Beladen vrijheid anno 2021

Pleidooi voor argumenten boven agressie

Titelfoto bij artikel Beladen vrijheid anno 2021 Alma van hees opiniez

Titelfoto: Driekleur door Roel Wijnants, gepubliceerd onder CC BY-NC 2.0.

Bevrijdingsdag vieren in een tijd waarin vrijheden steeds verder afkalven of ontbreken: hoe doe je dat? Verdriet hebben over de Holocaust, blij zijn over het eind daarvan, maar hoe staan we er nú eigenlijk voor? Hebben we iets geleerd of voeren we het liefst oorlog op Twitter? We leven in onzekere en emotionele tijden die ons geduld en uithoudingsvermogen tot het uiterste op de proef stellen.

Vandaag vieren we de bevrijding, vaak ‘de vrijheid’ genoemd. Vanwege de corona-maatregelen kunnen we het alleen maar bescheiden vieren: geen grote feesten buiten of binnen. Dat betekent een forse beperking voor het vieren van de vrijheid. Terwijl iedereen snakt naar meer bewegingsvrijheid en meer onderlinge contacten.

 

Beperkingen

De een heeft meer last van de corona-beperkingen dan de ander. Sommigen voelen zich totaal verstikt door deze – vaak ook betwistbare en onlogische – overheidsregie. Temeer als je je ook daarvoor al stapje voor stapje onvrijer voelde worden bij de toenemende overheidsdwang en -controle. Bij de vorderende eenvormigheid in het publieke debat, de eenheidsworst van de MSM en de vanzelfsprekendheid waarmee we van alles maar moeten vinden, zonder dat daarover enige discussie wordt gevoerd.

Dan kun je de coronarestricties ervaren als de druppel die de emmer doet overlopen. En Bevrijdingsdag aangrijpen als een protest daartegen. “Vrijheid, hoezo? We zitten allemaal gevangen.” Vanwege corona, dat voor de een levensbedreigend is terwijl de ander het voor griep verslijt.

 

Onzin

Zo doet er wel meer onzin over corona de ronde, maar wie valt dat kwalijk te nemen met een overheid die zelf vaak onzin over corona verkoopt? En zo bestaan er nu corona-vrezers en corona-wappies, die elkaar geregeld naar de keel vliegen. Wat vrede? Ze lijken elkaar vaak te willen vermoorden, in ieder geval virtueel. En welke bevrijding is er nu eigenlijk te vieren? Van wat?

 

Historisch besef

Helemaal opgaand in het hier en nu, en in de eigen beleving, ontbreekt veelal ruimte voor historisch besef. Voor de afschuwelijke tragedie die Holocaust heet, en voor de schaamte die wij daar nog steeds over zouden moeten voelen, omdat er nog zoveel onbetaalde rekeningen openstaan, zoals Ernst Lissauer op 4 mei op OpinieZ schreef. Als eerste zouden wij dit nog steeds voortdurende onrecht aan moeten pakken.

Lijnrecht tegenover elkaar staan, deel je mijn mening niet dan ben je de Ander die ik afwijs of zelfs haat, zoals Sonja Dahlmans ook gisteren op OpinieZ schreef. Blijven hangen in je eigen bubbel, maar vooral in je eigen emoties, alsof jij het middelpunt van de wereld bent. Dat denken kleuters ook een poosje omdat ze nog niet in staat zijn anderen te erkennen, maar je zou toch mogen verwachten dat de evolutie van de mensheid ons in een ander stadium had gebracht?

 

Infantiliteit

Niets is minder waar. Polarisatie, maar meer nog infantiliteit viert hoogtij. Dat is ook geen verrassing, want iedereen moet gelijk zijn en dus past iedereen en het onderwijs zich aan aan het laagste niveau, in de domme overtuiging dat je talent niet moet koesteren en stimuleren. De domheid regeert, omdat verstandige mensen worden genegeerd of de mond worden gesnoerd. Een altijd boos meisje met vlechtjes onderwijst ons over de gevaarlijke opwarming van de aarde.

 

Ontaard

Terug naar Bevrijdingsdag. Iedereen zou deze dag moeten prijzen bij het herdenken van onze bevrijding in 1945: eindelijk weer baas in eigen land! Maar baas zijn is slecht, omdat bazen slecht zijn. Iedereen gelijk, toch? En eigen land is ook slecht, die vermaledijde natiestaat, juist die zorgt voor oorlog, luidt het credo tegenwoordig. Geen wonder dat Bevrijdingsdag vieren is ontaard in van alles vieren, net zoals de Dodenherdenking ook is ontaard in allerlei herdenkingen, want de oorsprong is ‘uit de tijd’. Je mag niet meer blij zijn met je land en je geschiedenis, want dat verdeelt en is niet ‘inclusief’.

 

Wat betekent vrijheid?

Het is een lastige combinatie: treuren en verdriet hebben bij het denken aan de Tweede Wereldoorlog, erna de bevrijding vieren, maar ook woedend zijn over steeds afnemende vrijheid in denken en doen. Dan in de aanval gaan of iedereen maar ‘liefhebben’? Of je voorlopig maar onder een deken verstoppen, dat kan ook.

 

Vrijheid en bevrijding: wat betekenen ze? Respect opbrengen voor Bevrijdingsdag en je best doen om die dag en die geschiedenis te begrijpen, kan geen kwaad. Systematisch vermoord worden omdat je een Jood bent is iets heel anders dan je opwinden over mondkapjes en afstand houden, of aangevallen worden over je niet-correcte mening.

Dat neemt niet weg dat allerlei vrijheden nu op de tocht staan, niet alleen vanwege corona, maar ook door het politieke eenheidsdenken dat geen afwijkende meningen toestaat.

 

Argumenten

Daartegen moet zeker de aanval worden geopend, maar niet met haat en verdoemenis maar met goede argumenten. Heb je die niet, bestudeer dan je tegenstanders, breek uit je cocon en probeer De Ander te begrijpen. Veel boeiender dan te lezen over gelijkgestemden, zij hebben toch niets nieuws te melden. “Heb je vijand lief,” niet omdat je het met hem eens bent, maar omdat hij ook maar een mens is, net als jij. En omdat je er samen iets van moet zien te maken, ook al denk en ben je anders. Als je tenminste geen oorlog wilt.

Het zijn onzekere, onveilige en emotionele tijden, die ons geduld en uithoudingsvermogen soms tot het uiterste op de proef stellen. Die uitlokken tot woede en verzet en tot het voeren van oorlogen met woorden om een beetje stoom af te blazen. Maar agressieve woorden scheppen een klimaat waarin er daden op volgen, en dan zit je met de echte brokken.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
19 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het spijt me zeer maar vandaag ben ik me er van bewust geworden dat bevrijdingsdag niets meer met bevrijding heeft te maken. Niets meer met WO II en ook niet met vrijheid.
Bevrijdingsdag is verworden tot een rituele herhaling van een schuldbeleving waarin wij de bevrijding van anderen moeten aanleveren. Er wordt ons een herverdeling van vrijheid door de strot geduwd.
Wij moeten vrijheid inleveren, opdat anderen vrijheid krijgen. Dat geldt voor de coronamaatregelen.
Dat geldt voor Zwarte Piet: wij hebben niet meer de vrijheid om een onschuldig kinderfeest te beleven, opdat een klein groepje getinte relschoppers er wat vrijheid bij krijgen (zeggen ze).
Moslims: onze vrijheid om regels te stellen voor wat de kledingnorm is in de openbare ruimte en in ambten, moet ingeleverd worden opdat moslims meer vrijheid hebben om hun godsdienst uit te venten.
De vrijheid is universeel gemaakt en daarmee een betekenisloos vaag iets geworden. Het is een kreet waarmee een elite ons de les leest en overheerst.
Vrijheid = slavernij.
Oorlog = vrede
Onwetendheid=kracht (vooral onwetendheid over wie je bent en hoe je bent gevormd door de geschiedenis en waar je voor staat)
1984=2021.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vrijheid en historisch besef gaan hand in hand. Mijn historisch besef zegt me dat onze vrijheid beetje bij beetje ingeperkt wordt. Onze vrijheid erodeert, blootgesteld aan mismanagement en gecreëerde crises. Er valt weinig te vieren vandaag.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Inderdaad De Dertiende, kijk maar wat er vandaag in de tweede kamer gebeurt met de testbewijzen.

Baudet heeft gelijk 1945-2020 = 75 jaar vrijheid.

Bert Panhuise
Bert Panhuise
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Toen Rutte het bevrijdingsvuur ontstak kreeg ik opeens een rijmpje in mijn hoofd: “Rutte ontsteekt het bevrijdingsvuur, maar ondertussen werkt hij mee aan de komende werelddictatuur”. Ook is hij hypocriet want Rutte & Co stemmen altijd braaf mee met VN resoluties tegen Israël, dus tegen Joden..

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voor dat stoom afblazen, heeft Rutte de weg dichtgetimmerd, door het instellen van tientallen noodwetten, met als klap op de vuurpijl 3 Maanden lang een spertijd.

Zijn woord is wet, geholpen door de harde hand, voorzien van knuppel of waterkanon.

Kijk griep is iets en Corona is iets, maar wat is het werkelijke verschil.
De democratie in Nederland, bestaat alleen als je er in geloofd.
Angst en tweedracht heeft Rutte over Nederland uitgestort.
En let op als de R weer in de maand is, begint hij gewoon weer van voor af aan.
Zijn taak is nog niet volbracht.

Bert Panhuise
Bert Panhuise
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Toen Rutte het bevrijdingsvuur ontstak kreeg ik opeens een rijmpje in mijn hoofd: “Rutte ontsteekt het bevrijdingsvuur, maar ondertussen werkt hij mee aan de komende werelddictatuur”. Ook is hij hypocriet want Rutte & Co stemmen altijd braaf mee met VN resoluties tegen Israël.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn ouders beleefden de oorlog tussen hun 17e en 22e jaar. Met alle ontberingen, met alle gedoe voor de mannen om aan de arbeidseinsatz te ontkomen. Ze woonden in Den Bosch. In 1944 zaten ze 3 weken in de frontlijn, die toen over Den Bosch lag en later is er in hun wijk een Duitse V1 neergestort, die aan een behoorlijk aantal leden van hun kerk het leven kostte.
Mijn schoonvader woonde in Berkel en Rodenrijs en zag Rotterdam branden in 1940. Hij zag de hongerwinter en hij zag razzia’s op mensen die na een hamstertocht door Duitse soldaten en hun handlangers van hun waren beroofd werden.

Die mensen hàdden op 4 mei iets te herdenken en hàdden op 5 mei iets te vieren. Rond koninginnedag op 30 april werd dat in de kerk met een oranjeavond gevierd.

Die generatie is overleden, of hoogbejaard. Zelfs hun kinderen zijn bijna zover. Dat geldt ook voor de Joodse gemeenschap, voor zover die al niet -met gedoogsteun van onze overheid- door geweld van islamitische migranten naar Israël is vertrokken.

Als je nu niet verder komt dan de holocaust, krijgt die dodenherdenking een potsierlijk karakter. Het onderwerp vervaagt en de kern waar het om draait blijft onbenoemd.
Hitler kon de macht grijpen omdat de Duitse samenleving in de jaren ’20 gedestabiliseerd raakte. Een sterke leider, met een goed verhaal en een goed organisatietalent kon binnen een paar jaar de macht overnemen en een satanische samenleving scheppen. De oorlog was het gevolg. Niet de oorzaak.

Onze samenleving destabiliseert in hoog tempo. Als dit niet gauw stopt, wordt ook onze samenleving -linksom of rechtsom- een satanische samenleving. De contouren worden al aardig zichtbaar. Als we die les niet kunnen leren, dan moeten we de vieringen van 4 en 5 mei per direct afschaffen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vrijheid is een betrekkelijk fenomeen. Bezet worden door een vijand of beperkt in vrijheid door een infectieziekte lijkt voor sommigen hetzelfde maar is het zeker niet. De medemens kan gevaarlijker zijn dan een virus. Het virus heeft een gezamenlijke vijand maar de vijandelijke medemens zal altijd medestanders hebben en het splitst de dreiging in twee vijanden. Welke taal zul je aan het einde spreken? Andre van Duin twijfelde aan de einde van zijn zeer bejubelde speech over de vanzelfsprekendheid van de vrijheid met de worden: Het had ook heel anders kunnen aflopen… Toen… 76 jaar geleden. Dan had ik deze toespraak nu, in het Duits moeten doen.
Ik denk dat als dat het geval was dan alleen als verrader in dienst van de Duitsers. Zeer onwaarschijnlijke afsluiting van een anders aardige speech.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wij worden niet in vrijheid beperkt door een infectieziekte. Wij worden in vrijheid beperkt door een overheid, die ziet dat je de bevolking met die infectieziekte zoveel angst kunt aanjagen, dat de bevolking geheel vrijwillig afstand doet van allerhande vrijheden en rechten. Dat je er zelfs de grondwet mee terzijde kan schuiven.
En dat in een paar maanden tijd.
Voor kwaadwillenden -en Rutte is daar beslist één van- opent dit mogelijkheden om Nederland in een dictatuur te veranderen.

Als je terugkijkt en je realiseert wat er in het afgelopen jaar in Nederland gebeurd is, zou de schrik je om het hart moeten slaan.

Als ik je dit scenario 2 jaar geleden had voorzegd, had je me voor gek verklaard.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Het gevaar van misbruik van de macht is altijd aanwezig. De uitspraken als na de crisis moet alles anders en wij gaan niet terug naar zoals het was lijken deze vrees te bevestigen. Wel vind ik dat wij banger worden gemaakt door klimaatwaanzin en migratie propaganda dan door het virus. Die is er eenmaal mede dankzij de enorme overbevolking, het enige waar men niets aan doet. Het virus moeten wij vrezen maar domme politici nog veel meer.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

André ’s speech was er een van iemand die denkt dat wij nog steeds vrij kunnen leven. Niet van iemand die de realiteit al heeft herkend.
of wil erkennen.
Nb Ik kijk altijd , zoals bijna een miljoen mede Nederlanders, naar de herdenking op de Waalsdorper Vlakte in Scheveningen. Eenvoudig en plechtig te gelijk!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Als kinderen van ouders die de oorlog bewust hebben meegemaakt heeft iedereen zijn ervaring mee opgedaan en dat heeft Andre uitgesproken. Niets meer dan dat en dat is sterker dan al die leuzen die vaak gebruikt worden. Dat ie bij een andere uitkomst van de oorlog zijn speech in het Duits zou mogelijk houden vond ik jammer genoeg een merkwaardige gedachte die eigenlijk nergens op slaat al begrijp ik zijn bedoeling.

Nick
Nick
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt me toch het beste om op 4 mei de doden van de 2e wereldoorlog te herdenken en op 5 mei de bevrijding van het nazisme in 1945 te vieren, en alle overige discussies de rest van het jaar te voeren. Dat verdienen de doden, en dat verdienen onze bevrijders. De rest is vervuiling die de aandacht van deze mensen afhaalt.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nick

Dat is wel waar wat u schrijft. Maar voor de tweede generatie van kinderen na WOII, is de holocaust een stuk geschiedenis geworden. Zo gaat het met alles uit het verleden. Het wordt historie!!

Nick
Nick
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Klopt. Maar laat het dan ook geschiedenis worden. Nu wordt de bevrijding van het nazisme gebruikt om te klagen over de beperkingen van corona. Dat is toch een beetje pissen op het graf van de gestorven soldaten. Herdenk de doden. Vier de bevrijding. En voeg over 5 tot 10 jaar, wanneer de laatste overlevende gestorven is de 2e wereldoorlog aan de geschiedenis. Organiseer dan een nationale bezinningsdag en een nationale saamhoorigheidsdag. Daarin kan je dan allerlei actuele thema’s aan de orde stellen in combinatie met leuk feestvieren.
Toch beter dan het misbruiken van de geschiedenis voor je eigen maatschappelijke pijntjes.

cor
cor
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb moeite met het woord vrijheid in de huidige tijd. De tweede wereldoorlog mag nooit herhaald worden daar er genocide gepleegd is en mensen gebruikt zijn voor medische experimenten. De genocide is lang voor 1940 ingezet ca. 1933 toen een klein kereltje de bruinhemden oprichte en heel langzaam de duitse bevolking ging manipuleren en indoctrineren door de joodse bevolking als slechte mensen neer te zetten. Daarbij werd de media volop gebruikt en werd censuur niet vermeden. Dit heel langzaam invoeren en maar blijven herhalen leverde uiteindelijk als resultaat een oorlog en genocide op door polarisatie van de bevolking. In deze oorlog werden mensen gebruikt voor medische experimenten door Mengele er werden krankzinnige dingen met deze mensen uitgehaald. Denk eens hier over na…………

Wouter1965
Wouter1965
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kwam deze vandaag tegen en is zeker een doordenkertje.

Als u eerst iets moet om daarna iets te mogen is dat geen vrijheid.

Sailor 1
Sailor 1
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd. U gebruikt een ongeldig e-mail-account. Log uit en maak een nieuw account aan met een bestaand e-mailadres. Dit is uw laatste waarschuwing. Bij een volgende overtreding wordt uw account geblokkeerd. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Richard
Richard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bij het lezen van dit stuk vraag ik mij oprecht af wanneer er een volwassen alternatief komt voor de beeldenstorm dat momenteel in de wereld woedt. De deskundigen van de geest blijven mij hierin verbazen; linksom of rechtsom, de religieuze goden bestaan niet, maar blijf vooral trouw aan onze wetenschappelijke goden, die van de Staat bijvoorbeeld. Waarom moet ik een gevoel hebben bij de metafysische God Staat? Wordt hier niet geappelleerd aan het kudde-instinct? Ik hoor de deskundige van de geest al denken, wat verbindt ons dan nog?

Het lot dat we allemaal zijn ondergaan is dat de multiculturele samenleving is omgeruild voor de massamens. Een langzaam proces, maar wel waarneembaar. Als massamensen als Baudet en Wilders spreken over de Nederlandse geschiedenis en cultuur veronachtzamen ze het feit dat rond 1900 er nog grote verschillen bestonden tussen de culturen, klederdracht, dialecten, leefgewoonten van de 12 provinciën; de multiculturele samenleving! Friedrich Nietzsche heeft hier het wetenschappelijke gelijk aan zijn zijde.

De vraag naar verbinding is de vraag naar hoe verhoud ik mij tot de imaginaire Staat? We kunnen niets zeggen over de oorsprong der Dingen, er is geen noodzakelijk verband tussen het ontstaan van de functie van vleugels van een vogel en de universele wereld. onze ideeën functioneren evenzo. Voor solitaire dieren hebben deze ideeën geen waarde meer, anders dan dat de Staat individualiteit zou moeten waarborgen. Daarin hoort de vraag of ik wil opgaan in de massamens of niet? We leven met veel te velen!

19
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x