Hoe ons geluk en geweten worden afgekocht

Bestuurlijke elite sust ons in slaap

Overheid, politici, bestuurders, Hoe ons geluk en geweten worden afgekocht Robert Raupach OpinieZ

Titelfoto: Drukte in de Gravenstraat door Roel Wijnants, gepubliceerd onder CC BY-NC 2.0.

Nederland behoort tot de rijkste landen ter wereld. De Nederlandse burgers behoren tot de gelukkigste mensen ter wereld. Als we de diverse onderzoeken moeten geloven is het land waarin wij leven het paradijs op aarde. Maar niet alles wat blinkt is goud, betoogt Robert Raupach. Over hoe wij langzamerhand onder druk van overheid en media in de illusie van gelukzaligheid zijn gaan geloven.

Johan Derksen noemde Nederland een paar weken geleden een ‘kutland’. Alles is relatief en afgezet tegen andere landen is het hier heus niet zo ‘kut’ dat het leven een ware hel is, natuurlijk niet. De essentie van zijn uitspraak is echter dat wij zoveel beter zouden moeten kunnen. De basisingrediënten voor een fijn land zijn aanwezig. Niettemin duwen de linkse politieke en media-elite ons centimeter voor centimeter naar hun ideaalbeeld van een haast communistische droomwereld, waarin alles en iedereen groen, divers en gelijk is. Waarbij die laatste twee idealen eigenlijk een contradictio in terminis zijn.

 

Geconditioneerde oogkleppen

Met z’n allen iedere doordeweekse ochtend en namiddag in de stekkerauto aansluiten in de file. In het weekend naar het stadje met het gezin en wat shoppen, uit eten, naar een pretpark of andere vrijetijdsbesteding. Niet te vergeten natuurlijk twee vakanties per jaar en geregeld een verbouwing, nieuwe meubels of een nieuwe auto. En zolang iedere laatste week van de maand de paychecks binnenkomen wordt dit riedeltje door het grootste deel van de Nederlanders in stand gehouden tot het einde der dagen.

Zorgeloos of naïef manoeuvreert het overgrote deel van onze landgenoten zich zo met hun geconditioneerde oogkleppen op door het leven. Men neemt wel notie van hetgeen er om hen heen gebeurt en van de sociaal wenselijke en op de NPO en in de Volkskrant voorgeschreven ‘mening’. Zolang het henzelf niet direct raakt wordt een incidenteel opkomend besef of schuldgevoel afgekocht via één van de goede doelenloterijen.

 

More money, no problems

Geluk kun je niet kopen, zegt men. Onze bestuurders en de door hen gecreëerde alternatieve normen- en waardencultuur hebben evenwel het tegendeel bewezen. Met geld kun je blijkbaar écht alles kopen, of afkopen. Zelfs het geluk of het geweten van je burgers. Met duizelingwekkende steunpakketten heeft de overheid de afgelopen anderhalf jaar baanzekerheid voor veel Nederlanders gekocht. Daarmee zijn direct en indirect ook vooral grote bedrijven als KLM en HEMA overeind gehouden.

Ondertussen wachten aardbevingsslachtoffers in Groningen al vele jaren op een passende compensatie. Een compensatie die overigens te verwaarlozen is in vergelijking met het financiële geweld, waarmee in de coronacrisis te werk wordt gegaan. Maar ja, Groningen ligt een stuk verder van de Randstad dan de hoofdkantoren van voornoemde bedrijven.

 

Geldbuidel

Maar ook buiten crisistijden is de geldbuidel van de overheid de grootste stemmenvanger. Bovenmodaal verdienende medeburgers rijden in een gesubsidieerde Tesla en Jan Modaal kan shoppen in de diverse beschikbare toeslagen om toch ook een keertje per jaar die all-inclusive naar de Turkse Rivièra te kunnen boeken. Verkeerde prikkels op verkeerde momenten. Als die stekkerauto echt zo goed is, dan heb je toch geen incentive nodig om hem te gaan rijden? En als je anderzijds mensen gratis geld blijft toestoppen ontstaat er geen intrinsieke motivatie om je leven zodanig in te richten dat het bij je verdiensten past.

 

Tijdperk van hypocrisie

Wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Iedereen heeft zich er weleens in mindere of meerdere mate aan schuldig gemaakt dat zijn of haar uitgesproken mening niet strookte met de daden of vice versa. Niets menselijks is ons tenslotte vreemd. Maar waarom accepteren wij een klimaatpaus als Ed Nijpels, die zelf op een boerderij woont met het meest klimaatonvriendelijke milieulabel? Of een ministersploeg die zelf coronaregels aan de laars lapt en haar onderdanen asocialen noemt als zij per ongeluk een van de warrige regeltjes even vergeten?

De ons besturenden weten heel goed wat wij moeten doen en vooral waarom en welk groter doel dat dan moet dienen. Maar voorbeeldgedrag, ho maar. Het lijkt wel of we in een tijdperk van hypocrisie terecht zijn gekomen, waarin ons telkens de maat wordt genomen. Of het nou gaat om genderneutrale toiletten of welke woorden we nog mogen gebruiken: het is nooit goed genoeg. En met elke stap die we uit solidariteit en met de beste bedoelingen zetten openen we een volgende deur voor weer een overtreffende trap.

 

Opinie-monopolie

Behalve dat ministeries en instanties nagenoeg volledig bezet bevolkt worden door linksdraaiende ambtenaren en functionarissen, is ook het overgrote deel van de media geïnfecteerd met een obsessie voor het zogenaamde progressieve gedachtengoed. Wellicht is het daarom ook niet zo gek dat een overgrote meerderheid het voor zoete koek slikt als je jarenlang dag in dag uit wordt gebombardeerd met een eenzijdige verhaallijn. Telkens weer dezelfde tafelgasten, telkens weer dezelfde alarmistische rapportages en telkens weer dezelfde gekleurde presentatoren. Ongeacht of het nou gaat om diversiteit, klimaat of de tot in den treure gepushte gelijkheidsmanie.

Kijk alleen maar naar de disbalans in tafelgasten bij de diverse talkshows van D66 en andere partijen. Zelfs het zogenaamd rechtsgeoriënteerde WNL verliest zich in politieke correctheid en durft de vinger niet (meer) op de zere plekken te leggen. Zo’n beetje de enige verademing in deze tijden zijn momenten van Jort Kelder en Rutger Castricum met zijn Hofbar.

 

Wie is nou eigenlijk de baas?

Onderwijl was ons een spoedige formatie van een nieuw kabinet beloofd. Nu zal het zeker niet de eerste keer zijn dat een ‘belofte’ van Rutte anders uitpakt. Bewaar de krantenknipsels trouwens goed, mocht de beste man er opnieuw geen actieve herinnering aan hebben. Inmiddels wacht het land in crisis al meer dan honderdveertig dagen op een nieuwe regering. Hoewel de wens van de kiezer helder en duidelijk was door de afstraffing van de linkse partijen werd de formatie tot op heden geleid door twee PvdA’ers en worden actiegroepjes zoals Urgenda uitgenodigd op de koffie bij mevrouw Hamer.

 

Verder naar links

Rutte verloochent zijn kiezers door telkens verder op te schuiven naar links. Die kiezers lijkt dat overigens niet veel te kunnen schelen, want als er nog weleens een peiling wordt gepubliceerd dan staat zijn partij nog even fier bovenaan het lijstje als tijdens de verkiezingsavond. Waarom geven de door de meerderheid gekozenen dat mandaat zo maar uit handen en waarom ontstaat daar geen ophef over? Over iedere futiliteit ontstaat tegenwoordig ophef, maar als het er echt toe doet blijft het oorverdovend stil.

Het land wordt praktisch al geleid door linkse klimaatdrammers en wokeys. Onze ‘rechtse’ premier legt hen in ieder geval geen strobreed in de weg. 

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
47 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het eerste teken dat het in een democratie verkeerd gaat is als de overheid niet langer de wil van het volk uitvoert, maar in plaats daarvan zelf gaat bepalen wat goed is voor het volk. Dat volk wordt dan door eenzijdige informatie warm gemaakt voor het beoogde beleid. En dat is wat er ook in ons land gebeurt.

Nederland is een land van volgevreten, luie, ongeïnteresseerde mensen geworden (de blinde volgers). Ze hebben het TE goed, ze zijn TE rijk. Het volk is te druk met haar hedonistische levensstijl om kritisch om zich heen te kijken en te zien dat zij blinde volgers zijn. Het is voor hen namelijk veel belangrijker om een nieuw interieur uit te zoeken en te kijken welke hashtags trending zijn. Wat er in Den Haag gebeurt zal ze worst zijn. De handvol mensen die wel zien dat het de verkeerde kant op gaat worden vakkundig monddood gemaakt en buitenspel gezet. Het zou voor de machthebbers namelijk funest zijn als de blinde volgers geïnfecteerd raken met aandoeningen als “een eigen mening” of “vrije wil”.

Maar ooit zullen de alfa-lemmingen mark en sigrid bij de afgrond komen en samen met hun blinde volgers van de klif duikelen. Ik hoop dat ik dat nog mee mag maken.

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

“Het eerste teken dat het in een democratie verkeerd gaat is als de overheid niet langer de wil van het volk uitvoert,…”

Dat is, uiteraard, aangenomen dat er een volkswil is. Ik vind dat niet erg duidelijk. de helft wil meer belastingen en meer staatsbemoeienis, de andere helft wil het tegenovergestelde. Een flink deel van de bevolking vindt dat iedereen gevaccinneerd moet worden en anders als tweederangs burger behandeld moet worden. Anderen vinden het hele cojonacircus een gigantische hoax. Wat is de volkswil hier? Zelfs als je een politicus van goede wil bent, wiens voorkeuren moet je realiseren?

Niemand die het weet en dus doen ze maar wat ze zelf willen. Misschien moet er eens wat beter nagedacht worden over wat democratie nu eigenlijk is. De volkswil uitvoeren kan het niet zijn. En zelfs in de theoretische variant dat er een eenvormige volkswil is, waarom moet dat door het inefficiente politieke apparaat geleverd worden. Waarom doe je het niet zelf? Als er iets is wat je graag wilt, koop dat!

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Beste Waldemar, u omschrijft een volkswil als iets uniforms, dat is onzinnig. Natuurlijk wil niet iedereen hetzelfde. Daarom zal ik onderscheid maken tussen uw “volkswil” en mijn “wil van het volk”. In een democratie is de wil van het volk de wil van de meerderheid. Dat is tegelijkertijd het grote manco van het democratisch systeem, de wil van de minderheid doet er niet toe (als het systeem goed uitgevoerd wordt). Het probleem is dat de wil van de meerderheid wordt gestuurd door de linkse msm en de politiek. Door indoctrinatie wordt draagvlak gecreëerd voor beleid dat anders niet breed gedragen zou worden.
De wil van het volk heeft ook niets te maken met dingen die je zelf kunt kopen. Het gaat over beleid, niet over persoonlijke aankopen.

Arie
Arie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goede column. Uit enquêtes over onderwerpen als massa-immigratie, criminaliteit, EU, islamisering, isis-terroristen hierheen halen, etc blijkt keer op keer dat de meeste Nederlanders veel rechtsere ideeën hebben dan de politieke elite. Politiek en media hebben de “rechtse” kiezer mooi in de tang door te doen alsof de VVD “rechts” is, terwijl het VVD-beleid door GroenLinks geschreven had kunnen zijn. Maar door onophoudelijke lastercampagnes en schijnprocessen lijkt stemmen op de PVV “onfatsoenlijk”, en door het ondemocratisch cordon sanitair ook nog eens volstrekt zinloos.

En toch zal de wal het schip keren. De “energietransitie” is niet alleen een ecologische ramp, bedoeld om alle oerbossen en oerwouden ter wereld af te schaffen. We gaan er ook aan failliet.
– Goedkope elektrische auto’s kosten al snel tienduizenden euro’s, en tweedehands zijn ze niks meer waard. De peperdure accupakketten zijn na 5 tot 8 jaar waardeloos.
– Elk huishouden zal verplicht 40.000 tot 70.000 euro aan een warmtepomp moeten uitgeven. Waarschijnlijk zelfs veel meer door het tekort aan technici, maar dat terzijde.
– En omdat warmtepompen niet werken zal het individuele stroomverbruik fors omhoog gaan.
– Ons huidige stroomnet kan dat allemaal niet eens aan, dus de duizenden miljarden die aanpassing gaat vergen zullen ook middels hogere belastingen dan wel energierekeningen verrekend worden.

We kunnen alleen maar hopen dat een hoop slapende VVD/CDA stemmers komende jaren wakker schrikken en normaal gaan stemmen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

En als de Golfstroom het begeeft volgens de laatste horrornieuws van zich laat horen dan krijgen wij een ijstijd. Fijn voor de windmolens, brrrrr!

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Inderdaad Ni28, vlgs de site ijstijd in Nederland, was de laatste ijstijd ongeveer van 115.00 geleden tot ca 10.000 jaar geleden.
In de periode daarvoor was het klimaat in Nederland warm, vergelijkbaar met nu qua temperatuur.

Dus zonder klimaat hysterie gewoon een herhaling van zetten.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Drie honderd jaar geleden was er wijnbouw in Engeland.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ik doel meer naar de Kleine ijstijd tussen de 15de en 19de eeuw. Kon best te maken hebben met fluctuaties van de Golfstroom. Als dat echt gebeurt dan mogen we blij zijn met de “aangemaakte” CO2 want dan compenseert het de ijstijd enigszins. Dit is natuurlijk alleen mijn (niet wetenschappelijke) gedachte.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Waar komt dat bericht vandaan over de golfstroom?
Zoals u weet, bestudeer ik graag zaken, die door wetenschappers zonder feitenrelaas als waarheid verkondigen. Deze melding triggered mij, omdat ik daar veel onderzoek naar heb verricht inzake ons klimaat, de ijstijd, maar ook de raadselachtige palingtrek naar de Sargossazee, om te paren en eitjes te leggen en vervolgens terug naar de Lage Landen. Die golfstroom heeft een heel vreemde gang en is kennelijk op een tijdpunt van de geschiedenis gewijzigd. Naar mijn bescheiden mening kan de verdwijning van het verzonken eiland Atlantis een rol hebben gespeeld. Het voert hier te ver om er nu over uit te weiden, maar zolang er nog zoveel onbeantwoorde vragen rondom het gedrag van deze Noord Atlantische golfstroom bestaan, zou ik me maar geen zorgen maken.
Wilt u een goede controle van deze onheilsprofeten, bekijk dan nog eens de film van Al Gore met zijn klimaatvoorspellingen. Als het niet zo treurig was, zou je er hartelijk om kunnen lachen, hoe deze man zich geblameerd heeft, maar wel enorme paniek wereldwijd gezaaid. Blijf trouwens wel zuinig omgaan met onze natuur en dat meen ik zeer oprecht.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Een Duitse wetenschapper kwam ermee van de week. Ik weet niet meer waar ik het las, nu. nl of zo, moet je even zoeken in de MSM.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zoals alles op aarde en in de cosmos bestaat uit cycli dus ook de golfstroom is onderhevig aan regelmatige langdurige veranderingen. Dat is mijn bescheiden mening.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik ga kijken. Dat er continue beweging is in alle natuurelementen is zeker. Variatie noemen we dat. Maar tegenwoordig gebruikt men dat fenomeen graag om daarmee,’verandering’ te bewijzen. Ik ontken absoluut niet dat de mens bepaalde veranderingen bewerkstelligt, maar dat komt vooral door het muteren van gewassen zoals bijvoorbeeld gemodificeerde soja, of koeien die 5 keer meer melk geven vanwege de antibiotica. Heb ik het nog niet over de houtgestookte biocentrales.
Dank voor uw reacties

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

De mensheid gaat vanuit dat alles blijft zoals het is en waar wij langdurig aan gewend zijn. Het is meer onze probleem dan die van de natuur. Die gaat haar gang zonder de wensen van de mens en wint het altijd.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

ja, het is heel raar dat de overheid net doet alsof iedereen alles kan betalen wat zij rondblaten aangaande het ‘klimaat’. Ik ga echt geen halve ton investeren in mijn prima huis met dubbel glas……..Want dan kan ik niet met pre pensioen. En ik ga op mijn leeftijd niet zo’n investering doen, ook nog eens niet.
Die lui in den Haag gaan bij de kosten van het leven in NL uit van hun eigen riante inkomens en hebben geen gevoel meer bij de ‘gewone gemiddelde burger’. Die een marginaal salaris krijgt of een marginaal pensioen.
Gisteren gezien dat de prijs voor een liter Euro 95 op sommige plekken 199.9 is. Dat is 4 gulden veertig cent per liter…………………. dat is een mega bedrag. De bedoeling is dat de ‘gewone man’ van de weg af wordt gedrukt en dat kan dus via de portemonnee.

eddie wik
eddie wik
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk maar naar het journaal van 14-8 20.00 uur. Een reportage over zielige afghanen. Waarschijnlijk opdat ze asiel krijgen in Nederland. En een reportage over klimaatverandering. Waarbij de feiten gewoon overboord worden gegooid. Een en al D66 propaganda betaald door ons

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  eddie wik

Inderdaad eddie wik, op de soos, hebben we de laatste week er nog over geboomd.

Angst aanjagende reportage’s op de TV, Tante Bets viel het op, dat de temperatuur in bv Den Helder niet interessant is, de temperatuur in de binnenlanden van Spanje, dat is pas interssant op de Nederlandse TV.
Gelul van de bovenste plank zegt ze dan, mijn Zus woont in Den Helder en niet in de binnenlanden van Spanje.

Als Tante Bets die twee liegbeesten (Rutte en de Jonge) op TV ziet, draait zij zich met haar rug naar de TV, zij mompelt dan steevast ze kunnen mijn rug op.

audio1958
audio1958
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Klimaat, diversiteit, inclusiviteit, de toestroom van ‘ vluchtelingen’, het corona verhaal en niet te vergeten de EU. Maar ook onze regering die gewoon doordendert hoewel ze demissionair zijn. We gaan een kant op waarbij Nederland uiteindelijk kapot gaat. En we kijken toe. Ik zie het om me heen. Men kijkt niet verder dan de eigen kring. Zolang men nog te eten heeft, op vakantie kan gaan en de auto kan rijden is het prima. Men kijkt niet naar het grote(re) geheel. Men gelooft de MSM. En dat is de doodsteek. Als ik dit soort zaken ter sprake breng zegt men: Ach, je kunt er toch niets aan veranderen.
En zolang het gros dat maar blijft zeggen zijn we verloren.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is inderdaad, gewoon een K.u.t. Land geworden in deze nieuwe eeuw.
Balkenende en nu Rutte, zijn Nederland op heel veel vertrouwde punten af gaan breken.
Beide, Balkenende en Rutte, stonden/staan onder de zeggenschap van de club van Opa Bernhard.
Op alle punten is Nederland verlinkst, wat grotendeels inhoud dat de EU in Nederland de dienst uit maakt.
De grenzen gingen wagenwijd open en staan nog steeds wagenwijd open.
De gelukszoekers lachen hun plassertje uit hun broek, voor hun is huisje, boompje, beestje met spoed geregeld.

De huisvesting, de zorg is voor de rest van Nederland op een heel laag pitje gezet.

Wij gaan nu nog ff een stukje fietsen, voordat Rutte dat ook op slot gooit.
Nog ff snel naar de wc, als ik de kop van Rutte zie, moet ik altijd hoognodig.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Kon het maar op zijn kop
Dat hoog nodige.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederlanders zijn gewoon heel nuchter, en weten dat ze verkocht zijn aan de vn en de weg. Dat Nederland een van de “rijkste” landen is, is een leugen. De overheid neemt daarbij de buitenlands brievenbusfirma’s mee in hun berekening. Kijken we naar de gemiddelde Nederlander, dan hebben steeds minder te besteden. De armoede is ook heel erg toegenomen.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Vergeet de enorme waarde van alle huizen en onroerende goederen niet; deze prijzen, door het stimuleren van schaarste opgedreven, maken ons op papier heel rijk. En mede daardoor mogen we dan weer de knip trekken voor de ‘arme’ landen…

Joost
Joost
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Even corrigeren voor hypotheken en leningen en we zijn persoonlijk een van de armsten van Europa.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Sorry maar de mensen met die een hypotheek hebben is geen lust dat is een last .
En veel gevallen noodzaak want een huur huis is er niet .
De koop huis gekte is dankzij de schaarse huur woningen.
Daar heeft deze zittende kabinet voor gezorgt.
En daarbij staan er veel mensen met hun hypotheek onder water .
Dus van rijkdom kun je niet spreken zolang er nog een hypotheek op het huis staat is het een last .
En niet alleen de hypotheek ook de bijkomende kosten onderhoud gemeente belastingen en verzekering voor koop woning zijn het dubbele.
Ik ben blij dat ik mijn huis toen heb verkocht in het begin van de crisis ik dacht in 2010 dat de crisis begon..
Anders had ik ook met een rest schuld gezeten van een ton .
En dat gaat straks ook gebeuren die een huis hebben gekocht
Met een over de kop prijs .
Als de rente gaat stijgen.
Maar dit alles met dank aan overheid en dat fijne eu .
Die straks veel mensen de afgrond in helpt

emilia
emilia
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Er is geen beter alternatief dan toch maar weer stemmen op de grootste partij”. Dat hoor ik vaak om me heen. Ik zelf ben heel bang dat anders mevrouwtje Kaag de boel gaat leiden. Niet dat ik haar veel regeertijd geef, maar toch. Voor veel kritische stemmers is Wilders weer te extreem, of zal waarschijnlijk niet kunnen regeren vanwege de aversie van andere partijen, Baudet een wappie en JA21 te klein. De tweede kamer leden moeten veel meer samen een vuist maken tegen de regeringspartijen. Vaker komen met kamervragen en meer gezamenlijk optreden. Ach, het wordt niets meer in dit land vrees ik.

p.
p.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  emilia

‘Ikzelf ben heel bang dat ANDERS mevrouwtje Kaag de boel gaat leiden’
Is dit wat u om u heen hoort of is dit uw eigen gedachte?
In dat laatste geval vraag ik me af of u wel oplet. Wie zijn er momenteel al weken bezig een ‘schets’ van een regeeraccoord te schrijven? Hoezo “ANDERS”???

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  emilia

Ik denk dat Kaag de enige persoon is die boze mensen mogelijk op straat krijgt. Dat zou een positieve neveneffect kunnen zijn.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Divers en gelijk is de logica van de waanbeelden van links. Divers suggereert, door het woord al dat wij niet allemaal eender zijn dus nooit gelijk kunnen zijn. Gelukkig, anders waren wij allemaal robots. Een ander linkse ideaal is dat de misdadige dader gelijk is aan de slachtoffer en eigenlijk net iets beter en daardoor alle aandacht nodig heeft boven de slachtoffer. Die is tenslotte meestal al dood. Het effect van de de diversiteitsactivisme is dat de minderheden de meerderheid regeren of anders lam maken. Wijkt u af van het biologisch normale dan heeft u voordeel boven de gewone meerderheid alleen moet u het hard roepen. Links roept altijd hard waar de rest normale toon bezigt en niet opvalt. Waarheid, de linkse dan, moet tenslotte iedereen herhaaldelijk horen en accepteren wat vele ook doen bang voor het harde geluid. Om deze mooie en gelukkige leven te behouden draagt men bij door b.v. loterijen voor het goede en vooral linkse doel. Het verplicht stellen om mee te doen doe je dan door de lotnummers jouw persoonlijke nummers te maken, postcode en bankrekeningnummer. Dan moet je haast. Bovendien maak je je bekend in je woonplaats als die ene slechterik. Linkse methoden zijn dan niet verplicht maar dwingend. En omdat wij zo gelukkig zijn moet de hele wereld mee kunnen meegenieten en is dus van harte welkom. De wereld is slecht en moeten dus al die goede mensen hierheen verhuizen. Wat een prachtige en humane oplossing. De slechte mensen weten dat en maken gretig gebruik van de linkse domheid want zo kunnen zij onze wereld binnendringen en kapot maken. Maar de goede doel gaat voor. Domheid en hypocrisie leiden de wereld. Dus hou vooral je mond want alleen dan blijven wij de gelukkigste mensen op aarde. En de linkse mens weet ook dat bange mensen het ook doen.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Over hoe wij langzamerhand onder druk van overheid en media in de illusie van gelukzaligheid zijn gaan geloven.”
Ja het sociaal contract dat de basis is van de rechtsstaat is niet meer gebaseerd op ‘de vrijheid om iets te doen’ maar op ‘het recht op prestaties door de overheid’.
Want linkse overheid heeft maar een doel: de burger geheel afhankelijk te maken van diezelfde overheid, want die situatie is de beste zekerheid voor behoud van de machtspositie.
In de huidige situatie leidt dit ertoe dat de burger zijn ‘vrijheid om een andere mening’ te hebben of de ‘vrijheid om niet te vaccineren’ geleidelijk ziet verdampen onder druk van overheid en media. Niemand heeft het gedaan; het gebeurt door een samenspel van belanghebbenden, er is geen schuldige aan te wijzen.
De vrijheden zijn niet opgeheven, maar ze zijn gewoon verdwenen omdat de burger er geen gebruik meer van kan maken of wil maken of durft te maken.
De illusie van vrijheid blijft natuurlijk wel in de lucht hangen. Vooral die illusie van gelukzaligheid, van een maakbare wereld voor iedereen. Realiseer je echter terdege dit: wie in een maakbare wereld gelooft, heeft de vrijheid om zelf te kiezen wat goed voor hem is, opgegeven.

p.
p.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Naar mijn mening is een begrip als ‘sociaal contract’ (afkomstig van Rousseau) een inherent volkomen illusoir denkbeeld, ofwel de uitwerking ervan heeft zich in een volkomen ‘maakbare’ richting voltrokken. Reden waarom ik in de (weinige) gesprekken die ik nog heb met mensen die bereid zijn (de fundamenten van) onze maatschappij kritisch te beschouwen altijd moeite doe om duidelijk te maken dat hun ‘geloof’ in de overheid (van gemeentelijk tot aan de EU en WHO e.d.) gebaseerd is op aannames die twijfelachtig zijn.
Zonder mezelf op dit terrein als ‘onderlegd’ te beschouwen heb ik de sterke indruk dat de manier waarop de Amerikaanse staat qua wetgeving ingericht is, veel realistischer is dan veel Europese staten, en zéker de Nederlandse staat. Bij de Amerikaanse grondwet is nl. rekening gehouden met de potentiële bedreiging van de persoonlijke vrijheid door de staat zélf. Vandaar ook de wapenwet, en vandaar het félle verzet van veel Amerikanen tegen elke inperking daarvan – en vandaar ook de reden dat het vooral Democraten zijn die dit willen inperken.
Zeker de afgelopen week is overduidelijk geworden dat in onze Nederlandse wetgeving een waarborg ontbreekt: het juridisch ter verantwoording roepen van de regering, of van wetgeving. Een hooggerechtshof, of toetsing aan de grondwet van nieuwe wetten ontbreekt. Ons ‘demissionair’ kabinet heeft nu het enige middel dat de TK heeft al gehanteerd is, niets meer te vrezen. En dat blijkt.
Ik kan niet anders dan de conclusie trekken dat verreweg de meeste mensen veel te optimistisch zijn over de mens. Rousseau zeker – denk alleen al aan ‘Emil’. Wat een luchtfietserij.
Daar waar mensen samen moeten wonen, werken en leven, speelt de neiging tot macht van de een over de ander ALTIJD een rol.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door p.
Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

” (…) heb ik de sterke indruk dat de manier waarop de Amerikaanse staat qua wetgeving ingericht is, veel realistischer is dan veel Europese staten, en zéker de Nederlandse staat. ”

De oorspronkelijke gedachte achter de democratie, wat een product is van klassiek-liberale denkers, is dat de overheid slechts een functie heeft: eigendomsbescherming, zowel bij binnenlandse overtredingen als tegen invallen door buitenlandse vijanden. Daarvoor moet het geweldsmonopolie bij de overheid gelegd worden, wat uiteraard het risico van misbruik met zich meebrengt. De taak van de volksvertegenwoordiging is toezien op het gebruik van dat geweldsmonopolie om misbruik ervan te voorkomen.

Wat burgers zelf doen stond daar grotendeels buiten. Je mag natuurlijk geen rottigheid uithalen, maar verder bemoeide de politiek zich niet zo met je. Je bent een vrij mens binnen de rechtsstaat waar de regering en volksvertegenwoordiging je rechten dienen te bewaken.

Gegeven het overduidelijke feit dat we die situatie niet meer hebben, moet geconcludeerd worden dat het democratische experiment mislukt is.
We zijn welvarend. De economie heeft het goed gedaan, maar de politieke realiteit is er helaas niet op vooruitgegaan. Ook in de VS holt het nu hard acheruit, ofschoon sommige republikeinse staten er hoopvoller uitzien dan andere, democratische staten.

Joost
Joost
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Wat u denkt dat ontbreekt is er allemaal, edoch, de tweede slaapkamer is in coma geraakt.

p.
p.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost

Licht me even bij. Welke middelen zijn er voor de burger om te protesteren / juridisch ten strijde te trekken tegen een overheid die bijv. de burger niet meer beschermt maar integendeel in gevaar brengt door haar beleid? Of welke middelen zijn er om te protesteren of aan te klagen tegen een overheid die internationale wetgeving ondertekend die niet ten gunste zijn van haar inwoners?
Juist bij het niet langer functioneren van die tweede kamer….

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Je kunt stemmen op andere volksvertegenwoordigers die de regering beter controleren. Dat is aangenomen dat verkiezingen eerlijk verlopen. Maar dat gaat je nooit lukken, zelfs als verkiezingen eerlijk verlopen., omdat mensen vakkundig gehersenspoeld worden door het onderwijs en de media. Ik heb dat in een eerder comment verder omlaag trachten uit te leggen.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Sociaal contract is een algemene term voor elke staatsinrichting die door mensen zelf wordt ingericht en dus niet op basis van bijbel of sharia of feodaal recht.
Dat dit in Europa en de VS op verschillende manieren vorm is gegeven is duidelijk.
Rousseau beschrijft het sociaal contract op basis van wat hij had opgestoken van de Britse staatsinrichting. Rousseau was in al zijn schrijfsels een imitator, soms van Voltaire, soms van Diderot en soms weer van anderen. Rousseau moet zeker niet aangezien worden voor de uitvinder van het sociaal contract.

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik heb ooit dat werkje van Rousseau gelezen: ‘du contract social’, en ik vond het eerlij gezegd een niemandalletje. Hij zegt daarin bv plompverloren dat de mening van het volk nooit verkeerd kan zijn. Waarom dit zo is blijft onbeantwoord. Ook gaat hij er vanuit dat er een volkswil is, wat nog helemaal niet duidelijk is. Over het algemeen zijn wensen divers en tegenstrijdig: de een wil overal kunnen parkeren en de ander wil auto’s verbieden; de een wil meer overheid en hogere belastingen en een ander het tegenovergestelde. Uiteindelijk komt het sociale contract, een contract wat niemand ooit gezien heeft, waarvan niemand weet wat er in staat, wat niemand ondertekend heeft, maar waar toch iedereen zijn hele leven aan gehouden is, op mij over als het ultieme wurgcontract.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sociaal_contract

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Geestelijke armoede, moreel- en gewetenloos, die eigenschappen komen steeds vaker voor. We hebben het zo goed zeggen, maar niet door hebben voor welke prijs. Zal altijd voor mijn vrijheid strijden, want die is mij heel veel waard.

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is nooit anders geweest. Een bestuurlijke elite, of dat nu een democratische, monarchische of militaire elite is, is in alle gevallen een relatief kleine groep mensen. Je kunt een grote groep mensen alleen besturen als ze het grosso modo eens zijn met het gevoerde beleid. Discussie mag best, zolang het niet gaat over de kern van de zaak, namelijk dat u bestuurd wordt, dat anderen uw beslissingen nemen en uw geld uitgeven; een flink deel ervan dan toch. Om te zorgen dat het overgrote deel het gevolgde beleid accepteert, moet u de noodzakelijke informatie daarvoor toegespeeld krijgen. Plus, hoe die informatie geinterpreteerd dient te worden. Of die informatie nu komt van de staatstelevisie, een krant, volgeschreven met door de staat opgeleide journalisten, of van een rondreizende heraut, het principe blijft hetzelfde. Het is niet voor niets dat overheden de media en het onderwijs op alle niveau’s controleren en zich grote zorgen maken over het ongereguleerde Internet. Evenmin mag het verbazing wekken dat organisaties als de CIA lang geleden al geinfiltreerd zijn in de informatie-industrie. Er was een korte periode in de jaren 70 en 80 dat activistische, radicaallinkse journalisten met name rechtsere politici het verbale vuur aan de schenen legden, maar die periode is voorbij gegaan nadat het ideologische elan uitdoofde en ze zich gerealiseerd hebben wie hun salaris betaalt.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Waldemar
p.
p.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

N.a.v. uw laatste zin: die periode is helemaal niet ‘voorbijgegaan.’ En het ideologische elan is ook helemaal niet uitgedoofd, het is er nooit geweest. Het was niets meer dan een dekmantel*.
Ook hebben ‘journalisten’ zich helemaal niet ‘gerealiseerd wie hun salaris betaalt’, want dat zijn nl. wij, de burgers – en als er iets is waarin de huidige ‘journalistiek’ uitblinkt dan is het wel peilloze dedain richting burgers.
Nee, wat er gebeurd is, is dat de politiek vanuit de revolte van ’68 langszij gekomen is bij de pers (ofwel: het pluche is sinds die tijd in hoog tempo bezet door gelijkgezinde politici). Er is dus geen enkele reden meer voor ‘activistische, radicaallinkse’ journalisten om hen het vuur aan de schenen te leggen: men is uit hetzelfde hout gesneden.
Anders gezegd: het ging indertijd helemaal niet om de inhoud. Dat was slechts toneel. Het ging om de macht. En die hébben ze nu, de journalisten, samen met hun gelijkgezinde politici.
Het was ook in 1968 al eenvoudig een strijd om de macht, meer niet. Die strijd hebben ze gewonnen, en álle verschijnselen die wij opmerken en waarom wij die het er niet mee eens zijn verontwaardigd worden, zijn evenzovele bewijzen van hun overwinning en uitingen van hun schaamteloze machtsvertoon. Een machtsvertoon waarbij dat van de elite die ze indertijd luid schreeuwend ter verantwoording riepen volkomen verbleekt.

* Dit verklaart ook de door velen opgemerkte ‘hypocrisie’ bij linkse politici en pers: wij gaan ervan uit dat men méent wat men zegt: niets is minder waar, hun ‘idealen’ zijn slechts holle frasen die bedoeld zijn om macht te verkrijgen en te behouden. Het bewijs dat dit werkt wordt dagelijks geleverd.

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Ik denk dat we ongeveer hetzelfde bedoelen, maar het anders verwoorden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk juist dat het probleem is, dat de Nederlandse burger steeds meer gaat twijfelen aan de zekerheden die hem in de moderne maatschappij voorgehouden worden.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ook al heb ik geen idee waar uw reactie op gebaseerd is, het zou fantastisch zijn als u gelijk heeft. Dat zou namelijk getuigen van gezond verstand bij de burger. Ik zie het om mij heen niet, hopelijk wilt u uitleggen hoe u tot deze mening gekomen bent (en mij op die manier blij maken).

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Laat ik het eens proberen.
– Huisvesting na afstuderen = Totale onzekerheid en/of onbetaalbaar
– Gezondheidszorg = Kans op overlijden door een verwijtbare ziekenhuisinfectie gigantisch gestegen
– Onderwijs = Kwaliteit zeer sterk afgenomen sinds Rutte I waardoor de waarde van een diploma onzekerder is dan ooit
– En zo valt er nog meer in te vullen en het zal alleen maar erger worden onder Rutte

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Migratie, criminaliteit, energie beleid, klimaat, belastingen, huisvesting. Zo kan ik het rijtje veel langer maken.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Allemaal dingen waar u en meneer van Haasteren zich terecht zorgen over maken. Maar om nu te zeggen dat “de burger” in het algemeen zich hier druk over maakt lijkt me overtrokken, of zelfs projectie. Het kan aan mij liggen, maar ik kom maar héél weinig mensen tegen die kritiek op het beleid hebben. Vandaar ook mijn hoop dat meneer van Haasteren gelijk heeft.

Theo
Theo
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Terechte en goede column. Het is gekmakend als je de talkshows ziet. Slijmjurk Tan en de hyperlinkse kliek Op1. Is er dan niemand die opstaat en het werkelijke geluid weergeeft en DOOR VRAAGT op heikele issues. Ik kan geen krant openslaan, de TV niet aanzetten of naar de radio luisteren of ik krijg de kul mbt klimaat verandering veroorzaakt door de mens over mij heen.

Joost
Joost
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Oh wat gek. Hier in Costa Rica zijn de ticos het meest gelukkig in de wereld.

Eddie
Eddie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ware woorden!

47
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x