Nog vier jaar bezuinigen is doodsteek voor zorgsector

Onaanvaardbare wachttijden en onderbezetting ziekenhuizen

De wachttijden in ziekenhuizen, ontstaan door de coronacrisis, lopen ondanks allerlei beloftes nog altijd op. De kans die de coronapandemie bood om de keiharde bezuinigingen in de zorg terug te draaien en deze uitgeholde sector te verstevigen is gemist. Nog vier jaar hetzelfde beleid is de doodsteek voor de gezondheidszorg en een garantie voor meer zorgvluchtelingen, die hun heil in het buitenland gaan zoeken, stelt Wybren van Haga.

Begin deze week berichtte het AD dat de wachttijden voor behandelingen in de meeste ziekenhuizen nog altijd oplopen. Terwijl beloofd was dat patiënten, die door corona wachten op uitgestelde zorg, sneller geholpen zouden worden, laten de meeste behandelingen juist nóg langer op zich wachten. De coronamaatregelen van het kabinet zijn vooral gericht op toenemende vaccinatiedwang en het kapot bezuinigen van de Nederlandse economie, maar niet op het versterken van de zwaar uitgeholde zorgsector.

 

Zorgvluchtelingen

Onderzoek van het AD naar de actuele gegevens over wachttijden in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken laat zien, dat maar liefst tien (!) van de elf regio’s de maximaal aanvaardbare wachttijden overschrijden. Patiënten moeten binnen vier weken terecht kunnen voor een eerste gesprek. Er mag maximaal zeven weken zitten tussen het moment, dat een arts een indicatie geeft voor een behandeling en het tijdstip waarop die plaatsvindt bij de medisch specialist. Gemiddeld duurt het nu echter zo’n twee maanden voordat een patiënt terecht kan. Bij de groep van wie de zorg is uitgesteld door corona is de wachttijd opgelopen tot tien weken. Inmiddels ontstaan er zorgvluchtelingen, patiënten die de lange wachttijden proberen te omzeilen door naar een kliniek in het buitenland te gaan.

 

Kwakzalver

Afgelopen jaar werd, ondanks Corona, niet alles uit de kast gehaald om de door keiharde bezuinigingen uitgeklede zorg op orde te brengen. Het wanbeleid van het kabinet Rutte heeft ertoe bijgedragen dat de coronacrisis ons veel harder heeft geraakt dan wanneer de zorgsector wél op orde was geweest. Ziekenhuizen, verpleegkundigen en huisartsen waarschuwden ons zo’n drie jaar geleden voor de gevolgen van de grootscheepse zorgbezuinigingen van het kabinet Rutte. Ze vreesden dat de zorg voor kwetsbare mensen door de bodem zou zakken door financiële problemen en personeelsgebrek. De coronacrisis heeft laten zien dat we aan alles tekort hebben, maar bood ook de kans om fouten uit het verleden te herstellen. Een kans die deze kwakzalver van een premier niet heeft gepakt.

 

Mega bezuinigingen

Het sluiten van ziekenhuizen, het ontslaan van tienduizenden medewerkers uit de zorgsector, het halveren van het aantal ic-bedden, het met miljarden euro’s tegelijk snijden in de gezondheidszorg werden business as usual voor Rutte & Co. Het gezegde: een gewaarschuwd mens telt voor twee, was bij de leidinggevenden van dit land aan dovemansoren gericht.
Dat het Centraal Planbureau waarschuwde dat mega bezuinigingen onhaalbaar zouden zijn en tot een slechtere zorg zouden leiden? Er werd niet naar geluisterd!

Dat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zei bang te zijn dat deze ingrepen ten koste zouden gaan van de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg? Het was niet belangrijk!

Dat verpleegkundigen op de spoedeisende hulp stelden dat er aan kostenbesparingen op de zorg een grens zit?Geen gehoor bij het kabinet! Dat de belangenvereniging voor verpleegkundigen vaststelde dat de budgetverlaging voor de wijkverpleging, gezien de al bestaande personeelstekorten, cliëntenstops en hogere administratieve lasten, echt zorgwekkend is?Opnieuw dovemansoren!

De zorgen van de Landelijke Huisartsen Vereniging, die vond dat minder doen bij ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg ertoe zal leiden dat steeds meer patiënten bij de al overvraagde huisartsen terecht zouden komen? Het kabinet deed het af als flauwekul!

En dat het sluiten van ziekenhuizen zou leiden tot toenemende wachttijden voor behandelingen, verdere ritten naar ziekenhuizen en het kwijtraken van artsen, door wie mensen jarenlang zijn geholpen? Who cares?

 

Doodsteek

Ondanks alle waarschuwingen van professionals, een groeiende bevolking en toenemende vergrijzing is de kaalslag op de zorg met onverminderde energie voortgezet. En nu? We hadden in Nederland tijdens de coronacrisis veel te weinig bedden op de intensive-care-afdelingen. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zei bij de eerste coronagolf rekening te houden met een ‘oorlogssituatie’, waarbij mensen boven de zeventig niet meer opgenomen worden.

Het Rijk gaf in het begin van de coronacrisis aan diepe zakken te hebben en miljarden te willen investeren ter bestrijding van de pandemie. Maar het heeft stelselmatig geweigerd de zorgsector een reddingsboei toe te werpen en de coronacrisis als uitgelezen kans te zien om de keiharde bezuinigingen op de zorg terug te draaien. En daarmee de enorme werkdruk voor het zorgpersoneel ein-de-lijk te verlichten.

Nee, nog vier jaar bezuinigen op de zorg door een kabinet Rutte IV is dé doodsteek voor de zorgsector.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
36 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tsja, ook meneer van Haga maakt de analyse dat de overheid incompetent is. Dan is de logische conclusie dat de overheid uit de zorgsector verwijderd moet worden en gevolgmatig vervolgens de zorgsector als geheel privatiseren. Ik ben er helemaal voor.

Helaas, zo vrees ik, is de werkelijkheid minder vriendelijk. Zoveel incompetentie is niet langer geloofwaardig. En als het geen incompetentie is, dan is het kwaadaardigheid. Zo zijn er tot twee keer toe repporten van het RIVM verschenen waarin gewaarschuwd wordt voor een tekort aan IC bedden in geval van een pandemie die statistisch gezien met enige regelmaat voorkomt. Wat doet de overheid? Ze bezuinigen verder. Dán is het de bedoeling om de zorg uit te kleden en te overbelasten. Misschien wel om een lockdown te verplichten om de zorg te ontlasten.

Ik begrijp dat het voor veel mensen een brug te ver is om in te zien dat de overheid een andere agenda volgt dan het algemene belang dienen, wat dat ook moge zijn, toch is het inmiddels nodig dergelijke overwegingen ter harte te nemen.

Overigens is het niet mogelijk een economie kapot te bezuinigen. Het is wel mogelijk een economie kapot te belasten. Dat dan weer wel.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Dat is geen incompetentie.
Onze overheid heeft gewoon een andere visie dan de burger om dit land te leiden.
Meer migratie, zo min mogelijk huizen bouwen, uiteraard bezuinigen op de zorg. onze economie gaat in overleg met de EU, de boeren wegpesten, klimaat en ga zo maar door.
Zo werkt het en uiteraard moet de burger hier zich zo min mogelijk mee bemoeien.

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ja, zorgcapaciteit verkleinen. Boeren wegpesten want ze hebben hun land nodig. Overigens is het de meest efficiënte landbouw ter wereld die wordt opgeofferd. Verder de sociale cohesie afbreken middels immigratie. Idealiter zou het gevaarlijker moeten zijn om naar buiten te gaan zodat mensen aan zelfquarantaine gaan doen. Ik vraag me wel af wat we mogen eten zodra de boeren er niet meer zijn. Je mag toch aannemen dat daar een scenario voor klaarligt.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Deze overheid heeft niet een andere visie maar geen visie behalve het blind volgen van de VN bevelen zoals het verhuizen van de hele onontwikkelde wereld naar Europa.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

U begrijpt niet dat mensen een andere mening dan u kunnen hebben over bepaalde zaken? Dat zij dingen in een ander licht kunnen zien?
Dat mensen andere belangen dan u kunnen hebben en daarom andere beslissingen nemen, dan u gedaan zou hebben?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

U vindt dus dat deze regering een visie heeft. Misschien een heel korttermijn visie maar daar heb je niet veel aan maar wel hun eigen belangen. Op mijn beurt val ik u niet aan zoals u mij maar schrijf eenvoudig mijn mening.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

resistance is futile

h.luteijn
h.luteijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Juist, het is de bedoeling de zorg te laten crashen. Het volk zal dan beter de regels willen volgen. In de ons omringende landen gebeurt hetzelfde. Afspraken van de G 20. De situatie waar we nu in zitten was al jaren in voorbereiding, dus m.i. bezuinigingen met voorbedachte rade.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb van 1983 t/m 2017 in de Gezondheidszorg gewerkt;
– stage Diaconessenhuis Leiden
– AZL/Nierziekten-laboratorium
– AZL/Laboratorium voor Experimentele Infectieziekten
– Afdeling Anthropogenetica RUL/KGCL (= Klinisch Genetisch Centrum Leiden)
– KGCU (= Klinisch Genetisch Centrum Utrecht)
– WKZ/Laboratorium Cytogenetica
– LUMC/Laboratorium voor Experimentele Infectieziekten
– MC Kinderwens/ZBC
Op al mijn werkplekken ben ik in die 34 jaar corruptie, doofpot-affaires, incompetentie en ook hele grote financiële fraude tegen gekomen. En het probleem was altijd weer een directeur/financiële man met teveel macht oftewel de verkeerde man op de verkeerde plek. Ach en kijk naar de politiek dat is toch werkelijk verworden tot een instituut waar zelfs de maffia nog een puntje aan kan zuigen. Ik werk nu op een grote internationale school en ook daar is het weer bal ben ik in de 4 jaar dat ik er nu werk langzamerhand achter gekomen. Ik heb de hoop allang opgegeven. Er lopen in alle sectoren van de maatschappij gewoon teveel mensen met kwaadaardige bedoelingen rond. Zorg gewoon dat je een leuk leven hebt en geniet ervan en laat de rest doodvallen.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Daan van der Keur
H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Normaliter bezoek ik de afdeling cardiologie voor de inspanningsproef, hartfilmpje, en een bezoek aan de cardioloog in de Maand Maart, dit jaar is er pas in September ruimte.
De reguliere zorg is een lachertje geworden, waar moet dat heen, als je 10 ritten kaart vol is, de D66 pil.?

marien
marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

ja, zodra je uit het werkproces gaat, staat Pia Dijkstra of haar opvolger klaar met een pil en klaar om je overal voor uit te sluiten. DAT is te danken o.a aan D66 en GL.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marien

Dat lijkt er op. Oude mensen opruimen en nieuwe jonge invoeren. De gebrekkige moderne slavernij omdat de meeste ingevoerde jongere niet aan werk toekomen.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Vlierbloesem
Vlierbloesem
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Van Haga is te vriendelijk voor Rutte en zijn clubje. Incompetentie, daar lijkt het wel op. Maar maak gezondheidszorg ontoegankelijk, beperk huisvestingsmogelijkheden, verslechter arbeidsvoorwaarden, en je hebt de instrumenten om vergrijzing van de bevolking tegen te gaan. Het gewone volk moet niet te lang leven. Opgebruiken en wegwerpen dat volk. Dan gaan ze elkaar aanvallen en stemmen ze op hun uitbuiters. Perverse bevolkingspolitiek.

marien
marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vlierbloesem

ja, het ouwe brood moet eerst op.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marien

Het oude vlees moet eerst op zeggen wij en dat komt op hetzelfde neer.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tien jaar Rutte heeft veel kapot gemaakt en zo te zien gaat het gewoon door. Rutte heeft niets met zieke en ouderen want niet productief. Het wordt Wilders nog steeds verweten dat hij deze agenda niet wilde steunen en daarom de regering niet meer steunde. Sociaal zijn wordt niet gedoogt door Rutte want te duur. En het geld is nodig voor nog meer migratie uit bedenkelijke landen en onze cultuur is voor hem ook niets waard. De Nederlandse burger wordt met steeds hogere kosten van de medische zorg geconfronteerd terwijl de asielzoekers gratis behandeling krijgen. Dat geldt ook voor de werktoeristen die de sociale zorg overbelasten na een beetje gewerkt te hebben. Elke mogelijkheid wordt benut om de sociale stelsel aan te spreken. De gebrekkige aanpak hier maakt alle misbruik mogelijk. Instanties maken steeds meer fouten en dat is te wijten aan steeds slechtere opleiding vanaf de jonde jaren. Deze past zich aan de zwakste en niet de sterkere. Je merkt het overal eigenlijk dat wij dommer aan het worden zijn. Het niveau zakt overal, het wetenschap op de universiteiten is gepolitiseerd en bediend alleen de handel en politiek. Zo wordt de wetenschap ook maar een mening naast de steeds sterker wordende geloof. Niet de christelijke maar de islamitische. Dit neigt naar het einde van de civilisatie zoals wij die kenden. Zo zijn kennelijk hoog ontwikkelde beschavingen verdwenen. Toen in de vroege middeleeuwen men in Europa nog in de modder leefde was het Midden Oosten sterk ontwikkeld. Zie wat de geloofsoorlogen daar aangericht hebben door de tijd heen en nog steeds. Nu zijn wij met onze medewerking aan de buurt. De domme linkse politiek van de EU geleid door de corrupte VN zal ons de nek omdraaien. En in Nederland bovendien zonder voldoende IC bedden.

piet
piet
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Blijft de vraag; waar zijn al die bezuinigde miljarden gebleven?

Berend
Berend
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  piet

Is niet zo moeilijk, kijk maar om je heen, voorbeelden genoeg!

vlierbloesem
vlierbloesem
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Berend

Wat dacht je van aanschaf van een paar zinloze gevechtsvliegtuigen? Oorlog voeren in een land waar we niks te zoeken hebben?

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  piet

Een vorm van kleur bekennen.?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  piet

Migratie kost al een heleboel

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

18 miljard per jaar!

marien
marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  piet

Naar mislukte missies en de desastreuze gevolgen van extra migratie bovenop de migratie die er al was. Dus naast de 500-800 nieuwkomers per week komen er dan nog de 23.000 extra aanvragen uit Afghanistan. Dus hoppa…………. bouwen die huizen voor die groepen. De problemen worden steeds groter en D66 heeft nu de pijlen gericht op de landbouwsector nadat ze de organen en de doodpil geregeld hebben.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marien

Men was snel de tel kwijt met zoveel Afghaanse vertalers. Het kunst van belazeren van de hoogste plank.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Rekenen leren ze tegenwoordig niet meer op school is niet woke.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

De school is tegenwoordig een woke propaganda machine waar hersenspoeling belangrijker is dan rekenen.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wij volgen uw realistische debatten, heer Haga en danken u voor uw strijdvaardigheid tegen deze draak.
Houdt svp vol.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Kijk Ben er zijn maar weinig personen, met een ander geluid dan het regeringsleger, die gezond oud kunnen worden.
Koekoek aanslag op zijn partner was een der eerste die een emmertje angst over zich heen kreeg.
De moordenaar van Fortuyn loopt al weer jaren vrij rond.
Wilders wordt gegijzeld door ?.
Voor Baudet is de paria rol bedacht.
Met andere woorden, een ieder die een ander geluid heeft laten horen, is of wordt monddood gemaakt.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Dat is zeker zo onder politici HJ, maar de burgers? Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar in mijn senioren wereldje hoor ik toch echt meer kritiek dan lof voor dit stelletje egotrippers van kabinet en regerings partijen.
Ik zie echter geen mogelijkheid om die onbetrouwbare clan af te zetten. Militaire coup? Iemand?

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Ik ga steeds meer twijfelen aan de situatie anno 2021, de tijd met de bewust opgefokte Coronahype.
In ons fietsclubje, konden wij in de periode Balkenende, knap te keer gaan over zijn optreden.
Maar Rutte heeft met zijn vele leugens, zijn angst en tweedracht zaaien, ook in ons fietsclubje een wig gedreven, er zijn er zelfs bij die met een mondkapje op koffiedrinken.😷😂😇

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Dat is het meest trieste aan deze situatie. Angst die rationeel denken bij velen blokkeert. Daardoor ontstaat die tweedeling. Realisten contra Angsthazen. En de politiek volgt gewoon hun standaard routine. “A” gezegd, dus volgen ze nu het hele alfabet. Zij zijn nog lang niet halverwege. Terugkrabbelen is zó a-politisch. We krijgen nog wat te stellen met die dom-oren.

marien
marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, al een paar x mensen in mijn omgeving gehoord die naar Belgie zijn uitgeweken. Snel en goed geholpen. Daar kan men in de zorg kennelijk wel organiseren.

Henk Jan
Henk Jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heb jaren met de zorg instellingen zaken gedaan. Er zijn in verhouding tot ons omringende landen desastreuze kostenverhogende beslissingen genomen, die hele marktwerking is en farce geworden. Zorgverzekeraars die tv programma‘s sponsoren? Specialisten die patiënten maar laten terugkomen, altijd die verbouwingen in ziekenhuizen, introductie incontinentie materiaal zou personeel besparen, gekwalificeerde ziekenverzorgers die opeens allerlei aanvullende opleidingen moesten doen, de absurde hoeveelheid protocollen, nederland regelland met al die vage managers, kortom de zorg is een administratief waterhoofd geworden

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Jan

Het gaat om het verdienen van geld. Steeds meer geld.
Steeds meer mensen die veel geld verdienen aan zorg en steeds minder met zorg te maken hebben.
Hoe heette die malloot ook al weer die zo veel geld verdiende aan die mondkapjes?

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

En die grootverdiener van Dissel, het is allemaal schijnveiligheid.
Tot het moment dat van Dissel in de gaten kreeg, dat die kreet hem geld ging kosten.
Natuurlijk van Dissel, in mijn tijd noemde we het een stofmaskertje of te wel een snuitje.

Auke51
Auke51
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Jan

Niet alleen de zorg, de meeste overheidsinstellingen zijn waterhoofden waar incompetentie hoogtij viert.

36
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x