Partijkartel houdt Rutte nog in het zadel

Een stevig foei-gesprek

Partijkartel houdt Rutte in het zadel Robert raupach opiniez mark rutte kamerdebat tweede kamer

Foto:

Het marathondebat van donderdag, dat tot in de vroege uren van vrijdag duurde, leek wel een slechte B-film met een A-cast. De kans om af te rekenen met serieleugenaar Rutte was nog nooit zo groot. Een dag nadat het stof is neergedaald geeft Robert Raupach zijn visie op het koningsdrama. Hij spreekt de hoofdrolspelers toe. 

Men had hem eindelijk op het punt waar men hem al zolang wilde hebben. Voor de zoveelste keer werd een leugen van de premier ontmaskerd. De spreekwoordelijke trekker hoefde alleen nog maar overgehaald te worden. Ik wed dat in de loop van donderdagmiddag en -avond op de diverse mediaredacties de afscheidsstukjes voor minister-president Mark Rutte al werden voorbereid. Maar na een weliswaar korte nacht werd Mark Rutte op vrijdagochtend gewoon weer wakker als baas van het land na een foei-gesprek in de Tweede Kamer.

 

Herinneringen

Meneer Rutte, naar eer en geweten heeft u naar eigen zeggen vorige week de NOS te woord gestaan toen u bevraagd werd over de opgedoken notitie omtrent Pieter Omtzigt. Ik vrees dat dit vanuit uw perspectief nog juist is ook. Uw eer had u al bij eerdere schandalen te grabbel gegooid en op een geweten hebben we u nog nooit kunnen betrappen. Maar dat geheugen van u is toch wel een dingetje.

Noemen ze u op kantoor inmiddels eigenlijk al Joe Biden? Liet uw geheugen u eerder in de steek en had u geen actieve herinnering aan Zijlstra’s verzonnen ontmoeting met Poetin en geen concrete herinnering inzake een telefoontje rondom de bonnetjesaffaire, was het gisteren een verkeerde herinnering over een gesprek dat maar een paar dagen daarvoor plaats had gevonden.

 

Serieleugenaar

Beste premier, toen ik u eergisteren uw eerste woorden in het debat hoorde uitspreken zat ik gelukkig al. Ik kon mijn oren echt niet geloven. Dacht u nou echt dat u weer met een leugen en een laf excuusje over een variant op uw geveinsde amnesie weg kon komen? Ja, dat dacht u werkelijk hè? En weet u, het is gewoon wéér gelukt ook. Keer op keer laten laffe Kamerleden onder druk van hun fractieleiders u – de serieleugenaar van het Binnenhof – wegkomen met uw onwaarheden.

Net als voor vreemdgangers is de leugen voor u geen probleem, maar wel het feit dat ‘ie uitkomt. En dat u dan het lef hebt om voor de Kamer te gaan staan en zich te beroepen op de goede relaties met partijen en Kamerleden en in feite zegt: “Wanneer heb ik nou ooit tegen jullie gelogen?” laat haast vermoeden dat u aan job sharing met uw voor ons onbekende tweelingbroer doet.

 

Slordigheidjes

Maar zoals bij serieleugenaars gebruikelijk, en dan ook nog de machtswellustige exemplaren van uw species, bent u gaandeweg slordig geworden. Uw risico-inschattingen zijn niet meer on par en u laat sporen achter op de plaats delict. Was u er zo zeker van dat de gewraakte notities nooit op straat zouden belanden of dat er niemand uit de school zou klappen?

Was u tijdens het gesprek met uw partijgenoot Jorritsma en uw minister Ollongren eventjes vergeten te zeggen: “Dit houden we even buiten de notulen, oké”? U dacht ook wel even een debat in de kiem te smoren vorige week donderdagavond met uw uitspraak dat van verantwoording afleggen geen sprake kon zijn. U wordt gemakzuchtig, meneer Rutte.

 

Blamage

Mevrouw Kaag, als één van de verkiezingswinnaars eiste u een tweede verkenner. Samen met meneer Rutte dacht u wel eventjes met een vertrouweling van ieder van de twee grootste partijen snel spijkers met koppen te kunnen slaan. Er is vanzelfsprekend niets mis met doortastend optreden en een snelle formatie. Maar u was de laatste jaren wellicht wat teveel in het buitenland, zodat u hebt gemist wat voor een ongeschikte minister mevrouw Ollongren was.

Het had ook niemand anders dan haar kunnen gebeuren dat er een foto van notities gemaakt werd. Toeval bestaat niet. In het debat donderdag pleitte u dat het ongehoord is dat er over individuele Kamerleden wordt gesproken tijdens de verkenning. U deed voorkomen alsof Omtzigt-gate u ook maar is overkomen. Denkt u net als uw makker Mark dat wij dom zijn? Uw eigen warrige verkenner deed nota bene mee aan dit spel. Het is u niet overkomen, u bent mede architect van deze verkenning en van deze blamage.

 

Hare Majesteit

Beste Sigrid, de premier had in zijn korte statement aan de NOS ook voor u gesproken. Pas dagen later reageerde u daarop. Dat was de eerste en de laatste keer, volgens u. Had u daar nou zo lang voor nodig om te reageren of voelde u nu pas de nattigheid? Of kreeg u een appje van één van uw adviseurs: “Sigrid, gaat mis, distantiëren, nu”? Mij viel in het debat nog iets op.

Om 02.00 uur ’s nachts sprak u met uiterst dedain uw collega’s Marijnissen en Ouwehand toe, alsof het twee tieners waren die voor de zoveelste keer een bal over uw schutting hadden geschoten. Weet u, mevrouw Kaag, ik miste alleen nog een mantel om uw schouders en een kroon op uw hoofd.

U heeft zichzelf gekroond tot nieuwe koningin van links. Maar hoogmoed komt voor de val, u teert op de overgelopen kiezers van de partijen wier leiders u nu arrogant bejegent. Vergeet nooit: de volgende verkiezingen komen vanzelf.

 

Oude wijn

Nieuw leiderschap, we werden bedolven onder uw tv-spotjes en posters in de aanloop naar de verkiezingen. Gisteravond had u met een knal kunnen binnenkomen in de nieuw geïnstalleerde Kamer. U had dat zogenaamde nieuwe leiderschap kunnen tonen aan de mensen die op u en uw partij gestemd hebben. Begon u het debat nog met het ferme “Onze wegen scheiden hier,” was het nog voor de avond tijd voor een eerste reddingsboei richting Rutte en toen wist ik zeker dat hij voorlopig premier zou blijven. Na verder politiek geschaak tijdens de schorsingen werd duidelijk dat u de motie van wantrouwen jegens de premier niet zou steunen en dat u meer winst dacht te kunnen halen uit het uitdelen van een gele kaart. Uw nieuwe leiderschap is oude wijn in nieuwe zakken, mevrouw.

 

Welkom bij de club

Meneer Hoekstra, beste Wopke. Zienderogen heb jij je gedurende het debat ontwikkeld van bestuurder tot politicus. Eén van je zelfbenoemde verbeterpunten tijdens de verkiezingscampagne. Je koos je woorden weloverwogen, je verontwaardiging leek haast echt toen je schande sprak over hoe de politieke liquidatie van jouw tweede man is besproken door premier en verkenners.

Je kon je lachen haast niet onderdrukken, toen er door de naar de Kamer geroepen verkenners werd gesuggereerd dat je misschien de oppositie wilde ingaan. Ze waren in je onderhandelingsstijl getrapt, ondanks het feit dat ze het als aandachtspunt op hun papiertje voor zich hadden liggen. Maar waar je echt liet zien dat je vanaf nu een raspoliticus bent is, dat je, toen je moest kiezen tussen Rutte of jouw man Omtzigt, je uiteindelijk voor de eerstgenoemde hebt gekozen.

 

Verkenning –  ontkenning

Heer en dames ex-verkenners. Voor jullie was natuurlijk ook een ware hoofdrol weggelegd. Leek het aanvankelijk vooral te gaan om de dames Jorritsma – wier rol in het geheel behoorlijk onderbelicht blijft – en Ollongren, die besmet zijn geraakt met Ruttes geheugenverlies, na middernacht werden ook Van Ark en Koolmees naar de Kamer gesommeerd door die vermaledijde Baudet.

Waar Ollongren vooral probeerde elke stap van haar handelen in details over postkamers en spellingcontroles te verzuipen, moest Jorritsma zienderogen uitkijken niet per ongeluk de waarheid te delen met de Kamer. Op de vraag wie Rutte voor de andere fractievoorzitters een informatievoorsprong had gegeven haalden de twee nieuwe verkenners hun schouders op. De waarheid stond op hun voorhoofd, voor ons allen te zien.

 

Chapeau

Mijn complimenten voor mevrouw Marijnissen, mevrouw Simons en de heren Azarkan, Wilders en Baudet. Zonder aanzien des persoons hebben jullie Mark Rutte en de vier liegende verkenners door de vleesmolen gedraaid. Een ieder kon een voorbeeld nemen aan jullie gepassioneerde met inhoud doordrenkte betogen en doorzagende vraagstijl. Een ongewone mix van ideologieën en standpunten, die zich voor een dag en een nacht hebben gevonden in hun strijd voor rechtvaardigheid en onze democratie.

 

Is dit wat u wilde?

Waarde kiezers, tot slot wend ik mij tot u. Nagenoeg twee miljoen van u heeft willens en wetens, of noem het naar eer en geweten, op Mark Rutte gestemd. Hoe valt dat nou zo een dikke twee weken later? Nog steeds een goede keuze? Trots op uzelf? En hoe zou dat nieuwe leiderschap die 1,25 miljoen Kaag-stemmers bevallen? Al spijt dat uw stem niet toch naar Klaver, Lilian of Lilianne is gegaan? In onze omgeving kennen wij vast allemaal een VVD- of een D66-kiezer. Vraag het ze eens, zou ik zeggen. Ironisch genoeg publiceerde het CBS in de afgelopen week overigens een onderzoek naar het vertrouwen in de politiek. Dat vertrouwen zou afgelopen jaar ‘fors’ zijn toegenomen van 39% naar 52%. Vrij naar Kaag: wie zijn die mensen?!

 

Kostbare leugen

Het zijden draadje waaraan Ruttes carrière hing – en nog steeds hangt – was nog nooit zo dun. De eis om het vertrouwen te herstellen vertaal ik politiek naar een situatie waarin Rutte extra water bij de wijn moet doen in de nieuw op te starten formatie. De “Ik heb niet over Pieter Omtzigt gesproken”-leugen zal de kostbaarste blijken uit Ruttes politieke carrière. De gevolgen voor de Nederlandse burger van een nieuw kabinet zijn waarschijnlijk nog meer immigratie, nog meer geld naar waanzinnige klimaatplannen en nog meer verlies van soevereiniteit aan de EU.

 

Exit Rutte?

Het speculeren over hoe nu verder is al volop begonnen. De partijen gebruiken de korte paaspauze voor wat bezinning, zoals we konden horen. Begin van de week zal een nieuwe verkenner benoemd worden en pas dan wordt duidelijk hoe menens de harde woorden van Kaag en Hoekstra echt waren. Moeten we hun woorden geloven, dan is een samenwerking met Rutte uitgesloten. De grootste vraag is misschien wel simpelweg of Rutte aanblijft als leider van de VVD of dat hij zijn plaats in het landsbelang afstaat aan een partijgenoot.

 

Mijn vermoeden is dat hij aanblijft. Maar stiekem heb ik wel zin om het gezicht van Sigrid Kaag te zien als Edith Schippers de eerste vrouwelijke premier van Nederland wordt.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
32 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En dan vragen ze nog om respect ,ik kots van die lui ,die ook nog denken dat ze boven ons staan ,respect heb ik voor de vuilnisman,die kunnen we niet missen ,geen week,maar dit soort lui ,al zijn ze met de de noorderzon vertrokken naar liefst de eeuwige jachtvelden mist werkelijk geen mens ze .

Bert Panhuise
Bert Panhuise
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Syp Wynia zei dat sommige journalisten terughoudend zijn om Rutte een leugenaar te noemen omdat juridisch gezien de bewijslast ontbreekt. Welnu, hier is een korte video met overtuigend bewijs: https://www.youtube.com/watch?v=aLOWhhNvE8Q

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is ook de schuld van het parlement dat Rutte tien jaar lang altijd met zijn leugens wegkwam. Dat het nu voorgelezen werd uit een lijstje bewijst de zwakte
van de kamer. Pas nu het om een van hun midden ging werd men echt boos. Rutte kon al lang weggeweest zijn als het parlement al eerder ging bijten in plaats van tandenknarsen. Ook degene die hem nu niet lieten vallen beseffen dat er geen kabinet Rutte 4 kan komen. Zij kozen voor de elegante weg met minder gezichtsverlies dan de motie Wilders had bereikt. Rutte hoeft niets meer te beloven over beterschap de tien jaar was al aardig overtuigend en zijn kunstjes steeds arroganter. En de partij staat nog als een rots achter hem dus wat heb je aan? En al zijn kiezers wat moeten wij over hun denken?
Bedrog en leugens zijn kennelijk kenmerken van de VVD geworden. Rutte beschadigde elke partij die met hem de zee in ging en nu sloopt hij eindelijk zijn eigen partij alleen beseft hij het nog niet. Hopelijk beseft de partij dat zij op de verkeerde spoor staan.
En dan zonder Rutte. Wat kunnen wij dan verwachten? Kaag lijkt nu alle troeven in handen te hebben. Moeten wij hiermee blij zijn en ook met de andere kartel partijen? Degene die Rutte koos als een mindere kwaad kan best nog gelijk krijgen terwijl hij politiek steeds linkser werd en zijn rol in deze steeds 
minder werd. Met de VVD in deze gedaante zullen figuren als Kaag ongeremd voor nog meer migratie, nog meer Brussel, nog meer diversiteitsgekte en nog meer klimaatwaanzin zorgen.
En wat krijgt nu Omtzigt eigenlijk behalve de excuses? Wat heb je aan excuses als ze je toch kwijt willen? Daar is geen woord meer over gevallen. Over Omtzigt zonder Omtzigt.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vergeet ook de belangrijke rol van de media niet. Weken voor de verkiezingen wordt dhr. Baudet opgehangen en zien we mevr. Kaag in een gezellige rol overal verschijnen met niets inhoudelijks.
Willen de Nederlanders meer macht naar de EU zien verdwijnen? Is het echt zo dat de media er succesvol in zijn geslaagd iedereen ervan te overtuigen dat van het gas af iets uit gaat halen? Allemaal zaken die met Rutte aan het wiel er trouwens ook gaan komen. Alleen heb ik het idee dat het voor D66 allemaal nog sneller moet.
Zoals het in America is vergaan zien we hier ook dat er van buiten uit enorme druk uit wordt geoefend om dit land over te leveren aan Brussel. En die druk komt beslist niet vanuit Rusland dat met afgrijzen ziet dat Joe Biden aanstuurt op een conflict. Maar daar heeft die oh zo invloedrijke media een vertekend beeld van, als er al aandacht voor is.

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang VVD en D66 in het zadel zitten verandert er uiteindelijk weinig, wie ook de poppetjes zijn – leiband Brussel.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Inderdaad Jan de Jong, zolang dit blok aan de macht is en de anders denkenden zich laten beroven van hun vrijheden en zich voor wappies laten uitmaken en verstoten blijven van de vrijheid van demonstreren veranderd er geen dropveter in deze politiestaat.

De club van Opa Bernhard is vanaf 1954 bezig met de strategie, blijf liegen dan gaan steeds meer mensen in je geloven.

P.
P.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

En WEF! Denk dat het dáár nog meer bekokstoofd wordt dan in Brussel.

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  P.

Ja, “Brussel” als pars pro toto.

Paul
Paul
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Ik denk dat de beerput opengaat en koppen zullen rollen Dit is het begin van het einde Rutte heeft duidelijk laten zien wat “Building Back Better” voor hem betekent ! En wij BEGRIJPEN NU wat dat dan ook voor ons in gaat houden Geen Vrijheid

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte heeft er op gerekend dat het aantal mensen dat op hem gestemd heeft, een krappe twee miljoen van de ongeveer twaalf a dertien miljoen stemgerechtigden, dan is het sommetje niet zo heel erg moeilijk, dat veruit het overgrote deel van de stemgerechtigden hem niet verkozen. Algemeen bekend is tevens, dat nagenoeg alle niet stemmers aanhangers zijn van een richting, die zeker geen VVD politiek willen. Dan hebben we nog de D66 resultaten. Het is en blijft een studentikose partij, die graag wil vernieuwen, maar altijd weer blijft steken in gebrabbel, als het er op aankomt. Het referendum is een pracht voorbeeld. Wordt je dan gelukkiger van hun andere initiatieven, die gebaseerd zijn op puur egoïsme? Ik noem de donorwet, abortus en euthanasie. Ontchristening met islamisering als vervanging. O zeker, ik onderken niet, dat er grote vragen zijn rondom die vraagstukken. Verschillende meningen op basis van verschillende uitgangspunten bestaan zeker en ik wil er hier geen ethisch standpunt over innemen. Maar het uitsluiten van andere uitgangspunten dan D66 voorstaat, is toch echt wel onethisch.
Zie ook de ontwikkelingen rondom verplichtstellingen in het Coronadebat.
De democratische keuze van een zeer grote meerderheid van de Nederlandse bevolking is geen VVD en met 1,2 miljoen D66 stemmers erbij komt ook dat samen niet in de buurt van het huidige kabinetsbeleid, zoals dat voornamelijk door Rutte persoonlijk tot stand komt. Het aantal keren ‘ik vind’ uit zijn mond is nog vaker te horen geweest, dan zijn onwaarheden. De D in beider naam van hun partijen is inderdaad niet meer dan een naam gebleken.
In het christendom kent men dat al veel langer. Naam christenen zijn net zo min echte christenen, maar doen zich wel voor alsof ze het zijn.

cor
cor
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De afgelopen week is een week die zijn weerga niet kent op het gebied van non ethisch handelen. Het woord ethiek en de betekenis hiervan is niet bekend bij het coalitiekartel. Ik kan mij niet voorstel dat de personen in dit coalitiekartel in de spiegel kunnen kijken en durven te zeggen mijn partner en kinderen zijn trots op me wat ik deze week heb gedaan. En daarboven op ik ben geweldig te zeggen in de spiegel. Geen greintje zelfreflectie kan dit coalitiekartel toepassen.
Ik vermoed dat dit toneelstuk iets bedekt heeft wat ik niet kan achterhalen, welke besluiten zijn er genomen waar wij nu niet bewust van zijn?
Hoe kunnen wij, de weldenkende mensen, ervoor zorgen dat dit coalitiekartel ons niet verder kunnen beschadigen. Ik roep op tot burgelijke ongehoorzaamheid onder de noemer ‘ik kan me het niet meer herinneren’.

p.
p.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  cor

Wat er ‘bedekt’ is, is dit: Rutte en Kaag zijn door WEF / EU aangewezen om NL tot pilot voor de EU-plannen om te turnen. Kaag wordt onze MP, waarna Rutte richting EU kan.
Wat er nog over is van NL zal dan onder de neerbuigende leiding van Kaag worden vernietigd, en de ‘as’ Kaag-Rutte’ zal ervoor zorgen dat alles wat Kaag van NL weg wil geven aan de EU, soepel en vlot zal verlopen. Rutte heeft onlangs al de aanzet gegeven door aan te geven dat het veto-recht van NL maar ‘belemmerend’ is.
De klimaatplannen zullen een sterkere lobby krijgen dan nu, kabouter Timmerfrans krijgt versterking. Het open grenzen beleid, de verdere federalisering van de EU, Nederland zal nérgens meer tegen zijn. Voor zover dat uberhaupt nog kon.
En daar heeft elke VVD en D66 stemmer aan meegeholpen.
Hartelijk dank.

Peter van Sluisveld
Peter van Sluisveld
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Edith Schippers zou inderdaad een ideale opvolger zijn voor Rutte. Laatstgenoemde is aangeschoten wild. Zijn leugen gaat hem langzaam maar zeker uiteindelijk opbreken. Hij is verleden tijd, maar heeft dat nog niet in de gaten. Dat wil er nog niet in, bij die machtswellustige zichzelf onaantastbaar wanende immer grijnzende pathologische leugenaar. Maar hij komt er vanzelf wel achter. Niemand moet ‘m nog, na die tenenkrommende vertoning van afgelopen week. De verhoudingen zijn bedorven, het vertrouwen is beschaamd. Nogmaals: Edith Schippers zou de redding van de VVD kunnen zijn. Welbespraakt, sympathiek, maar vooral: Vertrouwenwekkend. En als er IETS is dat de VVD nodig heeft, vooral nu, dan is het vertrouwen.

Maenhout
Maenhout
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter van Sluisveld

Op dit moment is Schippers de enige die Rutte kan opvolgen binnen de VVD. Stef Blok zou ook kunnen, maar die mist charisma. En dat is nog zacht uitgedrukt.

Zoals het past bij een partij die voor een decennium beheerst is door iemand met absolute macht zonder tegenspraak, is er onder de top helemaal niets. Iedereen die een bedreiging voor de despoot had kunnen zijn (muv vriendjes Schippers en Blok), is weggewerkt naar Siberië..

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter van Sluisveld

De VVD moet haar oorspronkelijke waarden herstellen.

P.
P.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

U vergist zich. De VVD hééft geen ‘waarden’. Het profiel van de VVD is ‘zo de wind waait, waait mijn jasje.’ Dat was lange tijd economisch rechts, maar inmiddels niet meer want de overheid is grootst mogelijke ‘klant’ geworden, hetzij als subsidie-uier, hetzij als opdrachtgever.
vandaar ook dat Kaag en Rutte zo goed samen gaan. D66 heeft immers óók geen waarden. Hun profiel is: ‘als het ons macht oplevert, is het OK.’
We hadden ‘tien pond Rutte’. En we krijgen ‘tien pond Kaag’*.

*gelezen op Twitter

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door P.
Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  P.

De VVD begon hun waarden te verliezen al sinds Dijkstal de leiderschap overnam. Voor die tijd vond ik hun uitgangspunten goed al behoorde ik niet tot hun prijscategorie. Uiteraard was het geen partij voor de kleine man maar dat werken moest lonen sprak mij aan meer dat werken voor iets meer dan de uitkering van de PvdA. Ik herinner mij nog de uitspraak van Bolkestein, “wij zijn eigenlijk de partij van de arbeid, nou ja”.

p.
p.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Nogmaals, de VVD heeft geen waarden. Het maakt ze niet uit, zolang ze hun welvaart maar behouden. Bij de VVD zitten inmiddels niet alleen meer de ondernemers van vroeger (omgeturnd tot deug-ondernemers omdat daar véel winst mee te boeken is) maar ook de weldoorvoede arbeider die vroeger PvdA stemde. Ook die wil houden wat hij heeft. En alles wat dáarvoor zorgt, is hem goed. Dat heet ‘waarden-loos’. Als je het snel uitspreek klinkt het als ‘waardeloos’.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Ik denk dat elke partij haar waarden heeft anders had ie niet kunnen ontstaan. Het probleem is dat zij die waarden al gauw overboord gooien om mee te kunnen regeren. Nu moet je in een coalitie altijd ruilen maar het gebeurd zo dat alleen het slechtste van de partijen overblijft. Daar heeft de burger allen maar last van.

Elvi
Elvi
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk eerlijk gezegd dat er niets veranderd en Rutte gewoon in het zadel blijft zitten. Na dit weekend van bezinning, komen ze met een voorstel: wel regeren met Rutte maar met Kaag als minister president.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Ik denk dat Elvi het heeft begrepen. En de kartelpartijen regeerden nog lang en gelukkig…

p.
p.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Gegarandeerd. Je kunt het nu echt in één zin beargumenteren. En het klinkt niet alleen heel logisch, het heeft ook nog prachtige connotaties als ‘feminien leiderschap’, ‘deemoed’, ‘lering trekken’, etc. etc.
Het zal de VVD in de peilingen onmiddellijk weer zetels opleveren, en D66 ook. WinWinWin.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als altijd weer een puik artikel Dhr. Raupach. De finesse van de uitspraak van Seegers is dat hij rutte uitsluit, maar niet zegt dat hij de VVD uitsluit. De weg naar rutte 4 ligt dus nog steeds open, alleen zal rutte dan als man achter de schermen fungeren. Dat D66 en VVD in hetzelfde rondje willen blijven rondlopen is wel duidelijk. Het zou me verbazen als D66 de formatie laat klappen. Ik ben vooral heel benieuwd wat het CDA gaat doen na de paas-bezinning. Mee willen regeren is Omtzicht afstoten. Dat zijn toch 5 van de 15 zetels die ze hebben…

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

citaat: “Ironisch genoeg publiceerde het CBS in de afgelopen week overigens een onderzoek naar het vertrouwen in de politiek. Dat vertrouwen zou afgelopen jaar ‘fors’ zijn toegenomen van 39% naar 52%.”
Gezien de grote, en snel groeiende maatschappelijke tweedeling tussen Randstad en de rest van het land en de snel groeiende onvrede in onze samenleving kan je niet anders stellen dan dat het CBS een Noord Koreaanse uitkomst gepubliceerd heeft.

Een kabinet Rutte IV, zoals gepland, zal de verdeeldheid in de samenleving tot een angstwekkend hoog niveau oprekken. Dat soort omstandigheden loopt zelden goed af.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte heeft de trekken van zijn opa
Zoek dat maar eens op

M.W. de Leeuw
M.W. de Leeuw
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd. U gebruikt een ongeldig e-mail-account. Log uit en maak een nieuw account aan met een bestaand e-mailadres. Dit is uw laatste waarschuwing. Bij een volgende overtreding wordt uw account geblokkeerd. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  M.W. de Leeuw

Het is moeilijk bewijsbaar. Overigens vreemd net als haar oorspronkelijk positieve corona test waarmee zij deze zitting toch snel kon bijwonen. Bleek die test foutief soms? Dat heb ik gemist. Of beter gezegd, daar heb ik geen actieve herinnering aan.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  M.W. de Leeuw

Inderdaad is dat ook naar mijn idee het geval. Puur een opzetje.
Maar waarom dan niet doorpakken en Rutte via de motie van wantrouwen wegsturen zodat Kaag minpres had kunnen worden?

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Toekomst van de 2e Kamer der Staten Generaal van Nederland.
Wij, ruim 17 miljoen Nederlanders zitten midden in een dystopisch toneelstuk, of wij kijken, willen of niet. De kleintjes moet je meetellen, die zitten er net zo in, ze weten het nog niet. Dit is “hun toekomst”.

Van de 150 door ons gekozen en betaalde toneelspelers zijn in deze act (2021 enz.) 134 vrijgesteld van deelname aan het drama. Het theater is te klein en wordt bovendien binnenkort verbouwd. 16 van hun mogen hun deel van het spektakel om de beurt vóór het toneel opvoeren onder de bezielende leiding van een door hun zelf gekozen regisseur.
De bijrollen worden vertolkt door ongeveer evenveel wijze acteurs die zichzelf hebben verkozen en plaats nemen op het podium om de in de catacomben van de democratie in steen gebeitelde en uiterst geheime “side letters” te bewaken.
En uit te voeren in hun anthologieserie Masters of Science Fiction.
Iedere Wijze heeft daarvoor een speciale opleiding genoten met aan het hoofd de permanente Grand Master of All.

Met deze enscenering zou men kunnen denken aan publiek vermaak zoals gebruikelijk in een theater. Meestal gaat het echter over belangrijke zaken die zich buiten de arena afspelen.
In enkele episodes gaat het spektakel zelfs over de rol van de Grand Master of All.
Zo werd recentelijk (opnieuw) betwijfeld of zijn script in de vierde act wel betrouwbaar was.
Zoals gebruikelijk mogen de toneelspelers in deze klucht zelf een oordeel vellen over de schertsvertoning waarvan zij zelf deel uitmaken.
2 april 2021was het dan weer zover.
(niet op 1 april, dat zou kunnen duiden op een grap !)

De vraag: moet de zittende Grand Master of All het podium af of niet?
12 stemmen voor, 4 tegen.
Conclusie: “The noes have it”
Democratie in het “Nieuwe Normaal”

Anton
Anton
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een felle aanklacht door Robert Raupach. Voor de geadresseerden om door de grond te zakken van schaamte. Chapeau.

Henk Bert
Henk Bert
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland zag geen frisse opgeruimde ‘nieuw Leiderschap’ maar een vermoeid en slecht verzorgde oudere vrouw die met een laatste krachtinspanning wat neuzelende diplomatiek murmelt in de microfoon. En toen .. stilte.. en nog meer stilte en gezwijg. Nee, NL hoeft niet shocking ‘ah’ bij te komen van deze ‘legendarische’ woordjes.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heb een aantal weken geleden al hier op ander artikel geschreven, dat het uiterst lastig is en dat buitensluiten geen optie kan zijn. Ga stemmen, en hoe groter de PVV en FvD hoe beter. Tuurlijk doen die partijen nu niet mee, maar het wordt een puinhoop. Had niet kunnen voorspellen dat het zo zou gaan. Maar nu we hier zijn aanbeland, en er meer RECHTS bloed zit in de tweede kamer, kan nieuw kabinet lekker vlot onderuit vallen door de opositie en nieuwe verkiezingen, en dan op naar een rechtse regering met FvD PVV JA21 en wat van links dan hebben we daar ook geen gemekker van

32
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x