Industrie verdwijnt ten behoeve van woningbouw

Stikstofgekte en immigratie veroorzaken woningnood

Titelfoto bij artikel Industrie verdwijnt ten behoeve van woningbouw Wybren van haga opiniez

Foto: Industrieterrein Amsterdam

Is er in ons land nog plek voor industrie? Die terechte vraag ligt deze week voor in de Tweede Kamer. Steeds vaker verdwijnt industrie en daarmee dus ook banen. Dit omdat woningen prioriteit krijgen. Door ongeremde bevolkingsgroei is bouwen, bouwen en nog eens bouwen het devies. Het wordt hoog tijd daar verstandig beleid voor te maken en daarbij werkgelegenheid te beschermen, vindt Wybren van Haga.

Het is inmiddels genoegzaam bekend dat we onze vissers van zee jagen en onze boeren van hun weilanden. Op de tekentafels van bestuurders en politieke partijen worden weilanden gretig ingetekend met huizen, of erger: wind- en zonne-akkers. “Huizen of koeien”, was de populistische verkiezingsleus van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij ging daarbij volledig voorbij aan het feit dat we met het kapotmaken van de landbouw Neerlands grootste exportproduct, met daarbij 600.000 voltijdbanen, bij het grof vuil zetten.

 

Industrie verdwijnt in recordtempo

Met de industrie is dit helaas niet anders. Wereldwijd is al jaren een daling van de industrie vast te stellen. Een daling waarin vooral Europa terrein verliest ten voordele van Azië. Als gevolg van die trend verdwijnen veel midden geschoolde jobs en worden lager geschoolden op de arbeidsmarkt verdrongen. Zo ook in Nederland. Overal drukken huizen, of nog te bouwen huizen, industrie weg. Bij Tata Steel bijvoorbeeld. Tegen de staalgigant, goed voor 9.000 banen, is een heuse haatcampagne gestart om het bedrijf uit Nederland te doen laten verdwijnen.

 

Woonwijken

Ook op kleinere schaal verliest industriegebied terrein. In Den Haag wordt De Binckhorst getransformeerd naar nieuwe woonwijk. In de haven van Rotterdam verrijst de ene na de andere woning, verdichten noemt men dat. Damen Shiprepair in Amsterdam-Noord, dat nu nog werk biedt aan honderden mensen, is de laatste grote werf in het Noordzeekanaalgebied. Decennialang was dit gebied het thuis van de Amsterdamse scheepsbouw, een industriegebied buiten de stad, waar bedrijven als de NDM, de NDSM en de ADM met duizenden arbeiders te midden van een zee van kranen schepen bouwden en onderhielden. Maar de afgelopen jaren is bijna het hele gebied volgebouwd met appartementencomplexen.

 

Woningnood

Nederlandse gemeenten worden geconfronteerd met de grootste woningnood in decennia. We roepen dat we moeten bouwen en we bouwen. Waar dat kansen biedt, is dat ook volkomen terecht. Binnenstedelijk zijn mogelijkheden, onder andere door het vervangen van slechte vocht- en schimmelwoningen die in de jaren ’80 vluchtig zijn neergezet. Of in de krimpgebieden op het platteland, waar dorpskernen versterkt kunnen worden, zeker nu Randstedelingen steeds vaker richting de provincie willen verhuizen.

 

Stikstofwaanzin

Mijn zorg ligt in het feit dat we vanwege de vermeende stikstofcrisis niet voldoende bouwen en dat we bij bouwen moeten zorgen dat onze werkgelegenheid niet verdwijnt. Er is in Nederland geen stikstofcrisis! Het gaat beter dan ooit met de natuur in Nederland, met de biodiversiteit, de luchtkwaliteit en de waterkwaliteit. We moeten dus stoppen met het creëren van zowel PFAS- als stikstof-‘problemen’ en snel weer gaan bouwen.

 

Immigratie

Daarnaast moeten we een andere oorzaak van de woningnood, de aanhoudende immigratie, eindelijk eens durven te benoemen: 750.000 nieuwkomers in tien jaar Rutte. De vraag is nu: laten we nieuwkomers in hoge aantallen toestromen en wonen we in 2050 met 22 miljoen mensen in een overvol land, waarbij alle werkgelegenheid de nek is omgedraaid? Of komt het maken van beleid inzake bevolkingsgroei met stip bovenaan de prioriteitenlijst bij de formatiegesprekken voor een nieuw kabinet?

De vraag stellen, is ‘m beantwoorden.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
36 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
emilia
emilia
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Is dit alles niet stiekem een opstapje naar het basisloon? Iedereen een basisinkomen, dan heb je ook geen werklozen meer. Want geen werk. En natuurlijk geen motivatie om (vuil, oninteressant) werk te willen doen. Ik blijf me afvragen wie die jaarlijkse miljarden dan moeten ophoesten als straks vrijwel alle grote concerns uit Nederland zijn verdreven. WIE komt er snel met gezond verstand en realiteitszin?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  emilia

Uw laatste zin tekent het echte probleem. Het is net of dat soort uitgestorven is.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ze zijn er wel, maar daar wordt niet naar geluisterd en hebben te weinig invloed/macht om de broodnodige veranderingen te realiseren.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Door zich tegen te keren bedreigen zij hun eigen toekomst. Stel, je komt naar huis en zegt tegen je gezin: Ik heb ze vandaag de waarheid verteld,haha. En ik ben werkeloos. Zonder haha, dan.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zij bedreigen niet alleen hun eigen toekomst, maar ook die van de volgende generaties, door maar op de ingeslagen weg voort te denderen. Met gezond verstand zal je met het geweten in conflict komen en vaak zie je, dat veel mensen het geweten ingeruild hebben voor macht, aanzien en geld.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Mee eens.

Friesecanadees
Friesecanadees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  emilia

Wie komt er……..
Die hebben hun biezen al gepakt mevrouw!

Ik herken die volle bak , het holle land, niet meer

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

ja, hoe gaan we alles betalen als er geen werk meer is omdat er geen werkruimte meer is? Kantoorbanen heb je niks aan, want dat produceert niks. Kantoorfuncties zijn ondersteunenen, maar de werkvloer van bedrijven zorgt voor de produktie en het geld in feite.
Zeer goed verhaal van dhr van Haga. Het lijkt zo logisch, maar er zijn in den Haag kennelijk veel domme mensen.
Ja, rijke randstedelingen trekken naar het ‘platteland’ en zorgen daar ook voor het enorm stijgen van de huizenprijzen, zodat ‘gewone’ mensen dat niet meer goed kunnen betalen.
Het is een snelle aftocht naar de ondergang en maar enkelen die het zien.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Marien
Gussel
Gussel
1 jaar geleden

Nummer 1 de overbevolking, maar daar mag je niets over zeggen. Loop gewoon om die grote roze olifant heen en zeker niet benoemen. Wie worden eigenlijk door het ruimhartige beleid aangaande asielzoekers gediscrimineerd?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Dat noemen zij positieve discriminatie terwijl discriminatie alleen negatief kan zijn.

Wouter1965
Wouter1965
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Of positief, ligt maar net aan welke kant je van de grens staat.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wouter1965

Positieve discriminatie bestaat niet alleen discriminatie en die is altijd slecht.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ja, mee eens. Er is altijd iemand die de rekening betaalt, dan. Het succes zit hem in de balans der dingen.

Foaak
Foaak
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Ik ben het niet helemaal met u eens. Er is geen overbevolking, dat is een fabel. Ik ben het natuurlijk wel volledig met u eens dat ongeschoolde mensen met een totaal andere cultuur hierheen halen is niet slim terwijl er gelijkertijd banen verloren gaan en vervolgens positieve discriminatie toepassen voor die nieuwelingen en dat in een van de drukst bevolkte gebieden ter wereld, dat is natuurlijk een recept voor conficten/oorlog. Er begint een trend zichtbaar te worden in onze huidige wereld/maatschappij en dat is er een van conflicten en tegenstellingen creëren op grond van drogredeneringen. Het fabel van de overbevolking bestaat al sinds de club van Rome uit de jaren 60 en heeft zich in onze hoofden gesetteld, het is juist geen roze olifant die niet benoemd wordt maar juist een v.d. drogredeneringen die gebruikt wordt om ons te verdelen.

Wouter1965
Wouter1965
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat weinig mensen beseffen is dat een nieuwbouw huis de afgelopen 5 jaar 30% duurder in bouwkosten is geworden door het gasloos bouwen in combinatie met de BENG eisen. Daar gaan nog de stikstofproblematiek, wet op de kwaliteitsborging nog bovenop komen Vervolgens de overheid roepen dat het bouwen goedkoper moet worden.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De overheid moet eens durven te zeggen genoeg is genoeg geen vluchtelingen meer binnen.
Helaas hebben wij een ja knik regering die geen durven te zeggen tegen Brussel.
Onder tussen is er geen huis meer te krijgen .
Als de migratie niet gestopt wordt komen wij in grote problemen.
En niet alleen de huizenmark
Industrie verdwijnt dus ook meer werkeloosheid.
Maar ook sociale voorzieningen en zorg.
Ons land is te klein om al die hand ophouders op te vangen die bij vertrek al meer weten over uitkeringen dan wij zelf .
Er zijn er maar heel weinig die gaan werken
Ze moeten net als Australia doen .
Geen eigen middelen dan kunt u per direct af zwaaien.
Toegang geweigerd.
Heel simpel.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Kees
Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het goede is dat deze jongen altijd en immer wanneer hij maar wil op zijn motor kan springen het krankzinnigengesticht genaamd EU achter zich kan laten.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

nou, lekker gaan, zou ik zeggen. Veel plezier.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er is nog een grote oorzaak van de woningnood die over het hoofd wordt gezien: De vele echtscheidingen, waardoor er veel meer woningen nodig zijn dan wanneer echtparen bij elkaar blijven.

Foaak
Foaak
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dhr. van Haga benoemd allemaal juistheden naar mijn mening maar vergeet de oorzaak te benoemen. Internationale en EU verdragen overstijgen vandaag de dag onze eigen autonomie. Laten die voorbeelden die dhr. van Haga noemt zoals de stikstofwet en die vluchtelingenverdragen nou net uit deze internationale, EU,NGO, etc. organisaties voortkomen. Zou het dan niet de hoogste tijd zijn lidmaatschap aan dergelijke organisaties te heroverwegen?

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er is een pracht uitdrukking die hier op dit landje aan de Noordzee van toepassing zal zijn. ALS SARDIENTJES IN EEN BLIK. Maar Alla waar gaat dat henen????
[alla : toe maar als gij begrijpt wat ik bedoel ;o)]

Echad
Echad
1 jaar geleden

De Overbevolking? Graag toelichten. Bedoelt u in Nederland of wereldwijd?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Echad

Beide.

Henk Stuiver
Henk Stuiver
1 jaar geleden

Dit laatste snap ik niet “omdat het gaat om niet blanke soort die zich hieraan schuldig maakt terwijl zij het minste presteren.”

Waarin presteren zij minder? We hebben allemaal hetzelfde DNA….

Dat iemand wat minder snel van begrip is, minder goed kan leren, minder hard kan lopen, aan de kleine kant is, een andere huidskleur heeft, et cetera dat snap ik nog, maar het minste presteren?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henk Stuiver

Wat heeft Afrika of het M. O. bijgedragen aan algehele ontwikkeling van de mensheid op alle gebieden? Wel groeit daar de populatie het sterkst. Europa was na de middeleeuwen altijd degene die de kar trok. Asiatische landen hebben het na de WO2 goed opgepakt al maken zij zich ook schuldig aan de enorme populatie groei maar kunnen tenminste hun broek ophouden.

Henk Stuiver
Henk Stuiver
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wel een beetje ver gezocht dat alleen de nieuwkomers verantwoordelijk zouden zijn voor het de nek omdraaien van de werkgelegenheid.

Zorg er eerst maar eens als politicus voor dat wij zelf meer gaan produceren in plaats de productie verplaatsen naar de lage lonen landen zoals China, India, Pakistan et cetera.

Zet dat eerst maar eens op 1 op jou prioriteitenlijstje!

En op 2 gelijke beloning man/ vrouw en meer vaste banen i.p.v. zoveel als mogelijk slecht betaalde ‘rollokit’ werknemers.

En op 3 idd de toestroom van nieuwkomers, hoe deze op een faire en humane wijze in is te dammen door bijvoorbeeld investeringen in de regio’s waar zij vandaan komen.

Want hoe je het ook wendt of keert, met z’n bijna 8 miljard mensen op ruimteschip aarde, op de één of andere manier zullen we wereldwijd alle vergaarde rijkdommen toch moeten gaan verdelen, want zoals het nu gaat met de ongelijkheid op/ in ons ruimteschip, is het niet heel lang meer houdbaar……

Auke51
Auke51
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henk Stuiver

Beste Henk,
Ik heb best sympathy voor jouw punten maar je vergeet dat het midden-oosten sinds de oliecrisis in 1973 het rijkste land/regio is geworden door de olie. Alleen krijgt de bevolking er niets van en worden nu steden en pretparken uit de grond gestampt om de westerling nog meer te lokken.
Wat komt er als innovatieve ontwikkelingen uit die landen muv Israel?

Wouter1965
Wouter1965
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henk Stuiver

Niet alleen nieuwkomers zijn er de oorzaak van. Het is wel een combinatie van factoren die meespelen. De kunst is om op de juiste manier aan de knoppen te draaien zodat alles soepel blijft lopen.

De grootste bedreiging is dat alles uit China moet komen en een groot deel van de wereld daar afhankelijk van is geworden. China heeft de consumptie maatschappij uitgevonden door goedkoop en slechte kwaliteit de markt mee te overspoelen.

De rest van de wereld daar zelf graag aan meewerkt door onophoudelijk goedkope zooi via AliExpres te bestellen en te shoppen bij Action e.d zaken.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henk Stuiver

Je leest iets wat er niet staat. Haga vraagt zich af waarom we zoveel migranten moeten binnenlaten, terwijl tegelijk de werkgelegenheid de nek omdraaien.
In zijn betoog liggen oorzaak en gevolg dus anders dan in jouw reactie.

En de wereldwijde eerlijke verdeling van de welvaart is een naïeve opmerking.
Zimbabwe en Zuid Afrika tonen goed aan, waarom. Daar had men die verdeling van de welvaart en dat heeft de zwarte bevolking daar effectief de nek omgedraaid.
Afrika in zijn geheel kan je een kansloos continent noemen.
Tal van investeringen zijn er gestrand op de mentaliteit die de bevolking daar heeft.
Geldt ook voor de Noord Afrikaanse landen, waar de mores niet compattible is met een goede verdeling van de welvaart.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

ja, ik denk dat uw analyse wel klopt. Sommige landen / volkeren evolueren niet. In andere culturen zijn denkers de aanjagers voor ontdekkingen geweest.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henk Stuiver

Acht miljard mensen en verder doorgroeiend maakt het probleem steeds groter. Nederland wordt met deze migratie politiek Nederland City zoals D66 het wenst met 24urige economie en een stukje groen in het midden van het land.

Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Uw reactie is verwijderd wegens overtreding van onze spelregels. Matig uw taalgebruik. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Doe een nieuwe poging met andere worden.

dolphin
dolphin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat groene gebied vergeet maar. Vol met molens en zonneakkers.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  dolphin

Dat zal ik niet tegenspreken.

Joost
Joost
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

In het midden van het land ligt Utrecht.

36
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x