Zonder draagvlak geen windmolen- en zonneakkers

Tweede Kamer debatteert over klimaat- en energiebeleid

In het miljardenverslindende Klimaatakkoord staat dat er enorme wind- en zonneakkers moeten komen. De komende maanden vallen er verdere besluiten over de locaties ervan. Ondertussen groeit het verzet van burgers die zich niet gehoord voelen met de dag. Dit moet echt anders: zonnepanelen alleen op daken en verder kernenergie, stelt Wybren van Haga, die daar vandaag in de Kamer voor zal pleiten.

In een miljardenverslindend Klimaatakkoord staat dat er wind- en zonneakkers moeten komen. Steeds vaker duiken grootschalige parken op en de komende maanden vallen er verdere besluiten over waar de windmolen- en zonneakkers moeten komen. Ondertussen groeit het verzet van burgers die zich niet gehoord voelen met de dag.

 

Protesten

Overal in het land zien we protesten tegen plaatsing van windmolen- en zonneakkers. En dat is volkomen terecht. Vraag omwonenden van een windpark naar hun bezwaren en ze dreunen moeiteloos dit rijtje op: landschapsvervuiling, een verpest uitzicht, hinderlijke slagschaduw van ronddraaiende wieken, hoofdpijn door laagfrequent geluid en waardedaling van woningen.

 

Geen draagvlak

Het protest dat je nu nu overal ziet, ontstaat omdat mensen veel te laat in het proces van besluitvorming worden betrokken. Bewoners mogen pas iets zeggen op de inspraakavond, als er eigenlijk al niets meer te zeggen valt. Mensen voelen zich gepasseerd en niet serieus genomen. Ook in de Tweede Kamer zien we dat er geen draagvlak is voor windmolen- en zonneakkers. En zoals zo vaak, komt er dan een commissie: de commissie Brenninkmeijer adviseert een burgerforum.

Veel te slap: geen draagvlak is geen windmolen- en/of zonneakker.

 

Weerstand

Uit een inventarisatie van de energieplannen van alle Nederlandse regio’s blijkt dat uiterlijk in 2030 zo’n 3180 windmolens en 68.900 voetbalvelden vol zonnepanelen worden gerealiseerd. De plannen zijn vastgelegd in regionale energiestrategieën. Experts zien grote problemen. Ze vrezen voor verloedering van het landschap en veel weerstand van burgers.

 

Zonnepanelen op daken

Dit beleid zorgt voor een bom onder het draagvlak van de transitie van fossiele naar schone energie. Een gemiste kans. In plaats van windmolens op land en velden vol zonnepanelen, pleit ik ervoor om zoveel mogelijk huizen te voorzien van zonnepanelen op de eigen daken. Als we zonnepanelen op daken van huizen leggen in plaats van dat we mega zonneakkers en windmolens aanleggen, hebben we drie keer winst. We houden ons landschap mooi, we stappen over op schone energie én we realiseren voor onze inwoners een lagere energierekening.

 

Kerncentrale

Beter één kerncentrale in de Eemshaven dan duizend windmolens in het Groningse landschap. Dat was de uitkomst van een peiling van het Dagblad van het Noorden waar bij 62% van de ondervraagde Groningers stelde geen bezwaar te hebben tegen een kerncentrale.

Door de uitslag van de Kamerverkiezingen is de politieke meerderheid voor kernenergie groter geworden. Daarom zal ik deze week in de Kamer pleiten om te starten met het onderzoek naar wat er nodig is om bedrijven te verleiden om kerncentrales te bouwen en te bepalen op welke locaties deze moeten komen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
33 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een lagere energierekening. Dat is nou precies wat geen mens wil in Den Haag.,daar zitten de loopjongens van de grote bedrijven die hier miljarden aan verdienen .

Edward
Edward
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Welkom Wybren,
Goed stuk en ga zo door aub!
Kerncentrales zijn inmiddels na het incident in 1986 al vele malen verder ontwikkeld.
Fukushima kwam door een bezuiniging op een koelleiding, tsja dat zou je niet verwachten uit een land als Japan, maar toch echt de werkelijkheid helaas.
Het blijft de meest schone vorm van energie opwekken, en totaal niet te vergelijken met die geldverslindende vogelversnipperaars, waardoor je ook nog eens niet fatsoenlijk meer kan zeilen.
Snel stoppen met die mileuwaanzin.

Henk Jan
Henk Jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal met dit artikel eens. Deze hysterische waanzin waar wij als kiezers totaal niets over gevraagd is moet echt stoppen. Bouwen van kerncentrales is de oplossing, wat voor onzin er door de tegenstanders ook over wordt uitgekraamd. De zee volzetten met windmolens verstoort met al het onderwater geluid het zee milieu. De opbrengst van zonnepanelen en windmolens is veel te laag. De klimaat tafels waren een schande, absoluut ondemocratisch en passend bij de Rutte doctrine.

piet12345
piet12345
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom zou er draagvlak nodig zijn, we zitten midden in een crisis (corona, klimaat, stikstof, whatever) waarbij alles is geoorloofd. Dit is simpelweg de uitrol van een inmiddels bekende agenda die niet in het belang van de burger is. Zo meteen een klimaatspoedwet erdoor jassen en verder.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kabinet wil niet luisteren naar logica en burgers. Enige wat wij kunnen doen, is niet meer van energieleveranciers als Vattenfall af te nemen. Atoom Alliantie levert als enige in Nederland atoomstroom, ik ben al een jaar naar tevredenheid klant. Helaas wordt dit geboycot, ook bij de energievergelijkingssites zul je Atoom Alliantie niet vinden. Maar als vraag wegvalt, verdwijnt ook het aanbod uiteindelijk. Ben je tegen biomassacentrales, windturbines en zonneweiden, laat het dan niet alleen horen, maar laat het ook zien!

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Bedankt , ik ga dit checken.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Mooi! En zegt het aub voort;-)

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik schreef dit eerder op VoL.Heb het hier vanwege een andere insteek iets aangepast.

Een huishouden gebruikt in Nederland gemiddeld 3.600 kWh per jaar. Dat is overigens zo ongeveer wat een solar-installatie op het dak ook kan leveren. Nu we elektrisch moeten rijden kan je effectief per auto 2.000 kWh extra rekenen en de warmtepomp -omdat we van het gas af moeten- zal 3.500 kWh vragen. Het energieverbruik van een gemiddeld huishouden gaat daardoor verdrievoudigen.
Dat houdt niet alleen in, dat je het gehele elektriciteitsnet in Nederland moet vernieuwen, je moet ook voldoende back-up hebben uit bestaande energiebronnen hebben om in de wintermaanden in die verdrievoudigde elektriciteitsbehoefte te voorzien.

Waarbij het elektriciteitsnet in de zomermaanden een enorme overproductie moet verwerken.
Elektriciteit kan je nou eenmaal niet in een diepvries bewaren tot de komende winter. Ook niet met batterijen.

Vrijwel alle politici en de gehele Nijpels-boevenbende gaan er, al dan niet bewust, aan voorbij dat men driftig naar een economische en organisatorische ramp toewerkt.

Arie
Arie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

En zo is het. Een onhaalbaar plan is een onhaalbaar plan, ongeacht of je er duizend miljard of honderdduizend miljard tegen aangooit.

Tel daar bij op dat de kartelpartijen streven naar een stadsstaat Nederland met 30 miljoen inwoners. https://www.tristatecity.nl/onze-visie
Maar dat is dus opnieuw bijna een verdubbeling van ons toekomstige verdriedubbelde stroomverbruik. Waar ook weer een back up voor nodig is voor als het niet waait.

Eigenlijk vind ik de onhaalbaarheid van deze plannen veel belangrijker dan de vraag of we windmolens mooi vinden.

Jan
Jan
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Ga er maar vanuit dat ze precies weten wat de effecten zijn, ook voor onze portemonnee.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Meneer van Haga, ik kan vol trots melden dat zowel mijn vrouw als ik op u persoonlijk gestemd hebben. Ik ben dan blij dat u hier spreek/schrijftijd krijgt.

Dat kernenergie een duurzame en schone vorm van energie is moge duidelijk zijn. Maar waar in andere landen kernenergie wordt omarmd om de vermaledijde klimaatdoelen te halen blijft het in Nederland nagenoeg stil. Hoe is het mogelijk dat in deze geïnternationaliseerde wereld de oplossing voor het ene land, in het andere land onbespreekbaar is. Sowieso leeft de gedachte dat het klimaat een opgelegd thema is dat los staat van de wensen en belangen van het volk. Nederland wil altijd graag het beste jongetje van de klas zijn maar het vergeet dat het maar een speldeprikje in de atlas is. Deze wereldwijde klimaathysterie en het globalisme gaan hand in hand, wat doet denken aan mondiaal socialisme. Een andere (enorme) doorn in het oog is de verweving van klimaatgekte en mensenrechten in de rechtszaal. Het ene mensenrecht (urgenda uitspraak gebaseerd op EVRM en VN-klimaatverdrag) wordt boven het andere gesteld (artikel 20.2 van de universele rechten van de mens).

Mijn vrouw en ik zijn natuurmensen. Ons hart bloedt als we lezen over in tweeën gehakte vogels en wegkwijnende natuur onder de zonnepanelen. Om over de (met malafide praktijken omgeven) biomassa nog maar te zwijgen. U zou ons een groot plezier doen als u blijft strijden tegen deze klimaathysterie.

Jan
Jan
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

“Deze wereldwijde klimaathysterie en het globalisme gaan hand in hand, wat doet denken aan mondiaal socialisme”. Samenwerkingsverband wereldocialisten + monopolistische wereldkapitalisten = wereldfascisme.

Christiaan
Christiaan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Om te beginnen: goed om ook U hier actief te zien!

Waar ik met mijn verstand niet bij kan, is dat in de meeste gevallen “de achterkant van een bierviltje” genoeg is om mensen in te laten zien dat het overgrote deel van de maatregelen te bizar voor woorden is.

Eerder is al aangehaald hoeveel stroom een huishouden kan opwekken met een dak vol zonnepanelen vs. de benodigde hoeveelheid stroom indien men, naast het reguliere huishouden, ook nog een electrische auto dient op te laden en een warmtepomp dient te laten werken. Dan is toch duidelijk dat dat niet gaat werken?

Neem deze avond: het is lang licht, maar stroom wordt er niet meer opgewekt. Het is windstil, dus ook van die kant is niets te verwachten. Maar de huishoudelijke apparatuur dient wél te blijven draaien, de electrische auto dient tóch opgeladen te worden. Ofwel, er is altijd 100% back-up nodig. En waar dient dat vandaan te komen?

Waarom zoveel mensen dit niet zien: ik snap er niets van…

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Christiaan

Vandaag hebben hier de hele dag alle lantaarnpalen gebrand. De opgewekte stroom moet op omdat het net het niet kan verwerken, maar als je iets aanzet als burger mag je gewoon de hoofdprijs dokken. Alleen dat laat al zien hoe idioot dit beleid is.
Per 1 juli vervalt het lage nachtstroomtatief voor de analoge meters. Krijgen straks mensen met de slimme meters een peperduur nachtstroomtarief omdat de zon dan niet schijnt?

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Christiaan

Waarom zoveel mensen dit niet zien? Ook ik snap daar niks van.

Arie
Arie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Tja, de meeste mensen zien dit niet omdat de NPO en MSM dit niet laten zien. Daar zie ik alleen maar juichaapjes die vertellen dat wind “gratis” is. Ja duh, de wind is gratis maar die windmolen niet; die is zonder subsidie onbetaalbaar.
En het kwalijkste; windmolens leveren nauwelijks elektriciteit op; verbruiken zelfs stroom als ze stil staan; en zijn notoir onbetrouwbaar zodat er altijd 100% “conventionele” back up nodig is.

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Overigens is aardgas ook schoon en kooldioxide, net als water, niet vervuiling maar een verbazend nuttig stofje.

Piltdown
Piltdown
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het “burgerforum” is al geweest. Dat was het clubje van Ed Nijpels en zijn vriendjes.
En iedereen die op één van de kartelpartijen heeft gestemd heeft geen recht van klagen.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waar moeten al die huizen worden gebouwd, wanneer de weilanden voor zonneakkers en windmolens worden gebruikt? Nederland is te klein voor alle ambities van de politiek.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is het koekje van eigen deeg, wat de burgers krijgen voorgeschoteld.
Protesten hiertegen die in Nederland worden gevoerd, worden door de media belachelijk gemaakt en/of door het gezag, onder de noemer van de openbare orde, plat geramd.
Kijk maar hoe de door Rutte gecreëerde twee kampen, elkaar op schrift afmaken.
Iedere anders denkenden dan Links is automatisch een wappie of iets dergelijks, aan den lijve ondervonden met bv de Gele Hesjes.

Laat de bevolking van Nederland maar keihard merken, wat zij bv de Linkse Rutte Clan hebben toegestaan.
Een prikje hier en een prikje daar, Rutte maakt je helemaal naar.

hesa
hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is een vazalland van de VN en de Who. Het kabinet heeft niets meer te vertellen. Steeds meer mensen gaan inzien dat Brussel en consorten uit zijn op een paar dingen: geld en macht. Het landschap en bevolking interesseert hun NIETS.

Joan
Joan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De enige juiste manier om Nederland ‘schoon’ te krijgen. Thoriumcentrales is de oplossing

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joan

Als ze werken. Voor zover ik weet bestaat er nog geen werkende thorium-reactor. Als het kan, dan graag. Je kunt ze ook kleiner maken. Ipv een verwarmingsketel heb je dan een thorium ketel in huis. Een andere voor je persoonlijke Zeppelin, waarmee je relaxed en ijzig cool door de lucht zoeft.

Marcel 1937
Marcel 1937
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Meer dan 75% van de Kamerleden zijn niet door de burger gekozen: burger belangen tellen niet. Het -eigen belang- van deze Kamerleden prevaleerde. De burger stem wordt misbruikt onder leiding van de Min. President. Hij en zijn club schamen zich nergens voor. De BURGERS zullen zich echt zelf moeten realiseren dat ze de -armoede- worden ingedreven. Met instemming en hulp van de NED. BANK bestuurders.

J-P
J-P
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het enige waar ze het voor doen (rutte en zijn vriendjes) is voor de grote data centrales. Niemand wil ze in zijn land hebben behalve Nederland. Want dat is goed voor de economie. Bullshit. Het krijgt subsidie om ze te bouwen, zijn een stuk of tien mensen die er werken. Ja wordt er gezegd het leverde werk op (tijdelijk) en daarna niets meer en de eigen bevolking krijgt de rekening, want daar gaat de stroomprijs van om hoog. Het moet toch door iemand betaald worden. En de leefomgeving is naar de filistijnen ( geen racisme,gezegde)

Fred
Fred
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste heer van Haga,
zelf heb ik 20 zonnepanelen en wek net zoveel elektra op als ik gebruik maar…. ik gebruik het in de winter en dan kan ik bijna niets opwekken omdat de zon geen kracht heeft en ik wek elektra op in de zomer als ik geen stroom nodig heb en tot laat in de avond gezellig buiten kan zitten. Dit wordt door de beleidsmakers niet gezien en onderschat. In de winter is het al om 16.30 uur donker en is de behoefte aan elektra groot dus komt het van de energiecentrales. Toch maar even langer nadenken voordat er dergelijke beslissingen worden genomen.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Snapt politiek den Haag dan niet dat het niet allemaal in NL past? Qua oppervlak beschikbaarheid bedoel ik. Je kan niet kilometers volleggen met zonneparken en windmolenparken en maar door en door gaan met huizen bouwen. Straks is er in NL geen grassprietje meer over en hebben we een enorme ellende van agressieve nieuwkomers, geen plek om ons eten te laten verbouwen door hardwerkende landbouwers en nog meer ellende. Zijn we ook allemaal arm gemaakt door de heersende elite.
ZEER goed stuk, hr Haga. Hoop dat u straks een eigen partij begint. Ga eens praten met Pieter Omtzigt zou ik zeggen. Jullie zijn beiden beschaafd en eerlijk. Dat moet toch lukken. OF nog beter, ga beiden in gesprek met JA21 en ga fuseren.

pieter
pieter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met draagvlak ook geen windmolen-en zonneakkers! Draagvlak is een term die enkel in de politiek gebruikt wordt om aan het eind van het proces van ‘belangenafweging’ iets in gang te zetten wat geld uit de zak van burgers klopt. Met hulp van waterdragers in de media en zogenaamd onafhankelijke experts. Zodoende zitten we inmiddels opgescheept met milieu en natuur vernietigende biomassa centrales. Milieu belang? Welnee. Het resultaat van succesvolle bedrijfslobby. Met als enig belang: Geld.

Toevallig was ik van de week aanwezig in een loods waar eerste generatie windmolens (die kleintjes…) niet recyclebaar lagen te zijn. Ik wist niet wat ik zag. Die kleintjes zijn gigantisch! En nauwelijks recyclebaar.

Man oh man wat heb ik er een hekel aan om voor de gek gehouden te worden. Alles om het klimaat te redden, dat al miljoenen jaren haar godgegeven eigen gang gaat.

Maar hou me ten goede! Ik heb alles met een schoon milieu. Het liefst schenk ik wekelijks 60 liter zeewater in mijn tank in plaats van benzine. Dus als dat nou eens bedacht zou worden hoort u mij niet meer.

Tot die tijd ben ik mordicus tegen alles wat beweerd ‘klimaatverandering’ tegen te gaan. Het onbenul:-(

dolphin
dolphin
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het huidige prachtige uitzicht op de strabrechtse heide wordt straks gelardeerd met een tiental windmolens. Schandalig.

pieter
pieter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mag ik trouwens zo vrij zijn kritiek te hebben op de advertenties bij dit artikel op dit blog? Een warmtepomp, die mij zo van harte wordt aanbevolen door de adverteerder bij dit artikel, zou in mijn situatie 29.000 Euro kosten (offerte van twee jaar geleden) voor een naar huidige maatstaven super geïsoleerde ruimte van 50m2. Met een gegarandeerde levensduur voor de pomp van 10 jaar en een maximum opbrengst van 36 graden Celsius…..te halveren als het het huis binnenkomt.

Waarom!

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Daarom zal ik deze week in de Kamer pleiten om te starten met het onderzoek naar wat er nodig is om bedrijven te verleiden om kerncentrales te bouwen en te bepalen op welke locaties deze moeten komen.”

Pleiten voor een onderzoek om bedrijven te verleiden tot… Nou, dat zal een schokgolf veroorzaken. Overigens juich ik toe dat ook een judas als van Haga hier mag publiceren: hoor en wederhoor. Al is het maar om te weten te komen waar zijn denkfouten/verwachtingen liggen.

Een geheel andere vraag is waarom energievoorziening centraal gepland moet worden. Gevolgmatig krijg je dan ofwel overal windmolens en zonne-akkers, of overal kerncentrales.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

De heer van Haga is als ik me er mee mag bemoeien alles behalve een judas.
Hij heeft gewoon een verschil van inzicht in bepaalde dingen, en dat mag gelukkig.
Het is mooi om te zien dat er politici zijn die voor hun eigen inzicht/waarden blijven staan.
Deze mensen zijn schaars helaas.
En omdat het glas altijd halfvol is tenslotte, deze afsplitsing geeft meer spreektijd in de 2e kamer met in principe hetzelfde geluid als de fvd.
Ik zie het dus als een winwin.

dolphin
dolphin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

Alleen ze bij verkiezingen voor een lijstkoppeling kiezen.

33
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x