden uitgesloten, schrijft hij.”

Zo voel ik me ook al jaren… Ben ik het zijdelings toch een keer met Jesse eens!

Kees
Kees
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Heeft hij bij deze toch is goeds gezegt .
Tijdens zijn nutteloze periode in de politiek.!!
Totaal geen toegevoegde waarde deze man.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Deze Feras Klaver is net als zijn landgenoot Badr Hari aan vervanging toe, hun houdbaarheidsdatum is verstreken en als zij toch vertrekken neem dan gelijk Ahmed Aboutaleb mee

Kees
Kees
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

En die van Arnhem

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Inderdaad ook die.
Ik kon zijn naam niet achterhalen (nieuwe telefoon).

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Of liever verdwijnen met hun hele communistische partij.

marien
marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Nou geloof ik dat Aboutaleb en ook dhr Marcouch geen slechte burgemeesters zijn. Dus dat vind ik ook weer niet helemaal nodig om die weg te willen sturen.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marien

Aboutaleb durft geen Marokkaan te behandelen zoals hij in de Kuip ( Maasgebouw 21-02-2016) heeft gedaan met deelnemers aan de ludieke actie met de verhuisdozen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Links is altijd hypocriet en gaat uit een linkse dictaat. Democratie en socialisme zijn tegenstrijdige begrippen.

marien
marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

ja, om die domme opmerking van Klaver moest ik ook heel hard lachen. Hij beklaagde zich dat ‘ie werd uitgesloten. Nou zelf doet ‘ie niks anders dan anderen uitsluiten en vijandig gezinden van onze cultuur naar voren schuiven (die moslimbroederschap mevrouw op zijn lijst)

marien
marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

ja, om die, in mijn ogen, domme opmerking van Klaver moest ik ook heel hard lachen. Hij beklaagde zich dat ‘ie werd uitgesloten. Nou zelf doet ‘ie niks anders dan anderen uitsluiten. Kijk eens naar zijn handelen en wandelen.

marien
marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marien

Hij meende iemand naar voren te moeten schuiven die banden heeft met een heel enge religie. Mw Kauthar Bouchallikht heeft banden met de m@slimbr@ederschap en dat noemt Klaver dan een betrouwbaar kamerlid.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Links is door de kiezer niet gewild en toch regeert links door het jarenlang opleggen van hun moraal via linkse propaganda zonder enige tegenstand van wie dan ook. Sterker, hun moraal is aangenomen als een nieuwe standard. De recente linkse putsch (het samensmelten van GL en PvdA) mag dan niet gelukt zijn maar het blijft een Pyrrusoverwinning van “rechts” die straks met een minderheidsregering moet bij links gaan bedelen omdat zij echte rechts afgezworen hebben. Zo worden wij weer door het linkse moraal geregeerd door hun vazallen van voormalig rechts. En zo glijden wij in een hypocriete socialisme terecht waar de burger niet door de politiek rechtstreeks maar door het progressief (links) moraal geleid wordt waaruit geen ontkomen is. De linkse stokpaardjes, het klimaat, diversiteit en migratie worden uitgevoerd naar hun zin want anders valt de regering. Het parlement is al jaren vleugellam en dient alleen de regerende partijen met hier en daar een vriendelijke tik uitdelend gevolgd door felicitaties. En de burger laat het gebeuren. Onlangs kwam ik tegen de uitspraak van Edmund Burke van heel lang geleden:
‘Alles wat nodig is voor de overwinning van het kwaad is dat goede mensen niets doen.’ Want wij hebben het toch goed?
De vraag is of je het wil behouden.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals ik al eerder schreef deze politieke partijen hebben maling aan de kiezer.
Het referendum is afgeschaft, zodat we niet meer kunnen stemmen over onderwerpen, die wij als bevolking belangrijk vinden. Sluit me aan bij de uitspraak van de dertiende wij worden buitengesloten.

Rob
Rob
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

VERKIEZINGEN!!!!!!!!!!!

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alles wat zich met Rutte inlaat pleegt vervolgens harakiri ,zelfs van het CDA is niks meer van over, Hoekstra zit in een positie van als hij niet knikt is ook hij van het toneel verdwenen, nieuwe verkiezingen ,mensen zijn niet gek, Pieter Omtzicht op de lijst met een eigen partij ,en het dun giert de VVD door de broek, Voor Rutte ligt er wel iets in het verschiet met functie elders .

Bert van Heemst
Bert van Heemst
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De zittende macht heeft geen enkel belang bij een nieuwe regering. Het gaat nu prima.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bert van Heemst

Inderdaad en Paljas en Co nemen GEEN enkele verantwoording voor hun monsterachtige daden.

Piltdown
Piltdown
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk, maar nieuwe verkiezingen helpen echt niet. Net als in China, Noord-Korea en Wit-Rusland zullen nieuwe verkiezingen geen nieuwe GroteLeider opleveren. En zolang Mark Rutte hier de absolute macht eeft zal er echt niets veranderen.

marien
marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, al die linkse, rechts levende, nono’s goed getypeerd.

marien
marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marien

met ‘rechts levend’ bedoel ik de veronderstelling van linkse mensen dat wat conservatievere mensen rijk zijn en er economisch maar op los leven.
Maar Kaag, Ploumen en Klaver en veel links elitairen pretenderen links te zijn en heel sociaal te zijn, maar ondertussen vullen ze als elitaire rechtsen OOK hun zakken goed en leven er goed van. Rechtse ondernemers nemen tenminste nog risico waarvoor ze zichzelf dan belonen met een goed inkomen, maar linkse elitairen hebben zelfs DAT excuus niet. Die nemen geen risico, vullen hun zakken met belastinggeld en doen er niets voor en als het fout gaat krijgen ze een goed betaald burgemeestersbaantje of zo.

27
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x