Wie stopt de gratis geld- en schuldlawine van de EU?

Plannen jagen burgers op enorme kosten

EU, ECB, klimaatplannen, Christine Lagarde, Jan gajentaan, OpinieZ, economie, schuldenlast

Titelfoto: Christine Lagarde, president ECB, publicatie onder vermelding copyright Europese Unie.

In mei verscheen een gedegen stuk in Duitsland over de schulden en gratis geldlawine die vanuit EU en ECB in toenemende mate over ons heen gestort worden. Het was een oproep door een commissie van gerenommeerde economen, maar ook belangrijke sociaaldemocratische en christendemocratische politici, zoals de voormalige kanselierskandidaten Stoiber (CSU/CDU) en Steinbrück (SPD).

 

Weinig aandacht

Vreemd genoeg kreeg deze oproep weinig aandacht in Nederland. CDA en PvdA heb ik er niet over gehoord, terwijl de oproep tot matiging uit hún politieke bloedgroep komt. Het is duidelijk dat het financiële en monetaire beleid dat momenteel mondiaal gevoerd wordt tot grote problemen, ja zelfs catastrofes gaat leiden.

Te meer daar niet alleen de EU, maar ook de nieuwe Amerikaanse regering van Joe Biden zich opmaakt om duizenden miljarden dollars extra uit te geven aan ‘vergroening’. De vermoedelijk tijdelijke meerderheid die Biden heeft in het Amerikaanse Congres zal hij niet laten versloffen. Maar wat zijn de mondiale gevolgen van deze ongekende schuldenexplosie, terwijl veel westerse landen al boven hun stand leven met te hoge staatsschulden, zoals Italië met 130% van het BBP of Griekenland met 180%?

 

Zes gevaren

De Duitse deskundigen van sociaaldemocratische en christendemocratische huize, roepen op tot een einde aan de schuldenpolitiek. Als dat niet gebeurt, voorzien zij zes grote gevaren:

Inflatie (nu al zichtbaar) die leidt tot een dilemma: ofwel de rente verhogen waardoor landen en bedrijven om zullen vallen, of de inflatie op zijn beloop laten waardoor de koopkracht op rampzalige wijze uitgehold wordt;

Minder economische groei door verkeerde impulsen (‘belonen’ van slecht of niet innovatief gedrag van bedrijven door de ultra lage rente, staten worden niet meer aangemoedigd concurrerend te worden door hervormingen);

Te veel staatsingrijpen in de markteconomie, ook nu al zichtbaar;

Staten worden ontmoedigd hun begroting op orde te brengen (vroeger was dat vloeken in de kerk bij de VVD, maar in die partij is het gezond verstand kwijnende);

De positie van de banken wordt wederom verzwakt, met alle gevaren van dien;

Grote spanningen en onenigheid tussen betalende landen (zoals Duitsland en Nederland) en de ontvangende landen in Zuid- en Oost-Europa door het grootscheeps aangaan van collectieve schulden door de Europese Commissie (Recovery Fund, 750 miljard euro en de nog duurdere Green Deal van Timmermans).

 

PvdA

Eén van de grote gangmakers van de komende schuldenlawine in Brussel is niemand minder dan PvdA-prominent en ‘klimaatpaus’ Frans Timmermans, ondersteund door zijn kompaan Diederik Samsom.

Deze week was er de geboortedag van Nederlands meest vermaarde sociaaldemocraat, de grondlegger van onze verzorgingsstaat, Willem Drees. Drees stond bekend als een zuinig en verstandig man, zowel in zijn beleid als wat betreft zijn persoonlijke leefgewoontes. Dit in schril contrast tot Timmermans. Ik vroeg mij af: is dit sobere maar sociale gedachtegoed eigenlijk nog wel aanwezig in de Nederlandse sociaaldemocratie? In Duitsland kennelijk wel, gezien de deelname van sociaaldemocratische prominenten aan de oproep om de schuldenlawine te beëindigen.

 

Moeizame kabinetsformatie

In Nederland begint de kabinetsformatie steeds meer te lijken op een moeizame paringsdans van de jokkebrokken Rutte en Kaag. Rutte loog over het ‘Functie elders’-briefje voor Omtzigt, Kaag over haar invloed op een VPRO-documentaire die als hagiografie (kagiografie) werd uitgebracht vlak voor de verkiezingen. Beide kemphanen willen het nieuwe kabinet naar hun eigen voorkeur vormen: Kaag wil over links, Rutte door het midden. Maar wordt er wel een inhoudelijke discussie gevoerd over de grote thema’s, zoals de schulden en gratis geldpolitiek en onze toenemende horigheid aan de EU?

 

Klimaatbeleid gaat ten koste van de gewone man

Hoe je ook denkt over klimaatopwarming en vergroening, zeker is dat voortzetten van de Brusselse gratis geld- en schuldenlawine uiteindelijk zal gaan ten koste van ‘de gewone man’ (voor man mag u uiteraard mens lezen). Zie de door Stoiber en Steinbrück aangegeven zes gevaren. Zouden CDA en PvdA zich niet hierover moeten buigen?

Ook het Nederlandse Klimaatakkoord zal ten koste gaan van de gewone man (mens) die zij pretenderen te vertegenwoordigen: die kan straks niet meer autorijden en ziet zijn of haar hypotheekschulden stijgen door verplichte aanpassingen (van het gas af).

 

Verstandige vergroening

Er is echter een verstandig beleid van vergroening mogelijk, waarbij er niet duizenden miljarden euro’s over de balk worden gegooid. Bijvoorbeeld door Nederland niet overhaast van het gas te halen, maar in te zetten op extra kerncentrales en op termijn ontwikkeling van thorium. Door auto’s weliswaar milieuvriendelijker te maken, maar niet iedereen overhaast tot een peperdure elektrische bolide te dwingen. Wat het elektriciteitsnet al helemaal niet aankan! Door onze boerenstand niet bruut te halveren maar de immigratie drastisch te beperken, waardoor er minder woningbouw nodig is (dus minder stikstofproblemen). Door te stoppen met het waanzinnige biomassa-beleid met houtstook. Kortom, simpelweg gezond verstand-politiek! Zowel voor linkse als rechtse mensen begrijpelijk.

 

Realisme

Als de PvdA wat meer ‘Deens’ realisme zou tonen, als het CDA het gezond verstand van de Oostenrijkse christendemocraten zou bezitten en als de VVD wat meer op de oude VVD zou lijken… dan zou D66 met VOLT alleen komen te staan in hun blindelings volgen van de Brusselse schulden en gratis geldlawine. D66 zou er trouwens goed aan doen te herbronnen en zich te bezinnen op hun oorspronkelijke idealen van een meer directe democratie.

Maar goed, voor ‘als’ kopen we weinig, natuurlijk. We kunnen alleen maar hopen dat VVD en CDA niet helemáál hun verstand kwijt zijn en bijtijds afstand nemen van de schuldenpolitiek van Brussel en Biden. Dat zou kunnen door in te zetten op een minderheidskabinet met VVD en CDA als kern, dat op zijn minst bereid is tot samenwerking met het rechtse deel van het parlement. Het is dan aan Sigrid Kaag om al of niet haar biezen te pakken.

De kiezer stemt tegenwoordig overwegend cultureel rechts, los van zijn of haar sociaaleconomische opvattingen. De kiezer is niet gek…

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
29 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gratis geldlawine van de Eu is geen probleem. Is papieren kwestie.
Maar de vele miljarden geleend door de NL overheid is wel probleem, omdat ze negatieve rente oplevert dan wel heel weinig (nu 0,4%) voor beleggers. Als mensen zich afvragen waarom er gekort wordt op hun pensioenuitkering, wel nu dit is een van de redenen: het rendement daalt door overheidsingrijpen.
De elektrische auto zal over enkele jaren al vanzelf niet meer aangeboden worden. Lithium is in 3 mnd 20 % gestegen in prijs. Elektriciteit voor al die auto’s is er sowieso niet. Naarmate er meer botsingen tussen lithiumauto’s plaatsvinden en die geheel uitbranden, zal de animo ervoor ook wel iets dalen.
De wereldvoorraad lithium is genoeg voor ongeveer 400 miljoen auto’s. Voor vrachtauto’s en bussen is lithium sowieso zinloos.
Kortom men zal ondervinden dat deze technische oplossing niets oplost.

Binzrath
Binzrath
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

20 procent van de kobalt, lithium en mica grondstoffen komt uit kinderarbeid. Europa is ervan op de hoogte, hoe hypocriet kun je zijn? Houd de ogen maar dicht Europa, MSM houdt de kaken maar dicht, niet Woke genoeg.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Binzrath

HEEL hypocriet, inderdaad. En dan rijden ze ook nog gesubsidieerd en zonder wegenbelasting……………… vreselijk he?

Binzrath
Binzrath
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helder en goed stuk. Als de chaos compleet wie zal de schuld op zich nemen? De linkse deugneuzen zullen dat zeker niet doen. Kaagmens en Frans Wappermans weten totaal niet wat er speelt bij het gewone volk en op de werkvloer en leven in hun eigen wereldje en zijn zo machtsgeil dat zij willens en wetens de ellende die zij veroorzaken op de koop toe nemen.

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Binzrath

Als de chaos compleet is zullen ze covid19 de schuld geven en net doen alsof ze geen andere keus hadden.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Binzrath

Ik heb begrepen dat ook dit soort personen eens bij de opperrechter komen en dan gaan zij Links af en zij krijgen hun hete verdiende straf.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ze gaan allemaal linksaf, denk ik.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ook diegene met het duimpje naar beneden ?.
Die lust waarschijnlijk geen sambal.

Auke51
Auke51
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Binzrath

Uitstekend stuk Jan, helemaal mee eens!
Ik hoop ook op een minderheidskabinet waarin rechtse partijen samen optrekken tegen de idiotie van de klimaat drammers. Deze week bericht over 600 kolencentrales in China en andere landen in het verre oosten.
Biomassa zag ik niet terug in het overzicht van CO2 uitstoot, dus onmiddelijk stoppen in Nederland. Thorium is naast waterstof de nieuwe betrouwbare energiebron voor de toekomst zonder uitstoot. Wanneer komt men tot verstandig regeren en visie op lange termijn? Ik hoop snel want de alpha’s hebben geen idee wat de echte problemen in NL zijn.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Binzrath

ja, zo zie ik het ook. Je ziet het ook al ontstaan in heel grote semi overheids bedrijven.
In ons ziekenhuis is het management kader bezig van alles te verzinnen om het leven van de basis verpleegkundigen zo zuur mogelijk te maken. (en bij drukte helpen ze niet)

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal waar wat hier geschreven is en helaas ook gebaseerd op teveel “als” die niet komt. De genoemde verstand is eigenlijk hetgeen wat wij op moment het meest missen. Althans voor degene die verder doordenkt. Maatregelen zijn gebaseerd op wishful thinking van de ideologie van links en niet op de realiteit. Met in paniek genomen maatregelen(want er is geen tijd meer) balanceren wij op de rand van de ravijn. Minder boeren voor stijgende bevolking en meer bouw ten koste van de natuur, meer vervuiling voor schonere wereld. Wij stikken eerder in de stikstof problematiek dan in het voorspelde einde van de wereld en dat zelfs zonder goedkopere bier want ook dat is niet goed voor ons. De logica is volledig zoek. Rutte is intussen blij met zijn demissionair kabinet(wat een goede zet trouwens) die gewoon draait en wat ie ook doet niet meer vallen. Intussen wordt van alles ondertekent en mag het geld hier wegvloeien om de vele bodemloze putten van de wereld te vullen terwijl er geen geld is voor de ouderenzorg. Dit alles onder de vriendelijke strijd tussen de aangeschoten wild Rutte en zijn nieuwe vriendin Kaag wiens gescheiden wegen inmiddels elkaar weer hebben gekruist door gezamenlijke leugens onder de mom van een nieuwe politiek. En dat kan allemaal omdat het voor de inmiddels van mondkapje verloste kiezer een zelfs risicovolle vakantie op moment alles weer goed maakt. Deze regering mag zich geen betere volk wensen die met brood en spelen genoegen neemt.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Degenen die zich niet zoet laten houden met brood en spelen worden als rechtse dwaallichten weggezet en hiermee druk ik me voorzichtig uit.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Wij leven in een theoretische democratie. In praktijk werkt het anders. Scholen, universiteiten, media en andere instanties zijn linkse bolwerken geworden waar maar een mening mogelijk is.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ongehoord Nederland mag zich aspirant omroep noemen maar mag nooit iets negatiefs over NOS zeggen want de NOS is heilig verklaard en vertelt de enige waarheid. Laat het net de reden zijn dat Ongehoord Nederland in leven is geroepen.

Auke51
Auke51
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Een demissionair kabinet zou eigenlijk geen enkele bevoegdheid mogen hebben dan op de winkel te passen. Wat nu gebeurd vind ik ongehoord en ongepast en kan dus niet.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Auke51

Ik deel uiteraard uw mening. Zij maken dan ook geen haast met een nieuwe kabinet. Deze vorm van regeten bevalt hun goed.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De boeren worden van hun land gejaagd met stikstof als motivatie. Bijgevoegde link van de NOS voert -al is dat niet haar bedoeling- tot het juiste antwoord.
Frankrijk blijft ruim onder de stikstofuitstoot. Alleen, om een juiste vergelijking met Nederland te maken, zou je de agglomeratie Parijs moeten nemen. Met ca. 13 miljoen inwoners in stad en voorsteden krijg je daar een beeld dat enigszins vergelijkbaar is met Nederland met haar 17.5 miljoen inwoners.

Het gebied tussen -pak m beet- Troyes en Reims is extreem dun bevolkt, wat het gemiddelde voor Frankrijk sterk doet dalen.

Of je past als EU die stikstofnormen toe zoals in Nederland, waardoor agglomeraties als Parijs, Berlijn of Milaan aan de Nederlandse normen moeten voldoen. Want volgens de regels moeten de inwoners van die agglomeraties net als Nederlanders worden beschermd tegen een overdaad aan stikstof.

Of je relateert die stikstofnorm aan het aantal inwoners per km2.
Waarbij je onder ogen moet zien, dat je niet èn een land vol mensen kunt proppen, èn een goede economie erop na kunt houden die al die mensen in hun levensonderhoud voorziet, èn kwetsbare natuurgebieden erop na kunt houden.

En tot die tijd worden deze EU regels terecht als onwerkbaar beschouwd.
De huidige generatie politici zijn onbekwaam voor een pragmatisch beleid, dus nieuwe verkiezingen lijken me nog de beste optie.

Ik voeg 2 links bij, die mijn reactie onderbouwen.
https://nos.nl/artikel/2307260-kan-de-ruime-duitse-stikstofnorm-ook-in-nederland
https://www.indexmundi.com/map/?v=21000&r=eu&l=nl

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Nederland is een overbevolkte kleine land die de steeds harder groeiende bevolking van primaire levensbehoeften moet voorzien. De concentratie van bedrijven is dan natuurlijk groter dan in grote landen en dus schadelijker in verhouding. Probeer twee liter water in een literfles te krijgen, dat is waar wij hier mee bezig zijn. Nederland moet ergens in groter zijn dan de rest maar intussen pleegt zelfmoord.

r.maassen
r.maassen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb hier weinig aan toe te voegen. Alleen dat ik het somber in zie. Ik geloof namelijk niet dat CDA en VVD hun gezond verstand gaan gebruiken. Niets wijst daar op. Ik ben bang dat het gigantisch fout gaat.En inderdaad dan zal Jan met de pet de dupe zijn. Dank zij o.a. twee sociaaldemocraten, Timmermans en zijn compaan Samson.

PearlDragon
PearlDragon
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  r.maassen

En dankzij een groot deel van de Nederlandse bevolking die tijdens de laatste europarlement verkiezingen in grote getallen op Timmermans heeft gestemd.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Meneer Gajentaan, u geeft blijk van realisme en hoop, bewonderenswaardig. Maar volgens mij deze hoop niet realistisch. Uw “wat als” wordt vanzelf “hadden we maar”, wordt “vroeger was alles beter”, wordt “ons land gaat naar de klöte”, wordt uiteindelijk”ons land is naar de klöte geholpen”. De geschiedenis herhaalt zich, zoals altijd. Het enige dat ons rest is realisme, de tijd van hopen is voorbij.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Inderdaad, Gajentaan is realistisch in zijn opvatting maar zijn hoop is niet realistisch. De reden staat nota-bene in zijn eigen artikel t.w. de transferunie. Het gaat met de effectuering van deze transferunie nooit meer goed komen daarom moeten we gewoon het spel meespelen tot de boel kapot gaat, het heeft geen zin deze failliete unie in stand proberen houden door nog meer te bezuinigen ten kosten van eerzame brave burgers want het is sowieso failliet!

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het huidige financiële systeem, wat vrij jong is (sinds 1971), voldoet al tijden niet meer. De schulden zijn eenvoudigweg te groot. Toegegeven, overheden en banken profiteren ervan ten koste van de rest, maar het gaat eigenlijk niet meer. In eerste instantie was de SDR (special drawing rights) een kandidaat om de huidige muntjes te vervangen, maar er is nu een betere variant: de CBDC (Central Bank Digital CCY). Uiteraard heb je een crisis nodig om deze nieuwe munten te kunnen introduceren waarbij de covid leugen goed van pas komt. We moesten in lockdown gaan. We moesten een flink deel van de economie kapotmaken. We moesten met de geldbuidel rammelen voor noodvoorzieningen, stimulansen en wat al niet meer. Daarom moeten we binnenkort overstappen naar een CBDC en dat ga je willen omdat we ofwel door inflatie, ofwel door deflatie genekt worden. Het is nog niet zo duidelijk welke variant het gaat worden. Momenteel hebben we iets wat het meeste lijkt op biflatie. Sommige prijzen gaan omhoog: aandelen, huizen; andere blijven constant: salarissen, grondstoffen. Hoe dan ook, dit zijn geen ongelukjes. Koop crypto!

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Helaas is crypto niet de oplossing.

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Voor jou waarschijnlijk niet. Ik gok dat je te oud bent ervoor. Voor millennials komt het daarentegen precies op tijd.

PearlDragon
PearlDragon
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Crypto is niet de oplossing omdat het enige wat het marktwaarde geeft de angst voor het omvallen van dit monetaire systeem is (of dit nu door inflatie, deflatie of een reset is). Eens het systeem is omgevallen en er een zogenaamd nieuwe stabiele systeem voor in de plaats op is gezet, wie wil er dan nog crypto? Misschien een paar liefhebbers maar zeker niet het grote institutionele geld welke de crypto’s zijn huidige belachelijke waarde geeft.

Als je je koopkracht mee wil nemen naar het volgende systeem heb je meer aan goud want dat wordt door centrale banken en landen aangehouden als een backup om opnieuw te beginnen, na een reset dus. Ofwel de startwaarde van de nieuwe munt zal naar alle waarschijnlijkheid bepaald worden door de goudvoorraad van de desbetreffende centrale bank / autoriteit.

Kijk maar naar de aankooptempo van goud door de centrale banken en landen in de afgelopen jaren. Ik zie ze daarentegen geen crypto kopen. Tenzij er een wereldwijde volksopstand komt welke de macht van de monetaire autoriteiten overneemt zie ik geen scenario waarin het wat kan worden met de huidige crypto’s. Mocht jij er wel 1 zien dan hoor ik het graag want men is nooit te oud om wat bij te leren.

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  PearlDragon

Het volgende monetaire systeem zal eveneens inflatoir zijn. Het muntje, welke naam het ook gaat krijgen, gaat dus waarde verliezen net als de euro nu. Daar zul je je tegen moeten beschermen, bv door goud en7of bitcoin (wat digitaal goud is) te kopen. Onroerend goed en aandelen zijn peperduur. Grond kun je niet meenemen. Ik ben het dus al niet met je eens dat angst voor het omvallen van het monetaire systeem de enige drijfveer is om crypto te kopen.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer verstandige woorden van dhr Gajentaan. Ik hoop dat de politici die er nog toe zouden moeten doen, deze woorden ter harte nemen. Ik vrees het ergste.
En de EU heeft die machtsbeluste Timmermans en die zeer domme vrouw Lagarde aan de knoppen gezet. HOE stom kan je zijn.

Rob
Rob
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vanaf het moment dat ze de politiek in kwam, riep ik al dat Kaag de ondergang van Nederland wordt, machtswellustige wolf in schaapskleren , de overgrote meerderheid van de politiek zit er voor het salaris en ego, verstand van zaken: NUL !!!!!

29
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x